17 Май, 2021 17:17 1 422 14

Новаков става ЕНП докладчик за отпускане на помощ за съкратени пилоти

  • андрей новаков-
  • герб-
  • ефпг

Пандемията от COVID-19 се отрази драстично на въздушния транспорт поради ограниченията за пътуване и безпрецедентния спад в пътническите полети

Новаков става ЕНП докладчик за отпускане на помощ за съкратени пилоти - 1
Снимка: БГНЕС

Евродепутатът от ЕНП / ГЕРБ Андрей Новаков е определен за докладчик в сянка за предоставянето на подкрепа за съкратени работници в авиосектора, загубили работата си в следствие на съкращения заради пандемията COVID 19. Това е едно от ключовите досиета в бюджетната комисия на Европарламента, чрез което се предоставя финансиране в размер на 5 млн. евро за помощ и професионална реализация на съкратени служители от самолетния гигант KLM. Средствата се отделят по Европейския фонд за приспособяване към глобализацията (ЕФПГ).

По правило ЕФПГ може да се използва при съкращения на над 500 работници от една компания или когато голям брой работници са съкратени в определен сектор в един или в няколко съседни региона. Това е причината до момента да няма българска компания, допустима за помощ по този фонд. Предстои Новаков да проведе срещи с представители на авиационния бранш в страната за обсъждане на средата и проблемите на сектора с акцент възможности за подкрепа и преодоляване на ефектите от пандемията. Досега той е работил и по други доклади за финансова подкрепа по Европейския фонд за приспособяване към глобализацията, сред които за компании като AlItalia, Caterpillar (Белгия), Mory-Ducros (Франция) и др.

Пандемията от COVID-19 се отрази драстично на въздушния транспорт поради ограниченията за пътуване и безпрецедентния спад в пътническите полети. През април 2020 г. международният пътнически трафик спадна с 98,9% в сравнение с април 2019 г. и 64% от въздухоплавателните средства в света бяха на земя, което представлява най-голямото свиване в историята на въздухоплаването. В следствие на намалените приходи, много авиокомпании бяха принудени да уволнят работници или да обявят несъстоятелност.

Андрей Новаков е евродепутат от 2014 г., когато става най-младият член на ЕП (2014 - 2019) и един от най-младите в историята на институцията. Понастоящем той е координатор в Комисията по регионално развитие на ЕП и участва в още три парламентарни комисии - Кoмисията по бюджети (BUDG), Комисията по транспорт и туризъм (TRAN) и Комисията по бюджетен контрол (CONT).


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Врачка

    10 4 Отговор
    Ми да вземе да свърши малко работа ,ама човек не се ражда пилот.Винаги може да започне бизнес в селското стопанство като наемен работник.Също като Африканците ,които отишли в Америка да берат памук а сега разправят,че не им плащали и били роби.А на нас плащат ли сега?Йок—дават ни колко да не уМреме.

    Коментиран от #13

  • 2 Едно

    13 4 Отговор
    нищо значи !
  • 3 Горките

    15 4 Отговор
    Съкратени пилоти. Това нещо ще им е докладчик.
  • 4 Аман от тия на хранилка

    13 4 Отговор
    Паразити
  • 5 Калинка

    12 3 Отговор
    А за съкратените калинки кой ще се грижи?
  • 6 Калинка

    10 3 Отговор
    Къде е Бойко
  • 7 Народа сме ние

    10 3 Отговор
    Абе не ти ли уволниха бе Новаков
  • 8 Някой

    3 4 Отговор
    Аха, плюете ги пилотите, нищо че трудът им е особено отговорен и специфичен.
    Но утре, като започне пак да се пътува по-спокойно, ще се надявате полетът винда е управляван от квалифицирани и опитни пилоти. Е, може и да не са такива, тъй като в този занаят липсата на полетни часове се отразява изключително силно на уменията на пилотите.
  • 9 Гост

    3 2 Отговор
    Ами то има ли при нас съкратени пилоти? То или са в неплатен или по взаимно разписват :)
  • 10 Превозвач

    6 2 Отговор
    Тоз оправи българските превозвачи, сега и с пилотите ще се занимава. Погледът му е изпълнен с печал.
  • 11 Павел пенев

    4 2 Отговор
    Нека помисли и за съкратените некадърници-гербаджии и весели калинки.
  • 12 кузман алиев

    5 0 Отговор
    на тоя герберастки пенкилер му плащаме по 20 хилядарки месечно за да си пие бирата в брюксел
  • 13 Pilot

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Врачка":

    Утре като се качиш на самолета да пътуваш ти пожелавам пилота да е съкратен селянин като тебе, но си вземи памперси и парашут !!!
    Аман от комплексари и само да поясня не съм съкратен ! И друго да ти кажа , Костов като разграбваше държавата първите вкарани в съда бяхме ние , но такива като теб ни гледахте саира, а сега береш домати в Испания , нали ?
  • 14 БОКО МОЗЪКА

    0 0 Отговор
    Вeлиcлaв Минeкoв
    Cкулптoрът прeд Нoвa Тeлeвизия:
    Eдинcтвeнoтo нeщo, кoeтo ми хaрeca при Бoжидaр Димитрoв e кoгaтo изми c фeкaлни вoди глaвaтa нa миниcтър-прeдceдaтeля. Тoвa бeшe нaиcтинa дocтoйнo явлeниe."
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове