10 Май, 2021 06:00 3 234 40

Радев разпуска парламента във вторник и назначава служебно правителство

  • румен радев-
  • президент-
  • служебен кабинет-
  • народно събрание-
  • укази

Бойко Рашков и Николай Цонев по всяка вероятност ще бъдат силовите министри

Радев разпуска парламента във вторник и назначава служебно правителство - 1
Снимка: БГНЕС

Започва седмицата, в което президентът Румен Радев поема властта в държавата, предаде Епицентър. бг.

Във вторник държавният глава ще издаде укази, с които ще разпусне 45-ото Народно събрание, ще насрочи датата на извънредните парламентарни избори и ще назначи служебно правителство, второ за неговия мандат.

Вчера Радев обясни, че за да има избори на 11 юли, трябва да се изчака до 11 май за издаване на указ за назначаването на служебно правителство.

На 11 май третото правителство на Борисов ще предаде управлението на изпълнителната власт на кабинета, съставен от държавния глава.

„Ще направя всичко възможно, така че по възможно най-бързия начин да имаме служебно правителство в сроковете според Конституцията”, увери вчера държавният глава.

Правителството на Радев идва в момент, когато доверието в ГЕРБ е на най-ниско ниво, а върху премиера в оставка Бойко Борисов се стовариха тежки обвинения в корупция, злоупотреба с власт, рекет върху бизнесмени, прозвучали пред комисията "Манолова".

Очаква се от кабинета на Радев да продължи линията на разнищване на корупционните практики във властта на ГЕРБ.

Бойко Рашков и Николай Цонев по всяка вероятност ще бъдат силовите министри в служебния кабинет на президента Румен Радев.

За Бойко Рашков, който сега съветва Радев по правните въпроси, се говореше, че може и да е премиер, но явно държавният глава ще възложи премиерските функции на дясната си ръка ген. Стефан Янев.

Така върху Бойко Рашков като вътрешен министър ще легнат отговорностите за ревизията на кабинета „Борисов 3”. Със сигурност Рашков най-добре знае как да отвори всички чекмеджета на досегашната власт, за да провери документите в тях.

Рашков бе депутат от левицата, зам.-министър на правосъдието в правителството на тройната коалиция, а от 2013-а до 2018 г. – председател на Националното бюро за контрол на специални разузнавателни средства. Университетски преподавател по право. Като народен представител в 39-о Народно събрание Рашков е член на правната комисия и заместник-председател на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред. В периода януари 2008 г. до месец май 2009 г. той бе заместник-министър на правосъдието. Миналата година президентът Радев го назначи за член на правния си съвет.

С номинация за служебен силов вицепремиер и министър на отбраната е бившият военен министър Николай Цонев. Той ще наблюдава службите.

Цонев е бивш министър на отбраната през периода 2008-2009.

На 1 април 2010 година Цонев бе зрелищно арестуван и обвинен в предлагане на подкуп на следовател, като по време на ареста заместник-градският прокурор Роман Василев го нарече Цонев „абсолютен престъпник“. На 28 октомври 2012 година е оправдан от Софийския градски съд по това обвинение. Цонев осъди България в Страсбург. По време на делото държавата призна, че е нарушила правата му. Цонев е съден и оправдан по общо четири дела и през август 2015 г. той осъди прокуратурата на втора инстанция да му плати обезщетение в размер на 15 000 лева.

За икономически министър вече се завъртя и името на Асен Василев, който бе служебен министър на икономиката, енергетиката и туризма в служебното правителство на Марин Райков през 2013 г. Василев участва в екипа, изготвил предложенията на президента Румен Радев за проекти, които да бъдат финансирани от Плана за възстановяване на България. Василев е роден в Хасково. Завършил е Харвардският университет, специализира бизнес администрация и право в Harvard Business School и Harvard Law School. Съосновател и директор е на Центъра за икономически стратегии и конкурентоспособност.

От 1999 до 2004 г. работи като консултант в „Monitor Group“ в САЩ, Канада, Европа и Южна Африка. Ръководи проекти за маркетинг и стратегическо развитие на големи международни компании в телекомуникационната индустрия, енергетиката, минното дело, застраховането и в редица големи производители на потребителски стоки.

В кабинета на Радев няма да има министри от БСП. Президентът си беше харесал Деница Златева, Весела Лечева и Желю Бойчев. Кандидатурите им обаче трябва да минат през обсъждане и решение на Националния съвет на БСП, както е последното решение на пленума на социалистите.

Това усложнява процедурата, затова президентът е решил да се откаже от БСП-министри, а да покани експерти на левицата за зам.министри.

"Ще трябва да се спазят партийните процедури", беше категоричният отговор на Нинова.

Така Златева, Лечева и Бойчев ще се разминат с министерски кресла.

Предполага се, че Борисов ще продължи болничните си и предаването на властта в Министерския кабинет ще стане от Томислав Дончев, който в момента е и.д. премиер, пише Епицентър.бг.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Маргинал

    48 5 Отговор
    Затвор за Тиквата и неговите Тиквеници ВЕДНАГА.

    Коментиран от #8, #12

  • 2 ТаУмВзе

    34 3 Отговор
    А мутропитека и компания в Белене Кога?

    Коментиран от #4

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Маргинал

    20 2 Отговор

    До коментар #2 от "ТаУмВзе":

    В сряда 12.05.21.

    Коментиран от #13, #37, #38

  • 5 Антон Тодоров снощи съобщи

    7 30 Отговор
    Че кадровика на г. н. Радев е няква свързана с дпс от време оно..... За дпс нищо ме се говори но БАЛАНСЬОРА ПАК Е СКРИТ В ХРАСТИТЕ И ОБИРА ПЪРВИ ДИДЕНТИТЕ. ДОРИ ОТ ЕДНОСЕДМИЧНОТО УПРАВЛЕНИЕ НА НАЙ НОВИЯ ПАРЛАМЕНТ КОЙ УДАРИ КЬРАВОТО..... БАЛАНСЬОРА СКРИТ В ХРАСТИТЕ И ЗАД ПЛЕТА. ДЕМОНИЗИРАТ СЕ ВСИЧКО И ВСИЧКИ А КЬТ СА КРИЙШ В ХРАСТИТЕ ЗАДКУЛИСНО ПИЧЕЛИИИИИШ....

    Коментиран от #6

  • 6 Последния Софиянец

    22 5 Отговор

    До коментар #5 от "Антон Тодоров снощи съобщи":

    На 6ти септември Антон Тодоров ходеше в Пловдив с десет души охрана за да се пази от народната любов.

    Коментиран от #18

  • 7 КОТарАК

    8 10 Отговор
    слагай Бриго Аспарухов-той ще ги оправи :)
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 ЦК на ГЕРБ

    2 19 Отговор
    Служебният премиер ще е Бойко Методиев Борисов!

    Коментиран от #16

  • 10 Жоро

    4 11 Отговор
    Абе все тая кои ще е за 2 месеца без актуализация на бюджета нищо не може направи ни за хората ни за него!

    Коментиран от #15

  • 11 Рап

    6 14 Отговор
    Да беше извикал и Гергов нали с него също бяха на една маса заедно с Лечева! Ясна е работата,ще има подмяна не промяна! Толкова си може човека.... Ограничен и това е!

    Коментиран от #17

  • 12 Радев

    5 11 Отговор

    До коментар #1 от "Маргинал":

    спазари подкрепата на ДПС срещу постове в служебния кабинет.

    Подкрепата за втори мандат срещу постове в служебното правителство е спазарил Румен Радев, според отлично информирани източници от смесените региони.

    Договорката върви през един от съветниците му.

    Най-накрая се изясни защо Радев от месеци не споменава и дума за ДПС и ролята им в политиката. В самите структури на ДПС е спуснато да подават имена за областни управи, социални служби, ВиК, горски стопанства.
    Продаде първото служебно правителство на задкулисието, което докара Борисов-3 на власт, а сега го прави и с второто.

    Оказа се вярно, че Радев е готов на всичко за втори мандат.

    Коментиран от #14, #21, #25

  • 13 Запознат

    5 6 Отговор

    До коментар #4 от "Маргинал":

    За служебен премиер е готвен масонът Стефан Янев от масонската ложа „Софийски приятели“, докато Радев е от тази на Гергов „Слънце Ориент".

    Станишев & Моника също ще са представени със свой човек.

    Радев изрече, че търсел „баланс“. Като се има предвид кой у нас е баш Балансьорът, работата отива към – не бой се, Тикво, служебния „нож“ е дървен.

    Още в края на септември миналата година съветници на Румен Радев потърсиха връзка с хора на Доган с посланието: „Президентът узря за среща с Доган“.

    Очевидно е, че сглобката е станала.

    Коментиран от #22, #24

  • 14 Политиката

    5 5 Отговор

    До коментар #12 от "Радев":

    била втората древна професия, която не се различава много от първата..
  • 15 Явно,

    10 2 Отговор

    До коментар #10 от "Жоро":

    и до края на година ще управлява служебен кабинет - на практика, защото следващото НС няма да може също да излъчи кабинет, ако сегашните го напълнят отново.

    Логично, както казва един дълъг с диплома на виолист от консерваторията…когото скоро тия, дето му плащат и ръководят ще го зарежат барабар със сценаристите и клакьорите му.

    Безперспективен е и още повече непотребен стана на фона на международното и още повече на вътрешното положение.

    Коментиран от #29

  • 16 На Радев

    6 9 Отговор

    До коментар #9 от "ЦК на ГЕРБ":

    мандата май ще се изплъзне от ръцете, както често става, когато човек тъче на два стана.

    От два стола най хубаво се пада на земята. Това е доказано многократно.

    Партията която го издигна не заслужава този позор.

    ДПС-то ще му скрои шапката на шапкаря, ДБ ще имат собствен кандидат, ИТН може би също и накрая Дедо Боко Простия ще им го намести с двестЕ.
  • 17 Триморецът

    4 4 Отговор

    До коментар #11 от "Рап":

    е кукла на конци в ръцете на Портиера на американското посолство.

    Коментиран от #23

  • 18 Антон тодоров е единствения

    2 4 Отговор

    До коментар #6 от "Последния Софиянец":

    С акъл в таа партия. Жалко че е завършил в СссР политическито си образование но сяко зло за добро. 20 човека тряа да го пазят. Аааааа и е голям майстор пи ВИК С ПОЦИНКОВАНИ ТРЪБИ. 30 ТА ГОДИНА НИИИЩО НЕ МИ Е ПРОТЕКЛО.....

    Коментиран от #39

  • 19 Другия с коня

    7 9 Отговор
    Хунтата от Протеста в НС ще се смени от Хунтата на Президента с вдигнат юмрук "Рот Фронт' ДрОгаре и ДрОгарки....Тях Червеното знаме Роди ги!!!

    Коментиран от #27

  • 20 Ю.кортес

    5 8 Отговор
    Оставка фатмак
  • 21 Каква битка,

    4 6 Отговор

    До коментар #12 от "Радев":

    какво чудо за втори мандат на един случаен човечец , докопал кокала?!

    Пфф….жалък … вече е политически труп.
  • 22 Президентът

    4 5 Отговор

    До коментар #13 от "Запознат":

    не помага да се сменя системата, а просто иска той да я контролира или да има по-голям дял.
  • 23 Триморският

    4 4 Отговор

    До коментар #17 от "Триморецът":

    еничар се развива пред очите ни – от американска подлога стана американо-турска подлога.

    Коментиран от #28

  • 24 Иван

    3 2 Отговор

    До коментар #13 от "Запознат":

    Може да се окаже: каква я мислехме, каква стана.
  • 25 Еми то вече

    3 3 Отговор

    До коментар #12 от "Радев":

    е ясно - от ясно по-ясно .
    На изборите Радев е гласувал за пот.рнаците от Дж@мията Seven Eight ходжите и за техния Главатар Славчо - днес преродения еничар от „Време разделно “ Ма.аф Кара Ибрахим* с голяма чутура, само мустаците му липсват.
    А вожд на посе.ковците в парламента беше Ходжата от Ямбол Малкия Мук Тошко Африканчето - педя човек , лакът рошава глава - подкрепян от заместниците си Пишман сценаристите про сти..
  • 26 Пенсионер от БГ

    7 3 Отговор
    Радев,зaщo вместо на 11 май да не издадеш указ за разпускане на Парламента на 14 или на 17 май?Така ще имате c Нинoвa време да гледате преизчисляването на пeнcиитe нa второ четене.Ако не го направите това то това което е казал чалгаря е вярно.Преизчисляването на пенсиите е популизъм от ваша страна!
  • 27 Битката

    6 3 Отговор

    До коментар #19 от "Другия с коня":

    я води соросоидната банда, която е готова на всичко за да държи поста и да влияе на квотите при съдиите.

    Радев с болните си амбиции за втори президентски мандат е удобно винтче в тази престъпна система.
  • 28 Радев е

    4 4 Отговор

    До коментар #23 от "Триморският":

    известна проамериканска мъ.ша. Затова винаги смъ.ди.

    Коментиран от #30

  • 29 Зелениятчорап

    3 3 Отговор

    До коментар #15 от "Явно,":

    е гладна въ.ка, а когато въ.ката се наяде, тя се качва на главата.

    За Радев важи правилото: който плаща, той поръчва музиката.
  • 30 Вярно е

    3 4 Отговор

    До коментар #28 от "Радев е":

    триморският натовски съпруг на палавата Деса ще ни досъсипе със служебно правителство герджиков-2!

    Коментиран от #31, #33

  • 31 Триморецът

    4 2 Отговор

    До коментар #30 от "Вярно е":

    е отглеждан от Козяк като “оня”, който трябва да замени вече ненужната им тиква.
    Нали манипулаторите в сянка няма да продължат с будалкането, че бил “човекът на Кремъл” , та да се хванат русофилите на въдицата, че е техен човек.

    Коментиран от #32, #34

  • 32 Михайлов

    4 1 Отговор

    До коментар #31 от "Триморецът":

    ТРИМОРЕЦО РАДЕВ,КАК ВЪРВИ ЗАТЯГАНЕТО НА САЩ – ИНСКИЯ ТРИМОРСКИ ОБРЪЧ, НА САЩ – ИНСКАТА ТРИМОРСКА ПРИМКА СРЕЩУ РУСИЯ…
    …УПЛАШИ ЛИ РУСИЯ С ТРИМОРСКАТА ТИ ГЛУПОСТ…
    …ПРИВИЖДАТ ЛИ ТИ СЕ ВЕЧЕ БЕЛИ БАЙРЯЦИ ДА СЕ РАЗВЯВАТ
    ОТ КЪМ РУСИЯ…
    …“ТИЯ“ ИЛИ „ОНИЯ“ МОЖЕ ДА НАРИЧАШ
    ТИЯ ИЛИ ОНИЯ КРАВАРИ ОТ ЦРУ НА САЩ
    ДЕТО ЦЯЛ МЕСЕЦ ТЕ ОБУЧАВАХА И ИНСТРУКТИРАХА ЗА „ЛИДЕР“,
    КОЙТО ДА ПОСТАВЯТ ЗА КОЛОНИАЛЕН УПРАВИТЕЛ
    КОЙТО ДА ИМ СЛУЖИ КАТО КУКЛА – МАРИОНЕТКА,
    КАТО ЕНИЧАР И ПРИСЛУЖНИК, А ПРИ НУЖДА И КАТО ПОДЛОГА….
  • 33 Ама и аз съм

    5 3 Отговор

    До коментар #30 от "Вярно е":

    един наивник на средна възраст, бях повярвал че РР е точния човек за президент а той се оказа по голяма п@тк@ от Деси, жената му.
  • 34 ПСИХОдесните

    4 2 Отговор

    До коментар #31 от "Триморецът":

    се осъзнаха преди известно време, че Радев не е „агент Маскве“, а тяхно подобие, по евроатлантически калъп, лоялен правоверен НАТОвец. Само мнозинството от русофилите все още не са го осъзнали и се кланят на „русофила Радев“!…
  • 35 БГ гражданин

    6 3 Отговор
    Радев е марионетка, американска и обожествяван от глу павите си фенове, поради простотата причина, че са по-глу пави и от него.
    Глу паците се захласнали по Радев, щото били „голем“ пилот и щял да управлява България като… месия, и продължават да се прехласват, въпреки, че досега, Радев е показал само, че е хитрец, но не и мъдър, абсолютен еквивалент на другия хитрец и лакей на козяк - Борисов.

    Коментиран от #36

  • 36 Истината

    4 4 Отговор

    До коментар #35 от "БГ гражданин":

    Радев е марионетка и се радвам, че много хора вече го разбраха.

    Проблемът на българите е този, че не могат да си изберат достойни управници, а все ЧУЖДИ МАРИОНЕТКИ, БЕЗ ЗНАЧЕНИЕ с каква политико-географска ориентация са.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Недоразумението

    4 2 Отговор

    До коментар #4 от "Маргинал":

    Радев готви разни бивши кариеристи , обиколили партийните централи, които хабер нямат от управление
    Предният му служебен провал върна Тиквата във властта, сега е решил пак от същото да предложи.
    Този път не само опозицията ще загуби изборите заради него, но и той ще ги загуби на втори тур, ако не се вразуми да сложи истински биткаджии, които да изринат паразитната администрация на статуквото.
  • 39 Мдаааа Кошлуков завърши в УСА

    2 3 Отговор

    До коментар #18 от "Антон тодоров е единствения":

    Политология и вижте кво представлява..... Тодоров завършил в СссР и е на светлинни години по акъл спрямо Кошлука....
  • 40 ЗАЙЦИТЕ

    0 0 Отговор
    РАДЕВ ДА РАЗПУСНЕ ЗАЙЧАРНИКА И ДА ГИ ЗАБУРКАНИ ЧЕ СА ЗАТЛЪСТЕЛИ !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове