1 806 37

Българите между 40 и 50 г. са по-склонни да се обучават за нова професия

Статистиката на НАПОО показва, че от близо 1000 лицензирани центрове за професионално обучение у нас, само 43 са държавни

Българите между 40 и 50 г. са по-склонни да се обучават за нова професия
Илюстративна снимка, Shutterstock

Според резултати, получени от непредставително проучване на нагласите на участници в курсове за професионално обучение, направено по поръчка на Националната агенция за професионално обучение и образование (НАПОО), най-активно участие в обучения за професия имат хората на средна възраст между 40-49 години (34 на сто), следвани от групата на 30-39 годишните (29 на сто), съобщиха от НАПОО.

Сравнително по-слабо представени в обученията са най-младите (16-29 г.) и хората на възраст 50-59 г. Жените са по-силно (60 на сто) представени сред групата на обучаващите се хора, отколкото мъжете (40 на сто). Местоживеенето оказва съществено влияние върху участието на хората в учебни дейности. Живеещите в областните градове имат почти три пъти по-голям дял на участие (54 на сто), отколкото живеещите в малките градове (18 на сто), и пет пъти по-голям дял от тези в селата (9 на сто). На челните места сред областните градове са София - с 18 на сто, Пловдив - с 12 на сто, и Бургас - с 11 на сто.

Степента на образование също влияе върху участието в професионалното обучение. С най-голям дял са хората, които имат средно образование, близо 60 на сто, следвани от хората, които имат висше образование (33 на сто). Участието на хората с основно и по-ниско образование има нисък относителен дял (6 на сто). Това прави степента на участие в обучение на хората с по-ниско от средно образование пет пъти по-ниска от тази на висшистите и 10 пъти по-ниска, отколкото тази на завършилите средно образование.

Една трета от участниците в допитването са се информирали за центъра за професионално обучение, в който се обучават, от Бюрото по труда. Работодателите са били източник на информация в 12 на сто от случаите.

Статистиката на НАПОО показва, че от близо 1000 лицензирани центрове за професионално обучение у нас, само 43 са държавни. Почти 80 000 българи са преминали през курсове за квалификация и преквалификация през миналата година, като всеки пети от тях е получил свидетелство за нова професия, по данни на Националната агенция за професионално образование и обучение. И през 2020 г. продължава да е голям интересът към курсовете за придобиване на степен на професионална квалификация по професии в сферата на информатиката, производството на облекло, строителството и услугите за красота. В кратките курсове (за обучение по част от професия) най-много хора са обучавани по професиите охранител, монтьор на автотранспортна и монтьор на подемнотранспортна техника.

Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 8 гласа.

Свързани новини

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 2 Последният Софиянец

  20 8 Отговор
  След 3 дни борисов ще е само пенсионер о.р.

  Коментиран от #32

 • 3 русенец

  21 3 Отговор
  Нормално е! Една българка на 50 години има още поне 20 години докато стигне точките до пенсия и е в реда на нещата да иска да си повиши квалификацията. Все пак е едно да вземеш 300 лева пенсия за 50 години трудов стаж, а съвсем друго 325 лева.
 • 4 ТаУмВзе

  15 4 Отговор
  БЕЛЕНЕ! ДО КОГА ГАВРА БЕ. РОБЕ ОВЦА, ТОВА Е!
 • 5 Какъв

  21 2 Отговор
  е тоя борсук , имитиращ работа , на снимката !

  Коментиран от #13

 • 6 Бат кольо

  21 3 Отговор
  Тази на снимката срещу 5 бона ще се навие ли ?

  Коментиран от #7, #9, #11


 • 7 Тя ли

  7 2 Отговор

  До коментар #6 от "Бат кольо":

  да даде ?
 • 8 Анонимен

  4 3 Отговор
  Борисов няма да си отиде само глупости четем. От 32 години всички сте на високо платени длъжности. Тати, мама, децата ви. Бъдете благодарни, че ви приюти всички деца на цк на бкп Батвто ви, бащицата ви. Като калайджии няма да се въртите. Да му мислят ударените стари ергени в българия и по света... Ти как мислиш да я караме (мацката) с 500 лева. Айде бъдете живи и здрави. Не плачете на чужди гробове. Антикомунистите нито при живков нито при Нато са окей. Поне да сте нещо, НО не сте
 • 9 Тиъс лева

  3 2 Отговор

  До коментар #6 от "Бат кольо":

  + две патрончета и сода 😂😂
 • 10 Захарно петле

  16 2 Отговор
  Кака Марияна е професионална метреса на WСимеонов.Като данакоплатец не желая тази жена с кофти биография да ме включва в някакво измислено от ОПГто проучване.

  Коментиран от #12

 • 11 Колежка

  13 3 Отговор

  До коментар #6 от "Бат кольо":

  Що не си спомните как Борисов возеше във Фалкона чалгаджийката Ивана за сметка на нас—данакоплатците.

  Коментиран от #14, #15

 • 12 3.14К

  6 3 Отговор

  До коментар #10 от "Захарно петле":

  Поздравления! Уникално измислено лого на НФСБ (WCимеонов).
 • 13 това е

  6 3 Отговор

  До коментар #5 от "Какъв":

  Мариянка Валеркова! Спокойно и нея можеш да наречеш бивша!
 • 14 Брендица

  0 3 Отговор

  До коментар #11 от "Колежка":

  Абе "разбивали са глупави клишета" както пее тя в една песен, що човек зацикля с повтарящи се клишета
 • 15 и после

  6 3 Отговор

  До коментар #11 от "Колежка":

  кой бил чалгарят! Джипката е пълна само с нейни дискове.
 • 16 Анонимен

  3 3 Отговор
  Любовта на симонката. Тия пусти пари. Кочове миризливи. Балеви. Става за синчето му. Калташка държава
 • 17 Аз Негодника

  5 3 Отговор
  Гледах Йордан Цонев който казваше че ще ТЕРАФОРМИРАТ икономиката...Първото нещо което ми,дойде на ума беше...Леле,тоя колко не е в час...Другарю ще тераформираш икономиката ако имаш,достатъчно количество,кволифициран персонал...А със работещи пенсионери,и мрънкащи само за пари млади звезди...Само можещ да я сънуваш тая тераформирана икономика...Там, вижте си възрастовата граница,в 90 от фирмите работят с персонал надхвърлящ 55г...2635

  Коментиран от #28

 • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 19 Ас ше се обучавам за гробето

  0 2 Отговор
  Да съм потготвен за там

  Коментиран от #26

 • 20 1000 центъра

  7 2 Отговор
  Още едно кранче за източване на евро фондове. Никаква полза от тях. А да, можете да станете пазач.

  Коментиран от #27

 • 21 Аз също

  1 2 Отговор
  попадам в упоменатата възрастова рамка и се цаня незабавно и безвъзместно да уча поредната си нова професия на екзекутор при Бай Ставри, в очакване на Г@рбер@сти-клиенти.

  Коментиран от #25

 • 22 ХХАХАХА

  4 2 Отговор
  ПОЛОУМНИЦЕ А ТЕЗИ КОИТО ЗАВЪРШИХА ПРОФИСИОНАЛИИ ГИМНАЗИИ И ЗАТРИХТЕ ЗАВОДИТЕ ТЕ КАКВО ДА ПРАВЯТ?

  Коментиран от #24

 • 23 Срмъфиела

  0 2 Отговор
  Пак лъжат, да вземат едни пари, а вие им вервайте на тия НЗЦСОПОО, умря марко хай с-тир всички се хванаха да лъжат и да крадат от общото, кибуц за вас, кибуц, лопата и културна революция. Ше учите китайски.
 • 24 Срмъфиела

  2 2 Отговор

  До коментар #22 от "ХХАХАХА":

  Кендзеви в Германия, Холандия, Франция, Италия – бол. На тази възраст са достатъчно трудолюбиви и изпълнителни. Месните ще са ваксинирани, а булгаристанците – не. Ще придобият стаден имунитет докато учат кой препарат е за мокети кой за фаянс и в колко часа се минава с приставката за баламатум и в колко – за фаянс. Всичко ще научат само зор да има. Шефът също е гастербайтер и знае растат ли смокини на тополите.
 • 25 Бай Ставри

  0 2 Отговор

  До коментар #21 от "Аз също":

  Да. Мое ме заместищ. Ама требва да знаеш нещо. Требва да се върне президенто къде беше Желю, защото той има един укаст да помилват бай Ставри, но той още не са го изпълнили да не се упъват а да усвободят "без ословно" бай Ставри !!
 • 26 Бай Ставри

  0 2 Отговор

  До коментар #19 от "Ас ше се обучавам за гробето":

  Тава лесно. Почвай да четеш: Отче нащ ти който си на небето, ах Боже боже, ах мили Боже ах мили Боже защо не може да скочиме на небето от бирхалето. Амин дай Боже още може.
 • 27 Срмъфиела

  0 2 Отговор

  До коментар #20 от "1000 центъра":

  А защо да може? Кой е разрешил, че да може? Който може, нема кво да ходи. Вие эйб авате ли се с нас
 • 28 Смърфиела

  0 2 Отговор

  До коментар #17 от "Аз Негодника":

  Ши го направи има си хора на герберите да им посадят един бор у заднио двор и да тераформирват и терасирват.
 • 29 Сорос

  2 2 Отговор
  Е.... веднъж и вие да покажете че сте хора мислещи, избрахте на снимката калинка английска. Темата и снимката -------е оксимурон,contradiction.

  Коментиран от #30, #31


 • 30 Срмъфиела

  2 2 Отговор

  До коментар #29 от "Сорос":

  Ш, ей Кришна я оди изтрезней и утре ела пак!
 • 31 Срмъфиела

  0 3 Отговор

  До коментар #29 от "Сорос":

  Ше такова в простите сектанти ше такова
 • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 33 въпросче

  2 2 Отговор
  Само да попитам: - Ако пощальонът носи поща... какво носи куриерът?!?
 • 34 fifi

  2 2 Отговор
  склонни щото нема пари за храна !
 • 35 Доктор Менгеле

  2 2 Отговор
  Примерно бившата туристическа менистерка много интелигентна и креативна жена.аАшколсун.
 • 36 гост

  0 2 Отговор
  да бе, а след 70 учат всеки ден ...
 • 37 Васил

  1 2 Отговор
  И това го казва една калинка без никаква квалификация.

Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa или ca нaпиcaни изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове