11 Май, 2021 23:29 1 706 34

Ваксините за младежи ще са възможни през лятото?

  • ваксини-
  • младежи-
  • ученици

Всяко лечебно заведение в страната обаче решава дали да имунизира желаещите без записан час – според това дали разполага с достатъчно ваксини

Ваксините за младежи ще са възможни през лятото? - 1
Илюстративна снимка, Shutterstock

Рестарт на зелените коридори, този път – за неопределено време. Всяко лечебно заведение в страната обаче решава дали да имунизира желаещите без записан час – според това дали разполага с достатъчно ваксини. На този фон - България е все по-близо до момента, в който може да бъде издадено разрешение за ваксиниране и на деца.

В първия ден откакто зелените коридори заработиха отново, у нас са ваксинирани общо 33 600. Само във ВМА игла е поставена на 1100 желаещи да се ваксинират. А по план, ако всички становища на Европейските власти са положителни, препаратът на Pfizer ще може да се поставя на деца между 12 и 15 годишна възраст през зелените коридори още това лято. Това, според педиатри, ще направи и предстоящата учебна година по-спокойна.

Не липсват обаче и притеснения. „Червено кръгче със зелени бодлички, забити в него”. Така изглежда COVID-19 през очите на близначките Моника и Стефани. И за да не се заразят, спазват всички противоепидемични мерки. Най-важните - да мият ръцете си често. И да не излизат от вкъщи без маска. И в борбата срещу вируса, и за всичко друго, близначките слушат майка си. Освен родител, тя е и епидемиолог. Имунизира се в първия възможен момент.

„Аз се ваксинирах още през декември. Много от персонала на УМБАЛ „Свети Георги” се ваксинира – надявам се да съм помогнала това да се случи”, заяви д-р Христиана Бацелова пред Нова телевизия.

Готова е да ваксинира и децата си.

„Искам да ги ваксинирам. Не знаем какви последствия може да има след години, не искаме децата да боледуват”, признава д-р Бацелова.

За да бъде позволено това обаче, процесът е дълъг. Първо започват клинични проучвания – а най-голям напредък в това до момента са постигнали производителите на РНК-ваксини.

„Специално за Pfizer/BioNTech се проучват около 2500 деца във възрастова група между 11 и 15 години и се оказва, че при тях ефектът е доста добър и страничните реакции са почти минимални”, разкри педиатър.

Резултатите от тези проучвания вече са изпратени до Европейската агенция по лекарствата. А регулаторът ще излезе със становище през юни. Ако то е положително, кратката характеристика на препарата на Pfizer ще бъде променена – и ваксината ще се поставя и на деца между 12 и 15 години.

От Изпълнителната агенция по лекарствата потвърдиха за NOVA: „При положително становище от Еврокомисията, подрастващите между 12 и 15 години ще могат да се ваксинират през зелените коридори преди началото на учебната година. А по-малките – над 6-годишна възраст – най-рано през септември”.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    10 23 Отговор
    Неваксинираните ще си учат от вкъщи, както последните 2 години и после няма да могат да си намерят работа. Така, че учението се обезсмисля за някои..
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 нямам нерви

    45 6 Отговор
    А сте пипнали децата ни,ще ви бесим по стълбовете вече !

    Коментиран от #5, #12

  • 4 др Гей Билтс

    40 4 Отговор
    Страшна комунистическа пропаганда. Все едно чета как ще преизпълнят петилетката за 4 години. Гадове.
  • 5 честен ционист

    9 27 Отговор

    До коментар #3 от "нямам нерви":

    Ти сам ще ги заведеш, защото иначе ще бъдат изхвърлени от системата, да системата, в която сте свикнали, без която не можете и към която постоянно се стремите. Нашата система. Неизбежно е.

    Коментиран от #10

  • 6 Кака Наска

    16 3 Отговор
    Когато децата почнат да питат повече въпроси в час, като например, ПЛОСКА ли е Земята, тогава и ще почне да им ражда акълът други интересни въпроси свързани с ваксините.
  • 7 Загрижен

    18 4 Отговор
    @честен ционист вземи се прегледай. Нещо си болен. Ама не от коронката, а ментално!!!
  • 8 ваксини токсини

    32 4 Отговор
    Как ли пък, ще си ваксинирам детето с тези гадости :), ще си купя всички сертификати, ако ми се налагат!!!
    Искат да направят децата бездетни и да вкарат гадости в тялото ти, чрез които да те контролират и модифицират, четете малко в интернет и се образовайте! Цялата тази истерия около пандемията не е случайна!
  • 9 Ковида

    26 3 Отговор
    Започва физическото унищожаване и на децата!
  • 10 dkkd

    20 4 Отговор

    До коментар #5 от "честен ционист":

    Всичко се продава и сертификати и в компютър може да те вкарат и тн... стига пари и познати да имаш, не бери грижа, а си заведи твоите деца, аз моите ще си ги оправя В СИСТЕМАТА по други начини ;) !

    Коментиран от #11

  • 11 честен ционист

    4 7 Отговор

    До коментар #10 от "dkkd":

    Май не знаеш какво е вадене на душа с памук. За толкова повърхосни ли ни мислиш, че няма да сетим за малките ви измамни схемички. В Библията пише да лъжете, след като ви хванем в лъжа, чипът няма как да го излъжеш после.

    Коментиран от #13, #14

  • 12 ндн

    27 2 Отговор

    До коментар #3 от "нямам нерви":

    Те дори в Германия им ги взимат и дават на социалните, ако не са ваксинирани, въпрос на време е и тук да започнат да извиват ръцете на хората! Но хората като са овце е така, все още има шанс, много са тези без ваксините и могат да се опълчат, но скоро няма да има никакъв шанс, зомбитата, ще са повече от нормалните! Сами трябва да се справим със шепата гадове, дето искат да дирижират живота ни!

    Коментиран от #15

  • 13 ндндн

    16 2 Отговор

    До коментар #11 от "честен ционист":

    Чипа на ваксинираните, аз нямам чип, няма и да имам... хвърлям телефона и съм никой :) Ти си се чипирай!

    Коментиран от #16

  • 14 dsds

    8 2 Отговор

    До коментар #11 от "честен ционист":

    Сетихте се и за електроните рецепти, да не може да се лекуваме :) - но аз мога да си купя всичко и без рецепта и знам какво да пия и ГП-то не го ползвам - да добавиш нещо имаш ли?
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 честен ционист

    7 12 Отговор

    До коментар #13 от "ндндн":

    На днешно време, а си хвърлиш телефона, все едно си се хвърлил от терасата. Забелязал ли си, че телефоните последно време ги направихме с едни големи лъскави екрани, за да могат по-добре да се четат QR кодовете. Чипът няма да е това, което си представяте. Ще е биометрична татуировка, която няма махане. Ако си мислите, че ще дойде там някакъв месия Слави, Баце или Вова да ви спаси, забравете, все са наши ора.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 ндндн

    4 6 Отговор

    До коментар #18 от "честен ционист":

    За твое най-голямо съжаление имам глава на раменете и все още мисля с нея :) - но иначе си прав, не знам... но подозирам :)... и не вярвам на медиите, а на собствения си анализ, крив - прав, мой си е и се водя единствено по него! Не налагам пропаганда, но понеже питаш ти казвам според мен как стоят нещата, вероятно бъркам и всичко все пак е хуманно - искат да ни спасят от страшния вирус :)
    Дано да е така!

    Коментиран от #22

  • 20 кочо гербавия

    2 1 Отговор
    мъна ..мъна..мъна .мъна...тютюуутютютюттю тю тютююю.. ютютюню... мъна мъна !:))

    Коментиран от #21

  • 21 dsd

    0 1 Отговор

    До коментар #20 от "кочо гербавия":

    баце ти ли си бе?
  • 22 честен ционист

    3 16 Отговор

    До коментар #19 от "ндндн":

    Искаш ли да ти кажа как твоето привидно нежалание да се ваксинираш ще се изпари в следвашите месеци. Ще гледаш, чуваш и четеш как все повече милиони хора се редят по коридорите, как градския транпорт стане достъпен за такива с васкини, или за такива преболедували в последните 6 месеца, как класната ръководителка ти каже на родителската среща, че детето ти ще е първо преместено в класа с неваксинираните (двойкарите, бедняците) и ти ще надигаш безпомощно рамене, как ще се скъсаш да четеш какви са страничните ефекти от 15те марки и как най накрая ще се наредиш за най-хулената и "опасна" ваксина и не само това, а ще го правиш по няколко пъти годишно и то с чувство, че вършиш нещо правилно за себе си и близките си.

    Коментиран от #24, #26, #29, #31, #32

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 аяаяа

    11 2 Отговор

    До коментар #22 от "честен ционист":

    И на теб не са ти ясни нещата, ако имаш нещо конкретно да казваш - казвай, иначе си говорим приказки от фантастичните филми!
    Ще поживеем и, ще видим... както са казали по-мъдри хора от нас!
    Приятна вечер!
  • 25 аяаяа

    1 1 Отговор
    И на теб не са ти ясни нещата, ако имаш нещо конкретно да казваш - казвай, иначе си говорим приказки от фантастичните филми!
    Ще поживеем и, ще видим... както са казали по-мъдри хора от нас!
    Приятна вечер!
  • 26 Дабе Да

    17 0 Отговор

    До коментар #22 от "честен ционист":

    Ти си се самонавивай, че си е струвало да се ваксинираш.
    Сбъркал си, знаеш го, яд те е, търсиш си оправдание, че е имало келепир от това, не си се минал напразно.

    Обаче сърцето ти знае, че си се прецакал. Ако почнеш да се чувстваш зле - от ваксината е, щото не е имало нужда да ти я бият. Пандемията е измислена - не забравяй!
  • 27 Фаро

    11 0 Отговор
    Те паспорти,шофьорски книжки и дипломи за лекари се купуват ккво остава за некви залухави сертификати за 20лв и го имаш
  • 28 Българин

    14 1 Отговор
    Леле мале, цитирам: не знам какви последствия ще има за децата ми от ваксините но ще ги ваксинирам, защото не искам да боледуват. Заключение - тая е болна по рождение. Не съм вярвал че може да има толкова бемозъчни родители. Жалко за децата. На тази и трябва една ваксина в главата.
  • 29 Българин

    11 1 Отговор

    До коментар #22 от "честен ционист":

    Защо вие ваксинираните сте толкова неспокойни.
  • 30 ⚜️Илюминат🦂

    12 0 Отговор
    Готова е да ваксинира децата си, не знае какви ще са последствията след години????? Аз ли нещо не съм наред ??? Не докосвайте децата , не хора такива !!!
  • 31 ⚔️Адолф⚔️

    6 0 Отговор

    До коментар #22 от "честен ционист":

    Искаш ли да ти кажа как грешиш и как ще четеш все повече новини за това , че си се прецакал? А искаш ли да ти кажа , че тук е България ???
  • 32 Хаха

    3 0 Отговор

    До коментар #22 от "честен ционист":

    Нали си ваксиниран, следователно - "защитен"!? Какво ти пука кой друг е ваксиниран или не, още повече за децата на хората!? Ти вече си "безсмъртен", какво те вълнува, че другите сме простосмъртни!
  • 33 хохохо

    2 0 Отговор
    Ей те милиардери станаха с тези ваксини, голям бизнес се завъртя с тях. Чак за децата измислят вече, а за бебетата няма ли.
  • 34 собода

    3 0 Отговор
    Хаъде стига се заигравахте със страховете на хората. Излишни истерии с тоз корона вирус подлудихте хората. Някои ще се разболеят само от страх и стрес. Който иска да си се ваксинира, но да не налага на другите как "трябвало" да се ваксинират. Всеки е господар на своето тяло и сам решава дали да се подлага на това инжектиране.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове