16 Май, 2021 05:51 5 378 24

Агджа: София беше много красив град

  • али агджа-
  • папа йоан павел втори-
  • атентат-
  • сергей антонов

Мразех капитализма, но съветският тероризъм се оказа много по-жесток, заяви стрелялият по Папа Йоан Павел Втори турчин

Агджа: София беше много красив град - 1
Снимка: Кадър от NOVA

„Нищо не съм забравил. Да, може би някои хора, свързани с атентата, са били убити или са починали по време на разследването. Но аз помня много добре всичко, което се случи. Трябва да се помни. Защото светът трябва да знае какво се случи”, каза Мехмет Али Агджа - човекът, стрелял срещу Папа Йоан Павел Втори - в интервю пред Даниела Тренчева от NOVA.

„Минаха четирийсет години. С времето истината ще излезе наяве. Естествено, Ватиканът знае истината. Вероятно и американското правителство я знае, Кремъл също знае истината. Разбира се, има два аспекта. Единият е свръхчовешки. Една свръхестествена истина, която Ватиканът така и не обясни. Истина, свързана с пророчеството от Фатима. Има и друга истина, която е свързана с Кремъл, така че това е дълга история”, разказва Агджа.

И допълва: „Истината е тази. Кремъл искаше да убие папата с полски произход. Защото папата представляваше голяма заплаха за съществуването, за оцеляването на Съветската империя, която беше заплашена от Полша, от профсъюза Солидарност и така, Кремъл взе решение да убие полския папа. Това е, истината е проста”.

На въпрос дали е бил във връзка с Кремъл, той отговаря: „Не! Не, не… Само с онези, които по някакъв начин работеха за руските тайни служби, за международния комунизъм”.

„Както може да се да се види от документалните кадри от този ден, от 13 май, стрелях два пъти. Много добре си спомням този момент”, казва Али Агджа. И допълва: „Стрелях само аз, вижда се. Не е имало нужда от други хора”.

„Преди атентата мислех, че папата представлява капитализма. Дивия капитализъм. Аз бях враг на капитализма. И сега съм против дивия капитализъм, но Ватиканът, папата, те не представляват дивия капитализъм. Нямат нищо общо. Дори искат един по-демократичен свят, по-чист, по-социален, с по-малко бедни, богатствата да са по-равномерно разпределени… Но по онова време мислех така. После промених представата си. И смятам, че Ватиканът е хиляди пъти по-добър от дивия комунизъм”, категоричен е Али Агджа.

„Българското правителство няма нищо общо. По онова време тероризмът, било то в Ливан, или в Сирия, беше организиран и финансиран от КГБ, от комунистическо-терористичните тайни служби. Затова почти всички терористични организации, от италианските Червени бригади до РАФ, Фракцията на Червената Армия, всички близкоизточни и много турски организации бяха създадени и финансирани от Съветския Съюз, от Чехословакия също, от някои българи… Тодор Живков… Но всички бяха просто инструменти на Кремъл”, казва Али Агджа.

„Никой не е имал интерес, нито България, нито Чехословакия, нито Източна Германия да подкрепя какъвто и да е тероризъм. Така че това беше операция на Съветския Съюз, на КГБ, за дестабилизиране на западните демокрации. Това е”, посочва още той.

Запитан дали наистина е бил в тренировъчен лагер, южно от Бейрут, организиран от Карлос Чакала и дали го познава, той отговаря: „Да, истина е, но не съм се срещал лично с Карлос Чакала, не го познавам лично”.

Агджа разказва и на какво са били обучавани в лагера. „От стрелба до използване на експлозиви, боравене с информация… Фалшива информация за заблуда на западните правителства, така че един човек можеше да изглежда като фашист, но беше на служба на КГБ. С две думи - мразех капитализма. Но видях, че съветският тероризъм е още по-жесток. Затова мога да кажа, че сега подкрепям, защитавам демокрацията на Западна Европа, като най-добрата система. Няма по-добра система от тази на Западна Европа. Радвам се, че сатанинската съветска империя падна окончателно”, казва той.

На въпрос дали е вярно, че Сивите вълци са били използвани от ЦРУ или българските тайни служби, той отговаря: „Сивите вълци бяха използвани от ЦРУ, но само за борба срещу комунизма, нищо повече. Само в Турция. Сивите вълци никога не са били използвани извън Турция. Това го знам”.

На въпрос дали е вярно, че през 1980 година е бил 50 дни в София, той отговаря: „Да, бил съм в България за 50 дни, в София. Помня "Гранд хотел София", "Новотел Европа", хотел "Витоша", парк-хотел "Москва". Беше много красив град. Цяла България беше много красива страна, но вече не мога да се върна там, защото Италия ми наложи забрана за влизане в Шенгенската зона. Бил съм в България, срещал съм се и с турски контрабандисти. Срещал съм се и с хора от Съветското посолство в София. Но пистолетът го получих във Виена, не беше нужно да имам пистолет в София. Паспортът, да. Получих го в Турция. В град Одрин”.

Папа Йоан Павел Втори прощава на Али Агджа за нападението, когато през 1983 г го посещава в затвора.

„Това е чудо. Той самият го каза, не на мен, а на световната преса, каза: „Днес е исторически ден. Тази среща беше предопределена от Бога.” Така че това е чудо. Папата прости десет пъти. Говорихме за пророчеството от Фатима. Най-голямото пророчество в християнството за последното хилядолетие, защото атентатът срещу папата вече е бил предсказан”, разказва Агджа.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мдаа

    10 2 Отговор
    Преди да дойде герб на власт....
  • 2 Цар Петър Първи

    22 4 Отговор
    "На турчин вяра да нямаш"! Крилата фраза, която този доказва че все още е актуална!
  • 3 Сър Алтън Джон

    20 3 Отговор
    И сланина в устата му да натъпчеш пак ще излъже
  • 4 Фактология

    29 1 Отговор
    Сега нашите мисирки ще го изкарат и мъченик като нашите комунистите-демократи и нито дума за Сергей Антонов, който заплати със здравето си,невиновността и забравен със 160 лв. пенсия..Вие срам нямате беее ей...
  • 5 Роза

    25 1 Отговор
    Агджа е свикнал да лъже,не може да се вярва на неговите думи.Това ,че няма българска следа в атентата срещу папата,го знаем и без Агджа да го казва.Истинската жертва в случая е Антонов,станал жертва на политически интриги,пожертван иот свои,и от чужди!
  • 6 Комп

    16 5 Отговор
    Както лъга за Антонов, така лъже и за КГБ. На това му викат турско мекере.
  • 7 другарят

    15 2 Отговор
    Този ЦРУшник лъже повече от Циган Костов!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Миленов

    4 12 Отговор
    Къде са върлите подръжници на светлия братски руски народ? Тия толкова подло ни набутаха в техните схеми и комплекси за малоценност на сатанинската съветска империя. Винаги и ние патим заради непокритата гордост на браточките.
  • 10 Хасан

    7 1 Отговор
    Навремето цар Симеон е избягал от София в Истанбул , после Назим Хикмет от Истанбул в София .. те така и с Агджа
  • 11 Мечо Пух

    14 4 Отговор
    Има ли все още някой, който да вярва на този многократно доказан лъжец? Покрай другите грехове коствено уби и един напълно невинен човек, Сергей Антонов, който до края на живота си не можа да преодолее психическата травма, която му нанесе този престъпник...

    Коментиран от #12

  • 12 Изгъзистан

    7 6 Отговор

    До коментар #11 от "Мечо Пух":

    АГДЖА ГО КАЗА ЯСНО "ОТ РУСКОТО ПОСОЛВСТВО В СОФИЯ СА ОРГАНИЗИРАЛИ ВСИЧКО", СЕДЕЛ Е 50 ДНИ В СОФИЯ В 5 ОТ НАЙ-ДОРИТЕ ХОТЕЛИ, ТОГАВА НОРМАЛЕН ЧОВЕК ТАМ НЕ СТЪПВАШЕ, КАКТО И СА МУ НАРЕДИЛИ ДА НАТОПИ БЪЛГАРИТЕ
  • 13 Гнида

    7 0 Отговор
    Много е лукав .
  • 14 софиянец

    12 1 Отговор
    Вярно е София "беше" хубав град, Сега прилича на град от южноамериканска провинция благодарение на управлението на мутрата и фандъкова.
  • 15 българин

    9 1 Отговор
    към Миленов:
    В интервюто, излъчено по Нова телевизия, Агджа в прав текст посочва кой е инициатора и кой е подготвил атентата. Стига сте приписвали всичко лошо на руснаците и на комунистите. Бих се върнал към една българска поговорка " не плюй в кладенеца от който си пил вода, защото не се знае кога ще се наложи да се върнеш отново да пиеш". При сегашното развитие на нещата бъдете по умерени и не се подавайте на пропагандата, постарайте се на правилна оценка на нещата. А и колкото да се мъчите историята е единствената наука, която не подлежи на промяна.
  • 16 гост

    9 0 Отговор
    Припомнете си и една стара американска к....а слуга на ЦРУ!клеар стърлинг.
  • 17 2121

    9 2 Отговор
    Немарата на България и Българските власти, разбиха един живот-Сергй Антонов.Превърнаха го в изкупителна жертва на сащ и Запада.Най- виновни са тъпите сащ и Европа.Съветският Съюз няма нищо общо с атентата против Папата.Виновен е Ватиканът,организации против Съв. Съюз.Тези престъпни организации обучавани в сащ и с активна учатие на ЦРУ/сивите вълци ,са създадени от ЦРУ/и са насочени против Соц лагера и конкретно срещу Русия/тогава Съв. съюз/.Накрая Италианските тайни служби арестуват Сергей Антонов, посочен от АГДЖА и беше изтезаван в техните затвори.Бяха му поставяни различни инжекции, за да говори и това ,което никога не е извършил.Той се прибра с разрушена психика, депресии, които следваха една след друга и накрая знаем как си отиде от този свят.А Папата, дори не се срещна с него и не го оневини публично.Единствено, Папата ,каза с половин уста, че България няма нищо общо с атентата.Но голяма вина има и тогавашното Българско Правителство.Ние никога ,не защитаваме своите сънародници, и ближим г***овете на тъпите сащ и г*й Европа.И да престанем да търсим виновници.Русия в нищо не ни е виновна за продажната ни политика преди и сега.
  • 18 123456

    2 4 Отговор
    Ютюб ничия земя. Всеки сам да прецени за себе си. Дали лъже, той си знае, но че е умен, умен е и на 23 години е бил крадавец. Защо нападате всички САЩ, ЕС, Сакскобургготски. Това са хора възпитани. Царя го предадохте вие бкп комунистите. От старите хора чували. А баща му е Бил добър човек и е държал за бедните хора. 800 дни го провалихте вие комунистите. Кога царчето се е родило всички са минали в следващият клас или тогава е било отделение. Агджа си е прав, както и вие които открадохте. Може Агджа и истина да казва. Нали сте всички в българия спец. Сложете го на стола, детектора на лъжата. Поканете го в България. Бойко е приятел с всички. Агджа МехмеТ Али, двай, чакамете в Сараите на Ахмед Доган. Да видим, кой от двамата е по по най. В очакване сме. Ще те разпитват дс кгб подготви се Агджа. Преводач ще е Вежди Рашидов. Има ли сделка, че комунистите сън не ги хваща. Гюлегюле Агджа.
  • 19 гост

    3 0 Отговор
    В затвора лежал, а запазен. Остави котките в Истанбул, виж в София може да ти излезе късмета. Пълно е с моми български.
  • 20 митака

    4 0 Отговор
    Брех, брех тоя и той жертва на Русия и комунистите!
    Който вярва да вярва, на тоя лъжец.
    Но защо жертва на запада стана невинно натопения, изкупителната жертва Сергей Антонов? Защото се опитаха да компрометират социалистическа България, тъй като България беше фактор на Балканите, в Европа и света!
    Сегашната РБ няма абсолютно нищо общо с тогавашната НРБ!
    Историята не бива да се изопачава, което е в интерес на бъдещите поколения!
    Да живее прекрасната ни родина България!

    Коментиран от #21, #22

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 митака

    2 0 Отговор

    До коментар #22 от "митака":

    1980 год. - Тодор Живков
    2021 год. - Бойко Борисов
  • 24 Тото 1 и Тото 2

    0 0 Отговор
    А сега София какъв град е ?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове