4 315 78

АСБ: Арктика е твърде голям залък за Русия

От организацията подчертават, че на практика става дума за икономически най-силните държави в света, като по-голямата част от тях са обединени в най-мощния военен съюз - НАТО

АСБ: Арктика е твърде голям залък за Русия
Снимка:Архив

С проекта за присвояване на Арктика Руския се опитва да отхапе огромен залък, който е непосилен за нея и ще направи огромна грешка.

Такава позиция изразиха от Атлантическия съвет на България във връзка с думите на руския външен министър Сергей Лавров, който заяви, че западните страни не могат да имат претенции в Арктика. Според Лавров тя принадлежи на Русия.

"Наглостта и алчността на Кремъл са безгранични! Очакваме напрежението и противопоставянето, включително военно, в района на Арктика да нараства, защото тя НЕ Е на Русия. Но огромните находища на природни богатства под вечните ледове на Северния ледовит океан, както и нарасналите възможности да се ползва Северния морски път през все по-голяма част от годината, са изострили докрай хищническия апетит на военнолюбците от Кремъл. Мирисът на петрол и непозволяването от тях Северния морски път да бъде освободен за международно корабоплаване, явно са замътили разсъдъка им." - посочват от АСБ.

Атлантиците отбелязват, че вероятно Кремъл не осъзнава докрай факта, че членове на Арктическия съвет са пет държави от НАТО - САЩ, Канада, Дания, Норвегия и Исландия, както и две страни с мощни икономики - Швеция и Финландия, които са неутрални, но са партньори на НАТО.

"Китай, който е доста по юг на азиатския континент, също има свои икономически интереси в този район на света и също заявява амбиции за "парче от ледовете" или поне да има права за ползване на икономическите облаги от експлоатацията на тази част от Земята. Европейският съюз като цяло, макар и без право на глас, също е с особен статут в Арктическия съвет. Постоянни наблюдатели са Франция, Германия, Нидерландия, Великобритания, Полша и Испания. Всичките членки на НАТО. А с особен статут в Арктическия съвет са Европейският съюз, Италия, Япония, Южна Корея и Китай." - допълват атлантиците.

От организацията подчертават, че на практика става дума за икономически най-силните държави в света, като по-голямата част от тях са обединени в най-мощния военен съюз - НАТО. Същевременно Япония и Южна Корея имат специални отношения със САЩ, като най-близки техни съюзници в Далечния Изток.

"Поговорката "Голяма дума кажи, голям залък не лапай", е доказана с времето си, като предупреждение за последиците, които могат да се случат на неразумните. А те понякога могат да бъдат и фатални. Добре е в Москва да започнат вече да мислят с главите си и седем пъти да мерят, преди да отрежат." - обобщават от Атлантическия съвет.

Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 66 гласа.

Свързани новини

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 Някой си

  161 10 Отговор
  Нерде България, нерде Арктика. .... Не знаех, че Арктика мие бреговете на Родината. Криво разбрана география!

  Коментиран от #8, #42

 • 2 Ами не

  165 16 Отговор
  Ма незнам колко са мощни от НАТО и колко са развити--ама американските подводници от леда точно руснаците ги вадиха...-та Артика май-е твърде голям залък за Запада-а не за Русия.....
 • 3 Абеее

  158 13 Отговор
  То и Русия е голям залък за НАТО, но това не пречи на натовците да си чесат езиците!
 • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 5 факти

  13 78 Отговор
  Ирина Бокова е агент на ДС и СССР. Баща ѝ е комунист. АСБ е фалшива организация, командвана от Русия.
 • 6 Бен Гън

  116 9 Отговор
  Русия е твърде голям залък за НАТО! АЛЧНОСТА ЩЕ ВИ ПОГУБИ !

 • 7 КОТарАК

  105 3 Отговор
  то Арктика си е разпределена отдавна между няколко държави , и принадежащите им територии са маркирани. за какво говорят изобщо тия?

  Коментиран от #20

 • 8 нннн

  80 3 Отговор

  До коментар #1 от "Някой си":

  Нерде България, нерде Атлантика... На този "атлантически съвет" мястото му е в средата на Атлантика.

  Коментиран от #14

 • 9 Арктическа мечка

  63 2 Отговор
  Кой иска да ми брои залъците?
 • 10 chi

  88 2 Отговор
  АСБ e вредна за България и трябва да бъде закрита!
 • 11 Крадеца вика дръжте крадеца

  83 2 Отговор
  "Наглостта и алчността" на англосаксонците нямат край. Всеки нека си гледа в своята си кочинка!!!!
 • 12 ДА ИЗМЕТЕМ ГЕРБ

  75 1 Отговор
  Пъпчивият Мони да гледа жена си, че кой знае при кого е сега, за да я "прави щастлива"...
 • 13 Тия mърши

  48 3 Отговор
  най-добре улево. То бива измекяри ама тия са бетер 16-то реплубликанците на бай Тошо.
 • 14 ...

  34 0 Отговор

  До коментар #8 от "нннн":

  И няколко км под повърхността и.
 • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 16 Романтична пролет

  73 0 Отговор
  Пролет е ! Откъм Арктика замириса на западно джендърство и родните "атлантици" се превъзбудиха .
 • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 18 1234

  67 1 Отговор
  Сащ отхапаха Аляска за 99 г по договор, които забравиха да върнат. Тоя залък не е платен още. Аск в качеството на какви дават акъл на Русия? Ако са говорител на цру и пентагона да го обявят и да им сменят статута на консулство. Е за това всички НПО трябва да се закрият, шом се финансират отвън! Референдум за нато не е имало в България и е време за него!
 • 19 Сесесере

  8 55 Отговор
  Слава на България, член на НАТО и ЕС и голям приятел на САЩ ! Скоро и ние ще се настаним в Арктика и ще бием шута на алчните войнолюбци от там!!!

  Коментиран от #31, #34, #36, #48

 • 20 Завиждат

  51 2 Отговор

  До коментар #7 от "КОТарАК":

  Че Русия инвестира в разработването на Арктика и ги е яд, че после ще бере плодовете на положения сега труд.
 • 21 Злост

  75 2 Отговор
  Злобна статия. Обидни квалификации. Нахална статия. Сервилни автори, които махат с опашка към "силните". И всички изброени държави имат права, само Русия, не. Всички са благородни и близки с НАТО, само Русия е "хищническа".
 • 22 ХХХ

  63 1 Отговор
  Уганда и Конго също имат интереси в Арктика а най вече Ботсвана.Клоуните от АСБ си нямат представа от география, че голяма част от Арктика е в крайбрежните води и изключителната икономическа зона на Русия според международните спогодби.За какъв залък става дума? Ако искат ще разработват ако искат няма, тя половината си е тяхна.
 • 23 митака

  66 1 Отговор
  Голям смях! Тия от АСБ се мислят за някакъв фактор и постоянно лаят срещу Русия! То за това им плащат краварите де, да се стараят! Мони-перото, Ирина-крадлива - големи "капацитети", големи "аФторитети". Разбират от всичко от зарзават до атомни подводници - започнали са от БКП и са минали през всичките стъпала до АСБ-то и там като мисирки в полог само крякат простотии!
 • 24 цербер

  45 1 Отговор
  С проекта за присвояване на Арктика Русия се опитва да отхапе огромен залък, който е непосилен за нея и ще направи огромна грешка. РУСИЯ,А НЕ РУСКИЯ. СТИГА С ТОВА"ОГРОМЕН",СТАВАТЕ СМЕШНИ! ГОЛЯМ/А,ПО-ГОЛЯМ/А,НАЙ-ГОЛЯМ/А. ОБЕМ,РАЗШИРЕНИЕ,ПРОСТРАНСТВО. РУСИЯ СИ ИМА ДОСТА ГОЛЯМА ЧАСТ ОТ АРКТИКА. НЕ Я МИСЛЕТЕ.
 • 25 Само питам

  59 1 Отговор
  Това изказване на кого принадлежи ? На Соломон Паси или на Иво Инджев ? Или на Плевнелиев ?
 • 26 Мечо Пух

  52 2 Отговор
  Абе тоз атлантически съвет и там ли взе да си пъха носа? А след като в този Арктически съвет влизат пет страни членки на НАТО, руснаците да се откажат от своята част на Арктика и да я дадат на натовци, по-точно на САЩ, така ли? Това идва в допълнение към вековната мечта на запада да разпарчетоса Русия и да ѝ прилапа природните богатства...Е, сега и наш'та евроатлантическа пасмина се разрева, че Русия това, че Русия онова, та дайте Арктика на "правилните" държави...Ами колкото и да им е тъжно, тия люде трябва да вдянат, че тяхната няма да стане...Колкото и да реват и пищят...
 • 27 Папуций

  40 0 Отговор
  И как само едни демократи за мирно съществуване - плашат с нато !!! Това не се явява заграбване чрез сила - нали ?
 • 28 любопитен

  41 0 Отговор
  А кой има ледоразбивачи?
 • 29 Сандо

  51 2 Отговор
  Благодарение на такива като тези майкопродавци България се оказа твърде малък залък за алчния,гладен и ненаситен Запад.Дано вечно тия и подобните им вечно да горят в ада заради предателството си!

  Коментиран от #44

 • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 31 бат Сашо

  28 0 Отговор

  До коментар #19 от "Сесесере":

  Тичай до тоалетната че много си напращял.
 • 32 233

  32 0 Отговор
  Ами идете и им я вземете!
 • 33 митака

  47 0 Отговор

  До коментар #17 от "Кой ви пита":

  Те направо се н.а.с.р.а.х.а! Българите на времето са спасили предците на Монката от газовите пещи, но сега тоя Квазимодо е пръв сред първите предатели!!!
 • 34 митака

  35 4 Отговор

  До коментар #19 от "Сесесере":

  Да живее България! Слава на Русия!
 • 35 баба Ванга

  34 2 Отговор
  "Нема Америка да ни помогне, пак Русия ке ни спаси!"
 • 36 Ессерем

  28 1 Отговор

  До коментар #19 от "Сесесере":

  Отивай ,на - 80 двамата с Паси по едно сантасе в натовска палатка без печка и сте готови!
 • 37 ха ха ха

  33 0 Отговор
  Вашите господари не могат да я хапнат, кът така че, не се напъвайте червеи жалки 🤣🤣🤣
 • 38 Стефан Петров

  47 2 Отговор
  Едно време държавната секретарка на САЩ Мадлин Олбрайт каза, че Русия неправилно използва Сибир и той трябвало да бъде под международен / разбирай запазен/ контрол. Настоящата статия на практика повтаря това. По тази логика трябва нефта на Саудитска арабия, медта на Чили, селитрата на Куба и др. световно значими находища да бъдат под западен контрол. Статията е директен призив за откъсване територии от Русия и премахване на нейния суверенитет върху собствената й територия- нещо, което искат глобалистите.
 • 39 ира

  43 0 Отговор
  И защо е този заканителен език и обиди? Русия е "хищник", а НАТО не. Всички изброени НАТО държави имали благородни права, само Русия " отхапва хапки"! Отвратитилно подмазване. НАТО осигури доживотна кариера на безпардонни кариеристчета и те ни показват правилната насока. Възмутена съм.
 • 40 митака

  38 0 Отговор
  Чест на всички българи милеещи за родината и изказващи истината такава, каквато е в миналите и настоящи периоди от живота на БЪЛГАРИЯ! Чест на всички истински патриоти! НЕ на продажите маскари!
 • 41 Деймос

  47 1 Отговор
  Някой разбира ли какво искат да кажат нашите АТЛАНТИЦИ ??? Кой живее в Арктика ?? саами (лапландци) якути ненци коми чукчи ескимоси За какви лапания говорят , за какви хапки ?:)) Русия е единствената която ползва този път ,и единствена която има флот ,хора и логистика . САЩ имат едно старо корито и НУЛА опит за работа в СТУД от порядъка на -60 градуса :))
 • 42 Първосигнален

  3 16 Отговор

  До коментар #1 от "Някой си":

  А знаеш ли че и мозъкът ти също е промит
 • 43 един от многото

  37 0 Отговор
  Който я подели с Китай , той ще е собственикът на другата половина от Арктика. Колкото и да са силни НАТО пвечето от територията по право си е Руска. Има международни закони за териториални и икономически води. Ако ледовете не се водят води , значи са Руска територия.
 • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 45 С пожелание

  34 1 Отговор
  Вие от Атлантическият Клуб , сложете си на главите по една бейзболна шапка , по една фанелка с много надписи , и не забравяйте да си вземете и ютия да си ги гладите . И тръгвайте за Арктика да възпирате лошите руснаци , ще ви стискам палци и на краката , да останете живи 15 минути.
 • 46 Продажници

  36 0 Отговор
  П.Р.О.К.Л.Е.Т.И. ДА СТЕ! У.Р.О.Д.И!
 • 47 Антитрол

  32 1 Отговор
  Тия защо не реват за добива на нефт от антарктическия шелф на Аляска от американски компании които го добиват извън териториалните си води - сигурно за тях Антарктика си е исконно американска територия. То бива лизачи в България обслужващи чужди интереси.
 • 48 озадачен

  16 1 Отговор

  До коментар #19 от "Сесесере":

  просълзих се - сини сълзички на сребърни звездички. АТС са много еротично-секси, искам в техният кадаиф
 • 49 Вътрешен човек

  26 0 Отговор
  От сигурни източници знам, че АСБ са боклуци.
 • 50 Ето защо

  25 0 Отговор
  Русия се въоръжава.Когато си в гората не плашиш вълците с подсвиркване,а си държиш пръста на спусъка,иначе ставаш плячка.
 • 51 Човека Коза

  27 2 Отговор
  🇧🇬 ВЕЧНА ДРУЖБА 🇷🇺 Вън НАТО от България! Атлантиците в атлантическия океан!
 • 52 Човека Коза

  27 2 Отговор
  Не останаха ли хакери в бг, да им хакнат гнусното сайтче на тези краварски пудели? Аз понеже съм лаик се ограничих само с няколко злобни имейла.
 • 53 А ЧЕСТИТО

  29 2 Отговор
  СЕГА НАУЧИХ ЧЕ АРКТИКА НЕ Е РУСКА , А ЧИЯ Е ТОГАВА ? ОКАЗВА СЕ ЧЕ Е И НАША , ТОЕСТ НА МУТРАТА И МЕНТЕ ГЕНЕРАЛ БОЙКО !
 • 54 ДжафДжаф

  36 1 Отговор
  Егати и простотиите дето са изпляскали тия олигофрени. По тяхната логика, понеже НАТО са икономически много по-силни от Русия, та по тази причина Русия следва да им разреши свободен достъп до Сибир и природните ресурси там. Освен това с подобни публикации се насаждат откровенни лъжи. Едвали не Русия се опитва да сложи ръка на цяла Арктика. Напротив! Има 12 мили териториални води и 200мили икономическа зона. Друг е въпроса, че Русия има най- дългата брегова ивица на Ледовитият океан и съвсем естествено и се полага най-голямо парче от тортата. Живееш на най-неблагоприятната в климатично отношение територия на света, при което си си извоювал правото да експлоатираш ресурсите на тази територия. Що се отнася до Северният морски път, е аз поне не съм чул друга страна освен Русия да разполага с атомни ледоразбивачи и да е в състояние да усигури целогодишен трафик! Като са толкова силни от НАТО, къде са им ледоразбивачите? По нашиот край викаха: Имаш крава, пиеш млеко! Руснаците си имат Арктика и ще си я ползват както намерят за добре, така както никой не пречи на краварите да се пекат на срлънце въ флорида.
 • 55 ПРЕДЛАГАМ

  19 2 Отговор
  НЕКА НАТО СИ ВЗЕМЕ АРКТИКА , НЕКА СЕ ПРОБВА - ТАМАН ЩЕ СЕ ОТЪРВЕМ НАБЪРЗО ОТ НЕГО ! СЕГА РАЗБИРАМ ЧЕ СТАЛИН КАПИТАЛНО СГРЕШИ С НЯКОЙ ПОЛИТИКИ !
 • 56 Циганин

  19 0 Отговор
  Когато българският атлантически съвет говори против Русия, поглежда към американците за да получи одобрително кимане или най-много потупване по рамото. Бих ви казал драги никакъвци да не си врете носа в чуждите работи и да оставите страните граничещи с арктика да се разберат помежду си. Дръжте балансирана реториката защото току виж страните от региона биха се съгласили с руснаците и вземат дълновидно решение което на вас и през ум не ви е минало.
 • 57 Дългият

  6 22 Отговор
  Да пипитаме тук пишещите проруски ......лизци,с какво право Русия претендира че Арктика е нейна територия...По същата логика утре могат да кажат че и Луната е тяхна...Не можеш да се зъбиш на всички....в един момент ще прегракнеш..

  Коментиран от #60, #65, #75

 • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 59 Олга

  19 4 Отговор
  Душевните мъки и претенциите на АСБ направо са карикатурни.Къде е Русия с законното си право на 12 мили крайбрежни териториални води според Конвенция на ООН, с построена база в Арктика и с голям флот от ледоразбивачи, които нямат САЩ и АСБ с единственото си право на “12 мили” сухопътна зона покрай София. Страданията им разбираеми.
 • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 61 Русофил имигрира в русия ... Ъъъ

  5 18 Отговор
  лилиПУТИняци, какво сте се "загрижили " за Русляния ?! Родина ? Копейки ? :))))))

  Коментиран от #73

 • 62 Лупи

  20 2 Отговор
  Абе не знам какъв залък е Арктика за Русия само знам, че имат най-големия, най-модерния, най-подготвения контингент за арктически операции в Света и не НАТО ами 7 натота не могат да съберат арктическата техника дето сама Русия има. Ама щом си вярвате, че Арктика е на НАТО, добре. Иначе такива гъ.золизни плазм.одии дето драскат глупости на кило да се харесат на господарите си за 20 лв, заслужават да поемат отговрността за лъжливите клевети дето бълват. Дано някой ден се случи това, ще е забавно как ще хълцат сополиви.
 • 63 Иееиеиирп

  4 13 Отговор
  "Военнолюбците от Кремъл" - много точно определение.
 • 64 Към атлантическия съвет

  13 2 Отговор
  Що не си затваряте плювалниците,като какви се обаждате бе?
 • 65 Сандо

  14 0 Отговор

  До коментар #57 от "Дългият":

  Ако не си забелязал Луната е вече на американците,дори има фирми,които продават парчета от повърхността й на клиенти.Дори братята северомакедонци не разбраха кога луната,тая изконна земя македонска,стана хамериканска.
 • 66 11666

  14 1 Отговор
  Русите вече са много 'уплашени'
 • 67 българин

  6 0 Отговор
  това съвет ли е или са копнали пост на някакъв трол от форумите.. :D
 • 68 Venseremos

  9 1 Отговор
  Козяшки слугички АСБ повтарят катовото им заповядат соносорите.
 • 69 АТЛАНТИЧЕСКИ WC

  9 1 Отговор
  И вътре в тоя съвет нечистоплътници, като се почне от Чампоевицата и се стгне до нечистокръвния Пасито!
 • 70 Този коментар е премахнат от модератор.


 • 71 Възмутен съм

  9 2 Отговор
  Тия пък селски пръчки, препоръки щели да дават... Плювню и Пасито да се приготвят за ге&парада, там им е мястото.
 • 72 100perа

  7 0 Отговор
  Всеки, който погледне картата е наясно за какво пищят от АСБ, в който освен ноторния Дани Митов влизат напр. двама бивши политически офицери, кадри на Главно политическо управление на БНА по времето на соц-а. Проблемите им са два: 1. Северният морски път, 3/4 от който минава през руски териториални води и през последните години е все по-дълго време през годината плавателен. Атлантиците искат той да бъде обявен за международен (свободен за корабоплаване) без ограничения. Каквито са напр. проливните зони Босфор и Дарданели. Руснаците не са съгласни. Китайците искат партньорство с руснаците по използването на този доста пряк път към Европа. 2. Руските острови на север "влизат" доста навътре в Арктика и съответно - с тях нарастват зоните на териториалните води и икономическите зони на Русия. Исканията на атлантиците в това отношение са доста подобни на териториални претенции. Руснаците естествено няма да се съгласят.
 • 73 100perа

  7 0 Отговор

  До коментар #61 от "Русофил имигрира в русия ... Ъъъ":

  Умнико, ние просто не виждаме смисъл в това, да се създава още една точка на напрежение между нас и руснаците. Освен това, нарастването на въоръжените сили в Арктика от наша (на НАТО) страна няма да е без пари. Които все пак и ние ще плащаме или пък няма да получим като фондове по линия на НАТО за южния фланг. А и какви интереси ма България в Арктика? Да не би сега да купуваме и ледорабивач?
 • 74 ПЕНКО

  5 0 Отговор
  НА ВНИМАНИЕТО НА СОЛМОНЕЛ ПСИХИ : РУСИЯ ОТДАВНА Е ЗАВЛАДЯЛА АРКТИКА - МРЪ СНО ;ГНУ СНО ЕВРЕЙСКО НЕ ЩАСТНО ЖИ ВО ТНО !!!!!!!!!!!!

  Коментиран от #78

 • 75 Змей Горянин

  1 0 Отговор

  До коментар #57 от "Дългият":

  Дългуч, ти това в тоалетната ли го писа? С лвата ръка? Щото дясната ти беше заета с едно възвратно-постъпателно движение, а съзнанието ти с приятни еротични изживявания и затова не си в състояние да напишеш нещо смислено...
 • 76 Танев

  1 0 Отговор
  Преди да напишете тази глупост, погледнете картата на подводните възвишения. Започват от Русия и постепенно се снижават към полюса. Преди 14 хиляди години, когато полюса е бил в Тунис, Арктика е била част от съвременна Азия. Но трябва да не се слуша каканиженето на някакви си "учени" за постоянство на Земната география и за липсата на каквито и да е Земни катаклизми в миналото.
 • 77 Be_google, жив и здрав съм :)))

  1 0 Отговор
  Никога вече вяра на никое зло направено в САЩ!!!
 • 78 Не всички евреи сме като мони паси

  1 0 Отговор

  До коментар #74 от "ПЕНКО":

  Той си е обикновен продажник. Няма никакъв талант, затова прави това, което четем 30 г... Просто махни еврейското от поста си и имай в предвид, че от 30 000 000 евре по света 1 млн са християни и дори не са милионери, а просто талантливи хора в различни области.

Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa или ca нaпиcaни изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.