16 Май, 2021 22:00 4 346 21

Протест пред църква в Пловдив! Жители: Примамват децата ни с бонбонки и ягоди

  • църква-
  • жътвари-
  • коматево

Причината за притесненията на местните жители е, че те смятат, че зад църквата се крие секта

Протест пред църква в Пловдив! Жители: Примамват децата ни с бонбонки и ягоди - 1
Снимка: ТрафикНюз

Жители на пловдивския квартал Коматево се събраха на протест срещу църквата на "Жътвари", която е отворила преди около година в района.

Причината за притесненията на местните жители е, че те смятат, че зад църквата се крие секта. Около 50 души в момента се намират пред храма и част от тях прекъснаха службата, за да проведат разговори с ръководството.

Te влязоха вътре и поискаха да се присъединят към службата, за да се уверят, че в храма не се случва нищо нередно. Към подобни действия пристъпиха само малцина от протеста, за да са спазени все пак противоепидемиологичните мерки, съобщи trafficnews.bg.

Минути по-късно Веселин Великов от ръководството на църквата излезе, за да говори с протестиращите.

Местните настояват да бъде ограничен достъпът на децата. Твърдят, че членове на църквата са ги примамвали с бонбони и ягоди по паркове и училища. Идвали без знанието на родителите си. От думите им стана ясно още, че пред храма до скоро е имало табела "Църква за деца". Местните твърдят, че не са имали нищо против дейността на "Жътвари", докато не разбрали за почерпките към децата.

"Вие не сте нито православен, нито католици, нито протестанти. Какво сте и откъде идва името жътвари?", запита една от гражданките, участващи в протеста.

"Не желаем пропаганда сред нашите деца", каза и друг от протестиращите.

Чуха се и скандирания "Не сте добре дошли, вън от Коматево".

От църквата обаче са категорични, че това е религиозен храм и в него не се проповядва никаква сектантска дейност.

"Мили хора, ние разбираме притесненията ви, но искаме и ние да ни разберете - няма по страшно от религиозния фанатизъм. Не сме черпили децата с ягоди, беше едно дете, което беше в двора и ни гледаше как ядем, затова му предложихме", посочи Елена, част от ръководството на църквата. Пред журналисти тя заяви, че "нещата се преекспонират от страна на родителите".

Велков пък обеща пред родителите да вдигнат ограда, за да не влизат деца в двора.

Местните обаче са категорични, че има нередно поведение от страна на църквата към децата.

"В листовките ви пише, че децата са добре дошли. Защо свалихте плаката, че това е църква на децата? Кой ви финансира? Не искаме фокусът ви да са нашите деца", подчертаха те.

Протестиращите настояха от църквата да подпишат декларация, че няма да пускат деца без родителите им. От църквата се съгласиха, но откразаха да отговорят на въпроса какво е финансирането на службите и храма.

Два патрула на полицията дойдоха на протеста. Униформени изслушаха гражданите, а след това влязоха в храма.

Въпреки няколко опита за по-груба саморазправа до сериозно напрежение не се стигна.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 324

    29 8 Отговор
    Не разбрах тази църква каква религия проповядва и какво е това "Жътвари" да не почитат някой жътвар? Кой разрешава такива църкви и защо? Тази статия не дава отговор на много въпроси.

    Коментиран от #11, #12

  • 4 Джугана

    7 5 Отговор
    Аз тея свещеници бих ги прекръстил с крак по правилата на ММА
  • 5 dfu

    11 1 Отговор
    Жътвари (Reapers), В Америка често позват това име за филми на ужасите. :)
  • 6 На страха

    5 10 Отговор
    очите са големи, а на невежеството още по-големи. Ако тези, които задават въпрос за името "Жътвари" са прочели поне едно от Евангелията, щяха да знаят за думите на Исус Христос - "жетвата е изобилна, а работниците малко. Затова молете се на Господаря на жътвата да изпрати работници на жътвата си" (Еванг. Матей 9:37,38). Значението на думите му е: жетвата - това са хората, които трябва да познаят Исус Христос, като Господ и Спасител и да влязат в Божието царство, а ЖЪТВАРИТЕ - са проповедниците, които трябва да се потрудят и послужат благовестието да достигне до хората.
  • 7 Фактология

    12 6 Отговор
    Аз само да кажа.По гръцките острови на които пристигаха емигранти,местните жители като не видяха защита от правителството, нито оправия, просто подпалиха емигранският лагер и ги ставиха под открито небе да броят звездите.Та така и с тия.Клечката и ежко-бежко.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Анджело

    6 1 Отговор

    До коментар #1 от "Маке":

    Има! Макетата! Те имат 3 думи. Всичко е македонско
  • 10 Анджело

    11 4 Отговор
    Тази църква жъне пари. Затова са жетвари

    Коментиран от #14

  • 11 Ами как да знаеш

    7 12 Отговор

    До коментар #3 от "324":

    Като в живота си не си отворил библията...
    "Жърварите са малко а жървата изобилна" казва самият Христос.
    Очевидно църквата е евангелска, но българинът е православен и живее в заблуждението, че православието е единствената деноминация в християнството... тъжно е , защото в европа оная готината в скандинавия също са протестанти , евангелисти и тук таме католици.

    Коментиран от #21

  • 12 NikNay

    4 6 Отговор

    До коментар #3 от "324":

    Може да почитат този с косата .....
  • 13 Последни дни

    9 4 Отговор
    Много твари изпълзяла.Пазете си децата
  • 14 Фактология

    3 6 Отговор

    До коментар #10 от "Анджело":

    Малко се съмнявам за печелене на парите..Има голяма е вероятност членовете да са 80-90 % български патлажани..В Гърция копанарските патладжани от ордотокси станаха евангелисти, защото им помагаха в намирането на работа и ги подпомагаха..Така че нищо чудно и тук да е така.Влез във фейса да видиш за какво става дума..Панладжан който не може да каже 2 думи правилно го следват цели стада.Трагокомично е .
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Случаен минувач

    3 1 Отговор
    Добре правят тези "благочестиви" женици! Никакво знание за Бог и какво Той може да направи за деца, за народа, за страната. Иначе има опасност да намалее търсенето на наркотици, алкохол, цигари, защото ще разберат, че това е робство. А може децата да престанат да се бият в училище и по улиците, защото в църквата ще научат скандалното твърдение "обичай ближния". За това, дерзайте, майки! Учете децата не на молитви, а на магии и дано да ви се получи!

    Коментиран от #19

  • 19 На страха

    1 3 Отговор

    До коментар #18 от "Случаен минувач":

    на тези майки, някой трябва да отговори с молитви за просветление и освобождение от заблудата. Те не са виновни, че живеят в тъмнина, в която са обект на манипулация. Твоят сарказъм е основателен, но не можем да кажем на думите ти :Амин. По-добре е да не бъде! Затова се "трудят жетварите", затова ще бъдат хулени и гонени, както и Христос беше хулен и разпънат.
  • 20 Анонимен

    0 0 Отговор
    Тази "богоугодна" институция е там в Коматево от много години, а не от вчера! Кмет на район Южен в Пловдив навремето беше Долев от ВМРО и за малко да ги прочисти, но не му стигна мандата! Те тия са много на брой - евангелски, апостолски ....! И са всичките на роднини специално в Пловдив! Всеки си прави собствена черква, събира си стадо и го стриже защото за да си в черквата задължително внасяш част от месечния си доход! Исус е изгонил сарафите от храма и те /сарафите/ си направили храм!
  • 21 108

    0 3 Отговор

    До коментар #11 от "Ами как да знаеш":

    Не съм християнин, но съм покрусен от варващината на тоя "православен" народ. Петко Славейков превел първата българска Библия, Цариградска Библия, се е старал да се придържа в превода си към православния канон, макар, че е бил ЕВАНГЕЛИСТ!
    Както казваше един немски философ "Всички сме атеисти, когато става въпрос за някоя друга религия."
    Успех в проповядването и по духовния път!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове