15 Май, 2021 17:07 7 084 9

Цветозар Томов разбули мистерията с куфарчета в МВР

  • машини за гласуване-
  • цик-
  • избори-
  • цветозар томов

Тези резервни части са използвани в 10 машини, приготвени за изборите в 5 района – Видин, Разград, Добрич, Пловдив и Пазарджик

Цветозар Томов разбули мистерията с куфарчета в МВР - 1
Снимка: БГНЕС

Избори на 11 юли ще има, гарантирам това. Това каза пред Дарик говорителят на ЦИК Цветозар Томов.

„Между 9 000 и 9 500 са секциите от общо около 12 000, в които ще се гласува машинно. На последните избори бяха малко под 9 400 секциите, в които трябваше да се сложат машини. Колко машини да има в една секция, е въпрос, по който още нямаме решение и който още проучваме.

Важен е капацитетът на една машина, за да разберем има ли секции, в които е опасно да се провеждат избори само с една машина“, посочи той.

„Има различни изследвания в различни страни за използването на машини при гласуване. В САЩ изследванията сочат число около 200 – 260 избиратели да могат да гласуват с една машина, но американската изборна система е различна и там се гласува по-бавно. Трябва да проверим в България за колко ще стигнат.

Интуитивно според мен в България няма да имаме проблем с капацитет до 400 избиратели. Оттам насетне и особено над 500 може да се появи проблем.

Слава Богу, секциите, в които са гласували над 500 избиратели на последните избори, са общо под 400 и голяма част то тях са извън страната, където няма да бъдат толкова, защото се либерализира режимът за създаване на секции.

Може би около 200 – 250 ще бъдат секциите с над 500 човека, за които има основателни съмнения, че една машина е възможно да не осигури възможност за гласуване на всички. Трябва да следим внимателно процеса в изборния ден и ако има технически затруднения, да се реализира изцяло вотът с машина, да допуснем вота с хартия в определени секции“, заяви Томов.

„7 млн. отпечатани бюлетини ще има, но това е броят на избирателите по избирателните списъци, а не броят гласували. Законът предвижда във всяка секция да бъдат осигурени хартиени бюлетини, равни на броя избиратели в секцията, а в тези под 300 избиратели - с 10% отгоре, защото ще се гласува само с хартиени.

Можем да се справим и с по-малко бюлетини, но това е по закон и ще бъдат осигурени“, допълни той.

По думите му, машинният вот допуска недействителен вот, само ако избирателят изрично го желае и гласува по този начин - с „Не подкрепям никого“.

„Той се счита за действителен, но по същество влиянието му върху изборите е като недействителен. Тези 87 000 недействителни гласове ще изчезнат при машинното гласуване.

Това са две групи на недействителен вот. Едната е, когато избирателят допусне техническа грешка при попълване на бюлетината.

Другата е при случаи, когато една бюлетина умишлено е правена недействителна при броенето на резултатите. Засега за такава няма сериозно изследване за такива сериозни подозрения“, каза още Томов.

По повод техническите проблеми във Велико Търново и Добрич на последните избори, Томов заяви: „Не знам дали са виновни от „Информационно обслужване“. Не сме имали достатъчно физическо време да се запознаем с всичко по случая“.

„Знам със сигурност, че става дума за техническа грешка, която не касае потребителския софтуер, а въвеждането на базата данни. Допусната е техническа грешка при въвеждане на тези данни. Тези проблеми ще се решават по същия начин. Ще се въвеждат в различни РИК, защото във всеки район листата е различна.

Въпросът е и те да внимават повече, а и ЦИК като отговаряща изцяло за изборния процес трябва внимателно да проверява. Това са превантивни мерки, за да не се повтори такава техническа грешка. Ако се повтори такава грешка и я разберем в изборния ден, трябва да се мине на хартия, няма какво друго да се реши“, посочи Томов.

За случая на задържаните в областните дирекции на вътрешните работи куфари за машини, говорителят на ЦИК заяви, че се е оказало, че това не са машини.

„Тези 78 куфарчета, които първоначално са възприети като машини, са били изпратено по места с куриерска агенция, което ЦИК не разрешава. Хипотезата е, че това е станало заради липсата на достатъчен контрол. По разпореждане на ЦИК те са задържани от местните полицейски управления. Оказва се, че това са резервни части за машини, а не машини.

Вероятно изпълнителят е решил, че може така да ги транспортира така. Тези резервни части са използвани в 10 машини, приготвени за изборите в 5 района – Видин, Разград, Добрич, Пловдив и Пазарджик. Това са общо 10 машини, в които са сложени части от тези транспортирани по този начин 78 и те също са арестувани. Те не са използвани в изборите.

Още преди началото на изборния ден са иззети и там се е гласувало хартиено. Само за две от тях не съм сигурен“, посочи Томов.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тоя

    7 12 Отговор
    човек защо гледа с такъв зъл поглед и омраза ?

    Коментиран от #9

  • 2 Българка

    22 5 Отговор
    Проблемът във Велико Търново с машинния вот си беше човешка грешка, а според мен умишлен саботаж на гробарите. Бяха объркани листите на опонента им ДБ. И няма никаква логика да се въвеждат имената на кандидатите от партиите в машинния софтуер, след като на хартиениет б'летини те не са изписани, а има само номер
  • 3 Пучо Капучо

    3 9 Отговор
    Тия избори по всичко изглежда ще бъдат...нещо като опитно зайче - тепърва ще тества колко ще е ефективно машинното гласуване. С бюлетини лошо, с машина - кой знае? Дано напипат системата за възможно най-ефективно гласуване, ама...ще видим.
  • 4 Другия с коня

    5 12 Отговор
    Интуитивно получил Усещане,че с машината можело да гласуват 400 човека....Да се смееш ли да плачеш ли ....Ами ако един човек гласува с машината 5 минути,то за един час ще гласуват 12 човека,а за 12часа - 144 човека Математически и не Интуитивно...Бе Кой ги назначава тез Малоумници.....И при секция с 1000 човека ще ви трябват поне 7 машини и ще има Тотален срив на тези Избори,защото няма да ги има машините като Бройка.....
  • 5 Просто човек

    3 3 Отговор
    Вярваме във вас! Знаем, че ще се справите!
  • 6 Гоуст

    1 2 Отговор
    Нали до сега разправяха, че машинното гласуване било много разпространено по цял свят. Да вземат статистиката от там и да не ръсят мозък. Ама май няма от къде да вземат статистикааааа. И пак се замислям по въпроса защо не се дава избор кой как да гласува. Машина или хартия. На всякъде имаш такъв избор. За подаване на информация във всякакви държавни организации и агенции, за получаване на пари на каса или в карта, на плащане в брой или с карта и т.н.
  • 7 !!!?

    0 0 Отговор
    Този път може да има повече машини, а по-малко гласоподаватели...и машините за гласуване да струват повече от корупцията !!!?
  • 8 Анонимен

    0 0 Отговор
    Кахърни са, че и пари да им дадат много от тях на дпс, герб, бсп са неграмотни. Не могат да четат, нямат ток и много други неща, заможни са, но и парите пет пари не правят пред машините. Днес в една голяма верига и затова реших да споделя..
    Може ли в гръб, дори не се обърнах... Да ми прочетете... Извода за дпс герб и бсп. 1/1. На запад не им е до избори. Знаят, че изборите са за вашите приятели. Те ще те обесят на първото срещнато дърво бкпбспдпсгерб. БКП, ДС, Доносници, ЦК НА КПСС. Знаят ЕС. Там е живота. Роби тук или отвън. По окей роб навън. Резерве за БКП деца, внуци, правнуци, любовниците им. Не всичко е пари. Бенатова
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове