Last news in Fakti

14 Май, 2021 14:11 2 408 44

Цветанов: Кабинетът „Янев“ трябва да гарантира честността на изборите

  • цветан цветанов-
  • юлски избори-
  • мвр

По думите му МВР има пряко отношение за гаранцията за провеждането на честни избори

Цветанов: Кабинетът „Янев“ трябва да гарантира честността на изборите - 1
Снимка: РЗБ

Убеден съм, че министър Бойко Рашков ще направи всичко възможно да се гарантират изборите, да бъдат честни и това ще се случи с кадрови смени, които трябва да бъдат направени. Това каза председателят на Републиканци за България Цветан Цветанов в предаването „Денят с Веселин Дремджиев“ по TV+ и TV 1.

Цветанов припомни, че при постъпването си в Министерство на вътрешните работи е оставил работещите хора, които е наследил от своите предшественици според професионалните им качества и успехи. На въпрос защо трябва да бъдат сменени областните директори на МВР Цветанов каза, че:

„ГЕРБ за първи път провеждаше избори след изтичащ цял мандат на управление, което означава, че всички кадрови назначения за областните дирекции земеделие, образование, областни управители – всички тези хора са част от статуквото, което трябваше да бъде с гаранция да проведе честни избори. Те не успяха да проведат тези честни избори, защото много от областните управители бяха основни агитатори. Много от хората, които са в структурите на земеделието бяха основни агитатори и заплашваха хората, че ако не гласуват за тях ще бъдат уволнени. Областните инспекторати на образованието, тези които заемаха тези ръководни позиции също се отнасяха с подобни заплашителни послания към всички тези учители, които искаха да упражнят конституционното си право на глас, но те трябваше да гласуват по дадена преференция“, смята Цветанов.

По думите му МВР има пряко отношение за гаранцията за провеждането на честни избори. Председателят на Републиканци за България изрази предположение, че на следващо заседание на Министерски съвет ще бъдат сменени областните управители. Според Цветанов президентът е бил много ясен, че първото и приоритетно, което трябва да бъде направено от сегашното служебно правителство е да се гарантират честни избори.

„Те могат да се осъществят, когато носиш тази отговорност и направиш съответните кадрови смени, за да го гарантираш. Отговорността оттук нататък за провеждането на изборите е на служебния кабинет“. Скандалът „Илчовски“ Цветан Цветанов заяви, че не познава Илчовски, не познава така добре и тези, които са се явили в защита на правителството и на премиера, защото никога не е бил в тази среда, където са се играли карти и където се гледат подобни видеоклипове.

„Ако това действително е вярно, което казва Илчовски е много тревожно за държавата като управление и начинът, по който е функционирала през последните години в управлението на Борисов. Мога да дам гаранция за това, което се е правило в първия управленски мандат. Тогава имахме реална, организирана работа, която беше срещу организираната престъпност“, даде пример той.

„Винаги съм си изпълнявал служебните задължения. Моето работно място е било министерството, след това е бил парламентът и съм извършвал партийна си дейност, срещайки се с хората“, припомни Цветанов.

Относно насилието по затворите Цветанов каза, че е недопустимо. Закриването на Спецпрокуратурата и Спецсъда „В управленската програма на Републиканци за България ние бяхме първата политическа сила, която заяви категорично, че премахването на Спецпрокуратурата и Спецсъда ще бъде приоритет, ако бъдем избрани за народни представители. Имаше много грешни тълкувания, че аз съм бил от хората, които са инициирали създаването им. Това беше по препоръка на разговорите, които сме водили с Брюксел. Оценката за тези специализирали съдилища и Специализираната прокуратура в края на първия управленски мандат беше на високо ниво. Идеята беше да има бързо правораздаване срещу организираната престъпност. Ако в момента някой прочете доклада на GRETA, от преди дни за трафика на жени с цел сексуална експлоатация, трябва да ви кажа, че там критичността е точно в това, че в специализираните съдилища вървим към споразумения, които нямат никаква ефективност в правораздаването, а се върви към условни присъди със споразуменията, които се подписват”, каза Цветанов.

Какво трябваше да направи 45-то Народно събрание „Смятам, че 45-то НС трябваше да сложи един-два акцента за порочни практики през управлението на Борисов. Това е „Турски поток“ – Томислав Дончев има пряка ангажираност с реализирането му и разговорите, които са водени с руската страна. „Турски поток“ е един от примерите за модел как се заобикалят обществените поръчки, как възложителят, който печели дава на подизпълнители, които не са свързани с български такива. Друг такъв пример са „Автомагистрали“.

Това са двете неща, които бяха създадени през последните две години, в които нито съм бил депутат, нито някой може да ме обвини в съпричастност“. Кадровите промени в ГЕРБ Цветанов изрази мнение, че Йорданка Фандъкова и Димитър Николов са били понижени, а той самият си е тръгнал от партията сам. „И в София, и в Бургас има негатив към двамата и съм убеден, че те не са добавена стойност към политиката на ГЕРБ. Не съм искал и никога не съм се стремял да бъда на всяка цена във властта или да бъда на някаква партийна позиция. Направих го с ясното съзнание, че нямам място в ГЕРБ и то не заради тези честни хора, които има там, а заради всички тези около Борисов, които го промениха за последните 7-8 години“, казва той.

Преизчисляване на пенсиите, а не добавки от по 50 лв. „В предизборната кампания, която мина никой не погледна какви са основните акценти в управленските програми. Преизчисляването на пенсиите е задължително да бъде направено. Моделът, по който се актуализират пенсиите е по т.нар. швейцарско правило, което беше прието във втория управленски мандат на Борисов. Даването по 50 лв. не е справедливо, защото парите, които се харчат са около 1млрд. и 300 млн. лв. годишно, а за преизчисляването ще са необходими около 1 млрд. и 800 млн. лв. По-добре да бъдат преизчислени, за да може, тези които са работили и са се осигурявали да получат достойни пенсии“, добави председателят на Републиканци за България.

Служебният кабинет „Янев“ „С правителството, което имаме смятам, че президентът се постара да разтвори една много широка периферия от ляво, център и дясно – хора, които са експерти преди всичко, а не политически обременени. След изборите, които ще бъдат проведени на 11 юли, отново ще има невъзможност да се състави правителство, защото виждаме много червени линии за невъзможност за диалог, който да бъде прагматичен.

Този кабинет няма да е само 60 дни, а ще бъде с по-дълъг мандат, защото ще влезем в хипотезата, че 3 месеца преди президентски избори не може да бъде разпускано Народното събрание. Ще има Народно събрание и служебен кабинет, който може би ще проведе още едни избори за народни представители заедно с президентските“, прогнозира Цветанов. Той допълни, че трябва да има голяма отговорност от всички тези, които ще се явяват на предсрочни парламентарни избори – да бъдат много прагматични и национално отговорни.

„45-ят парламент не трябваше да се занимава с някои от тези скандали, а трябваше да направят актуализация на бюджета. В момента тя е спънка за правенето на политики от сегашния кабинет“, категоричен е той. Цветанов каза за едно от различията, които са имали с Борисов и това е по отношение на делегирането на правомощия на хора като Тома Биков, Деница Сачева, Георги Харизанов навремето и за политическия устрем, който е имал Томислав Дончев.

Той се обърна към гласоподавателите на ГЕРБ и ги призова да направят информиран избор и да гласуват за тези, които могат да им дадат хоризонт за развитие на страната и спазване на правовия ред. Скандалът с фермите за норки Цветанов подчерта, че в управленската програма на Републиканци за България беше и все още е заложено закриването на фермите за норки и партията ще продължи да настоява за това.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Баце

    38 2 Отговор
    Каквото и да гарантира , ти си аут.

    Коментиран от #43

  • 2 мдда

    20 6 Отговор
    Крадев да гарантира честност.. ТО такова нещо в света няма.
    Все едно ти да гарантираш че няма да ползваш асансьори.
  • 3 Dizzi

    35 2 Отговор
    Цвъки повече 1% не ти се полага !
  • 4 Някой си

    31 2 Отговор
    Цвъки, скрий се в асансьора ако обичаш!
    Няма да те бъде, не разбра ли?
    И теб и фалшивата ти партия!
  • 5 глоги

    21 2 Отговор
    Цветанов: Кабинетът „Янев“ трябва да гарантира честността на изборите,за да мога и аз да се навра пак в Парламента и да цуцам депутатски пари.
  • 6 Последния Софиянец

    26 3 Отговор
    Чух че гербавите масово мигрират при Цецо.
  • 7 Баш Бащицата

    23 2 Отговор
    Цоко, не те харесват, бе. Като гледам. Що тъй, бе, момче? Да не е заради нарицателното Цецо Крадецо?
  • 8 bandita

    25 2 Отговор
    тоя път няма да вземеш и 1%..
  • 9 Въй

    20 2 Отговор
    Цвъки,сигурно пак искаш "молитвенни закуски" отвъд Океана. Нъл тъй?!
  • 10 пройчо

    20 1 Отговор
    ЦВЕТАН ЦЪРВУЛА Е ЗЛО , ПО- ГО ЛЯМО ОТ ТЛЪСТИЯ БОЮ !
  • 11 111

    22 2 Отговор
    Г-н Цветанов, да се гарантира честността на изборите означава, Вие да бъдете тикнат в затвора преди провеждането им!!!
  • 12 Гербер

    8 2 Отговор
    Пак ще има молитвени закуски.
  • 13 Преброяване на населението

    7 2 Отговор
    После избори
  • 14 Ганчо

    8 1 Отговор
    Апартаментгейт трябва да е под 1%. И то от объркани гласоподаватели или сбъркани бюлетини. С открити далавери пак кандидати да управляват. Еми няма сигурно такова племе като нас ....
  • 15 Майкъл

    6 2 Отговор
    Още един ММА боец се появи!!! Като не можеш да победиш противника-стани му приятел и като бацето,почна да се подмазваш!!! И задуха друг вятър Станойке-май на промяната,хм ти да видиш!?
  • 16 Настопроценти

    6 1 Отговор
    Вече ще съм Цецо-градецо. Ще се сдобия с още много имоти и къщи. Като тая у Барцелоната.
  • 17 Любомир

    9 0 Отговор
    Да направиш партия ,трябва да имаш сериозни милиони зад гърба си.
    Много повече от натъпкан асансьор.И този има яко чекмедже.
  • 18 Анонимен

    5 1 Отговор
    Хитрец е Цветанов. Хитрец. Изсули се като пpъдня като видя че Герб потъва. Направи си партия и лапа субсидия.
  • 19 волан

    6 1 Отговор
    Цвъки:С асансьоро ке си пия кафето на верандата, горе на блоко.
  • 20 Честният

    10 1 Отговор
    милиционер Цветан , безсрамност и наглост е да си подава главата изобщо на бял свят ! Проверки за всичко , свързано с него !!!
  • 21 Кабинета

    7 1 Отговор
    Янев може да гарантира честни избори,но ти Цвъки не можеш,защото си се доказал лъжец.
  • 22 оценка

    2 0 Отговор
    Дaвaнeтo пo 50 лв. нe e cпрaвeдливo, зaщoтo пaритe, кoитo ce хaрчaт ca oкoлo 1млрд. и 300 млн. лв. гoдишнo, a зa прeизчиcлявaнeтo щe ca нeoбхoдими oкoлo 1 млрд. и 800 млн. лв. Пo-дoбрe дa бъдaт прeизчиcлeни, зa дa мoжe, тeзи кoитo ca рaбoтили и ca ce ocигурявaли дa пoлучaт дocтoйни пeнcии“, дoбaви прeдceдaтeлят нa Рeпубликaнци зa Бългaрия." ТАКА Е,БЕЗСПОРНО. НО И ДАВАНЕТО НА 120-ТЕ ЛЕВА НА ЕДНИ,А НА ДРУГИ-НЕ ПАК Е НЕСПРАВЕДЛИВО. НА ТЕЗИ С 1300-ТЕ ЛЕВА ПЕНСИЯ С 50 И БЕЗ 50 ЛЕВА НЯМА ГОЛЯМА РАЗЛИКА. С 300 ЛЕВА И 300,01ЛЕВА 120-ТЕ ЛЕВА СА ДОБРЕ ДОШЛИ. НО ЗА ТЕЗИ С 300,00 ЛЕВА,120-ТЕ ЛЕВА ГИ НЯМААААА. ТОВА Е ИЗЛАГАЦИЯ!
  • 23 толупа

    10 0 Отговор
    Да, може, но ТИ да разкажеш за схемите, с които печелехте изборите 10-ина години.
  • 24 Пловдив

    11 0 Отговор
    Този грозен, нагъл и тъп олигофрен, няма ли да спре да се показва, по медиите?!?
  • 25 то и ние

    7 0 Отговор
    знаем, че Бойко Рашков ще направи всичко възможно да се гарантират изборите, да бъдат честни и това ще се случи с кадрови смени, които трябва да бъдат направени, ама знаем и как ти провеждаше избори, така че, айде нЕма нужда!
  • 26 Аре

    3 1 Отговор
    дежурния по слагане на минуси работи усърдно.Днес ще си заслужи стотинките.

    Коментиран от #27

  • 27 чакай

    4 1 Отговор

    До коментар #26 от "Аре":

    да стане 16 часа и да видиш какво активиране на минуси ще има. Този с минусите май е Илийката , ама не смее да се оповести.

    Коментиран от #28

  • 28 Аз също

    3 2 Отговор

    До коментар #27 от "чакай":

    подозирам Илийката.
  • 29 пешо

    8 1 Отговор
    боклук . не се показвай повече ,
  • 30 Ти пък

    8 0 Отговор
    Какво те късаят изборите. Под 1 процент.
  • 31 чичо скрюч

    7 0 Отговор
    Абе мошенник такъв,ти защо не си в следствения арест,а ръсиш ръсиш акъл,който го нямаш!
  • 32 Брендица

    5 0 Отговор
    Цветан Цветанов предател и боклук нищонеструваш?! Будь осторожной. Брат му е Звездан от отряда на Майор Желко Ражнатович-Аркан бивш АЛФА командос
  • 33 Kkk

    2 0 Отговор
    Аз мисля че конституцията ще бъде спазена. Все пак 2.5 млн души гласуваха на референдума суверена даде своя вот и неговото решение трябва да бъде уважено. Взема се предвид и международното положение и европейската и атлантическа приентация на страната. Ние сме направили стратегически избор и с нашите партньори от ЕС и НАТО ще положим усилия различните да бъдат изчистени. В исторически план България винаги е била близо до Русия, освен в случаите когато не е била. Румъния Сърбия Гърция и Турция са наши съседи но Северна Македония е братска страна и ние няма да оставим това да повлияе на добросъседските отношения. Относно истанбулската конвенция мога да кажа че това е една конвенция приета в Истанбул. Истанбул е исторически град един от най големите е Европа и това трябва да се има предвид. С нашите колеги работим в посока това да се има предвид.
  • 34 НИМА у нас е имало някога

    0 0 Отговор
    Нечестни ИЗБОРИ ?
  • 35 chi

    3 0 Отговор
    Скрий се бе съселче!
  • 36 Този

    1 0 Отговор
    Републиканеца,все върти- суче и го избива на газопреносни системи.От него ако зависеше,ще ни върже за векове към оборската шиста през гръцко.Дали ще е изгодно за бизнеса,за самите хора- няма значение.Важно е да сме атлантически солидарни! Българите такива трябва задължително да изхърлим на политическото бунище,завинаги! В сравнение с Борисов,този е върла усойница.
  • 37 Кире

    1 0 Отговор
    Само прокуратурата да не го пропусне! Той е много заслужил деятел.
  • 38 123

    1 0 Отговор
    Отврат махай се от терена
  • 39 ЦВЪЦИ....ВЪРНИ ПАРИТЕ НА ВЪЛНЕВ

    1 0 Отговор
    НЕ СЕ УСЛУШВАЙ
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Асансьорчик

    3 0 Отговор
    Тоя асансьор не му ли идва наум, че отдавна е извън играта?
  • 42 И да гарантира

    2 0 Отговор
    Вкарване в затвора. Ц.Ц.
  • 43 Глас божии

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Баце":

    Цветан Цветанов,

    Виж, провери , кой е накарал съпругата ти ,
    да гласува за друга политическа партия,
    а не за твоето лично,
    Е.Т. " Републиканци за България"??

    Всички потвърдиха,
    че няма измама при изборите?
  • 44 КраварскаПодлога

    0 0 Отговор
    Хайде Цвъки!Стягайте дисагите с Радо Отверката,че Бай Ставри ви чЕка.
    Идва краят на молитвените закуски зад граница.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове