16 Май, 2021 14:53 7 759 27

Удължават извънредната епидемична обстановка у нас, ето до кога

  • епидемична обстановка-
  • мерки-
  • коронавирус

„Зелените коридори“ няма да се закриват, облекчава се раздаването на ваксини за личните лекари – те ще ги получават от РЗИ-тата и от ДКЦ-тата, които ще бъдат определени в заповед

Удължават извънредната епидемична обстановка у нас, ето до кога - 1
Илюстративна снимка, Shutterstock

Планира се с още месец да бъде удължена извънредната епидемична обстановка у нас – до края на юни. Това заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев пред bTV.

„С обявяването на тази обстановка са свързани доста от мерките, които се прилагат, така че без нея те не могат да действат. Вероятно ще е необходимо поне с 1 месец тя да се удължи“, допълни доц. Кунчев.

„Зелените коридори“ няма да се закриват, облекчава се раздаването на ваксини за личните лекари – те ще ги получават от РЗИ-тата и от ДКЦ-тата, които ще бъдат определени в заповед. Целта – да се избегнат струпвания и напрежение, каквото имаше пред Столичната здравна инспекция.

Да засили ролята на общопрактикуващите лекари – т.е., те да получават ваксини толкова, колкото заявят. От края на май доставките на „Пфайзер се увеличават двойно, което ще даде възможност да удовлетворим почти на 100% техните заявки, и да останат количества за електронната система и „зелените коридори“, обясни доц. Кунчев.

Обмислят се промени в правилата за влизане в България - децата до определена възраст да не се тестват. Обсъждат се два вариант за такава възрастовата граница - до 2-годишна възраст или до 5-6 г., като най-вероятно ще се приеме второто предложение.

„Според мен е по-удачно да е 5-6 г., вземането на проба от по-малките деца е по-неприятно, по-трудно особено в условия на граница или някъде другаде. Има минимален риск, но е приемлив, не е толкова голям процентът на децата под 5 г., които пътуват, влизат в България, така че може да определим възраст такава, която да улеснява пътуванията на хората“, уточни здравният експерт.

Планира се и разширяване на списъка с производители на бързи тестове, които да се признават, за да се премахне карантина при влизане у нас. Ще се разшири и списъкът с държави, от които влизането е забранено заради разпространението на индийския вариант на вируса на територията им.
Промените се очаква да бъдат „облечени“ в заповед през новата седмица.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Докато

    71 5 Отговор
    герб не си отиде ЗАВИНАГИ ще имаме и ковид 19.
  • 2 Константа

    72 3 Отговор
    Удължават ... До като кажат началниците, това вече на всички е ясно.
  • 3 Последния Софиянец

    73 13 Отговор
    Че кой ли ги слуша?!Излезте на Витошка.Като морска улица е.Живота отново побеждава лъжливите Мутри в бели престилки.

    Коментиран от #7, #10, #12, #13

  • 4 Въжарова

    57 6 Отговор
    Ами не сме си изпълнили “такса спокойствие” към Пфайзер,Модерна,Джонсън&Джонсън,Смит&Уесън,Ф16, ...и т.н.
  • 5 Д-р Ох Боли

    51 4 Отговор
    Най-вече с отмяната на епидемичната обстановка трябва да се разтури щаба, а точно това никак не им се иска. За това каза тоя, че докато имало и дори един болен щяла да продължава епидемичната обстановка!
  • 6 dfu

    60 2 Отговор
    Още когато Англеов се срещна с новия здравен министър при предаването на властта, и след това Кацаров не даде изявление, ме налегнаха опасения, че нещата с ковид геноцида няма да се променят. Кой знае как Ботокса го е заплашвал от името на соросоидните си господари. А уж Кацаров споделяше становището на Мангъров... Жалко... ще трябва да търсим друг подход.
  • 7 Кръчмарските плъхове са най-мазни 🐀

    6 38 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    Витошка била пълна като морска улица и ако тия всичките хора биха напълнили твоите ресторанти ти щеше да си на сесмота небе от кеф че джобовете ти щяха да се напълнят с пари.... Опази Боже сляпо да прогледа!!!! Такива като теб продават майките си за 5лв, вашето съществуване е жалко.....
  • 8 Някой си

    44 1 Отговор
    Ще я удължи Кунчев, ако още е на поста си!
    Да го маха Радев следващата седмица!
  • 9 Мишо Бирата

    40 3 Отговор
    Че Кунчев е сложен за бушон - това е ясно ... все още аз (за себе си) не мога да разбера кой сви сърмите на Слави - имаше златен шанс да промени нещо , но точно "спечели" изборите и го "карантинираха" (РЕСПЕКТИРАХА , демек) !!!
  • 10 Шеф Манчев

    11 15 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    Абе ти още ли продължаваш да мърсиш форума с просташките си публикации?
  • 11 Маргинал

    43 2 Отговор
    Искаме реална статистика, разрешение за аутопсии и Специалисти по инфекциозни болести. Уволнете медицинските калинки.
  • 12 Статист.

    10 35 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    Някой се борят да спасят възможно повече човешки животи със мерките, а други като нашият Последен софиянец който държи няколко ресторанта плюе по мерките и ги отрича за да му работят ресторантите и да си пълни гушата с пари та такива кръчмари като тоя не му пука за човешкият живот пука му единственно за оборота и повече кинти в джоба.

    Коментиран от #17

  • 13 Бармана.

    6 17 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    Ей рестьорантьоре някога плащал ли си осигуровките на персонала си?
  • 14 Според мен

    27 3 Отговор
    Радев съгласи ли се на удължаване,ще гледа за втори мандат през крив макарон,независимо че съм негов почитател.
  • 15 И така

    37 0 Отговор
    Колко години в извънредна епидемична обстановка?!
  • 16 ВирОсолог

    29 2 Отговор
    Боли ме чепа❗❗❗ c0vid E ИЗМАМА ТАКА ЧЕ НЕ МЕ ИНТЕРЕСУВА❗❗❗❗❗❗❗❗

    Коментиран от #18

  • 17 Човека Коза

    33 2 Отговор

    До коментар #12 от "Статист.":

    Мерките не спасяват животи. Погубват ги, барабар с психиката на хората. Поредната болна идея на глобалистите.
  • 18 Винету

    29 3 Отговор

    До коментар #16 от "ВирОсолог":

    Аз даже не нося маска в магазините защото осъзнах че това е план на сатанистите и всичко е измама!
  • 19 Дете

    26 1 Отговор
    Нима ще позволите да си играят с вас чрез децата?. Недейте го позволява. Що за човек е този Кунчев? И не само той, ами всички тези ламтящи за пари и власт хора, изгубили човечност. Оставете сърцата да ви водят, не ПАРИТЕ. 💗
  • 20 Данчо от лешница

    3 2 Отговор
    Оооо ще лапам още.държавна.пара с ,,аверите,, ми
  • 21 бони

    14 0 Отговор
    Кунчев,Борисов ли ти заповеда да удължаваш извънредната епидемична обстановка у нас ? Виждаш добре,че няма смисъл ама се подчиняваш на Буци.Много ви е шубе от него.
  • 22 Хотели

    6 0 Отговор
    Супер! Няма Румънци и Английски будали да се могат по морето! Очаквам тънки оферти!
  • 23 КУНЧЕВ

    9 0 Отговор
    МНОГО ЗАГРИЖЕН ЗА ЗДРАВЕТО НА КОЖАТА СИ
  • 24 ЛУКЪНЧЕВ

    6 0 Отговор
    СЛУГА НА ПРАВИТЕЛСТВОТО
  • 25 нннн

    10 0 Отговор
    Няма никаква промяна, докато не свалим маските. От задължителни трябва да станат препоръчителни, пожелателни.
  • 26 миро

    5 1 Отговор
    дано скоро да му вариме жито и да му носиме цветя.който иска.
  • 27 кочо

    0 0 Отговор
    НЯМА ЛИ ЧЕСТНИ ЗДРАВОМИСЛЕЩИ ЛЕКАРИ-А НЕ СЛУГИ НА МАМОНА.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове