Last news in Fakti

15 Май, 2021 18:29 3 548 25

Надежда за българска ваксина срещу COVID-19

  • андрей чорбанов-
  • ваксина-
  • коронавирус

Вирусът съществува и не страдаме от раздвоение на личността

Тази есен в страната ще бъде представена българската ваксина срещу COVID-19. Toва заяви имунологът в БАН проф. Андрей Чорбанов пред БНТ.

Българската наука е свикнала да има леко неглижирано отношение. Проф. Чорбанов ще представи българската ваксина срещу вируса есента, като БАН са приучени да работят в неглижирано и подигравателно отношение, подчерта той.

Проф. Чорбанов изтъкна, че хората трябва да знаят, че никой не е застрахован от срещата си с вируса и за това обществото трябва да промени начина си на живот. Ако ваксината е ефикасна, човек няма да даде възможност на другите да прекарат заболяването, поясни имунологът.

До година след прекарването на вируса, огромната част, изкарали инфекцията, има имунитет. Не трябва да се бърка истинската наука с бизнеса, призова проф. Чорбанов и добави, че политиците не винаги могат да играят ва банк.

Той е на мнение, че много неща могли да бъдат направени по-добре от работата на НОЩ. Като пример той посочи, че защо прекаралите вируса и изградените антитела трябва да продължават да носят маски. За това проф. Чорбанов очаква скоро да отпадне заповедта за носене на маски на закрито.

"Ние не можем да знаем дали ще има четвърта вълна. Хората, които са прекарали заболяването не би следвало да се страхуват", изтъкна проф. Чорбанов.

Той обясни, че в световен план нещата вървят изключително хомогенно – третата вълна си мина навсякъде. Когато един непознат вирус бъде оставен да се разпространява повече от година, очаквано е да се движи в различни посоки, поясни Чорбанов.

По думите му вирусът мутира по-бавно, но някои от новите форми били доста по-агресивни и били поразени хора, които през първата и втората вълна успели да отстоят.

Малко е вероятно ние да бъдем предпазени от индийския вариант на инфекцията, но не се знае още какъв е реалният процент на хората, предпазени от вируса, посочи бившият депутат от „Има такъв народ“ в 45-то НС. Той отбеляза, че всеки политик се появя и казва, че се е справил с ковид кризата, но всъщност медиците се справили с кризата, които всеки ден са на първа линия.

Вирусът съществува и не страдаме от раздвоение на личността, че вирус няма, категоричен бе проф. Чорбанов и допълни, че ще има нужда от нови ваксини заради новите варианти на вируса.

"В Европа има големи индийски общности. Малко вероятно е да се предпазим от тази нова мутация. Говорим за 1 млн. ваксинирани у нас + 350 000 българи, които официално са прекарали вируса, но реално тази цифра е много по-висока", добави той.

"Никой не е застрахован срещу COVID-19. Не трябва изцяло да променяте начина си на живот", каза той, добавяйки че думите му не са лекомислени.

Чорбанов коментира и как той самият е прекарал заразата:

"Човек не знае от кого се заразява. Имах много слаби симптоми, нищо не ме болеше. Имах страшна слабост и никакъв апетит. Тогава усетих, че нещо не е наред. Обърнах се към колеги от "Свети Иван Рилски", които ми направиха кръвни изследвания и разбраха, че нещо не е наред", каза той.

По думите му, той се е подобрил бързо: "Не загубих обоняние, но вкусът ми се промени. Нещата просто имаха различен вкус. Имах и поражения на дробовете. Сатурацията ми падна много под границата и се наложи да ме хоспитализират", добави Чорбанов.

"Лекуваха ме с коктейл от медикаменти. Екипите действаха изключително професионално", категоричен е професорът.

Според него българите сме свикнали да неглижираме болестите.

Той анонсира, че тази есен България ще представи ваксината, която страната ни е изработила:

"Ще използваме две форми на ваксината - едната ще се вдишва, а другата ще е с инжекция. Добре е да се сложат и двете", обясни той.

По думите му прекаралите заразата и ваксинираните не я разпространяват. Според него няма нужда прекаралите вируса да се ваксинират. "Все пак не знаем колко дълъг е имунитетът. Трябва да се прави проверка за антитела", добави той.

"Нормално е властите да се страхуват. Няма как да знаем дали ще има четвърта вълна", каза Чорбанов и добави, че очаква скоро да падне забраната за носене на маска на закрито.

Той не разкри дали Слави Трифонов ще е в листите на "Има такъв народ", но призна, че се е стреснал малко в парламента и не знае дали иска да продължи да се бори на тази сцена.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ннннннннн

    11 5 Отговор
    А с вноса на "Спутник-V" какво стана?

    Коментиран от #4, #13

  • 2 По бързо

    13 3 Отговор
    да я правят тази българска ваксина, защото идва индийският щам.
  • 3 Всички са за БЕЛЕНЕ ОТ 89г. Насам

    18 4 Отговор
    Всички мерки трябва да отпаднат
  • 4 жжжжжжж

    5 1 Отговор

    До коментар #1 от "ннннннннн":

    Идва, ма 09. 09. ще е тук!
  • 5 Вярата

    22 1 Отговор
    Вярваме бре г-н Чобанов. Съмняваш ли се? Спрях да вярвам в всичко друго, само вярата в вируса ми остана. Но относно избора ми, дали да се ваксинирам, не няма. Това е същото, като да избереш да се ваксинираш. Избор!
  • 6 Пеевски наследника на Илия Павлов

    14 4 Отговор
    помним: Лукановата зима;помним заплатите от 5 долара;помним и Виденовите опашки за хляб;помним изкуствено създадените и фалирани банки и ограбването на спестяванията на хората по този начин;помним и боновата приватизация,също оставила без пари обикновенния човечец;помним заменките на принципа “Батко на братко”;помним обръча от фирми на ДПС,изсякъл българските гори;помним хотелите на червените магистрати по морето;помним тузарските къщи и имоти на “другарите” в Панчерево,Бояна,Драгалевци и още незнайно къде;помним стачките на учители,лекари и миньори при Тройната Коалиция;помним откраднатите пари от Емел Етем,отпуснати за подпомагане на населението,пострадало от бедствията.Всичко помним!Така,че,драги комуняги и вся подобна сволач-Господ да ви накаже или както казваше една моя стара съседка/лека й пръст на жената,нищо хубаво не видяла от комунистите ГЕРБ/-Чумата да ги тръшне!

    Коментиран от #15

  • 7 ФАКТ

    15 3 Отговор
    Изпитахте ли я професоре , да се не гътнем . Няма Пфайзер ,Астра Зенека и т.н .Хич им не вервам щом не може и да ги съдим !Що народ се помина от тези убийци !
  • 8 BigBulgarianBoss

    8 6 Отговор
    Българската вече бих си я вкарал в организма...
  • 9 ФАКТ

    12 0 Отговор
    Професоре ,защо лекари научни работници се натискате за политици? Его ли, що ли ? Професионали сте и си вършете работа , все едно Боко и Нинова да ходят да оперират или да се борят с вируси !
  • 10 сър Чобан

    3 3 Отговор
    Айде бе родолюбци мераклий да се бочнат с бг-ваксина има ли?
  • 11 Никита

    4 0 Отговор
    Българската ще стане малко след байряма.
  • 12 Аноним

    4 9 Отговор
    Тоя Що не се скрие някъде нормален ли е? Българско нещо ,само смучат пари пр БАН без да правят нищо
  • 13 нннн

    8 3 Отговор

    До коментар #1 от "ннннннннн":

    "Спутник V" е най- добрата, но не е политкоректна и евроатлантическа. Ще се боцкаш с каквото наредят "демократите".
  • 14 От Швеция

    8 1 Отговор
    Поздравления за труда , Професор Чорбанов !
    Пътя е труден, но не само" славен",
    а и нужен на всяка цена?
    А сега гласувайте парите,
    СЪВСЕМ ЗАКОННО с ПРЕДИСЛОЦИРАНЕ НА СРЕДСТВА,
    КЪМ СЕКТОР ЗА БОРБА СРЕЩУ КОВИД 19?
    ОТ Държавната Петролна Компания .
    Която беше заложена в бюджета ,
    тя и без това, ще бъде корупционна яма без дъно.
    Пък и на кой му трябва , такъв воденичен камък на вратъ?

    И направете ваксината ,и постройте фабриката

    ЗА ПРОИЗВОДСТВО НА ВАКСИНИ?

    Това е най-нужното, на България ?

    Успех в завършващата фаза!
  • 15 Да не видят никаква радост и полза...

    9 0 Отговор

    До коментар #6 от "Пеевски наследника на Илия Павлов":

    От тези пари!Тези които са крали и десет поколения от наследниците на краденото от Българският наивен и добър народ!Амин!
  • 16 Лелее

    9 2 Отговор
    Докато не ми я препоръчат математикът Лъчко и професор /академик / главен експерт кака Радка
    не вярвам .И то само при дванайстата вълна или ако някой нов щам “почука на вратата ни”, при “изчислени “ 3675 “чувала” ...
  • 17 0808

    4 5 Отговор
    .. купете Спутник-V , умници!

    Коментиран от #24

  • 18 ФИЛОСОФ!!!

    4 0 Отговор
    ДО КРАЯ СЕ НАДЯВАМЕ!!!НО НАДЕЖДИТЕ УМИРАТ ПОСЛЕДНИ🤪🤪🤪
  • 19 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    4 4 Отговор
    На какъв принцип е,тоест на каква платформа е създадена!От какъв щам на вируса е взета посявката и на какво е мултиплицирана?Много вероятно е бг ваксината да е по качествена от тези създадени набързо!Засега от ваксините най малко проблеми е правила СпутникV.За китайската се знае,че е много добра,но малко инфо!Не разбирам как може учен да каже какъв е имунитетът без статистика!!!Аз съм убеден,че имунитетът на прекаралите НЕщото е много,много над ГОдина!При тях не трябва да се търсят антитела срещу спайк протеина,а просто Антитела!За прекаралите биологичното оръжие-Нещото е важно да знаят,че те имат имунен отговор от Тклетъчен имунитет!Най вероятно тези ,които губят обонянието и вкусът си карат Нещото без лекарска намеса с кислород!Кислорода,когато се подава дълго уврежда другите органи!!!Говоря за чист кислород,който подават при падане на сатурацията!Мога да ви обясня ,всъщност съм го правил преди,защо мозъкът унищожава сам окончанията си за обоняние!!!Явно така се предпазва да не бъде атакуван от Нещото!Очаквам да се намери един,който да каже....ТОва е НЕЩО,монтирано на корона вирус и да разбере как е създаден този организъм!!!От това инфо не научих нищо!
  • 20 Рядката Чорба

    4 3 Отговор
    Тоя беше позамлъкнал след като "лекият грип" му зашлеви един мощен шамар и едвам го спасиха. Сега щял да "представя" ваксина видите ли - в БАН няма фаза 1,2,3 изследвания, а приемат ваксини с "представяне". Ей затва е "подигравателното отношение" към БАН. Бях там докторант и ги знам търтеите - не въздух а вакуум под налягане.

    Коментиран от #21

  • 21 Ваксиниран/а = СТЕРИЛЕН/НА ;)

    8 2 Отговор

    До коментар #20 от "Рядката Чорба":

    И на него му предложиха много пари и се продаде.
  • 22 Бритни

    8 1 Отговор
    Как се създава "ваксина" или медикамент срещу нещо, което все още не е изолирано и изследвано? Как се доказва от какво наистина боледуват хората, след като няма истинска диагностика? Как се доказва от какво наистина умират хората, след като няма патология - аутопсиите са забранени? Кой избра Бил Гейтс и СЗО за господари на света? Кой уби науката? Защо в масмедиите се отразява само една гледна точка - тази на корпорациите, политиците и елитите - а другите биват игнорирани?
  • 23 кочо

    2 0 Отговор
    българска ваксина--последно сбогом за лека нощ.
  • 24 ПОЗНАВАЧ

    4 0 Отговор

    До коментар #17 от "0808":

    Спутник 5 е от групата на Астра Зенека - базирана на аденовирус. При това не много добре инактивиран, с риск от вазмножаване. С други думи, бягай далече!
  • 25 заката

    0 0 Отговор
    БИХ ГО НАПРАВИЛ САМО С РУСКАТА ВАКСИНА И ДРУГА НЕ, ТИЯ ЕВРОАТЛАНТИЧЕСКИ ВАКСИНИ НЕ СИ ГИ ВКАРВАМ В МЕН