Last news in Fakti

18 Май, 2021 21:09 6 622 40

Проф. Чорбанов: Преболедувалите или ваксинираните не трябва да ходят с маски

  • проф. андрей чорбанов-
  • андрей чорбанов

Никога не съм казал, че трябва да се неглижира ситуацията с вируса, напротив, абсолютно всеки би могъл да бъде поразен от този вирус, отбеляза експертът

Проф. Чорбанов: Преболедувалите или ваксинираните не трябва да ходят с маски - 1
Кадър: bTV

Има вероятност имунитетът срещу COVID-19 на преболедувалите да е доживотен. Прекаралите заболяването или ваксинираните не трябва да ходят маскирани, защото те не представляват опасност за обществото. Те не пренасят вируса. Това заяви в предаването „Лице в лице” по bTV проф. д-р Андрей Чорбанов, ръководител на лаборатория по експериментална имунология в Института по микробиология на БАН.

„За десетки заболявания прекарани веднъж, това създава имунна памет за цял живот. Това е повече от категорично. Понеже още никой не е отговорил на тези неща. Знае се, че прекаралите заболяването през април и март миналата година, първите заболели масово, в момента огромната част от тях имат имунитет. Там, където се казва - заразяване отново, нека да го повторим, за да бъдат зрителите информирани, 3 до 5% от световното население не реагира нито на ваксини, нито на заболявания. Това са хора, които при масовата ваксинация не получават отговор заради различни генетични специфики на това население, 3 до 5% в зависимост от етносите.

Към тези хора трябва да добавим хората с имунодефицити, които се раждат с даден проблем. Към тях трябва да добавим тези, с вторични имунодефицити, тези, които са на терапия, супресивна - астматици, хора с тумори, които постоянно биват на такава супресивна терапия. Те също влизат в тази група. И в развития свят ще се окаже, че едни 10% не са респондливи на ваксини или на вируси. Тези хора могат да се разболеят втори, трети, пети, десети път.

Ако има малка епидемия от 1000 души в 3 села, няма и да разберем за тези хора, те ще бъдат 2 двама, трима, петима заради бройката хора, които ще боледуват. Когато имате 1 млн. души – тези 3%, 5% до 10% правят 30 000, 50 000, 100 000 души. Това са хора, които всеки един от нас среща, всеки познава и чул – аз познавам един, който се разболя 4 пъти тази година от грип. Може в този рядък случай, но това не значи, че важи за цялото население.

Именно по тази причина прекаралите заболяването или ваксинираните не трябва да ходят маскирани. Не трябва да ходят, защото те не представляват опасност за обществото. Те не пренасят вируса“, категоричен е професорът.

„Ако имате имунна защита, тя е навсякъде във вашето тяло. Мукозната имунна защита, която е компонент именно на външния контакт на имунната система с околната среда работи точно толкова добре и по-добре, отколкото имунната защита вътре в нашата кръв. Именно затова огромната част от патогени и вируси проникват именно през устата.

Това се прави като държавна политика на много места, защото не могат да бъдат разделени хората. Виждате 100 човека, вие трябва да ги спрете и стоте и да проверите кой от тях е с паспорт, кой е прекарал заболяването и така. И понеже това не може да се прави, по-лесно е да кажете всички 100 човека да бъдат с маски“.

Професор Чорбанов каза, че той лично е изкарал тежко вируса, но бързо се е възстановил и функционалните му тестове от вчера са идеални.

„Никога не съм казал, че трябва да се неглижира ситуацията с вируса, напротив, абсолютно всеки би могъл да бъде поразен от този вирус“. Професорът допълни, че вирусът не е бил по-страшен от неговото очакване:


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 32 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иво

    32 8 Отговор
    Ракията е най-ефикасната ваксина
  • 2 ТаУмВзе

    30 12 Отговор
    Психотронната война срещу Човечеството си бучи! Със или без Маска, това е военизиран Щам. Пак глупости.
  • 3 Кратунко

    10 49 Отговор
    Нищо да не става от теб ходи в Европарламента да дрънкаш тъпотии но без заплата навлек
  • 4 Евала

    42 6 Отговор
    Чорбанов,..голям позитив сте за българите..
  • 5 Майна

    22 11 Отговор
    ИТИ ОТКРИТО ПОДКРЕПЯШ ТОВА РАЗДЕЛЕНИЕ НА ВАКСИНИРАНИ И НЕВАКСИНИРАНИ, ТАЗИ ДИСКРИМИНАЦИЯ ....ТА В ХИЛЯДИ СЕ РАЗБОЛЯВАТ И СЛЕД ,,ВТОРА ИГЛА,, , СЛЕДОВАТЕЛО СА И ВИРУСОНОСИТЕЛИ....МИСЛЕХ , ЧЕ СИ ДОСТОЕН МЕДИК, НО НЕ БИ......
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Абе

    39 10 Отговор
    Аз и не ходя ама винаги ще се намерят кокошки в трамвая да ми пилят на главата, че съм без маска, все едно като си чета нещо и си пътувам ще ги заразя да го евa.
  • 8 Иван

    13 26 Отговор
    Прави ли си сметка че всички ще почнат да ходят без маски

    Коментиран от #10

  • 9 абг

    47 8 Отговор
    Никой не трябва да носи маска професоре.

    Коментиран от #11, #21

  • 10 хаха

    25 6 Отговор

    До коментар #8 от "Иван":

    За една година ако мислиш, че населението не го е превъртял тоя вирус с все мутациите му ще ти стана на крака и ще те помоля да не ходиш да гласуваш на избори, мерси.
  • 11 Гост

    40 8 Отговор

    До коментар #9 от "абг":

    Никой по задължение не трябва да носи Гнусните маски!!!
  • 12 Тиква

    30 8 Отговор
    Аз преди месец хванах някаква настинка, може и ковид да е било, хем че бях с маска в магазина, даже не под носа, както я носих преди. Няма файда от маски, вирОса е във издишания въздух, не само в изкашляните секрети, и се предава на десетки и стотици метри от въздушните течения, не пада със капките слюнка. Много хора се заблуждават, че само като кашля някой, тогава излиза вирОс. Добре че се стопли и тиквата е под напрежение, че да се намали "пандемията". Лошото е, че Ботокса наплаши с нещо Кацаров, и го е страх да прави радикални промени в полза на всички.

    Коментиран от #14

  • 13 Марс

    26 3 Отговор
    Това вече минава границата на разумното(не че не са минали границата отдавна). Последствията ще са трагични. Умишлено ни настройват един срещу друг е самата Истина. Представете си се лятото с маска🤯.
  • 14 Абе

    16 2 Отговор

    До коментар #12 от "Тиква":

    ботокса може да наплаши само някой от интимните си партньори за разни зарази. Никнейма ти е по-скоро причината или чакалите му.

    Коментиран от #18

  • 15 😷😷😷

    28 4 Отговор
    Маските основно са средство за контрол, хомот с който населението да свиква ! Е вижте напр. гърците ходят си с маски навсякъде при 40° и не мучат, пречупиха ги!
  • 16 нннн

    31 5 Отговор
    На никого не преча да носи маска. Ако иска и три. Моля, никой да не ми пречи да НЕ нося. Трудно дишам с тях. Маските могат да бъдат препоръчителни, пожелателни, но не и задължителни.
  • 17 Румен

    22 2 Отговор
    Сега и печат на челото, кой е ваксиниран и кой не. Абе кат при Хитлер
  • 18 Тиква

    12 2 Отговор

    До коментар #14 от "Абе":

    Може и друг да е бил, но Ботоксът си е слуга на тиквата, а и Кацаров не излезна да даде пресконференция след като Ботоксът му сдаде поста на скрито. Едва ли са си говорили за формалности. То щом още миналата година генерал Годжи е казала на Мангъров да мълчи, нормално е и другите боклуци да заплашват в името на ковид геноцида.
  • 19 Ваксиниран/а = СТЕРИЛЕН/НА ;)

    23 3 Отговор
    В Швеция никой не носи маска цяла пандемия. В Тексас от над месец също никой не носи. А не са ваксинирани или преболедували всички. И случаите намаляват.
  • 20 Някой си

    15 9 Отговор
    Верно ли бе?
    Как ще докажеш, че ако си преболедувал или ваксиниран не си заразоносител?
    Професореее, професоре......ма много си зле!
  • 21 Явор Божанков

    21 7 Отговор

    До коментар #9 от "абг":

    Маската спира вируса,колкото гащите спират пръднята...
  • 22 Деление

    14 7 Отговор
    Пак някой решава вместо мен. Аз няма да ходя с маска, преболедувал или не! Тази лудост не е различна от нищо друго, което сме виждали. Ако е съдено, ще се мре, не е нещо невиждано.

    Коментиран от #24

  • 23 въпрос

    8 1 Отговор
    Много професори.Всеки казва едно после излиза друг и казва друго,да се чудиш на кого да вярваш.Нали викат че и ваксинираните можели да пренасят вируса, а сега Чорбанов казва обратното че не пренасяли вируса.Ако може някой я разбере ряпа да яде.Дали ако СЗО не беше обърнала палачинката преди да каже че маските предпазват света щеше да носи маски?
  • 24 Умножение

    9 7 Отговор

    До коментар #22 от "Деление":

    Да,но ако ТИ мреш-друга песен ще запееш...

    Коментиран от #26, #27

  • 25 Боко Бандита

    6 5 Отговор
    Не може да отречете че АЗ управлявах пандемията най-добре.Отварях-затварях пак отварях и пак затварях съсипах бизнеси ама то това са рисковете на пандемията.Няма как.С Ботокчо направихме всичко възможно да намалим населението на държавата с няколко хиляди но във войната с невидимия враг е така.Простете ми без да исках.Комунистите са виновни.Те докараха пандемията у нас.И от Баце си да знаете че за абсолютно всичко са виновни единствено и само комунистите.
  • 26 Деление

    7 2 Отговор

    До коментар #24 от "Умножение":

    За себе си говоря. Смъртта е една врата, важно е да не се отваря дълго и тягостно, инак нищо необикновено. Тик, так и не можеш да избягаш, коридорът е тесен.
  • 27 dfu

    12 2 Отговор

    До коментар #24 от "Умножение":

    Ама то и преди ковид епохата се мреше, даже и от грип. И преди предимно тия с тежки болести умираха, но на никой не му дремеше, защото си беше част от живота.
  • 28 Пловдив

    13 4 Отговор
    Добре, че онзи прост и необразован селяк, от Банкя вече е само гражданин, та да чуем мненията и на специалистите, а не на разни комплексирани олигофрени, като Мутафчийски и компания!!!

    Коментиран от #34

  • 29 Ти-ри-рам

    7 2 Отговор
    Какви ги плещи тоя рапон!? Дори и ваксиниран може да се заразиш и да предаваш вируса нататък. Друг е въпросът с маските. В затворени пространства е по-добре с тях, пази се сам...пази и другите около теб. На открито са глупост и нищо повече. Аман от "експерти"
  • 30 Хайде бе

    7 2 Отговор
    Точно ваксинираните трябва да носят маска доживот или до отрицателен тест след ваксината.
    Правил съм антигенен тест на ковидиот с 2 игли на Пфайзер,излезе положителен 2 месеца след ваксината и си зарази близките.

    Коментиран от #33

  • 31 Рядката Чорба

    2 2 Отговор
    Пак ненужни неграмотни изказвания. Никой не знае колко трае имунитетът от прекаран К19 или от ваксинация, само този чушкопек от БАН знаел. Имаше хора които караха К19 два пъти в рамките на половин година, ама този не е чул. Самият той твърдеше че вече го бил изкарал когато го изкара наистина в болницата. Колкото е по неграмотен, необразован, и непрофесионален един чушкопек от БАН, толкова повече пушек вдига.
  • 32 ratm

    1 2 Отговор
    Този се е ваксинирал с кафево!
  • 33 Ни думай бйе

    3 4 Отговор

    До коментар #30 от "Хайде бе":

    Цял Израел са на друго мнение така че никой не го интересува такива като тебе какво мислят и със сигурност даже не знаеш какво е "антигенен тест".
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Иван

    4 1 Отговор
    Чобанов, уважавам те като специалист, но ще ти противореча в едно нещо. Съгласен съм че преболедувалите ковид може и да имат доживотен имунитет, ама ваксинираните се заразяват от ковид. Трупа се информацията за заразени след втора игла ваксина. Министерството на здравеопазването на Сейшелските острови, където 60 процента от населението е напълно ваксинирано /2 игли/ наскоро съобщиха че 37 процента от позитивно тестваните за ковид през последната седмица са с 2 игли ваксина. Е ся какво прайм? Информация има и от други страни, че ваксинирани са пак ковид позитивни. Даже и май за немско някъде съобщиха за 6 умрели от ковид след ваксинация, били в интензивното с ковид след 2 игла. Едно е имунитет след преболедуване, той е естествен, друго от такива съмнителни ваксини.
  • 36 0!0

    7 0 Отговор
    Ваксините не са решиние с една или две игли не става, а системсно като при грипните всяка година ваксина ваксина ваксина и на края кво пак , ще се гушне букета рано или късно .. все пак това си е търговия и оборота трябва да се върти .
  • 37 подготвен

    4 2 Отговор
    Ще нося маска в БГ доде съм жив.
    С тези стари дизели тука и свалени филтри предпочитам да не ги дишам даже и противогаз бих сложил.
  • 38 Hoho Boho

    8 1 Отговор
    Благодаря на НОЩ, че не направиха задължително носенето на памперси.
    Ама що не ги вкарат в затвора за всяване на паника, за чувалите с трупове, яко ще се мре. За самоубилите се депресирани българи. За починалите на стълбите пред болниците. За пострадалите от ваксините...
  • 39 УЖАСНО

    0 0 Отговор
    И ЕДНИТЕ И ДРУГИТЕ СА ПРАВИ , КАКТО И КРИВИ , А ЧОРБАНОВ ЗНАЕ ЧЕ НИЩО НЕ ЗНАЕ - ТОВА НЕ СЕ ОТНАСЯ ОБАЧЕ ЗА БОКО ЦЕЦО И ЦЕЦА - ТЕ ВСИЧКО ЗНАЯТ , НО РАДЕВ ИМ ПРЕЧИ ДА СТАНАТ ПРОФЕСОРИ ....... БОЙКО ЗАТОВА СТАНА ГЕНЕРАЛ И ДОКТОР НА НАУКИТЕ НО РАДЕВ ТОГАВА НЕ МУ ПРЕЧЕШЕ - СЕГА РАДЕВ МОЖЕ И В ЗАТВОРА ДА ГИ ВКАРА ЗАЕДНО С ПОДЛОГИТЕ ИМ !
  • 40 гоям кеф

    0 0 Отговор
    Този трябваше да е министър на здравеопазването, а Мангъров негов замесник.тези хора всяват анархия в обществото с цел политически дивиденти.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове