18 Май, 2021 14:00 6 177 53

КПКОНПИ: Шефката на кабинета на Рашков е уволнена през 2020 година от Цацаров

  • елена фичерова – караиванова-
  • кпконпи-
  • уволнение

Елена Фичерова – Караиванова е дисциплинарно уволнена

КПКОНПИ: Шефката на кабинета на Рашков е уволнена през 2020 година от Цацаров - 1
Снимка: "Янтра днес"

По повод отправени запитвания от медии с конкретни въпроси, касаещи бивш служител на КПКОНПИ, Пресцентърът на Комисията предоставя следната информация:

На 20.03.2017 г. г-жа Елена Фичерова - Караиванова е назначена на длъжност „главен юрисконсулт“ в отдел „Правен“ на дирекция „Административноправно и информационно обслужване“ в Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество, а два месеца по-късно е определена от председателя на КОНПИ (Пламен Георгиев) да изпълнява по вътрешно съвместителство длъжността началник-отдел „Човешки ресурси“, до назначаване на титуляр. На 23.08.2017 г. тя е назначена за началник на този отдел, след проведена конкурсна процедура. След вливането на КОНПИ в новосъздадената Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, Елена Фичерова - Караиванова е преназначена на същата длъжност в КПКОНПИ.

Със заповед на председателя на Комисията от 08.05.2018 г. е разпоредено извършването на подбор между служители с ръководни длъжности, за заемане на длъжността „директор на дирекция „Координация, съгласуване и взаимодействие“ /КСВ/. Заповедта е съгласувана и от г-жа Фичерова -Караиванова лично, в качеството ѝ на началник-отдел „Човешки ресурси“. В рамките на същия работен ден /08.05.2018 г./, са извършени следните действия:

- г-жа Фичерова - Караиванова е представила справка с имената на трима служители, които отговорят на условията за заемане на длъжността. Един от тези трима служители е самата тя;

- експертите в ръководения от нея отдел „Човешки ресурси“ са изготвили писмо-предложение от името на председателя на КПКОНПИ до тримата кандидати;

- г-жа Фичерова - Караиванова е дала съгласие да бъде преназначена за директор на дирекцията и на същата е е предложено да заеме длъжността;

- издадена е заповед от председателя Пламен Георгиев за назначаване и е връчена длъжностната характеристика;

- повишен е и размерът на месечното ѝ възнаграждение.

Още на следващия ден – 09.05.2018 г., г-жа Фичерова - Караиванова е подала заявление да бъде възстановена на длъжността като началник-отдел „Човешки ресурси“. Молбата ѝ е удовлетворена, а заплатата ѝ остава същата, като за по-високата длъжност „директор на КСВ“. На практика, еднодневното „пребиваване“ на Елена Фичерова – Караиванова на директорската длъжност е било извършено само с цел създаване на основание за увеличаване на трудовото ѝ възнаграждение. През м. август 2019 и февруари 2020 г. индивидуалното месечно възнаграждение на Фичерова е увеличено.

На 28.02.2020 г., след извършена проверка – анализ на управлението на човешките ресурси в Комисията, ръководителят на Главния инспекторат към МС информира с писмо председателя на КПКОНПИ, че съществуват данни за евентуален конфликт на интереси на Елена Фичерова - Караиванова. На 04.03.2020 г. е образувано производство за установяване на конфликт на интереси срещу г-жа Фичерова – Караиванова. На 10.03.2020 г. са ѝ предоставени за запознаване всички материали по производството за установяване на конфликт на интереси. В периода м. ноември 2020 г. – януари 2021 г. тя неколкократно отклонява писмените и устни покани да се яви на изслушване пред постоянната комисия, определена със заповед на председателя на КПКОНПИ. През януари 2021 г. поканата ѝ е връчена лично. На 29.01.2021 г. е изслушана в присъствието на неин адвокат. Представени са им данни, че производството се води за това, че тя лично, като началник отдел „Човешки ресурси“, е участвала в процедурата по собственото си назначаване за директор. Със Заповед № РД 10-04/26.03.2021 г. на председателя на КПКОНПИ е установен конфликт на интереси по отношение на г-жа Фичерова - Караиванова за това, че тя е участвала в процедурата за собственото си назначаване за директор на дирекция КСВ. Наложени са ѝ и финансови санкции.

Елена Фичерова – Караиванова е дисциплинарно уволнена със заповед на председателя на КПКОНПИ Сотир Цацаров от 26 март 2020 г. от заеманата от нея длъжност началник-отдел „Човешки ресурси“ в дирекция „Административно-правно и информационно обслужване“ (АПИО) на КПКОНПИ. Основанията за налагане на наказанието са установени нарушения за неправилно изплащане на възнаграждения по изпълнение на проект „Повишаване на експертния капацитет на КПКОНПИ за ефективно и професионално изготвяне на оценка и анализ на съвкупности от парично оценими права и задължения“, финансиран по Оперативна програма „Добро управление“, на който г-жа Фичерова - Караиванова е била определена за ръководител на 26.08.2018 г. Установеното нарушение касае утвърждаване на документи от г-жа Фичерова – Караиванова, водещи до изплащане на допълнителни възнаграждения на екипа по проекта (включително и на самата нея), без същите да са одобрени от председателя на КПКОНПИ, каквито са изискванията на Вътрешните правила при изпълнение на проекти по линия на Европейските структурни и инвестиционни фондове. Така утвърдените пряко от нея документи са били представени за плащане пред финансовата дирекция в Комисията. В обясненията си пред дисциплинарната комисия г-жа Фичерова – Караиванова е заявила, че „въобще не се сещам да има разпоредба, която да ме задължава да представям протокола на органа по назначаването“.

Към настоящия момент заповедта за дисциплинарно уволнение, както и тази за установяване на конфликт на интереси, са предмет на съдебно оспорване от Елена Фичерова - Караиванова, като и за двете не е налице влязъл в сила окончателен съдебен акт.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 33 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 консерва

    32 8 Отговор
    Прехвърлят си я от един на друг.

    Коментиран от #44

  • 2 Явно

    71 14 Отговор
    е читава , компетентна и непримирина !

    Коментиран от #9

  • 3 Добър знак

    93 17 Отговор
    Щом са я изгонили Цацаров-Тиквин,значи не става за калинка..

    Коментиран от #25

  • 4 Някой си

    75 12 Отговор
    Цаца, това няма да те спаси от ВЪЗМЕЗДИЕ!
  • 5 РАШКО БОЙКОВ

    20 53 Отговор
    КАЛИНКА МАЛИНКА
  • 6 Рибар

    53 9 Отговор
    Цацата не може да уплаши кашалота
  • 7 Феликс Дж

    55 8 Отговор
    ЦАЦАРОВ - кога.
  • 8 Факт

    58 13 Отговор
    Значи е точния човек!
  • 9 Явно

    34 4 Отговор

    До коментар #2 от "Явно":

    в тая държава всички са мошеници, това сочат фактите!

    Коментиран от #27

  • 10 Някой си

    44 8 Отговор
    А бе колеги, много обща формулировка - "запитване от медии"......защо ли първо се сетих за ПИКливия сайт на пърдялко?
  • 11 Българка

    26 18 Отговор
    Министрите от служебния кабинет да си подбират внимателно персонала, за да не вбесят българите. И вместо да изпълнят очакванията за връщане на нормалността ,да сменят едни калинки с други калинки. Вече сме много чувствителни към всякакви схеми! Площадът е близо. Очаквам бърза реакция от Бойко Рашко, с опровержение на тази статия или с освобождаване на въпросната дама

    Коментиран от #30

  • 12 El boko

    42 9 Отговор
    Цацата е бирника на Боко !
  • 13 ауууооо

    34 10 Отговор
    Вече сме информирани, че ви е наредено да омаскарявате всекиго. И то кой я "уволнява"! Цацаров! Къде беше Цацата, когато по изнесените "факти" прокуратурата е трябвало да се самосезира. И за кой Пламен Георгиев става дума?! Я да се върнем в Дойче Веле и да прочетем "Неслучайно "спасиха" Пламен Георгиев. Той държи нещо ценно."
  • 14 пройчо

    36 5 Отговор
    "...Цацаров мното е чел ,никой не може да се сбори с него !.."*****цитат от незабравимите умотворения на Тлъстия Бою.
  • 15 ПИТАЩ

    15 21 Отговор
    тая тъче на много станове, герой на соц.труд, ама какво реално е свършила никой не казва, явно има влиятелни любовници, нещо като севдито .........
  • 16 РЕалиста

    12 29 Отговор
    лична дружка на черепа, а може и нещо повече !!!
  • 17 Фактъ

    32 7 Отговор
    Цацаров е част от хунтата .
  • 18 djingibi

    12 28 Отговор
    Е те това ще са ни управниците ако ни яхне отровното трио, пчеличката мая или поръчковия шоумен. На изборите гласувайте за хора некомпрометирани в миналото, не се заблуждавайте от татянчето или ДБ, или корнелиус, на тия сме им сърбали попарата, забравихте ли?!
  • 19 Перо

    30 4 Отговор
    Това същия Пламен Георгиев с незаконната мансарда и застроена подпокривни тераса ли е,когото толупа изпрати за консул в Барселона да наглежда къщата и младата булка ли е?
  • 20 Гледай

    12 12 Отговор
    как е зяпнала и гледа полу умно, все едно лампа и светна ли!
  • 21 Перо

    20 6 Отговор
    Щом е уволнена от Цацаров,логично е да бъде реабилитирана и повишена!

    Коментиран от #43

  • 22 Бибитко

    11 7 Отговор
    Явно Цацата не прощава на жени, които му отказват.
  • 23 ТРОПЧО

    13 4 Отговор
    ТОЯ ГЛИГАН ЦАЦА.А ДЙ ГО МАХАТЕ ОТ ТАМ ТОИ НЕ СТАВА ЗА НИЩО И КАДЪРА НЕ ГО ХВАЩА ДАЖЕ
  • 24 Перо

    14 4 Отговор
    Уволненията на Цацаров и Толупа са рекомендация за добра работа,интелигентност и образованост!
  • 25 Българка

    10 9 Отговор

    До коментар #3 от "Добър знак":

    Не е важно само кой я е уволнил, а ЗАЩО!
    Подкрепям президента и служебното правителство, но компроментирани хора, ако се назначават, това обслужва ГЕРБ! И очаквам бързи и справедливи реакции

    Коментиран от #29

  • 26 БУДЕН ГРАЖДАНИН

    13 4 Отговор
    НЕ СМЕ Я ВИДЕЛИ В БТВ ДА РЕВЕ ЧЕ Е УВОЛНЕНА НИТО ДА СЕ ЖАЛИ ПРЕД МИСИРКИ!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 27 Todor

    2 3 Отговор

    До коментар #9 от "Явно":

    Фактите сочат, че ти си манарас. Болезнено ли е? За един приятел питам.
  • 28 Черепа

    7 6 Отговор
    Тая е мой човек аз я препоръчвам но мунчо юмручето и тои слуша и я назначават веднага
  • 29 Бибитко

    6 6 Отговор

    До коментар #25 от "Българка":

    Напротив, много е важно кой я е уволнил тази жена. И що за глупост е мотивът - тя се била самоназначила за директор, влизайки в конфликт на интереси със самата себе си, нали в тази измислена агенция, която само прахосва парите на данъкоплатците, нито едно назначение не може да бъде одобрено от самия Цацаров. Типично за кликата на ГЕРБ е да ни правят на идиоти!

    Коментиран от #31

  • 30 перничанин

    11 5 Отговор

    До коментар #11 от "Българка":

    Съгласен напълно. Направо се чудя, тази дама толкова ли е компетентна и кадърна, че се налага да я назначават , докато се води дело срещу нея. Толкова ли няма друг, свършиха ли кадърните хора???? В случая, това си е гаф. Дори и да е законно, докато не се произнесе съда е нехигиенично.

    Коментиран от #33

  • 31 Бибитко

    5 0 Отговор

    До коментар #29 от "Бибитко":

    ...не може да мине, без да бъде одобрено...
  • 32 7282

    10 2 Отговор
    Четохте ли изобщо защо е уволнена? Защото преди 3г. се е самопредложила за шеф на друг отдел, била е одобрена от ръководството и назначена с по-висока заплата. Още първият ден пуска молба да я върнат на старата длъжност- молбата е одобрена от ръководството и я връщат, но според наредбите за държ. служител си запазва по-високата заплата...
    Тоест тя е използвала възможностите, но пълната отговорност носи онзи който е подписвал назначенията. Ама не можело сама да се предлага- там са юристи, ДЛЪЖНИ СА да видят нарушението и да спрат процедурата. Не е виновен който яде баницата, а който му я е дал.

    Че тая умишлено е нарушила наредбите е ясно, но шефът и носи цялата отговорност, че нарушението е минало незабелязано... Да бе, хич не са го забелязали...
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Гост

    12 4 Отговор
    От прочетеното да тук аз поне не виждам нарушение! Твърде вероятно в комисията имат вътрешни правила, които позволяват преназначаване на по-висока длъжност на лица от администрацията без конкурси! Същата вероятно е съвместявала двете длъжности - нач. отдел и директор, като е получавала заплатата за по-висшестоящата и навсякъде е така в администрацията! Не издавайте "присъда" преди делото да е приключило в съда!
  • 35 Даката

    7 1 Отговор
    Едни и същи калинки се въртят при всички управляващи и лапат дебелите заплати
  • 36 Деймос

    2 4 Отговор
    Претекста за " участие проекта" ще падне , защото няма нищо незаконно !!
  • 37 перничанин

    9 2 Отговор

    До коментар #33 от "Бибитко":

    Грамотен съм, чети ти без да обиждаш! Води дело за да докаже, че е неправомерно уволнена, но още не го е спечелила. Както казах, може да не е незаконно да я върнат на работа, като държавен служител, но е нехигиенично. Докато не спечели делото е уволнена дисциплинарно. Като го спечели (ако) , може да съди държавата за уронване на добро име, но до тогава е ДИСЦИПЛИНАРНО УВОЛНЕНА. Гаф на работодателя и е, че е назначил на такава длъжност ДИСЦИПЛИНАРНО УВОЛНЕН.Дано да ти се изясни.

    Коментиран от #46

  • 38 Гост

    5 7 Отговор
    ПОЧНАХА ,,МЕРОПРИЯТИЯТА,, СРЕЩУ РАШКОВ.....ЯВНО,ЯКО ГИ ,,НАСТЪПВА,, ШАЙКАТА......БРАВО,МАЧКАЙ ПРОСТИТЕ КРАДЦИ ДОЛНИ
  • 39 Щом Цацаров е Уволнил нее от"нашите

    1 4 Отговор
    Калинки"Нее Гербава!! Добър Атестат за нея!!!
  • 40 Изненадан

    1 2 Отговор
    Аз пък си мислех, че този сайт няма да я пусне тая новина.
  • 41 jorj

    3 5 Отговор
    Това неокомусталинистко правителство веднага излъчи управленското си послание към целокупния български народ чрез началник кабинета на Прашков, "Ще ви скъсаме задниците". Гениален и пророчески текст на великата поетеса Фичерова, който ще бъде записан със златни букви в българската литература!!!! Честито братя българи Раднево ви правителството и върхови литературни постижения!!!! Предлагам другаря Радев да награди великата поетеса Фичерова с най- високата президентската награда!!!!

    Коментиран от #45

  • 42 Мислител

    2 1 Отговор
    Язе мислим, че в заглавието липсва думичката дисциплинарно!
    Все пак трябва да привлечем интерес, нали?!
  • 43 не е в

    3 1 Отговор

    До коментар #21 от "Перо":

    Барселона, а във Валенсия, ама колко са 350 км. , за да я върши тази работа!
  • 44 Ясно е всичко

    2 5 Отговор

    До коментар #1 от "консерва":

    Тази жена, явно си е гледала работата ,
    и е пречила на някоя Калинка , колежка,
    пък и сигурно не е искала,
    да е от любовниците на Цацата ?
    КПКОМПИ да се закрие веднага?
    Браво на жената?
    Само така?
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Гост

    1 4 Отговор

    До коментар #37 от "перничанин":

    "Гаф на работодателя и е, че е назначил на такава длъжност ДИСЦИПЛИНАРНО УВОЛНЕН.Дано да ти се изясни."
    Хайде "грамотния" да обясниш на всички къде пише, че работодател прави "гаф", като назначава дисциплинарно уволнени от други работодатели?!В КТ ли или някой друг акт има "забрана" за назначаване на нова работа на дисциплинарно уволнени? Ако не знаеш повече от половината от тези увалнения падат в съда, защото обикновено са разчистване на неудобни служители с калпави мотиви!

    Коментиран от #47, #48

  • 47 перничанин

    4 2 Отговор

    До коментар #46 от "Гост":

    Хайде и на теб да повторя, че не е незаконно да назначиш дисциплинарно уволнен, но е нехигиенично. Ти ако си работодател и ти дойде някой с вписано в трудовата книжка дисциплинарно наказание, веднага ли ще го назначиш за директор? Ето тука е гафа, ако я назначи, при такова наказание, следователно или има някаква "зависимост" от нея или нейни приближени , или тая е наистина единствена и незаменима, което е малко вероятно.

    Коментиран от #50

  • 48 перничанин

    3 1 Отговор

    До коментар #46 от "Гост":

    Само да добавя , това че половината такива случаи падат в съда не значи ,че нейният случай е от тази половина. Докато не се произнесе съда това е положението
  • 49 Гербавите

    2 2 Отговор
    търсят компромати и компрометират себе си,като с ПИЛЕТО случая.Те до последно назначаваха калинки в бордовете на директорите,хайде мисирки кажете с какво образование са и кой определя прага на заплатите им.ТОВА Е ЗАСИЛЕН ОБЩЕСТВЕН ИНТЕРЕС.ИСКАМЕ ОТГОВОР???????????????????
  • 50 Гост

    1 2 Отговор

    До коментар #47 от "перничанин":

    "...не е незаконно да назначиш дисциплинарно уволнен, но е нехигиенично..."
    Къде е регламентирано, че е "нехигиенично" да назначиш дисциплинарно уволнен!? И много зависи за какво е бил уволнен човека? Ако е заради това, че е "неудобен" на ръководството, защо да не го назначи друг работодател, ако човекът е кадърен и ще му върши работа!? не се хващай само за думичката "дисциплинарно", защото е много "нехигиенично"!? И ако не знаеш - актовете на НАП срещу Хиполенд паднаха в съда, както много други, а в конкретния случай, защото са поръчкови! Значи ли това, че е "нехигиенично" човек да пазарува от тях, според твоята "логика"...
  • 51 Г.роздан

    0 0 Отговор
    В КПКОНПИ има и други такива случаи, за съвместяване. Същата е назначила и роднина в отдел Човешки ресурси.
  • 52 Г.роздан

    0 0 Отговор
    В КПКОНПИ има и други такива случаи, за съвместяване. Същата е назначила и роднина в отдел Човешки ресурси.
  • 53 Ами

    1 0 Отговор
    Щом пищят герберунгите, значи е правилната.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове