15 Май, 2021 14:47 1 762 21

Николай Младенов: Разрушителна война ще направи Газа неуправляема

  • николай младенов-
  • газа-
  • израел

Хората губят надежда и се радикализират и от двете страни

Николай Младенов: Разрушителна война ще направи Газа неуправляема - 1
Снимка: Архив

„Това, което сега се случва, беше абсолютно предотвратимо. Много грешки бяха допуснати от двете страни.“ Това мнение относно ескалиралия конфликт Израел – Палестина изрази в интервю за БНР Николай Младенов, доскоро координатор на ООН за близкоизточния мирен процес. По думите му ескалацията е била оставена да се случва седмици наред, преди да се стигне до интензивните военни действия, на които сме свидетели.
Младенов не вижда пространство за медиация заради напредналата фаза на конфликта, но изрази надежда да се намери „пролука“ за медиация и намаляване на напрежението, защото случващото се ще маркира региона за години напред.

Войната е на три фронта – единият е противопоставянето „Хамас“ – Израел, вторият - сблъсъците между евреи и араби, а третият - пропагандната война, описа ситуацията Младенов.

Като дългосрочна опасност той открои много категоричната радикализация на населението и от двете страни на границата.

В миналото управлението на конфликта е било съсредоточено в това да се намали напрежението на границата на Газа, посочи Николай Младенов. Сега обаче конфликтът е прелял и в Ерусалим, в светите места и определени квартали на града, в които живеят основно араби.

Сред причините за днешната ситуация той открои:

„Абсолютно замразеният мирен процес, абсолютното отнемане на всяка надежда у хората, че чрез мир и преговори може да се реши конфликтът по начин, който да е взаимоизгоден и за двете страни. Това е реалността, с която конфликтът живее от много години. Хората губят надежда и се радикализират и от двете страни.“

Без смислени преговори, които да позволят на лидерите и от двете страни да убедят населението, че мир е възможен, спиралата на радикализацията ще се засилва, коментира Николай Младенов.

Близкоизточният мирен процес във вида, в който международната общност го познаваше досега, е мъртъв отдавна, категоричен е Младенов.

Вътрешнополитическият дебат в Израел отдавна не признава формулата „мир срещу земя“, обясни още той и допълни като усложняващ фактор това, че Газа и Западният бряг са под контрола на две съвсем различни групировки.

Относно ситуацията в ивицата Газа Николай Младенов заяви още, че голяма част от съществуването на нормалния живот там се дължи на донорите, които „на изкуствено дишане поддържат икономиката на ивицата Газа, и на това, което Египет прави – това е кислородната линия на Газа в момента“.

Ако това, което виждаме в момента, продължи още една седмица или десет дена, последствията ще бъдат много тежки, а разрушителна война ще направи Газа неуправляема, което вече няма да е само проблем на Израел, смята Николай Младенов.

Ключова роля в деескалацията на напрежението може да играе Египет, отбеляза той.

„Всички опити в миналото са показали, че натиснати отвън, страните не стигат до споразумение, което могат да изпълнят успешно в продължителен период от време.“

Управлението на конфликта е единствената опция сега, но в средносрочна и дългосрочна перспектива то не може да продължи вечно, подчерта Младенов в предаването „Събота 150“.

„Трябва да има разрешаване на конфликта, което да позволи на Израел да се отдели от палестинците и от палестинската бъдеща държава и те да живеят в мир в рамките на споразумения за сигурността, икономиката и т.н. Има възможност за това. Всички си дават сметка според мен, че това е единственият път напред, но няма политическата воля.“


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 русенец

    21 5 Отговор
    Този другар го бяха погнали да едни пари, "усвоени" от него. Размина ли му се? После ми казвайте, че комунистите не са все още на власт!

    Коментиран от #15, #17

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 БАЙ Х@Й ‼

    22 2 Отговор
    Що, твойте господари да не Оправиха вече Ирак, Либия, Сирия, Украйна....
  • 4 Ники маус

    19 0 Отговор
    Щом ти и ООН се заехте да оправят Близкия Изток, ясна е работата. Ще хвърчът чалми
  • 5 Бибитко

    20 2 Отговор
    Никито Младенов - човекът, който носеше кафето на Надето Михайлова, когато тя бе яхнала СДС, а после пък стана калинка на Бойко Борисов, който го направи външен министър в първия си кабинет. Но Никито киха само след като кихнат истинските му господари във Вашингтон.
  • 6 Оракул

    18 0 Отговор
    Формално Никито е координатор на ООН ,формално същият събра елита на ИДИЛ в Правец.Гълъбче за Мир.
  • 7 този

    16 0 Отговор
    красавчик прие исляма през 2018 и стана шиит /шиит, моля ви се/, а сега пак изпълзя. Време е вече да се сбият с Къдравата Сю кой е по-значим в очите на вожда от двамата. Онуй като нищо ще го предложи за президент.

    Коментиран от #19

  • 8 Вуте

    4 0 Отговор
    Крайно време беше двете страни да си пляснат по някое и друго шамарче, та да се види кой, кой е. Апропо, братята израелци не бяха ли срещу Армения в конфликта от Нагорни Карабах? Май така беше. Сега най-вероятно този търкал ще е нещо като ислямска ''благодарност'' за което. Може пък и да съм се объркал нещо, във всеки случай следващия път да внимават да не объркат пак страните.....
  • 9 Да попитам

    1 1 Отговор
    от къде се взеха хиляди тежки ракети у палестинците?
  • 10 КръсТника

    12 0 Отговор
    И защо трябва някой изобщо да е "управляем" ? Щото така е изгодно на друг ли? Той да управлява, а другия да изпълнява ?!
    Как виждате да минат нещата без война, когато едни натрапници са се нанесли на чужда територия и не стига това, ами са завзели всички източници на питейна вода? Какво? Тия хора да си мълчат и да гледат как децата им умират без водица, докато натрапника прахосва водата да демонстрира чистоплътност?
    Такива неща не се рещават с преговори а с кървава война и после "кой когото". Справка, историята на тоя свят.
    С "преговори" и омайване, може да склониш някоя мадама да ти пусне, но за жизненоважни неща на тая ЗЕМЯ има едно решение. Това решение не сме го измислили ние. Прсто така е устроен живота на Земята.
    Я ми кажете, какво ще се случи, ако в Африка по време на сушата, едно стадо биволи отиде и заеме водоизточника на друго стадо?
    Ще викат "американските преговарящи" или "биволското ООН" ще дава резолюция?
    И не ми разправяйте, че ние сме разумни и за това намквоси! Не сме разумни. Ние сме същите като тия биволи. И аз умишелно давам за пример тревопасни животни. Защото при хищниците, нещата са още по-по-най. А човекът е хищник!
  • 11 БАЙ Х@Й ‼

    15 1 Отговор
    WWW::: Николай Младенов е роден на 5 май 1972 г. Баща му, Евтим Младенов, е щатен служител на Първо главно управление на Държавна сигурност, като ползва дипломатически статут за прикритие, а чичо му Младен Младенов е посланик в редица държави преди 1989 г. Самият Николай Младенов не отрича тези твърдения....
  • 12 Израил е създаден от сталин

    2 2 Отговор
    Тои им помага много след войната

    Коментиран от #14

  • 13 чичо скрюч

    6 0 Отговор
    ЕЕеее цял ден само плужеци и олигофрени ,като координатори, коментатори, социолози,доценти,професори и разни други с измислени титли крадливи боклуци ли тябва да ги шлушаме.
  • 14 Бежанец

    2 0 Отговор

    До коментар #12 от "Израил е създаден от сталин":

    И пак той ще ги спаси,язовира е пълен,започнати са градежите.
  • 15 Порно

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "русенец":

    Разбира се , че ще му се размине. Така е с всички комунисти , които слугуват на Сорос
  • 16 раз три

    3 0 Отговор
    Хората се радикализирали?Ей, ама ние не сме дебили.Някой ги радикализира там, а други отвън като Младенов, хвърлят бензин в огъня от името на ООН.Ето го живия пример, какво може да се получи, когато образовани и неадекватни хора като Младенов сме изпратили от Б-я в ООН.Хора, незавършили изграждането си като пълноценни личности и нямащи представа от обикновените хора, процеси и реалности.
  • 17 боил

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "русенец":

    Комунисти вече няма , политици крадци се появиха след Горбачов. До преди него, никой не смееше да краде държавата, че комунистите много лошо наказваха . Плашиш гаргите с комунистите ...оказа се , че те не са страшните , сегашните демократи са опасни .
  • 18 манипулатор

    4 0 Отговор
    Достойно за първа страница на Работническо дело.Прикриване на истината, обвиняване на обикновения човек, не мога, не знам.Само на едно въпросче да отговори.С колко терористични лидери си е пил кафето въпросния и какво е обещавал.
  • 19 Така ли

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "този":

    Щом е станал мюсли, трябва да си е отрезъл от шпека
  • 20 Рико

    4 0 Отговор
    Младенов ,това е абсолютно непредотвратимо. Държави на карта не се измислят. Народностите път трябва да извървят самостоятелен, докогато стигнат до формиране на държави. Израел е обречен исторически.
  • 21 Търновец

    2 0 Отговор
    Преди да използува армията срещу Палестина империята Израел трябваше да се отнесе до Съвета за Сигурност към ООН и да има гласуване и резолюция – има международни закони. Израел – гангстер и терорист.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове