10 Май, 2021 20:44 8 205 35

Какъв ще е съставът на служебното правителство?

  • служебно правителство-
  • румен радев-
  • министри

Служебното правителство ще стане ясно като състав и структура вероятно утре

Какъв ще е съставът на служебното правителство? - 1
Илюстративна снимка, БГНЕС

На 11 май президентът ще обяви кой ще поеме отговорността за управлението до предсрочните избори на 11 юли. bTV вече разполага с голяма част от имената на министрите, както и на самия служебен министър-председател.

Служебното правителство ще стане ясно като състав и структура вероятно утре. В съставянето му президентът обяви, че е търсен баланс.

Това, което източници на телевизията посочиха, е, че генерал Стефан Янев - секретар по сигурността и отбраната, почти сигурно ще е премиер. Той беше силов вицепремиер в предишния служебен кабинет на Радев. За министър на вътрешните работи е спряган бившият директор на следствието и на бюрото за контрол на СРС-та Бойко Рашков.

Други двама служебни министри от предишното правителство с Огнян Герджиков отново ще поемат ресорите си - това са секретарят по здравна и социална политика Гълъб Донев, който е вероятният министър на труда и социалната политика и за министър на образованието се готви проф. Николай Денков, който беше начело на Министерството на образованието и науката в предишния служебен кабинет.

С икономически ресори сред вероятните министри са Асен Василев – от служебния кабинет на Росен Плевнелиев с премиер Марин Райков, и неговият колега от Харвард Кирил Петков. Двамата работеха по алтернативния план на президентството за възстановяване на България пред Европейската комисия.

А ето как партиите в парламента коментираха днес задачите на служебния кабинет:

В националния съвет на БСП не са обсъждали номинации на левицата за министри.

"По принцип имаше решение, ако има покана, да се вземе решение от Националния съвет. Покана не е имало, не е имало и решение", заяви Румен Гечев.

От президентството не са искали експерти от „Демократична България“.

"Очакванията ни са да бъде много по-добро от последното редовно правителство и да си свърши работата по организация на изборите. Цялостна ревизия не може да направи, но това, което може да свърши, е да изкара интересните договори, особено тези, които са по автомагистрали, които са по скандалните пари, които са отпускани за язовири", коментира Иво Мирчев от "Демократична България".

От „Изправи се! Мутри вън“ имат позитивни очаквания и работата по сигналите в комисията по ревизията да бъде довършена от служебните министри.

"Да се държат компетентно“, обясни Арман Бабикян.

От "Има такъв народ“ пък очакват служебният кабинет да предотврати течове по неефективни договори и още:

„Няма да има много време да бъде реваншистки, неговата основна функция е да подготви следващите избори, но той ще има време все пак да направи един анализ, една ревизия на статуса на нещата“, каза Иван Хиновски.

„Ако това правителство се вживее в ролята на разследваща комисия, на инквизитор, на някакъв ревизор, което със сигурност не са вменените му по Конституция задължения, това ще означава, че президентът се включва пряко в предизборната кампания на партии, като „Да, България“, като госпожа Манолова и като БСП“, заяви Георг Георгиев.

Според преподавателя по конституционно право служебното правителство може да предприеме ревизия на предишното управление.

„Вижте, това си е изпълнителна власт отвсякъде. Няма значение, че то е служебно правителство, то осъществява изпълнителната власт и има вътрешни механизми, които могат да бъдат задействани в рамките на всяко отделно министерство. Друг е въпросът дали ще има време да бъде направена една такава задълбочена ревизия и дали ще има такова желание в министрите, които ще бъдат назначени“, обясни проф. Пламен Киров.

Професор Киров допълни, че конституционната рамка на функциониране на служебния кабинет е близо 3 месеца. Ако и следващият парламент не излъчи редовно правителство, президентът ще трябва да назначи нова временна власт.

Утре се очаква президентът да назначи с указ служебното правителство и да разпусне с друг указ Народното събрание, като определи дата за изборите, която вече е известна - 11 юли.

Възможно е краят на Народното събрание да се случи без официална церемония и без обща снимка, каквато нямаше и в началото на неговия кратък живот.

Междувременно през почивните дни стана ясно, че и бившият премиер на левицата Жан Виденов също готви свой политически проект.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дроб

    59 8 Отговор
    Когато острието на ножа пробие и стигне кокала, тогава няма майка няма татко. Гледайте сеир
  • 2 Илчовски

    77 19 Отговор
    Служебното правителство ще приключи Бойко и компания 🐔🐥🐔

    Коментиран от #28

  • 3 РЪМПЕЗИ

    60 13 Отговор
    СТЕФАН ЯНЕВ Е ИСТИНСКИЯТ БЪЛГАРИН...ПО ВЪНШНИЯ МУ ВИД СИ ПРАВЯ ЗАКЛЮЧЕНИЕ...ТОВА Е БЪЛГАРИН...

    Коментиран от #27

  • 4 Факти

    9 23 Отговор
    Мн ви харесвам ама хич не си правите труда да подчертавате, болтвате.. Най голямата Свободна медия в българия трябва да е по гъвкава..почти нокой не чете вече пълния текст (статия)
  • 5 Майна

    35 18 Отговор
    С една дума ИТН не искали реваншизъм....СЛАВИ, МИСЛИШ ЛИ , ЧЕ БЪЛГАРИТЕ В ЧУЖБИНА ЩД ГЛАСУВАТ ЗА ТЕБ...ИЛИ НЕ ТИ ПУКА ВЕЧЕ, ЩОТО ПРИБРА СУХОТО!
  • 6 Мая

    34 8 Отговор
    Шеф на мвре да разследва чекмедже
  • 7 Хахаха

    22 40 Отговор
    Е как какво-генерали, полковници, бивши от службите, про-руски индивиди.... и така.
  • 8 Трябва да са люти,честни и хладнокръвни

    37 12 Отговор
    За да ядем тиквеник на фурна след два месеца и 1 ден..

    Коментиран от #9

  • 9 Хахаха

    18 18 Отговор

    До коментар #8 от "Трябва да са люти,честни и хладнокръвни":

    Ще ядеш това което ти сло ат. Като гледам каква група се кани да управлява, вярвам ще ядеш от трите най-голямото.
  • 10 Съставът ще е

    9 19 Отговор
    Кгб,гру,кгб,гру...
  • 11 Брендица

    7 8 Отговор
    Ейй тоя Гълъб Донев требе да е дедо. У това министерство корени е пуснал. Защо допусна Съчкова да си прави 60/40 а дедка?
  • 12 ГРУ

    31 7 Отговор
    Свалете охраната на мутрата.

    Коментиран от #15, #17

  • 13 име

    12 13 Отговор
    като другите кабинети- комунист , ченге ....
  • 14 Перо

    13 35 Отговор
    Бойко Рашков не става и за чеп за зеле. Нито един вътрешен министър не го бръснеше за нарушенията със СРС-та.Пълна мижитурка и безгръбначно. Служебното правителство има същите права и задължения като редовното! Сигурно ще се получи един бъркоч от некадърници за да се угоди на всички отрепки,от партиите. Президентът върви по стъпките на Първанов!
  • 15 Брендица

    7 1 Отговор

    До коментар #12 от "ГРУ":

    Почему? ВИМПЕЛи ли ще му назначи РФедерация?
  • 16 Биби Кинг

    3 27 Отговор
    И накраиа винаги идва Бацо и оправа териториата и вегетираштиа варху и матреал деа! Така е две петелетки и полвина и така че си е и занапрет! Следете Факmи и че влезнете у час през джама!
  • 17 Селянин

    23 3 Отговор

    До коментар #12 от "ГРУ":

    Айде и аз това викам, че Сретен има само месец да подготви визитата си. Затова никакво НСО на гражданина Бокеф Борисоч, да го пазят стъкитата му ако им стиска.
  • 18 ммм

    5 4 Отговор
    пингвиново..
  • 19 яяяя

    8 17 Отговор
    Масон брат румен, ще върти федероси на турци и негритяни в името на нов мандат! Атлантик от голям мащаб, на който ЦвЦв се възхищава!
  • 20 sagittarius

    19 4 Отговор
    За всички, които мислят, че служебното правителство има единствено задачата да организира и проведе изборите : "„Вижтe, тoвa cи e изпълнитeлнa влacт oтвcякъдe. Нямa знaчeниe, чe тo e cлужeбнo прaвитeлcтвo, тo ocъщecтвявa изпълнитeлнaтa влacт и имa вътрeшни мeхaнизми, кoитo мoгaт дa бъдaт зaдeйcтвaни в рaмкитe нa вcякo oтдeлнo миниcтeрcтвo. Друг e въпрocът дaли щe имa врeмe дa бъдe нaпрaвeнa eднa тaкaвa зaдълбoчeнa рeвизия и дaли щe имa тaкoвa жeлaниe в миниcтритe, кoитo щe бъдaт нaзнaчeни“ Ами ще има време, ако пак не се състави правителство, пак се разпусне парламентът и пак се назначи служебно правителство. Време бол! И за ревизии, и за страх...

    Коментиран от #21

  • 21 Брендица

    7 3 Отговор

    До коментар #20 от "sagittarius":

    Една Демократична Молдова направи тъй?! Наш Божков дубайски имаше Национална лотария 2017-2019. Направиха си ревизия и наказаха виновните държавни служители за допуснати нарушения в данъчното законодателство и ощетяване на хазната. Абе изритаха ги
  • 22 какъв щял

    15 3 Отговор
    да бъде съставът! Ами такъв - мъжки и под пагон. С една-две жени за цвят! Президентът не се снима с мисирки и женички. Това го прави друг. То и жените му изядоха главата на този друг, ама сам го каза "В нашата партия са жени. Тук-там има мъже, ама и те са жени".
  • 23 Важно

    22 2 Отговор
    Манипулациите на ГЕРБ за следващите избори ще бъдат осуетени.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 2323

    16 2 Отговор
    Буци усети жегата и е бръкна в чекмеджето2553
  • 26 Фактъ

    23 1 Отговор
    Герберастите наричат ревизията на управлението , реваншизъм . Така им изнася на крадливите калинки .
  • 27 мисля че

    1 11 Отговор

    До коментар #3 от "РЪМПЕЗИ":

    Глупости,тоя си е агент отвсякъде,И се чудя какво толова им се радвате.Тия ще ни направят пак руска република и ще гледате Европа и светът през крив макарон.

    Коментиран от #29

  • 28 ФАКТ Е

    10 1 Отговор

    До коментар #2 от "Илчовски":

    Бойко сам си приключи с Мата Хари!

    Построеното от комуниста Борисов и ОПГ-ГЕРБ пропада!
    Пропадна метрото!
    Пропадна автомагистрала струма!
    Пропадат колите ни в дупките по улиците!
    Пешеходците се спъват в пропадналите плочки на тротоарите!

    Българите пропаднаха на дъното на ЕС!
    Най-бедните!
    С руска енергийна примка на шията!
  • 29 Ти в ред ли си

    2 6 Отговор

    До коментар #27 от "мисля че":

    Путин не смее да пипне дори миниатюрните Литва, Латвия и Естония!
    Защото са членки на НАТО, нали?
  • 30 дявола

    2 5 Отговор
    Същата БОЗА само че по-рядка
  • 31 наблюдател

    7 0 Отговор
    Бибитко ще усети бахура.
  • 32 Иван Красимир

    1 0 Отговор
    Аз мразя арабите и евреите, но те сега сключиха редица международни договори, отивам на екскурзия в Дубай, освен това явно пиарът оттам работи щом Васил Божков през цялото време ми дишаше във врата
  • 33 дидо

    0 2 Отговор
    Служебното правителство, трябва да включва Царя ... премиер, Министър на финансите - Дянков, Министър на културата - Пищова, Министър на спорта - Тити Папазов, Министър на туризъма - Каролев /като се оправи/ ... абе много министри и министерства бе, нужни ли са ?!? Слави - дека си бре, нема ли да редуцираш нещо?
  • 34 ищшкншщ

    0 2 Отговор
    ЖАН ВИДЕНОВ!?!?!? ЗАМИРИСА МИ НА МЪРША! ТОЙ ОЩЕ НЕ Е НАКАЗАН ЗА ФАЛИТА НА ДЪРЖАВАТА И НАЦИОНАЛНАТА КАТАСТРОФА,КОГАТО ЗАПЛАТАТА БЕШЕ 3 ДОЛАРА! ТАКЪВ ГЬОНСУРАТЛЪК,МОЖЕ ДА ПРОЯВЯВА САМО ИСТИНСКИ КОМУНИСТ!
  • 35 Магелан

    0 0 Отговор
    Всяко стадо си има мърша.И тука има идивиди който не стават за никакъв буй но като цяло е са все сериозни и опитни хора.Премиера е завършил част от обучение в САЩ и говори аглийски,немски и руски.За сравнение до скоро имамахме един индиянец Винету ,той за 10гд.родния си език не можа да научи!😀😀😀😀😀😀😀😀
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове