Last news in Fakti

16 Май, 2021 19:37 3 009 56

Проф: Балтов: Със сигурност ще трябва и трета доза ваксина срещу COVID-19

  • асен балтов-
  • covid-19

Излизаме от третата вълна  с гордо вдигнато чело

Проф: Балтов: Със сигурност ще трябва и трета доза ваксина срещу COVID-19 - 1
Снимка: БГНЕС

Много добре знаете, че щабът беше създаден, когато беше обявено извънредното положение. Той имаше едни функции, които бяха изключително важни. Хората позабравиха какво беше. В началото имахме 1 400 инфекциозни легла. Никой не знаеше нищо за болестта, че мултидисциплинарни екипи трябва да се грижат за болните.

Това заяви шефът на "Пирогов" Асен Балтов пред Нова тв, коментирайки броженията около необходимостта на НОЩ и резултатите от неговата работа, започнали след края на управлението на Кабинета "Борисов".

"За Мутафчийски и останалите членове беше голямо предизвикателство да се направи нещо, което да облекчи и направи максимално възможно бързото влизане на цялата държава в действие, за да можем да се противопоставим на онова, което идваше към България", каза още Балтов.

"Много от българите се върнаха от епицентъра на огнищата, Франция, Италия, Англия, Гърция. Това бяха много сериозни предизвикателства, които в момента никой не ги смята за важни", припомни шефът на "Пирогов".

Бързо ли се измъкнахме пандемията?

"Не сме свалили леглата на минимум, свалили сме ги на 50% спрямо миналия месец. Като цяло ние не сме спрели да приемаме пациенти с коронавирус. За последното денонощие сме приели четирима пациенти с необходимост от кислород. Ако не бяха големите болници и техните управляващи, нямаше да можем да се преборим с втората и третата вълна", каза Балтов.

"Излизаме от третата вълна с гордо вдигнато чело. Не мога да си представя, че Тошко Йорданов даде такова интервю, където каза, че председателят на този щаб бил хирург. Той не е хирург, това е главният лекар на армията и той ръководи шест болници", скастри Балтов невежеството на заместник-председателя на ИТН.

Трябва ли да има щаб и зелени коридори?

"Ние сме лекари, медици. Едва ли някой от нас си мисли, че това се прерязва с нож и изчезва. Дано не мисли така и новия здравен министър. В никакъв случай не смятам, че зелените коридори трябва да бъдат спирани. Ако има някаква промяна във ваксинацията и политиките, трябва да се знае, че в зелените коридори са ваксинирани над 40% от общо ваксинираните. В никакъв случай не трябва да се забравя това, което е постигнато в тези ваксинационни центрове", подчерта Балтов.

Балтов поясни, че не се е срещал с новия министър на здравеопазването

"Аз не съм имал още среща с него. Това, което е важно, е, че ваксинационният щаб все още не е отменен. Следващата седмица ще станат ясни много неща, за които сега само може да гадаем", разкри Балтов.

Ваксината Янсен, до колко е сигурна?

"Може би хората имаха прекалено големи очаквания от еднодозовата ваксина. Но нейната ефективност е много по-ниска спрямо РНК ваксините. Но това е и най-бързият начин за придобиване на зеления сертификат. Ако искаш да си по-сериозен, е по-добре да се сложи двудозова ваксина", каза Балтов относно ваксините.

"Говорим сега за поредния индийски вариант, все още не се знае коя ваксина има най-добра защита. Засега се знае, че РНК ваксините дават най-добра защита срещу тази двойна мутация. При всички случаи ще има и трета доза. След 6 месеца имунитетът спада на преболедувалите. Ще трябва да се слага ваксина. Трета доза ще е необходима и на ваксинираните след 9 месеца. За съжаление тази пандемия няма да свърши до края на годината, няма да е с тези темпове, но ще има продължение", коментира шефът на Пирогов.

"Не е доказано още, че ваксините не са ефективни срещу индийския щам. Трябва да имаме едно наум. Какво стана с българите в Германия. При пристигането те се подлагат на 10-дневна карантина, а на петия ден им се прави втори ПСР тест. И ние трябва да мислим в тази посока", каза Балтов.

По думите му, реално в момента щаб няма. Това си е решение на новия МС, на премиера, на новия здравен министър.

Разпускането на щаба от Бойко Борисов бе свързано с негативното отношение, което беше създадено около този орган, подчерта Балтов.

Състоянието на Каролев

"Все още продължава да е в тежко състояние, на апаратна вентилация, с опасност на живота. Много неща са се струпали на куп. Освен черепната травма, има травми на гърдите, органите, има измръзвания, тъпи травми. За него се прави всичко възможно.

Надявам се и Господ да помогне. Трябва време. Всичко се работи в комплекс. Всяка седмица се правят консилиуми и се правят планове за лечение. Моята прогноза е, че ако има подобрение, то ще дойде най-рано след 10 дни", разкри Балтов.


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Брат ми

    75 5 Отговор
    Продажник.

    Коментиран от #43

  • 2 Д-р Хаус

    80 5 Отговор
    За мазници и натегачи като Балтов и 30 ваксини още да им сложат, не помага

    Коментиран от #21

  • 3 Така е

    48 3 Отговор
    ВАКСИНИ ДО ОТКАТ !

    Коментиран от #6

  • 4 И така

    62 4 Отговор
    До кога бе Балтов с тези нефелни ваксини?! Ваксина след ваксина, след ваксина.
  • 5 Майна

    68 4 Отговор
    Само в Англия са изхарчени £320 млн. за пропагандна реклама на Ковид!

    Според вас, една истинска „пандемия“ има ли нужда да бъде рекламирана ??

    Ива Иватта
  • 6 ИМПЕРИАЛИСТ

    57 8 Отговор

    До коментар #3 от "Така е":

    Нaблюдaвaм, чe мoи рoднини и пoзнaти cлeд "вaкcинирaнeтo" ca cтaнaли злoбни, студени и рaздрaзнитeлни, a бяхa cърдeчни и дoбри хoрa...Нe знaм кaквo ce cлучвa, нo тoвa cи e aнтичoвeшки зaгoвoр.

    Коментиран от #10

  • 7 Петър

    52 4 Отговор
    Абе,Балтов,да питам: Десета доза ваксина дали ще трябва?
  • 8 Майна

    55 6 Отговор
    Всички ,,ваксинирани,, стават доживотни абонати за ,,ваксини...ТЕ ВЕЧЕ НЯМАТ СОБСТВЕНА ИМУННА СИСТЕМА....ИМАТЕ ПРАВО НА ИЗБОР, ИСКАТЕ ЛИ ДА ЖИВЕЕТЕ..

    Коментиран от #47, #49

  • 9 А де

    50 4 Отговор
    Имам чувството, че някой мисирки нарочно пускат статии с българоубийците всеки ден, за да ни дразнят. Като ремонта на автомагистралата при Стара Загора за великден... да си омъстят на българите, че изритаха мутренската шайка от властта. Не могат да крадът.
  • 10 Майна

    36 4 Отговор

    До коментар #6 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    ЗОМБИРАНЕТО Е В ДЕЙСТВИЕ...ТОВА ОТ ФИЛМИТЕ , ЩЕ БЪДЕ БЪДЕЩАТА РЕАЛНОСТ...НАДЯВАМ СЕ, ЧЕ ВСЕ ОЩЕ ИМАМЕ ШАНС
  • 11 Доктор ох боли

    34 3 Отговор
    Стигнахме до пропаста ,но направихме гордо крачка напред с вдигнато чело. Ти не разбра ли че в България са малко глупавите? Кога я очаквате седмата вълна че да я хванем?
  • 12 Кучето Борко

    36 3 Отговор
    Трябва да се инжектира доза до поява на тромбоза.
  • 13 😷😷😷

    43 3 Отговор
    Скоро, тържествено, ще обявят, че ваксините, ще са на абонамент два пъти годишно, доживот! Честито! Още си мислете, че по-важно е да идете в гърцийката да си направите 100 селфита за 3 лайка и че изобщо, ще впечатлите някой! Цената за "свободата" е самата ви Свобода, наивници !
  • 14 Eeeeййййй

    30 0 Отговор
    Психар долен
  • 15 Рошко

    32 2 Отговор
    Даааа сигурно, направо ако зависеше от вас щяхте да искате всеки месец да се бият ваксини, нещо като данък че дишаме, вие "професорите" и доценти и тем подобни няма да се наядете
  • 16 Сега

    38 0 Отговор
    Има само една болест, от която ни лекуват полунасилствено. Другите болести заминаха в канала. Или можем да си мрем на воля от другите болест, но от ковид ще ни лекуват на всяка цена.
  • 17 Финансова криза и колапс

    23 1 Отговор
    Природата означава независимост. А ние сме овц€.
  • 18 Небесен ангел

    26 1 Отговор
    Със сигурност ще трябва да се ваксинирате редовно, както си пиете хапчетата за кръвно и ли противозачатъчните, но хапчетата са за вашето здраве и спокойствие, докато перманентното ваксиниране само ще ви заведе по–скоропостижно на едно място, откъдето никой не се е върнал.
  • 19 Дъртият 🅾️🅾️🅾️🅾️🅾️1️⃣0️⃣1️⃣🅾️🅾️🅾

    31 2 Отговор
    Балтов да влиза в софийския централна затвор за цялостно творчество и зависимост от гепп.
  • 20 Траурна агенция ,,Светъл път,,

    16 2 Отговор
    Какво му трябва на човек 1000 лева за ковчег и 600 лева за мястото.
  • 21 Учен

    8 1 Отговор

    До коментар #2 от "Д-р Хаус":

    Е то мозъчни няма.
  • 22 и 50 дози пак няма да стигнат за един

    20 2 Отговор
    как трета трийста доза трябва ама ваксина против идиотщина ...
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 00410

    24 1 Отговор
    Б@й Асене ГЕРБЕРСКА отрепк@ ходи го обясни това с успешното ви справяне с ковид кризата на хилядите Българи с изгубени близки вследствие вашата @лчност и некадърност!
  • 25 хазната е празна

    20 2 Отговор
    Започнаха да подават глави като фекални глисти.
  • 26 888

    29 2 Отговор
    Каква трета доза??? Ако ти направят ревизия на Пирогов-къде ще се криеш? Голям наглец си! Къде ще ги носиш тея пари от ковида...? Внуците ти да отговарят за далаверите ти!
  • 27 Майна

    25 2 Отговор
    В Германия оменят тестването на хората в старческите домове. ЗАЩО? Защото ги ваксинираха ,има много летални случай , и ако ги тестват, ,,точните,, тестове ще отчитат ковид....Всичко е прозрачно, но МЕРКЕЛИЦА Е РЕШИЛА ДА ВАКСИНИРА И ДЕЦАТА!
  • 28 1618

    24 2 Отговор
    Некадърници, ще изтровите народа!Как не разбрахте, че този вирус непрекъснато мутира и тези ваксини не могат да действат както при другите ваксини в дълъг период от време! Да не говорим за страничните реакции, които със сигурност прикривате!
  • 29 чичо Пичо

    16 2 Отговор
    Този НАЛИ Е ТРАВМАТОЛОГ, ИЛИ КАТА БОКОЛИЗ..Ч Е СПЕЦИАЛИСТ ПО ВСИЧКО!?!
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 И после

    10 1 Отговор
    Пета и т.н.
  • 32 Д р Вирхов9595

    17 1 Отговор
    Корумпе нещастно,смукач на народна кръв.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Пепи

    13 1 Отговор
    И 3та и 4та и 5а и 6а.... Важното е далавера да има. А най добре ще е на всички Балтов о по 10 дози наведнъж да им сложат.
  • 36 Гого

    9 1 Отговор
    Филм с заглавие ; Заразяване; който не го е гледал да го гледа.
  • 37 ббб

    3 14 Отговор
    Стига сте квичалли, до октомври, ноември вече ще е излезнало лекарство по случая! Никой не Ви кара да се ваксинирате трети път насила! Като не Ви е страх от Ковид не се ваксинирайте, но искате в Гърция, Тасос, Масос, Газасос еееее
  • 38 Centurion

    14 1 Отговор
    А,4,5,6,8 дали ще е нужна???Измекяри!!!С вас и без вас пандемията следва своя ход и с нищо не може да я ограничите или да и попречите!Храните прекалено много илюзии по отношение на собствената си значимост,а сте едни конформисти и лакеи на предишният режим.Всичко е с цел кражби и отклоняване на средства,и едно възползване и
    от ситуацията,да облъчвате глупаците!Наливате вида в мелницата на Световната престъпна фармацевтична промишленост и на нейните собственици ,случайно Евреи!!! Имитация на загриженост,за здравето и живота на гражданите!Как пък решихте точно от това да ги" спасявате"?
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Лелее

    17 1 Отговор
    Палат на морето - трета ваксина , ново Мезерати джипче - четвърта ваксина , па 13 стаен апартамент на детенцето - пета ваксина , нов ботокс и 60 дневна екскурзийка до Турция в 7 звезден хотел - шеста ваксина и така докато се затъкнете от алчност ....
  • 41 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    13 1 Отговор
    Не знам как е изчислил,че преболедувалите им падал имунитета след 6месеца?????Китайците дават срок 9-12 месеца....Ако преболедувалите имат такъв хоризонт,то тогава ваксинираните трябва да имат хоризонт от 2-4месеца и нова игла.....Смешен човек ,невеж лекар!Аз съм от преболедувалите вече 7месец...Обонянието ми се върна около 5месец,а вече е доста добро,но все още не е това,което бе!Според мен ПРЕБОЛЕДУвалите имат имунитет ВЕчен, срещу този Щам на НЕЩОТО!Това го твърдя знаейки историята на пандемиите!Това,което не Те убие те прави по силен!Шопенхауер!
  • 42 Хахаха

    4 1 Отговор
    След половин година пак ли ще отричат Спутник V, игнорирайки очевидното превъзходство над останалите ваксини, които ще се бият за 3 или за 4 път?
  • 43 Д-р Хаус

    13 2 Отговор

    До коментар #1 от "Брат ми":

    Ало, Д-р Кацаров - Министъра!! Незабавно тоя плужек и нагаждач, ортак на Муфтата, Кантара, Кунката и Ботокса - ДА БЪДЕ УВОЛНЕН!!! Ясно??
  • 44 Лекар от " Пирогов"

    10 1 Отговор
    Кацаров,не се ослушвай!! Уволнявай Балтов, Бойко Пенков и Жени Начева!! Не знаеш ли ,че вече тоя пенсионер Пенков 22 години!! се подвизава като Зам.Министър и е " сивият кардинал" в системата,която е в такова дередже!!??
  • 45 проф балтов

    11 0 Отговор
    Веднъж се беше изтървал, че вируса е "изкуствено създаден"(аз без да съм доктор, се досещах за това), но на него вероятно след това са му обяснили, какво трябва да говори.
  • 46 на имунизираните

    4 0 Отговор
    трябва да им дават не сертификат, а "гаранционна карта". Свършва "гаранцията"-нова игла.
  • 47 Лекар от " Пирогов"

    5 1 Отговор

    До коментар #8 от "Майна":

    Кацаров,не се ослушвай!! Уволнявай Балтов, Бойко Пенков и Жени Начева!! Не знаеш ли ,че вече тоя пенсионер Пенков 22 години!! се подвизава като Зам.Министър и е " сивият кардинал" в системата,която е в такова дередже!!??
  • 48 Д-р Хаус

    7 1 Отговор
    Министърът на отбраната НЕЗАБАВНО да разжалва измисления " генерал" Муфтаджийски- психотерорист и " рожба" на Чекмеджето в чин " РЕДНИК"!!!
  • 49 Токсиколг

    7 1 Отговор

    До коментар #8 от "Майна":

    Ваксината е като наркотика!! Почнеш ли,няма спиране!! Ставаш ЗАВИСИМ!!!
  • 50 Джи-Пи

    5 2 Отговор
    Браво Балтов!! Щото на всяко боцкане,гушвам по 10 лева!! Нека ми е лошо!!
  • 51 Чалга и ваксини

    3 0 Отговор
    ШЕБЕК-ДОЛЕН
  • 52 Българин

    3 1 Отговор
    Сложи си ги и трите ама в главата.
  • 53 Веднага

    1 1 Отговор
    За затвора!!!
  • 54 Хаха

    0 1 Отговор
    Това Нещо не го возят вече в жипката и се чувства пренебрегнат?! Здравният министър какво чака, че не го уволнява от Пирогов?
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 НЯКОЙ

    3 1 Отговор
    и този е завършил медицина и е началник на болница,не мога да повярвам.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове