Last news in Fakti

18 Май, 2021 09:28 1 724 14

В Кранево готвят протест и блокади заради дупки на пътя и боклуци в селото

  • кранево-
  • пътни блокади-
  • протест

Жители и хотелиери смятат, че летният сезон е пред провал

В Кранево готвят протест и блокади заради дупки на пътя и боклуци в селото - 1
Кадър Нова ТВ

Жителите и туристическият бранш в Кранево са готови на протест срещу лошата инфраструктура в курортното село, липсата на поддръжка и чистота. Твърдят, че окаяно състояние на селото ще провали летния сезон и не искат да посрещат туристите с дупки и боклуци. Затова са готови да затворят пътя Варна – Дуранкулак, ако община Балчик не им обърне внимание.

Около 1200 са постоянно живеещите в Кранево, но в пика на летния туристически сезон в селото се събират до около 20 000 души. Легловата му база е по-голяма от тази в курортния комплекс Албена, а плажната ивица не ѝ отстъпва по големина и привлекателност. В пълен контраст обаче е цялата инфраструктура.

„Проблемите от година на година все повече назряват. Уличната инфраструктура, осветлението, чистотата са под всякаква критика”, смята хотелиерът Люцкан Малджиев.

Кранево има дългогодишен имидж на място за спортен и детски туризъм:

„Ние сме изцяло със спортна насоченост, правим над 40 или 50 мероприятия, с международен характер в това число”, подчерта Орлин Джелепов, управител на хотелски комплекс.

„Организираните групи деца, които ние каним, са по наши програми и по програми на наши партньори. Най-неприятното е това, че ние ги обучаваме да пазят чистота, да се грижат за екологията, за природата и те излизат извън нашия хотел, и се срещат с реалността”, добави Венета Михайлова, която е управител на детския лагер в селото.

А кметът на Кранево свика общоселско събрание с един единствен мотив.

„Мръсотията в Кранево вече е нетърпима! Няколко майки ми се обадиха за кърлежи, за змийчета, за гущерчета и като минете в която и да е част на селото, тревата е до кръста. Всичко това нещо е в разруха”, смята Румен Николов.

Основната причина за това състояние е липсата на средства, заявява кметът. До миналата година шестте села с избираеми кметове в община Балчик са били на делегирани бюджети и са разполагали с по няколкостотин хиляди лева. Според общинския кмет Николай Ангелов за първи път хазната е на загуба с около 3 млн. лв.

„COVID кризата се отрази изключително много на бюджета на община Балчик. Естествено, че трябва да се направят някакви икономии”, смята той.

Според Ангелов миналата година нямало и постъпления от имотни сделки в Кранево, а таксата за битови отпадъци била намалена. Според бизнеса и кмета на селото обаче нещата не стоят така. Само такса „смет”, която селото отчислява годишно, е над 1 млн. лв.

„Пандемията изобщо не влияе на пазара! Извършиха се 2 сделки миналата година към 10 млн. лв. В момента имам един инвеститор, който строи за 60 млн. лв. обект”, обясни кметът на Кранево.

По закон 30% от налозите върху имотните сделки би следвало да се влагат в инфраструктурата на населеното място, където се сключват.

„Не мога да разбера защо точно в момента, когато сме в криза, се говори за инфраструктура и че трябва да се направят някакви улици, за които между другото аз така и не знам кои точно са”, заяви Николай Ангелов.

Нито едно от 15-те предложения на кмета на Кранево до бюджетната сесия за тази година не е прието. Хората в Кранево са категорични, че ще протестират, ако от община Балчик не им обърнат внимание.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 русенец

    18 1 Отговор
    Нормално е да е така и в Кранево, и в Русе , и навсякъде извън София. Всеки изкаран лев от дадена община отиват в София, а от там определят бюджетите на общините и каквото ти дадат. Трябва да се молиш за всяко левче и нямаш причина да проявяваш стопанска инициатива и сам да си ги изкараш. Така е и с еврофондовете. За провинцията отиват трохи.
  • 3 Перо

    11 1 Отговор
    И при тази ситуация,за какъв туризъм може да мислите?
  • 4 бомбата

    7 1 Отговор
    Прави са хората да протестират. Тези боклуци не са от днес. Дупките по пътищата и проблемите с изпочупените осветителни тела не са от днес. Иначе магистрали и ремонти на ремонтите-тафене на милиони пари.
  • 5 червена коприна

    4 3 Отговор
    В северозападнала България е още по-зле. Във варненско селищата са раздалечени,треви повече,дървета се срещат рядко,но към Враца и към Видин просто е страшно!

    Коментиран от #12

  • 6 Последния Софиянец

    7 1 Отговор
    Сетиха се от хотелите да протестират.А досега лижеха задника на Боко.На Протеста на ресторантьорите мутрите на Алибегов искаха да ме предадат на полицията.Според тях съм бил провокатор щото виках срещу Бойко.
  • 7 4о4ко

    8 1 Отговор
    Голямо извинение , било криза. Улиците им са така от поне 6 години откакто минавам от там. Може и от по-дълго да е.
    Това , което наблюдавам е , че ходят доста циганори на плажовете им , замърсяват, не купуват нищо, носят храни , бири и после след тях е потоп.
    А хотелиерите и ресторантиорите да си погледнат цените. Не става с цени като на Албена , а инфраструктура и мръсотия на циганско гето.
    Настроили едни огромни къщи и хотели за 100 000 човека поне туристи да приемат , а то вода няма селото лятото, комари навсякъде.
  • 8 Оставка

    3 0 Отговор
    ОСТАВКААААААААА‼‼‼‼‼
  • 9 пенсионер

    5 0 Отговор
    Хора от Кранево, къде бяхте до сега? Дупките на пътя и боклуците не са от вчера и днес. Просто трябва да се отбележи сега, нещо, което се случва от 10 години на сам. Ангелов защо мълча до сега?
  • 10 vikivarna

    1 0 Отговор
    Няма как да се сравняват куротния район Албена със морското село Кранево - освен че са на разтояние от 4 км. двете места. Първо в Албена се влиза-излиза с МПС срещу 10 лева на лекотоварно МПС и то на всяко излизане се плаща по 10 лева и някой румънец като се обърка два пъти да излезе и влезе в Албена за ден плаща 20 лева! Докато в Кранево е безплатно дори паркирането навсякъде! В Албена освен 10 лева такса вход после плащаш и паркинг 3 лева на час 1 юни до 1 септември и става златно-платинено влизането с кола в Албена! Отделно морското село Кранево е основно руски - детски лагер и познат само на варненци - добричлии и шуменци! Докато в алтернативно морско село Лозенец ходят всички богати софиянци и ръсят луди пари там на юг.!
  • 11 РУСНАЦИТЕ

    1 1 Отговор
    СПРЯХТЕ РУСНАЦИТЕ Е НА ВИ ТУРИЗЪМ СЕГА ПРЕДИ ИМАШЕ ДЕТСКИ ЛАГЕР ПРОДАДОХА ГО НА ЕДНИ БАНДИТИ РАЗСИПАХА КРАНЕВО ВСИЧКО РАЗСИПАХТЕ ДОКАТО ИСПАНИЯ ГЪРЦИЯ ТУРЦИЯ СПИРАТ РУСНАЦИТЕ ВИЕ АКО СТЕ УМНИ ЩЕ ВЪРНЕТЕ РУСКИТЕ ТУРИСТИ ИНА ЧЕ МИ ЕЖТЕ........................
  • 12 СТИГА

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "червена коприна":

    СТИГА МЕДИЙНИ ГЛУПОСТИ БЕ ИДИ В СЕВЕРОИЗТОЧНА БЪЛГАРИЯ ДА ВИДИШ РАЗРУХА.ВСИЧКО Е УНИЩОЖЕНО РАЗСИПИЯ,НО ТЕЛЕВИЗОРА И МЕДИЙКИТЕ ГОВОРЯТ САМО ЗА ВРАЦА СЕВЕРОЗАПАДА А СЕВЕРОИЗТОКА Е В ПЪТИ ПО РАЗСИПЪН ИДИ ДА ВИДИШ ...
  • 13 Глей ти

    2 0 Отговор
    Интересно тези боклуци извънземните ли дойдоха да ги направят? Първо хвърляте, после чакате някой друг да върви след вас да чисти. Не бива така.
  • 14 иванова

    3 0 Отговор
    А този боклук на снимката кой го е струпал,от Балчик ли им го изпратиха?Да си почистят дворовете и улиците не могат-да реват могат
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове