Last news in Fakti

13 Май, 2021 18:15 2 347 35

Външният министър Светлан Стоев: Запазването на евроатлантическите ценности е жизненоважно за България

  • светлан стоев-
  • мвнр-
  • министерство на външните работи-
  • нато-
  • евроатлантизъм

НАТО трябва да бъде готова да посреща световните развития и предизвикателства по начин, който да гарантира колективната отбрана ефективно да се справя с кризи, отбеляза Стоев

Външният министър Светлан Стоев: Запазването на евроатлантическите ценности е жизненоважно за България - 1
Снимка: БГНЕС

За България запазването на евроатлантическите ценности и единство на алианса е жизненоважно. Именно това е целта на настоящия процес на размисъл. НАТО трябва да бъде готова да посреща световните развития и предизвикателства по начин, който да гарантира колективната отбрана ефективно да се справя с кризи и да си сътрудничи с другите споделящи нашите ценности организации и партньори. Това каза служебният министър на външните работи Светлан Стоев на виртуалната конференция "Изпреварваме бъдещето: Подготовка за НАТО 2030", която е сред събитията, отбелязващи 30-ата годишнина от основаването на Атлантическия клуб в България.

Изказването на Стоев беше първото му участие в международен форум след вчерашното официално представяне на служебния кабинет, и в него, както и други участници, той честити юбилея на Атлантическия клуб, изтъквайки заслугите на неправителствената организация.

Светлан Стоев открои необходимостта от адекватни способности за възпиране и отбрана, основаващи се на "стоманена трансатлантическа връзка", засилване на политическите консултации и съвместни послания, както и разширяване на мрежата от партньори, с които заедно да изграждаме устойчивост и нови способности.

"За нас принципът за взимане на решения на основата на консенсус е неотменен, той гарантира единството и солидарността, възприети като национални решения и политики във всяка страна членка. Предвижданите промени в работните методи на алианса следва да стъпват на успешно функциониращите механизми в това направление. Тук от водещо значение за единството в алианса са ефективните политически консултации между съюзниците, дори и по теми, по които има разногласия", отбеляза Стоев.

По думите му, солидарността е ключова и различните предложения в тази посока заслужават детайлно обмисляне. В този контекст Стоев посочи и предложението на България за домакинство на морско координационно присъствие на НАТО в Черно море, подкрепено от останалите съюзници, участващи в срещата на най-високо равнище във формата Букурещ - Б9 на 10 май т.г.

"Изграждането на устойчивост спрямо новите предизвикателства набира все по-голяма тежест. Свидители сме на нарастващи конфронтации отвъд класическите постулати за военен конфликт. Поради това, интегрирането на темата за устойчивостта в отбранителното планиране на НАТО, и на национално ниво, е изключително важно за нас, посочи Светлан Стоев.

"Високоскоростните технологични развития съдържат както рискове за прилагането им за военни цели, така и много възможности. Това изисква НАТО да заложи на ползите от своя научен и индустриален потенциал, така че да запази технологичното си превъзходство в тази сфера и да стимулира иновациите и обмена между всички съюзници. Заедно с останалите съюзници работим всичко това да залегне в една осъвременена стратегическа концепция на НАТО с поглед към бъдещето", каза Светлан Стоев.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КОТарАК

    50 4 Отговор
    НАТО е изпята песен.в момента най сигурните държави са неутралните!
  • 2 ммм

    44 4 Отговор
    Още едно доказателство, че правителството на Радев не е московско, а евро-атлантическо. Както и предното, на Гержиков.
  • 3 Майна

    58 6 Отговор
    В момента е приоритетно е да демонтираме ГЕРБ ,затова ще го преглънем , но после трябва да има референдум за участието ни в НАТО

    Коментиран от #31

  • 4 Ужас 😰

    58 3 Отговор
    За какви ценности става на въпрос. Всички извратени и джендърски идеологии.
  • 5 тъпо клише

    49 2 Отговор
    Само отстава да кажеш и що е това загадъчно нещо ''евроатлантическите ценности '' , щот никуму е неизвестно и готово тураме ги у хладилнико да се не развалят. На мен това ми навява за слугинаж , отдаване на интереси , отстъпване на територия и пр. щуротии , които никой разумен не би вършил.
  • 6 Смешници

    48 1 Отговор
    Как и са тези евроатлантически ценности,бре.Ние българите си имаме нормална ценостна система,но последнитр 30 години точно такива като тези ни превърнаха е опростяла нация и овце.Тази организация трябва да бъде забранена със закон и вън всички американски агенти от България.

    Коментиран от #7

  • 7 смях

    11 6 Отговор

    До коментар #6 от "Смешници":

    еми той Радев е първия агент който ще трябва да напусне..

    Коментиран от #10

  • 8 Врачка

    32 2 Отговор
    След "Мутри вън" ще има ли , "Yankee ,go home"?Или ,"При ручАхме Жабетата"?
  • 9 Кресна

    31 0 Отговор
    Виновни сме ние хората е България,защо гласуваме?за кого гласуваме?.Народа трябва да спре да гласува и да има искания,искания като за всяко решение на политиците да става през референдум а не както е до сега.Защото сега се получава следното,ходим гласуваме,после след 4 години те са милионери а ние още по бедни и накрая взимат решения които са пагубни за народа.Трябва да бъде проведен референдум за или против НАТО.Но като виждам коментарите всеки ден,скоро нищо няма да се промени в България,ще си продължава зъбенето на леви и десни,те ще си пълнят гушката,народа ще е все по беден и ще напуска страната ни.
  • 10 Смешници

    20 3 Отговор

    До коментар #7 от "смях":

    Абе пука ми и за Радев и за Борисов,всички до един от 89 са за Бобов дол.
  • 11 dfu

    32 3 Отговор
    Хич не ми харесват тия приказки за ервоатлантически ценности, без конкретно да се изброят кои са.

    Коментиран от #24

  • 12 пройчо

    16 2 Отговор
    Българският посланник в Израел---ко точно има в устата си ,че мълчи???!!!
  • 13 Гост

    30 3 Отговор
    Дай дефиниция за евроатлантически ценности! С изказването си, този лакей на Радев, неднага ме загуби като гласоподавател!

    Коментиран от #15

  • 14 !!!?

    5 18 Отговор
    Първият министър който кремълският парашутист Радев ще смени "за нелоялност" !!!?
  • 15 !!!?

    8 28 Отговор

    До коментар #13 от "Гост":

    Дефиниция за "евроатлантически ценности" е: Вън кремълските терористи и шпиони от Европа !!!?

    Коментиран от #27

  • 16 по сериозно де

    29 0 Отговор
    Единствената ми позната ценност за евроатлантиците , най вече в американския им вариант са парите , е та можеш ли да ми кажеш какво точно да съхраняваме по темата , като ги нямаме , ония правят войни , грабят , подчиняват територии и чужди природни богатства , кви ли не щеш зулуми за много пари , ние кво да им съхраняваме , те и нас грабят и употребяват за целите си.
  • 17 Сандо

    25 2 Отговор
    От много време няма външен министър на България,който да не е назначен от Козяк.Не ни очакват никакви изненади и от този индивид,но жалко за все още държавата България.
  • 18 GnG

    28 0 Отговор
    "Евро-атлантическите ценности" НЕ са МИР, а подготовка за ВОЙНА !

    Ние БЪЛГАРИТЕ, можем да инициираме РЕФЕРЕНДУМ и да поискаме ИЗЛИЗАНЕ от ВСЯКАКВИ военни "съюзи" и "блокове" !

    НЕ на ВОЙНИТЕ !
  • 19 глоги

    18 0 Отговор
    СвидEтели сме на нарастващи конфронтации отвъд класическите постулати за военен конфликт. СВИДЕТЕЛИ СМЕ,ЧЕ НА ТЪПИТЕЯНКИ ИМ СЕ СВИДИ ДА СИ НИ ДОКАРАТ ПЛАТЕНИТЕ ИЗТРЕБИТЕЛИ.
  • 20 дедо Герчо

    10 3 Отговор
    БРАВО,СВЕТЛЬО !ИСТИНСКИ ДИПЛОМАТ,НАТО,С ПОГЛЕД КЪМ БЪДЕЩЕТО.СПЕСТИЛ СИ "СВЕТЛОТО БЪДЕЩЕ",ЗАЩОТО ЗНАЕМ,ЧИЙ Е ЛОЗУНГА И ДО КАКВО "СВЕТЛО БЪДЕЩЕ",ВОДИ И ОРГАНИЗАЦИИ И ДЪРЖАВИ......ХЪХЪХЪ......
  • 21 Смех

    27 1 Отговор
    Какви Евро.Г.е.й.с.к.и ценности,какво НАТО? Ясно,и от служебното правителство НИЩО НЕ СТАВА! Помияри и продажници!
  • 22 Давид

    7 1 Отговор
    Е кое е толкова важно :) ракети и подкрепа ли няма от кой да поискате или не ви се разваля хабитата :)
  • 23 Следващия лизач

    26 1 Отговор
    Абе вас да не ви назначават от краварското посолство.Отървахме се от една неграмотна кукумявка,която беше лакей на САЩ сега друг ми декламира послушание.Заврете си евроатлантическите ценности ....знаете къде.България е суверенна държава и не са САЩ,които ще определят нашите ценности.
  • 24 Сатана

    14 1 Отговор

    До коментар #11 от "dfu":

    Първа и основна ценност е да мразиш Русия,Втората е подобна на първата.
  • 25 Георги

    21 2 Отговор
    Да му пожелаем сина му да има "стоманена трансатлантическа връзка" със друг гей и да му доведе зет, а дъщеря му да има "стоманена трансатлантическа връзка " и да му доведе снаха чернокожа! А той трябва да е толерантен към избора и решенията им нали е евроатлантик :)
  • 26 no name no face no number

    18 5 Отговор
    Референдум за НАТО и ЕС
  • 27 Сух

    11 2 Отговор

    До коментар #15 от "!!!?":

    Като гледам колко минуси отнесе направо трябва да хващаш чартъра еднопосочно.. Между другото Радев ще си го натресе, но май не му пука особено от волята на народа.
  • 28 НАТО

    13 0 Отговор
    е милитаристичен съюз,и като такъв не е ценност в съвременния свят! Светът няма нужда от световен полицай! Светът има нужда от земен рай!
  • 29 Гост плюс

    16 2 Отговор
    Убаво, да ги пазим атлантическите ценности. Само да сме наясно: нито един български войник няма да замине на Източния фронт срещу Русия.
  • 30 ТОЧКАТА

    14 3 Отговор
    РУСИЯ СЪЗДАДЕ ТРЕТАТА БЪЛГАРСКА ДЪРЖАВА!!!!!!Америка я унищожи!!!!...Тогава бяхме КОНКУРЕНТ!!!!Сега сме само КЛИЕНТ!!!!...Това е резултатът на ,,планът РАН/ЪТ.......
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 ТОЧКАТА

    5 1 Отговор
    аде беееее!!!!
  • 33 Мила

    8 1 Отговор
    Радев отдавна е вербуван от ЦРУ отворете си очите. САЩ са заложили на много управляващи и бъдещи такива. Когато някой фризьор или работник от завод стане премиер или премиера тогава ще повярвам а не някой който е учил или обучаван в чужбина.
  • 34 Павел пенев

    9 3 Отговор
    От вчера е министър и той започна да плямпа за евроатлантическите ценности. Няма ли един свестен да каже нещо за българските ценности,които се различават от западните. Този вече ми е ясен,как се гледаха и се хилеха с фльорцата Захариева. Подлога на ГЕРБ.
  • 35 smqh

    1 0 Отговор
    плачкайте русоробчета, така ще е, една партия в парламента не успяхте да вкарате :D
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове