16 Май, 2021 11:50 2 885 19

Петър Марков за индийския вариант на вируса

  • пандемия-
  • петър марков-
  • коронавирус-
  • индийски вариант

Проверява се дали той може да избягва имунитета срещу COVID-19

Петър Марков за индийския вариант на вируса - 1
Снимка: БГНЕС

Проверява се дали индийският вариант на коронавируса може да избягва имунитета срещу COVID-19 след преболедуване и ваксинация, коментира епидемиологът Петър Марков в „Тази събота“. Той добави, че тази разновидност има мутация, за която се знае, че преодолява имунната защита, но тя не изтрива напълно имунитета ни след ваксина и преболедуване. „Другата посока, в която се работи е дали този вариант е по-заразен от първоначалния, има някакви индикации за това“, допълни Марков.

Относно смъртоносната вълна на коронавируса в Индия, епидемиологът добави, че ако в останалите страни има мерки за ограничаване на епидемията и се носят маски на закрито, индийският вариант не представлява заплаха.

Ваксинирането на деца

Д-р Марков коментира, че е за ваксинацията на деца срещу коронавируса. „Това е една група, която съставлява висок процент от населението“, допълни той.

Епидемиологът уточни, че дозата препарат при децата е същата като при възрастните и не очаква да има различни странични ефекти. „Над 2200 деца са се включили в клиничните изпитвания на ваксината на „Пфайзер“. От тях има само едно, което е имало много висока температура“, допълни Марков.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Майка

    28 10 Отговор
    Бодете се колкото си искате, оставете децата на мира

    Коментиран от #4, #12, #17

  • 2 Ваксинирайте се

    9 16 Отговор
    Учени казаха, че индийският щам е изключително коварен и заразен. Убива бързо.

    Коментиран от #9, #10

  • 3 Мутафчийски

    2 8 Отговор
    Той лови само римляни.

    Коментиран от #11

  • 4 xaxaxaxaxaxax

    9 18 Отговор

    До коментар #1 от "Майка":

    ...речИ неграмотната Ганка...

    Явно защото сте си "оставили децЪтЪ на мира" ... затова са толкова кухи и невъзпитани.
    Гледай си в твоята "паничка" необразовано и оскотяло същество!

    Коментиран от #8, #18

  • 5 Ковида

    11 6 Отговор
    Платен лъжец и убиец!

    Коментиран от #6

  • 6 хахахахахах

    7 7 Отговор

    До коментар #5 от "Ковида":

    Одрищян скудоумен Ганьо и тиквопитек!
  • 7 Българин

    17 4 Отговор
    Пешо ако даде поне една причина защо децата трябва да станат опитни мишки браво ще му кажа, все пак 99.99% от децата карат грипчето безсимптомно.

    Коментиран от #13

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Хахаха

    12 4 Отговор

    До коментар #2 от "Ваксинирайте се":

    Учени казаха, че ваксините не са ефикасни срещу индийския щам, но пък белината и цианкалия действат безотказно, така че знаеш какво да правиш:) П.П. Не че са ефикасни и срещу другите щамове щом ваксинираните се заразяват, боледуват, предават вируса и умират
  • 10 108

    4 3 Отговор

    До коментар #2 от "Ваксинирайте се":

    Статистика за смъртността на коронавируса в Индия:
    Заразени (поожителен тест) от март 2020 до днес:
    24 684 077 души (1,6% от цялото население на Индия)
    Починали с коронавирус от март 2020 до днес:
    270 319 души (1% от всички случаи) (0,0008% от цялото население на Индия)
    Излекувани:
    20 795 335 души (99% от всички заболели)
    За сравнение България има 4.17% смъртност от всички заболели.
    Ковидидиотите казват:"Е, да, ама това са официалните данни. Всъщност има много нерегистрирани случаи и умрели."
    По–високият брой случаи означава по-нисък процент смъртност. Хората без симптоми или с леки симптоми не са регистрирани и може да не разберете за тях, но хиляди мъртви е трудно да се скрият. В Индия е нормална практика телата да се хвърлят в Ганга. 30-40 тела видени в Ганга не променят статистиката.
  • 11 Каквото повикало, такова се обадило

    4 2 Отговор

    До коментар #3 от "Мутафчийски":

    Не е лъжа, селектиране за тях! Трябва да разберат тези патладжани, че не може да заразяват умишлено българи и тези злодеяния да минават безнаказано. Крадат, издевателстват, убиват, изнасилват българи в
    собствената им държавата БЪЛГАРИЯ... НЕ! ПОВЕЧЕ НЯМА ДА ГО БЪДЕ!

    Коментиран от #15

  • 12 Тиква

    4 7 Отговор

    До коментар #1 от "Майка":

    Майко, като не си наясно колко деца си отидоха и в България и по света, недей да даваш акъл.
  • 13 Лейка

    5 4 Отговор

    До коментар #7 от "Българин":

    Опитните мишки са само в главата ти. Ти сигурно никога не си бил ваксиниран за нищо. Спри да дрънкаш и си остави мислите за теб и семейството ти. Ако имаш такова.

    Коментиран от #14

  • 14 провинциалист от провинция Тракия

    6 1 Отговор

    До коментар #13 от "Лейка":

    Най-вероятно е бил ваксиниран по времето, когато ваксините се правеха от медици, колите - от инженери, а не като сега всичко да се прави от счетоводители.
  • 15 108

    1 2 Отговор

    До коментар #11 от "Каквото повикало, такова се обадило":

    тоя па го идиот! да ти отговори човек, ама нямаш акъл да разбереш! жалко, че има и други такива лешпери като тебе. О, света простотийо!
  • 16 Гост

    4 3 Отговор
    Тоя продажен маркетингов агент на ваксини, що не вземе да стереализира /ваксинира/ първо собствените си деца? Но понеже е пасивен жендър, едва ли има такива....
  • 17 Иванов

    3 4 Отговор

    До коментар #1 от "Майка":

    Никой не кара никой на тоя свят, задължително да се ваксинира. Стига си се правила на интересна, никой няма да ваксинира детето ти , насила.
  • 18 Хахахахахла

    4 1 Отговор

    До коментар #4 от "xaxaxaxaxaxax":

    Абсолютно съм съгласен с Вас. За огромно съжаление голям процент от мойте връстници (днешните деца, младеж) са изключително невъзпитани и лошо информирани относно живота като цяло ( било то политика, история, изкуство...). Аз самият съм засрамен с тяхната обща култура или по-скоро липса на такава. Но те самите ( ние ) не сме виновни, а родителите които очакват всичко това да бъде научено в училище. И отново може би родителите не са толкова виновни, а състоянието на държавата ни докара до това дередже. И каква е причината за това ли? Причината е че всички ние в тази държава сме подвили опашки и се оставяме да бъдем мачкани от 44-та насам. Срам ме е, но не от това че съм БЪЛГАРИН, напротив горд съм, но от положението в което сме стигнали след като такива велики мъже и личности са рискували всичко за нашата свобода. И не не мисля, че има смисъл да споменавам кои са тези велики титани, а само се надявам да има повече като тях. Събуди се народе с лежане парите не се правят, а с неуморна и безспирна работа.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове