18 Май, 2021 08:21 8 302 52

Доц. Мангъров: Новото правителство да отмени мерките и да проучи колко хора имат имунен отговор

  • доц. атанас мангъров-
  • нов ваксинационен план

Д-р Кацаров казва, че броят на случаите намалял, защото се затоплило времето, което изобщо не е така, смята доцентът

Доц. Мангъров: Новото правителство да отмени мерките и да проучи колко хора имат имунен отговор - 1
Снимка: БГНЕС

- Доц. Мангъров, служебният министър на здравеопазването обяви нов режим на ваксинация. Приоритет стават възрастните и хората с тежки хронични заболявания. Какво мислите по въпроса?

- Това е логично. То трябваше да стане още от самото начало, защото целта на упражнението беше не да се ваксинират всички, а най-вече тези, които са най-рискови. Това е много логично, стига да може да се осъществи, защото не виждам голямо желание да се ваксинират точно тези рискови групи хора. Но трябва да се има предвид, че колективният имунитет се получава както след естествено преболедуване, така и след имунизация. И няма никакъв смисъл да се имунизират хора, които са прекарали болестта и имат антитела.

- Но все пак Вие присъединявате ли се към призива на д-р Кацаров за ваксинация?

- Да, хората, които имат придружаващи заболявания и които са в т.нар. рискови групи, биха могли да се ваксинират с която и да е от ваксините, ако искат. Ако искат – защото винаги съм казвал, че тези ваксини не са направени по правилата на добрата лабораторна и клинична производствена практика. Към тях има резерви.

- Д-р Кацаров каза, че и той е бил резервиран, но вече имало стотици милиони ваксинирани, а страничните ефекти са много малко. Съгласен ли сте?

- Това е избор, който всеки човек трябва да направи и за което, преди да му сложат каквато и да е ваксина, трябва да подпише информирано съгласие. Т.е. тук решението се прехвърля върху главата на отделния човек, защото ние ги съветваме да се ваксинират, но в същото време искаме да подпишат информирано съгласие. Ако нещата бяха толкова сигурни, нямаше да ги караме да правят това.

Но и мерките трябва да паднат. Извънредната епидемична обстановка може да остане, за да може засегнатите бизнеси да си получават помощите, но това не означава, че не трябва да се махнат маските, че децата не трябва да тръгнат на училище и да се махнат всичките тези ограничения. Защото ще излезе, че едно се говори, преди да станеш министър, и друго, след като станеш такъв.

- Нещо друго смятате ли, че трябва да направи новият министър на здравеопазването?

- Д-р Кацаров казва, че броят на случаите намалял, защото се затоплило времето, което изобщо не е така. Просто ние продължаваме да не си даваме труда да установим докъде е стигнало разпространението на вируса сред населението на страната. Т.е. той отново заобикаля нуждата да се направи едно сероепидемиологично проучване, с което да се установи каква част от населението на страната се е срещало с вируса. Защото в Индия е много топло и пак има вирус. Т.е. това дали е студено или топло, явно тук не е съществено. А у нас най-вероятно случаите намаляват, защото значителна част от хората са се срещали с вируса. И тези, които са карали някои от вариантите на ковида, те няма как да се разболеят от евентуалния нов, който ще дойде. Само че ние не искаме да узнаем каква част от населението има имунен отговор срещу ковида. Т.е. каква част се е срещала с него. И това пак се замита под килима. В същото време зоват да се ваксинираме. Хубаво! Който иска, да се ваксинира.

- Ще участвате ли на следващите парламентарни избори?

- В момента не съм решил. Може би. Още е рано да се каже.

- От АБВ пак, предполагам?

- Най-вероятно.

- Логична ли е политическата изолация, в която изпаднаха Бойко Борисов и ГЕРБ?

- Да, логична е. Просто не може да се действа по този начин – една група от хора да изхождат единствено от собствените си интереси, пренебрегвайки интересите на цялото общество. Това доведе до настоящото положение. Това важи и за икономиката, и за медицината, и за всичко.

- Вие все пак бяхте съветник на Бойко Борисов, но това не променя отношението Ви към него?

- Бях съветник по чисто медицински въпроси...

- Да, неформално.

- Точно така, неформално. В крайна сметка той си имаше официални съветници, които го доведоха докъдето е в момента. Но все пак Борисов беше от хората, които дадоха ухо на някои различни мнения, което е и една от причините за доста по-свободния режим у нас по отношение на мерките в сравнение със страни като съседна Гърция, Турция... да не говорим за Испания, Франция, Великобритания. Заслугата за това е в значителна степен негова. Само че, като всичките неща, и тези останаха недовършени.

- Възможна ли е четвърта ковид вълна у нас?

- За да се случи ковид вълна, трябва да има достатъчен брой хора, които не са се срещали с вируса. В момента за този индийски щам, който се очаква и който в момента се вихри в Индия, се казва, че ваксините, които са в употреба, действат. Това значи, че той има същия или много сходен антигенен строеж с началния щам на ковид, както и с британския щам, който предизвика третата вълна у нас. И ако ваксините действат, това би означавало, че хората, които веднъж вече са карали ковид, независимо дали от оригиналния или от британския щам, - те няма как да се разболеят от новия индийски щам. Досега не съм виждал някой, който е карал ковид, да се разболее отново. Или ако има, това са изключително редки случаи.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 88 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Маргинал

    131 12 Отговор
    Искаме реална статистика. Разрешете аутопсиите. Уволнете медицинските калинки.

    Коментиран от #25

  • 3 др Гей Билтс

    85 13 Отговор
    6 месеца след като се справих с пестицида имам антитела като на пресно заразен. Обаче евробюрократите са ми приготвили ваксинка за всеки случай да сложа, пък после ще видим нужна ли е. Мангърката каза, че който е преболедувал няма повече заразяване, както след като веднъж минеш шарката, не можеш повече да я пипнеш.
  • 4 нннн

    128 11 Отговор
    Долу маските! От задължителни трябва да станат препоръчителни, пожелателни. По това ще разберем има ли промяна.
  • 5 Един от племето

    34 150 Отговор
    Този е пълен идиот.

    Коментиран от #50

  • 6 Ъхъъ

    32 166 Отговор
    Този боклук трябваше да бъде обесен за простотиите и лъжите които наговори. Заради него много народ беше унищожен !!!!
  • 7 Спасов

    89 17 Отговор
    Точно така! Браво!
  • 8 честен ционист

    47 28 Отговор
    Тези не вдянаха, че Ганьо лесно не се лъже след като е свикнал на 33г постоянно да го ментрят. Единственият начин Ганьо да се боцне масово е чрез "награди" разбирай пари в брой, а по-тъпите им дайте Спутника с кибритче на Вова, те сами ще си ги бият даже.
  • 9 Мислещ

    35 6 Отговор
    Няма шанс, вепе се видя, че ще следва същия сценарий. Не, че е изненада, разбира се.
  • 10 ха ха ха

    41 58 Отговор
    Новото правителство е по-ЗЛЕ и от старото, но му идва краят на всичко Мангъре... потрай още малко и ще получиш възмездие!

    Ти си едничкият, който НЕ СЕ ПРОДАДЕ!
  • 11 среднощен

    72 8 Отговор
    "...- Да, логична е. Просто не може да се действа по този начин – една група от хора да изхождат единствено от собствените си интереси, пренебрегвайки интересите на цялото общество. Това доведе до настоящото положение. Това важи и за икономиката, и за медицината, и за всичко..."; Мангъров е един от малкото медици, които искат "да изплюят камъчето", но все още се страхуват... С две думи, "пандемията" много бързо се превърна в "икономическа възможност" - това е подозрителното... Попълването на "декларациите за информираност" при ваксиниране - потвърждават тезата му...
  • 12 Не могли

    26 78 Отговор
    Болен мозък,дано да го прихване и да го изкара така както аз го изкарах,друга песен ще запее!
    Маските им пречили,без барове и ресторанти не могли...нали уж сме много бедни,бедните не ходят по тези места,не ходят и на почивки и не си купуват сандали от мола!

    Коментиран от #30

  • 13 БДЖ

    23 74 Отговор
    Какъвто политик е Мангъра, такъв е и лекар - кръгла нула!
  • 14 тиквата

    52 14 Отговор
    да се отменя всичко мерки маски стига толкова
  • 15 Антиваксър

    63 13 Отговор

    До коментар #1 от "Гръмни се":

    Бий си през ден от всичките ваксини срещу ковид и ходи с противогаз ! Заточи се в противо-бомбено подземие до края на дните си ! Никой не ти пречи !
  • 16 Миризлив пор

    13 40 Отговор
    Интересно в цял свят едно и също, Англия ваксинира голяма част от населението си, Израел също, и на двете места спад на починалите а тук?
  • 17 Майна

    59 18 Отговор
    СМЕЛ ЧОВЕК И ЛЕКАР! НА СТРАХЛИВИТЕ И ПРОДАЖНИТЕ НЕ ИМ ХАРЕСВА, КОМПЛЕКСИРА ГИ ОЩЕ ПОВЕЧЕ
  • 18 това

    23 0 Отговор
    Трябва да се види и осмисли!

  • 19 Убий Мангър -спаси човек

    20 68 Отговор
    Този престтпник пак изпълзя. А бе келеш, 17000 мъртъвци ти висят над чутурата.

    Коментиран от #42

  • 20 NeXu s

    11 63 Отговор
    Този е голям манипулатор. Инфпрмираното съгласие е, че си запознат с ползите от ваксината. Нищо друго. Пише си на самия лист.

    Коментиран от #22

  • 21 Сашо

    13 53 Отговор
    Явно психиатриите са пълни иначе досега да са го прибрали тази откачалка
  • 22 провинциалист

    34 1 Отговор

    До коментар #20 от "NeXu s":

    И кой те информира за ползите? Аз още не съм видял списък на въпросните. Само се втълпява, че може и да пукнеш от ваксината, ама ползите за теб ще са повече.
  • 23 Дебилчев

    5 0 Отговор
    РЗИ да кажат преболедувалите поне за последните 6 месеца, ако след този период намаляват антителата
  • 24 Анонимен

    7 46 Отговор
    Изчезвай!
    Ненормално създание !
  • 25 #БъдетеПрости

    13 48 Отговор

    До коментар #2 от "Маргинал":

    Мангъра вожда на простолюдието в БГ ! Прост народ - слаба и бедна държава ...

    Коментиран от #33

  • 26 BigBulgarianBoss

    13 38 Отговор
    Мангър кви мерки бе всичко е отворено? Кви мерки сънуваш.??? ДЪРТОФЕЛНИК грозен

    Коментиран от #38

  • 27 еду

    6 32 Отговор
    тоя смешник сам си противоречи. хем случаите намалявали щото повечето сме го изкарали, хем иска да види колко са го изкарали. иначе е прав че е хубаво да се знае, но показва колко му е далеч логиката..
    не е смешно обаче..
  • 28 Майна

    32 7 Отговор
    Надявам се всички гербаджийски привърженици и протвници на Мангъров да се ваксинират! Това ще е добре за Родината ни
  • 29 Мангъров - 2065

    8 1 Отговор
    Въпроса е само един има ли вирус или няма вирус
  • 30 Ковид

    31 3 Отговор

    До коментар #12 от "Не могли":

    Заради Мангъров ли го "прихванахте"? Искате да кажете, че Мангъров е виновен, че има вируси, настинки, сополи и т.н.

    Коментиран от #52

  • 31 Гъдю

    3 18 Отговор
    Мисълта на тоя е неправилна/вж.заглавието/-първо се проучва и след това се отменя или потвърждава.6363
  • 32 святой

    37 5 Отговор
    Забрана на СЗО, МВФ, ООН, Световна банка, ЕС, НАТО! Не на пландемията и маските! Мерките са срещу хората! Не на цирка!
  • 33 Маргинал

    22 6 Отговор

    До коментар #25 от "#БъдетеПрости":

    Мангъров няма вина. Тиквата е този който опростачи цялата държава по свой образ и подобие.
  • 34 Факт

    18 4 Отговор
    Велик!
  • 35 ДараИз

    19 2 Отговор

    До коментар #1 от "Гръмни се":

    Из..од си ти. Такива сте всички вманячени ковиди..оти.
  • 36 СОФИАНЕЦ

    5 0 Отговор
    СЪБУДИХТЕ ЛИ СЕ КАФЯВИ МУТРИ !!!ХАЙДЕ ПОЧВАЙТЕ ДА ИЗОПАЧАВАТЕ ИСТЕНАТА ЦИНИЦИ А И КАШИНКИ ФИТНЕСА Е ВАШ!!!!!!
  • 37 пройчо

    10 2 Отговор
    ".... - Точно така, неформално. В крайна сметка той си имаше официални съветници, които го доведоха докъдето е в момента...."******** т.е --до купата с л@йн@ !.... тоя път Мангъра е прав .))
  • 38 Дара

    5 2 Отговор

    До коментар #26 от "BigBulgarianBoss":

    Добре че не виждаме твоята физиономия. Ако се съди по интелекта ти, ти си най грозният на света.
  • 39 СОФИАНЕЦ

    7 0 Отговор
    СЪБУДИХТЕ ЛИ СЕ КАФЯВИ МУТРИ !!!ХАЙДЕ ПОЧВАЙТЕ ДА ИЗОПАЧАВАТЕ ИСТЕНАТА ЦИНИЦИ А И КАЛИНКИ ФИТНЕСА Е ВАШ!!!!!!
  • 40 цървулан

    5 19 Отговор
    Мангъров,на много места ни карат да подписваме информирано съгласие,пък не сме умрели.И в баната като взимаш заем,или правиш договор за наем,и какво ли още не,пак подписваме документи че се съгласяваш,или не го правиш.Това е положението.

    Коментиран от #41, #43

  • 41 провинциалист

    7 4 Отговор

    До коментар #40 от "цървулан":

    а на празен лист подписваш ли се
  • 42 Гост

    14 4 Отговор

    До коментар #19 от "Убий Мангър -спаси човек":

    Що на неговата "чутура" да "висят" 17000 мъртъвци бе, келеш? Да не би от 20 и повече години Мангъров да закрива болници, да пласира некачествени храни по магазините, които разболяват хората, да дава ниски заплати на медицински кадри, които масово емигрират, да не може да накара за 1 година повече от половината болници да приемат пациенти с Ковид, да не може да накара личните лекари да преглеждат пациенти с Ковид, да забранява аутопсиите, да кара хора с инфаркти, инсулти и т.н. да чакат по няколко часа , докато им излезе писиар теста.... Не давате да се чуе друго мнение, щото сте зомбирани с пропагандата от преди 90- та година за единствената "правилна" линия!
  • 43 Гост

    15 1 Отговор

    До коментар #40 от "цървулан":

    За коя друга ваксина си подписвал "информирано съгласие", цървул?
  • 44 Перо

    14 1 Отговор
    Сега Мангъров е прав! Правителството си няма понятие за хората с изградена защитна система от антитела,защото никой не отчита проболедувалите и самолекувалите се в домашни условия,освен от малко установените от личния лекар или болнични случаи.Отделно има много хора,които смятат,че са прекарали една настинка и други леки заболявания,а не КОВИД.Намаляването на пандемията в БГ се дължи,на факта,че броя на проболедувалите КОВИД е много по-голям от официалната статистика на правителството.
  • 45 viki

    2 15 Отговор
    Ясно го казоха и проф. Балтов и доктор Кантраджиев - маските няма да паднат преди август. И има опасност от четвърта ковид вълна октомври
  • 46 Само казвам

    5 16 Отговор
    Мангъров,вместо да отменим мерките най-добре е да те премахнем теб.Ти само тровиш българите.
  • 47 АУУУУУ

    2 7 Отговор
    ЕХХХХ ....КОЛКОТО И ДА ГО РЕКЛАМИРАТЕ ....ПАК НЯМА ДА УСПЕЕТЕ ДА ГО НАПРАВИТЕ ДЕПУТАТ...ПРОСТО ЗАЩОТО НЕ СТЕ НАЦИОНАЛНА МЕДИЯ ;-))))))))))
  • 48 Кирил

    2 10 Отговор
    Мангър, що се правиш на ощипана мома?! Ти ще излезеш голям лисугер! Само философстваш, а никаква работа не вършиш по темата с Ковида, политически дивиденти само май събираш... Ще ядеш бахура щом си се хванал с комунистите!
  • 49 ДО МАНГЪРА

    10 0 Отговор
    МАНГЪРА НАЙ НА КРАЯ ДА КАЖЕ ИСТИНАТА,ЧЕ ВИРУСА НЕ Е ИЗОРЛИРАН И ГО НЯМА СТИГА ШИКАЛКАВИ И КАЖИ ЧЕ ГРИПА И ПНЕВМОНИЯТА ГИ ПРЕДСТАВЯТЕ ЗА САРС КОВ 2 .СТИГА ЛЪЖИ НЕ ГОВОРИ НАПОЛВИНА А КАЖИ ПРАВДАТА ПОД ХИПОКРАТОВА КЛЕТВА СИ ОСТАВИ УБИЙЦИТЕ В БЯЛО.
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Дано

    1 6 Отговор

    До коментар #30 от "Ковид":

    Ковид е много далече от настинки сополи!
    Ограмотете се малко преди да говорите.
    Удари ме бъбреците и коремните органи,две седмици с болки,щом тези симптоми намаляха развих за ДВА дни,повтарям 48 часа двойна бронхопневмония.Месец на легло.Без придружаващи заболявания.Сигурно съм изпила толкова лекарства колкото никога за целия ми живот!
    Хайде пак пробвайте да ми обяснявате каква настинка е За цялото боледуване не развих никакви симптоми на настинка,освен че загубих обоняние без хрема.!
    Пълни кретени,дано го пипнете и го изкарате както аз!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове