17 Май, 2021 20:52 1 812 8

Гълъб Донев: Социалните плащания, заложени в бюджета, са гарантирани. Антикризисните мерки – не

  • гълъб донев-
  • криза-
  • коронавирус-
  • мерки

Ще има нужда да се направи промяна

 Гълъб Донев: Социалните плащания, заложени в бюджета, са гарантирани. Антикризисните мерки – не - 1
Снимка: БГНЕС

Социалните плащания, които са заложени в бюджета, са гарантирани. Не са гарантирани антикризисните мерките. Голяма част от тях са осигурени, но има такива, за които трябва да се намери допълнителен ресурс. Може би най-ефективната мярка е 60/40. По нея бяха запазени 240 000 работни места. Тя обаче е свързана с голям обществен ресурс – до момента са изразходвани 1,2 млрд. лева.
Това обясни пред Българската национална телевизия служебният социален министър Гълъб Донев.

„Благодарение на мярката, сивият сектор на бизнеса излезе на светло. Като резултат от това над 7 млн. лева постъпиха в бюджета. Мярката е адекватна към ситуацията в страната, но ако работодатели, синдикати и държава подкрепят продължаването на мярката 60/40, ще трябва да се търсят възможности за преструктуриране на бюджета. Ще има нужда да се направи промяна“, отчете той. Според разчетите за да бъде продължена мярката и през юни, трябва да се пренасочат от други разходи 120 милиона лева. Социалният министър обяви, че ще се направи преструктуриране на бюджета, за да се гарантират социалните плащания.

По думите му правителството обсъжда редица мерки за възстановяване на бизнеса след кризата. Донев даде пример с мярка, целяща кредитиране на бизнеса.

„От днес вече е назначена одитната комисия, която да направи оценка на разходването на средствата на ББР. В индустриални зони също ще има проверки. Отговорността е за публичните ресурси, които разходва държавата. Не мога да коментирам на този етап дали има нарушения. Това ще стане ясно след проверката. Всички резултати ще бъдат публични. До 10 дни ще стане ясно и ще бъде обявено“, коментира още Гълъб Донев.

Според него е нормално новото правителство, което идва да направи смени и в първия ешелон в министерствата – зам.-министрите. „Това не е чистка и реваншизъм. Не е редно за такива назначения да се хвърлят обвинения. Аз познавам много добре работата в социалното министерство, познавам екипа. Там където има нередности те ще бъдат публично обявени“, категоричен бе Донев.

Служебният министър заяви, че в Плана за възстановяване и устойчивост бъдат направени промени и ще бъде внесен в Европейската комисия.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Селянин

    5 13 Отговор
    Гусине, кажи на фигуранта че с приказките колко е велик се приключи и след няколко месеца като ни цъфнат налъмите и селяните в татковината ни ще ревнат,, Дай,, а той няма да има кво да даде и ще стане патакламата щото хората са прости и верват на приказките за безплатен обят. И повече полицейски началници да си назначи, ще му трябат

    Коментиран от #5

  • 2 МУТРИ ВЪН

    5 5 Отговор
    Бисери в короната на "Буда"


    Прeмиeрът Бoйкo Бoриcoв oбяcнявa в Cтaрa Зaгoрa при oткривaнeтo нa пaрк.
    Вeрoятнo cтaвa въпрoc зa прeчиcтвaтeлнaтa cтaнция в Coзoпoл:

    "Цялo лятo cутрeшнитe блoкoвe дaвaхa кaк тeчe, дa нe кaзвaм кaквo прeд хoрaтa...
    И вчeрa, кaтo я нaпрaвихмe, eднa думa нямaшe.
    Зaтoвa – лeк дeн!"
  • 3 Пенсионер

    9 1 Отговор
    Каза също, че ще се дават и по 50 лева допълнително към пенсиите за времето на служебното правителство.

    Коментиран от #7

  • 4 МУТРИ ВЪН

    4 1 Отговор
    Бисери в короната на "Буда"

    Премиерът Борисов, недоволен от "мисирките" си:

    "Те се обиждат, а аз – не!
    Въпреки че те ме поливат с диария всеки ден от сутрин до вечер."
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 оня с коня

    4 4 Отговор
    Е нали Нинова и всички от "Партиите на Промяната" по разни Телевизии лаеха,че Мярката 60/40 била Фалшива и Не работела?Ето как лъсват Лъжите на боричкащите се за Властта и то чрез Изявленията ТОЧНО на назначените от Радев Министри/в случая - на Социалния - Гълъб Донев/.
  • 7 123

    0 1 Отговор

    До коментар #3 от "Пенсионер":

    Ами ще се дават. Ананиев обясни в НС, че за май и юни средствата са осигурени в бюджета. Сега да не излезе, че сужебното правителство е осигурило тези средства. Поне става ясно, че плача на Радев за актуализация на бюджета преди следващите избори е безпочвена.
  • 8 Реалист

    1 1 Отговор
    Аз от гълъби през живота си нищо хубаво не съм видял. Това са най-мръсните и долнопробни летящи същества на света. не ги наричам птици защото това не е птица, а летящ плъх както го наричат старите хора, а и някой от по-младите които имаме обща култура. Песнопойните птички изчезнаха заради гълъбите, защото гълъбът е изместващ вид. Освен болести и мръсотия друго не можеш да видиш от тия пуряци. Още един гълъб тук се опитва да разпространява мизерията си, затова му казвам директно: излитай за гробищата, мизерник!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове