Last news in Fakti

15 Май, 2021 09:51 5 156 32

Христо Монов: COVID паниката беше добре насаждана

  • христо монов-
  • корона паника-
  • коронавирус

Тя предизвика икономическа, социална и политическа криза

Христо Монов: COVID паниката  беше добре насаждана - 1
Снимка: Архив

Хроника на кризите: Какво е поведението на обществото? Може ли да се постави диагноза на 45-ото Народно събрание? Преживявания и психологически баланс: Какво е определящо за дневния ред на хората?

"Фактът, че някой е извадил пистолет, и е стрелял по друг човек, показва, че една голяма част от хората в България са на ръба на психичното си изгаряне", заяви психологът Христо Монов за "Денят ON AIR".

Той допълни, че коронавирусът и начинът на реакции на световния елит към него, са направили така, че огромна част от хората да изпаднат в психическа криза и перманентен дълъг стрес поради икономически и личностни причини.

Монов подчерта, че много семейства не могат да живеят заедно дълго време на едно място. Други причини за стреса са загубата на работа и непрекъснатото облъчване с негативна информация.
"Защо трябваше да се прави брифинг на НОЩ в 22 часа вечерта, за да се каже, че от пожарите в Чернобил нямало радиоактивно замърсяване? Това беше целенасочено мачкане. Един несигурен човек е много лесен за управление", коментира още психологът.

Специалистът обърна внимание на това, че травмата след видяно убийство и самоубийство е огромна. Той отбеляза, че ако се работи добре, тя се преодолява, но все пак остава за цял живот.

"Тази ковид паника е добре насаждана, тя предизвика икономическа, социална и политическа криза. Последствията ще бъдат много дълги - върху цели поколения. Учениците забравиха какво е училище. В доклада на ЮНЕСКО се дава информация, че за последните 2 години неграмотните деца в света са се увеличили със 100 милиона", каза Монов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Относно изборите и политическата ситуация в България, психологът подчерта, че наблюдаваме народ, който се лута в изборите си.
"Българският избирател е отчаян, искрено търси нов спасител", заяви още той.

"Много от българските избирате, понеже са в дълга криза, не реагират с рациото си, а с първосигналната емоция. Дори хора с добро образование и добър социално-икономически статус са готови да се поддадат на емоцията, а не на разума" отбеляза Монов.

По думите му, България е в един перманентен разпад от век. Той допълни, че служебният кабинет е тук, за да покаже, че може да се решават проблеми. Психологът е категоричен, че има много какво да се направи в сферата на образованието.

"Да се отворят още други ден университетите. Нашите студенти загубиха всякаква мотивация и способност да се обучават, а все пак те са бъдещето на нацията", призова психологът.

"Виждам реалната ситуация с учителите. Тези хора понесоха много. Сега, половината ден са присъствено, половината - онлайн. Това е непрекъснат стрес за тях. Правителството може да отпусне 5 дни отпуск например. Говорили сме да изготвим специални програми за тези хора, за да се възстановят", добави Монов.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 48 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    77 13 Отговор
    Много точно казано !

    Коментиран от #14

  • 2 мистрия

    78 6 Отговор
    Вирусът работи ефективно за редукцията на населението всичко е точно, както е планирано.

    Коментиран от #22, #32

  • 3 щаб за честни избори в България

    47 8 Отговор
    Така е Боко завлече мн пари
  • 4 Българка

    79 9 Отговор
    Чрез ковид паниката много ловко се запушваха устата на опозицията (забрана за масови събирания на хора) Освен това и на първо място чрез ковид кризисните мерки се грабеше без одобрение в НС и без отчетност с пълни шепи. Не случайно от БНБ съобщиха с колко е нарастнал броя на милионерите, както и набъбнали милионите по сметките им. Остава да има проверка и разследване

    Коментиран от #11

  • 5 КЮЛЬОТИНКА

    15 6 Отговор
    ДЕЙ ГУЙ НА БУЦИТУ БА ДА НЕ ОБРАЛ МАГНОЛИЯТА И ДА ВАРИ КОМПОТИ ЗАД ЗАЙЧАРНИКА
  • 6 жжжжжж

    7 42 Отговор
    това лъжливо успокоение от автора е целенасочено приспиване на хората и отказ от информация. ха да видим!!!!

    Коментиран от #20

  • 7 Тиква

    13 49 Отговор
    Монов, ходи да видиш колко са пълни гробищата за година и след това дрънкай! Не ти пожелавам да загубиш близки и познати!

    Коментиран от #21

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 :))

    36 3 Отговор
    "... "Защо трябваше да се прави брифинг на НОЩ в 22 часа вечерта, за да се каже, че от пожарите в Чернобил нямало радиоактивно замърсяване? Това беше целенасочено мачкане. ..."****** ПКП ,да не остане назад,свика в 23ч.---само да съобщи ,че един депутат се разболял и няма да има заседание !???....Проста ПКП !!!
  • 10 Прав сте за първосигналният

    11 4 Отговор
    избор, но оптимистичното, че човек винаги може да се върне към рационален такъв и да не се доверява на откровен боклук, бил той и лъскав.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Как се пробутват лъжите

    16 20 Отговор
    Казваш много истини и между другото мимоходом споменаваш голямата лъжа: "България е в един перманентен разпад от век"! Докторче, БЕГАЙ УЧИ ИСТОРИЯ! СЛАБА РАКИЯ СИ, ЗА ДА МАНИПУЛИРАШ УСПЕШНО!

    Коментиран от #30

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 VARAVA

    22 3 Отговор
    В България ковид имаше до 4. 4. 2021 от 5 Април ковида почна изведнъж да отшумява!

    Коментиран от #29

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 ковид паниката

    30 3 Отговор
    предизвика и психологическа криза! Що народ се самоуби, скачайки от етажите на болниците и що народ още не смее да си покаже носа навън. Хората луднаха и някой сериозно трябва да отговаря за това. Най-страшното е, че луднаха и децата. И то малките деца. Много от тях не искат да се върнат в училище, заради страх от Ковид.

    Коментиран от #23

  • 19 Ехо

    32 3 Отговор
    Стига сте говорили само по медиите! КОЙ ще отговаря в България.?Искаме присъди и съд за медии,лекари и математици! Действайте!
  • 20 пълни глупости

    5 3 Отговор

    До коментар #6 от "жжжжжж":

    цял сайт направиха за такива като тебе! Нарича се коронавирус бг, но на латиница. Ако ти дам линк, ще ми изтрият публикацията.
  • 21 ами

    5 12 Отговор

    До коментар #7 от "Тиква":

    ваксинирай се, бе! Или си антиваксър, който иначе псува болестта.
  • 22 Аха

    26 3 Отговор

    До коментар #2 от "мистрия":

    А същевременно някои хора и компании забогатяват от този процес......ама това е идеята на цялата работа с вируса - намаляване на световното население и създаване на механизми за контрол над останалите(чипиране, имунизационни паспорти, ограничения) и забогатяване на една малка част за сметка на цялото човечество(това го има отдавна и просто сега се продължава с други методи)!
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 мнение

    27 2 Отговор
    Статията е вярна и още веднъж навежда на мисълта, че пандемията беше предизвикана умишлено и умело насочвана и управлявана в целия свят! Кой има интерес? Вероятно хората, които натрупаха нови милиарди и още власт!
  • 25 Монов, прав си за умишлен ата ковид

    12 5 Отговор
    Истерия, която ни налагах а чрез медии и всякакви хватки!! Сутринта минах в квартал ния Пазар!! По стълбове, по дървета, по павилиони и огради Некролози, Некролози, Некролози!!! Никога НЕЕ било така!! Това е резултат на Ковид Истерията, която създадоха Управляващите, поддържана и развихрена от Послушни, Професори, доценти, всякакви медици, Физици, всякакви Лози и Слугинажа от Медиите!!! Това е Престъпление,!!! Поколения наред ще имат тази травма от тези, които режесираха и Изпълтяваха тазиКовид Истерия!!! Имената саим във Всички медии!!! Съд и Затвор за тези- нито хора нито човеци!!! А ние ще ходиме на панахиди на нашите починали близки, ще лепиме некролози за 6месецаза 1год,и ще носи ме вината, че нямаше 100 000 300 000 на Площадите зада се узаптят, тези, които Насаждаха постоянно Срах в Народа!!! Изборите наскор, ще ни дадат малка възможност, да изкупи ме вината си!!!
  • 26 Само знаете да плюете

    9 12 Отговор
    Стига глупости, бе колко народ измря. Корнела що идтича при Мутафчийски да я лекува. Нямате срам и страх от Бога, толкова сте алчни за европейските пари. Димата народа пак ще мрем от глад от управлението на служебния кабинет.
  • 27 Demonaz

    15 4 Отговор
    Ми нали това беше целта. Съмнявам се ,че някой ще иска чипира чрез ваксините. По-скоро младите будали след време да са стерилни. То и за това искат и децата да набодат. Няма им мине номера. Навън живота си върви, както винаги. Целия ужас е в медийте. Хората са преживели войни,глад и какво ли не. Хайде стига вече с този вирус.
  • 28 ПЕТЪР

    13 4 Отговор
    БРАВО--Г---Н МОНОВ САМАТА ИСТИНА НО КУКЛОВОДИТЕ МНОГО ОБЪРКАХА КОНЦИТЕ И СЕГА НЕ МОГАТ ДА СЕ ОПРАВЯТ---С ТАЗ ФАНТАСТИЧНА ЛЪЖА СЕГА ДЪРЖЯТ СВЕТА НА НОГТИ ---НО ОНЯ ОТ ГОРЕ ГЛЕДА И ВРЪЩА БАВНО НО СЛАВНО ---И ПАК МЕРСИ Г---Н МОНОВ ЗА САМАТА ИСТИНА --ТАКИВА ХОРА ТРЯБВА У НАС ДА КАЗВАТ ИСТИНАТА
  • 29 Zorro

    7 1 Отговор

    До коментар #16 от "VARAVA":

    Къню Кантара и Мутафа и Аничка трябва да ги пратят при бай Ставри.
  • 30 зрител

    5 0 Отговор

    До коментар #12 от "Как се пробутват лъжите":

    Точно!
  • 31 Може

    3 4 Отговор
    18 млн заболели в Индия!
    Паркинги превърнати в крематориуми.
    Болни лежащи на пода,липса на кислородни бутилки и апаратура...
    Трудно е да се гледа!
    Нека Мангър бей да отиде там да им каже за стадния имунитет!А и Манов може да им каже да не се панират!
    Гледам само чужди новинарски канали вкл.индийски,пия вода от изворите,чудесно е да знаеш езици.
  • 32 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 2 Отговор

    До коментар #2 от "мистрия":

    Нaблюдaвaм, чe мoи рoднини и пoзнaти cлeд "вaкcинирaнeтo" ca cтaнaли злoбни и рaздрaзнитeлни, a бяхa cърдeчни и дoбри хoрa...Нe знaм кaквo ce cлучвa, нo тoвa cи e aнтичoвeшки зaгoвoр.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове