Last news in Fakti

7 Май, 2021 10:50 5 089 28

Нов скандал в Народно събрание, Ива Митева свика председателски съвет

  • пленарна зала-
  • мерки-
  • народно събрание-
  • парламент

Отхвърлено бе предложението на Корнелия Нинова точката за преизчисляване на пенсиите да се гледа в дневния ред за петък

Нов скандал в Народно събрание, Ива Митева свика председателски съвет - 1
Снимка: БГНЕС

Нов скандал се завихри на днешното заседание на Народното събрание, което вероятно ще бъде едно от последните. Президентът Румен Радев обяви, че 11 май - вторник е най-ранната възможна дата за разпускане на парламента.

Депутатите от „Демократична България“ и „Изправи се! Мутри вън!“, както и от „БСП за България“ настояват в дневния ред да бъде включена точката за преизчисление на пенсиите и създаване на временна комисия за установяване на факти и обстоятелства относно действията и бездействията на компетентните органи относно незаконни строежи и обекти на територията на Лесопарк "Росенец", в района на нос "Чукалята", гр. Бургас.

Отхвърлено бе предложението на Корнелия Нинова точката за преизчисляване на пенсиите да се гледа в дневния ред за петък.

След серия от пререкания председателят на парламента Ива Митева поиска почивка и свика председателски съвет.

В програмата на депутатите беше предвидено изслушване на ръководството на Комисията за енергийно и водно регулиране за новите цени на тока, парното и водата. На дневен ред са и проектите за създаване на временни комисии за законността на обектите на „Росенец“ и за установяване действията на органите на реда по време на протестите миналото лято, както и първо четене четири законопроекта, внесени от „Изправи се! Мутри, вън!“. Два от тях са за промени в Закона за извънредното положение - единият предвижда добавката от 50 лева към пенсиите да се изплаща до края на годината и да се спрат принудителните действия по събиране на публични вземания от гражданите по време на пандемията.

С другия законопроект се предлага подкрепа за бизнеса на стойност 200 милиона лева, като се предвижда фирми с над 30 % намалели приходи да получат еднократна помощ в размер на четири средномесечни заплати, а стартиращите фирми - осем.

В програмата на парламента са първо четене на промените в Закона за лечебните заведения, които предвиждат държавните и общински болници да бъдат извадени от обхвата на Закона за публичните предприятия и промени в Закона за личната помощ с предложения за връщане на стария режим за получаване на лични асистенти.

В дневния ред е предвидено обсъждане на проекта на БСП за възлагане на Министерски съвет да преговаря за руската ваксина срещу Covid-19 „Спутник V”.

В рамките на парламентарната комисия за ревизия на досегашното управление трябва да продължи изслушването на бизнесмена Светослав Илчовски.

Преди два дни зърнопроизводителят отправи обвинения в рекет на най-високо ниво, включително към премиера Бойко Борисов и регионалния министър Петя Аврамова.

Аврамова твърди, че не познава Илчовски, а Борисов определи обвиненията му като " подгрети стари манджи ".

По план комисията за ревизия трябва да изслуша и представители на институциите и частните изпълнители относно изграждането на станалата известна подпорна стена с хотелски стаи в морската местност Алепу.

За днес е предвидено и заседание на парламентарната здравна комисия, която трябва да изслуша ресорния министър в оставка Костадин Ангелов, управителя на НЗОК и председателите на оперативния и ваксинационния щаб. Управителят на Здравната каса ще запознае комисията с изпълнението на бюджета към 30 април.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 11 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 истината

    55 5 Отговор
    Какви скандали бе, това е демокрацията, да има различни мнения, спорове и дебати и мнозинството да поведе напред. Затова имаме Парламент. В спора се ражда истината. Там се вижда кой къкъв е и зад чии интереси стои.
  • 2 Последен ден

    7 21 Отговор
    За овците в овчарника
  • 3 истината

    62 1 Отговор
    В цивилизованите държави пенсиите са обвързани със средната заплата в страната и се актуализират автоматично всяка година, а не се преизчисляват! За разлика от България, където депутатите хитро са обвързали своите лични заплати със средната заплата в страната, а на пенсионерите уж преизчисляват "благосклонно" пенсиите, това е популизъм и лицемерие.
  • 4 Мииии

    42 17 Отговор
    За първи път ще гласувам за БСП, спечелиха ме с тази си позиция за преизчисляване на пенсиите. Понеже мн от форумните овце ще ме псуват, да им кажа и аз ДЕВМ.

    Коментиран от #8, #12

  • 5 илийката

    16 51 Отговор
    Цвета Караянчева водеше чудесно заседанията, а мисирката на Слави не става за нищо.

    Коментиран от #19

  • 6 Тъно

    42 7 Отговор
    Много мръсни хора, оставиха пенсионерите на без преизчисление на пенсиите. Това е гавра
  • 7 Пенсионер

    10 33 Отговор
    Губят ме като избирател.Ще гласувам за ГЕРБ пенсия 1 категория труд заплата плюс 50 лева

    Коментиран от #16

  • 8 МММ

    18 19 Отговор

    До коментар #4 от "Мииии":

    Мии гласувай. Това на БСП си беше чист популизъм но явно е оказало ефект щом това Ви е спечелила да гласувате за тях. На всички интелигентни хора им е ясно, че този законопроект не може да се приеме за един ден още повече при липса на редовно правителство.
  • 9 Цената

    21 8 Отговор
    Най долната и мр...на женица за децата на пенсионерите и самите ощетени пенсионери в очите им,ще остане тази не дълновидна женица.Тя е срам не само за ИТН,за Слави ,но и за цяла България.Всчки трябва да я заклеймим и да отиде на бунището.Повече да не се мярка пред очите на хората по улиците....Срам е за България...
  • 10 Реалиста

    33 1 Отговор
    Работата е ясна.За пенсиите пари няма.За субсидиите на партиите и за увеличение заплатите на депутатите ще се намерят.
  • 11 Гробар

    30 2 Отговор
    Пенсиионерите пак хапнаха дръвцето!
  • 12 Мим

    18 5 Отговор

    До коментар #4 от "Мииии":

    Не само ти,тук всички пендионери сме се наострили,срещу тази женица и едни ще гласуваме за БСП ,ДРУГИ ЗА МАЯ,но нито глас за тази мръсна жена....
  • 13 Тома неверни

    27 4 Отговор
    Втори пър за ИТН няма да гласувам, същите мекерета като старите!
  • 14 Мим

    19 3 Отговор
    Не само ти,тук всички пенсионери сме се наострили,срещу тази женица и едни ще гласуваме за БСП ,ДРУГИ ЗА МАЯ,но нито глас за тази мръсна жена....
  • 15 ДБ-Христо Иванов

    16 3 Отговор
    Помня сряда гласуваха ПРотив да се разглеждан точката? Днес са ЗА?! Еми на 11 юли пенсионерите ще гласуват “Против” ДБ, ДПС и шефчетата от ГЕРБ!
  • 16 ГЕРБ са Против

    5 5 Отговор

    До коментар #7 от "Пенсионер":

    Ве Толоуп. Какви ги дрънкаш
  • 17 Кр.Дм.Кз кмт

    16 3 Отговор
    В моите очи, това гнусно ,наречено председател същество, провали пенсионерите.Срам ,срам и пак срам....
  • 18 Българка

    15 2 Отговор
    Дори да са претоплени стари манджи въпросът защо не се извика Мата Хари да свидетелства за пачките и кюлчетата злато? Защо не е арестуван Борисов и не е в следствения арест? Какво чака каскетурата ? Да гръмне "печката" ли , на която се претопля старата манджа?

    Коментиран от #23

  • 19 Караколю

    9 1 Отговор

    До коментар #5 от "илийката":

    Ааа, разбрахме те! Падаш си по ПКП, нали? Ша си паснете по акъл! Само и двамата да земете да научите къде се намира Пекин и чия столица е...
  • 20 2loop

    15 2 Отговор
    Славчо и компания го сложиха на пенсионерите
  • 21 ЧОЧО

    5 13 Отговор
    Курнелка много добре знае,че това няма да мине.Трябва да се баламосват пенсионерите,идат избори.
  • 22 Мимчят

    17 1 Отговор
    Славчо прибери си версията от председателското място,за да не ни дразни с мръсния си глас ,насочен против пенсионерите..
  • 23 Мисля си

    6 1 Отговор

    До коментар #18 от "Българка":

    ЧЕ щом има публични показания за рекет и то пред комисия по ревизията. Най малкото главния трябва да заведе досъдебно производство и да установи, плеймейтката(ще и кажат името, но на чстно)...ама защо спят е странно?
  • 24 Чичо

    8 14 Отговор
    Корнела е популистка и няма да гласувам за нея
  • 25 Дядото

    7 1 Отговор
    Освен Мика Зайкова и Хасан Адемов един свестен и достоен политик не видях в този парламент! Другите заслужават при мен на полето?

    Коментиран от #27

  • 26 Мария

    6 1 Отговор
    Ясно - всички пенсионери пак при Бойко там поне 50 лв има! Славчо направи услуга на Бойко!
  • 27 123

    2 2 Отговор

    До коментар #25 от "Дядото":

    Мика Зайкова говори популистки глупост след глупост . Едно вярно и стойностно нещо нямаше във всичките и изказвания. Направо съм изумен, че някой може да я смята за стойностен политик.
  • 28 питащ

    2 1 Отговор
    Ей Слави, патерица на Бойко дано не влезеш в следващия парламент. Отказахте преизчисляването на пенсиите без всякакво правно основание. Тия които гласуват за теб са много далеч от пенсии, но близките им? Бъди сигурен един ден идва видов ден!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове