21 Май, 2021 14:12 5 306 46

"Ню Геймс" на Божков съди България в Страсбург

  • васил божков-
  • лотария-
  • ню геймс

През февруари 2020 г. лотарията на Божков спря да плаща на участниците в игрите заради запор

"Ню Геймс" на Божков съди България в Страсбург - 1
Снимка: БГНЕС

Обявеното в несъстоятелност дружество "Ню Геймс", през което Васил Божков организираше лотарията си, съди България пред Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург, съобщи Mediapool.

Жалбата до Страсбург вече е изготвена и най-вероятно лотарията ще претендира огромни компенсации от държавата, възлизащи на стотици милиони левове, колкото са претърпените щети от дружеството заради начина, по който бе прекратена дейността му - със закон миналата година частните лотарии бяха забранени, лицензите им - отнети, а организирането на лотарийните игри остана единствено в правомощията на държавата.

Междувременно прокуратурата започна мащабно разследване срещу Божков по обвинение, че от 2014 г. е ръководил организирана престъпна група за данъчни престъпления, изнудване, принуда, пране на пари и подкупи. Според едно от обвиненията той е ощетил държавата с около 700 млн. лв. от невнесени такси за хазарт.

В момента срещу Васил Божков, който от миналата година пребивава в Дубай, са повдигнати общо 18 различни обвинения, но нито едно от тях не е стигнало до съдебна фаза.

Междувременно в началото на юни м.г. от Дубай Божков обяви, че е подал сигнал до прокуратурата, че за по-малко от три години е предал директно на вече бившия министър на финансите Владислав Горанов и на тогавашния премиер Бойко Борисов над 60 млн. лева. по тяхно директно искане и разпореждане. Сигналът му беше изпратен и до още няколко български и чужди институции.

През февруари 2020 г. лотарията на Божков спря да плаща на участниците в игрите, след като сметките ѝ бяха запорирани от НАП. Дружествата "Ню Геймс" и "Национална лотария" АД поискаха да бъдат обявени във фалит.

На 6 януари състав на Софийския градски съд обяви в несъстоятелност "Ню Геймс". Тогава съдът подчерта в решението си, че законодателят е "нанесъл непоправима вреда и на лицата, спечелили печалба, както и на всички контрагенти", тъй като прави невъзможно плащането на печалби.

В решението се посочваше и че за подобен извод не са необходими някакви специални знания и е достатъчна нормалната житейска икономическа и правна култура, за да може да се предвиди настъпването на подобни "последици, които нанасят допълнителни вреди на стопанския живот в държавата".


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ддд

    23 50 Отговор
    Божков да не се прави на ударен. За подкуп на длъжносттно трябва да си носи последствията.

    Коментиран от #2, #9, #13, #31

  • 2 Дядо ви КуРтИ от село ПиПеРкОвО

    64 9 Отговор

    До коментар #1 от "ддд":

    Ама той не е подкупил никой..Той е рекетиран от хунтата...

    Коментиран от #12

  • 3 Въй

    36 7 Отговор
    България с влизането си в ЕС и в НАТО-то се насади сама на пачи яйца. Защо ли ингилизите се измъкнаха от Брюксел и брюкселаните?!

    Коментиран от #41, #46

  • 4 Псевдоним

    46 1 Отговор
    Пристигна честитката от "добрата работа" на прокуратурата. Любопитен ще е резултатът и от изземването на музейната колекция.
  • 5 Новите игри,в превод

    39 6 Отговор
    Идвай Василе,да направим тиквата на тиквеник,после,като си пич,ще отговаряш на журналягите..
  • 6 винкело

    36 1 Отговор
    Че България ще бъде отново осдена то ясно , но искаме онова нищожество валери балевски а.к.а (симеонов) до го поступат в някоя тъмна уличка подобно на шиши хихихихихи
  • 7 Леле

    13 31 Отговор
    Тоя на снимката ли е Божков??? Ха ха, изглежда като п.е.д.е.р.у.г.а. лапнала кавал
  • 8 честен ционист

    29 4 Отговор
    И ще я и осъди.
  • 9 Мазньо

    25 1 Отговор

    До коментар #1 от "ддд":

    А длъжностното лице не трябва ли?

    Коментиран от #16, #17

  • 10 КОТарАК

    28 3 Отговор
    нищо чудно и да спечели. за сметка на данъкоплатеца , който си свирка в по-голямата част и не взима тоягата да ги почне всичките от началото на прехода , политици , прокурори и бизнесмени

    Коментиран от #14

  • 11 гадно

    41 7 Отговор
    Черепа може да е всякакъв, но в случая е прав и като нищо ще спечели. Най-лошото е, че обезщетението пак ще е от нашите джобове, а не от чекмеджето на тиквата и от бонусите на каскета.
  • 12 А да си

    12 14 Отговор

    До коментар #2 от "Дядо ви КуРтИ от село ПиПеРкОвО":

    Чул на колко хора има да плаща от талончета уж милионери, милярдери 😀😀😀😀😀😀😀 тези хора кога ще си вземат парите от черепа Никога

    Коментиран от #20

  • 13 Христо

    25 3 Отговор

    До коментар #1 от "ддд":

    Има разлика от подкуп и рекет...
  • 14 Да мълчи

    5 1 Отговор

    До коментар #10 от "КОТарАК":

    Защото няма какво да каже или покаже.
  • 15 Брендица

    12 9 Отговор
    Божков, филм "Маверик😂1994" ама на живо 2021, да съдиш държавата е да ти ги платим ние - народът. А ти имаш партия "Българско лято😂" и ссегана 11.07.2021 лятото искаш да те изберем да ни защитаваш като си платиме за тая услуга?! На това какво му се вика? Играч си, не отричам, но нещо се изметаш
  • 16 Както

    11 1 Отговор

    До коментар #9 от "Мазньо":

    и имотната куриерска , дъщеря на милиционера - - пазач на колите на Божков и ежемесечно доставяла рекета !
  • 17 ддд

    6 6 Отговор

    До коментар #9 от "Мазньо":

    Всички, за които се докаже трябва да си носят последствията. Дразнещото е че той се прави на света вода ненапита. Да те ме рекетираха и аз не трябва да лежа в затвора. Щом си дал парите ще си носиш последствията.

    Коментиран от #19, #29

  • 18 Последния Софиянец

    18 5 Отговор
    Протеста сме пред Съдебната палата.Гешев се крие вътре като плъх.
  • 19 Брендица

    5 3 Отговор

    До коментар #17 от "ддд":

    Даже по-тъпо. Излиза, че Божков е по-слаб от ДОН ПРЕМИЕР Борисов. Щом Бърборко го дирят от целио ЕС и сега като не е Премиер, значи ги е образовал добре кое как се прави.
  • 20 Николай

    13 2 Отговор

    До коментар #12 от "А да си":

    Ако имаш елементарна правна култура щеше да знаеш, че тези пари вече не се дължат от Божков и всички печеливши трябва да съдят държавата за нанесени вреди.
  • 21 ДолуШайката

    13 3 Отговор
    А Цеката (Кошаревския свидетел на Каскетурата) - кога ще "гризне" дръвцето?
  • 22 Стоян Александров

    6 11 Отговор
    Ако осъди България за милиярди БЪЛГАРСКИЯ НАРОД ЩЕ ГО ЛЕНЧУВА. И ГЕШЕВ И БОЙКО ЩЕ МУ СЕ СТОРЯТ КАТО ДЕТСКА ГРАДИНА. ИМА И ДЕТЕ И ВНУЦИ ТАКА, ЧЕ МИСЛИ ЯКО.... БОЙКО О ГЕШЕВ ГИ ПРАВИ КАКВОТО ИСКАШ, НО ПАРИ ОТ НАРОДА ЗАБРАВИ. И ЛОТАРИЯТА Е ЗАБРАВИ, ЧЕ ТОВА СИ БЕШЕ ЧИСТА КРАЖБА...МИСЛИ ЯКО ИНАЧЕ РОДАТА ТИ ЗАМИНАВА ПО ДЯВОЛИТЕ....МИСЛИ ЯКО...
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 мдда

    12 11 Отговор
    Божко... божко.. да не си се върнал повече тук, мизерник!! Обра милионите на хората и сега си ги пръска в Дубай, та на всичкото отгоре и пак ни "съди".

    Коментиран от #26

  • 25 Реалност

    10 5 Отговор
    Ясно е, че един ден България ще бъде осъдена от всички обвинени с цел грабеж и рекет! Всички ние, ще платим стотици милиони, заради игричките на Доган, Пеевски, Борисов и подлогите им Симеонов и Гешев! Редно е всички те да си поемат последствията, а не Българският народ, да им плаща золумите и обогатяването!

    Коментиран от #28

  • 26 Къде е Шиши

    13 6 Отговор

    До коментар #24 от "мдда":

    И защо да е обрал хората - някой да ги е карал да търкат картончетата? Същите говеда сега търкат други картончета - тези на тотото. Простотията е вечна!
  • 27 Любомир

    9 8 Отговор
    Интересно е, че масово се използват изрази - "ХУНТА", "МАФИЯ", "МУТРИ" от комунистите за да характеризират останалите обекти в политическия свят, а тези думи характеризират типичното поведение заложено в мирогледа на БСП!
    Крадеца вика дръжте крадеца! Комунистите всеки път ни водят да национална катастрофа, Корнелия Нинова доведе до фалит партийната си каса, а парите не знайно как изчезнали, демек откраднати и сега заедно с Радев (Руският агент) взели да обиждат и да правят преврат, като този на 9-ти септември 1944г с едничката цел да си напълнят джобовете и банковите сметки, че са умрели от глад другарите и другарките!
  • 28 Простотията

    10 0 Отговор

    До коментар #25 от "Реалност":

    Българският народ ще плаща, защото СПИ ДЪЛБОК И НЕПРОБУДЕН СЪН!!!
    50% НЕ гласували на последните избори!!!
  • 29 Мазньо

    12 2 Отговор

    До коментар #17 от "ддд":

    На едно мнение сме!Смущаващото е , че Чери е обвиняем, а получаващите подкупите - не!

    Коментиран от #33

  • 30 Жълт

    2 0 Отговор
    Само в биткойна и €100000000.00 никва остъпката.
  • 31 Аха

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "ддд":

    По твойта тъпа логика,в началото на 90-те,повечето Българи трябваше да са съдени,защото мутрите ги рекетираха.Ако си малък и не знаеш някои неща,питай там майка си ли който искаш...
  • 32 Комунягата

    4 7 Отговор
    Гледа да изкара пак келепир от народа български.
  • 33 Брендица

    1 1 Отговор

    До коментар #29 от "Мазньо":

    При това облечено в закон от зората на демокрацията 1989-та. Въртят се в кръг и нищо различно. Заблудата си остава за обикновения човек, който иска да живее нормален живот като европейски гражданин. Аз някога м.11.1993 избрах да живея като обикновена гражданка. Това си е мое лично желание, за което не съм съжалила нито за секунда.
  • 34 ЕДГАР КЕЙСИ

    7 7 Отговор
    ФИГУРАНТА И ЧЕРЕПА СА ДВЕТЕ СТРАНИ НА ЕДНА И СЪЩА МОНЕТА...... ИСТИНСКИ М У Т Р И !

    Коментиран от #35, #40

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 иванчо

    6 1 Отговор
    както винаги - Оправниците безчинстват, крадат и убиват, дурги съдят България, а народът български плаща и за безчинстването на едните и за гяволъка на другите
    ....... на това съд и справедливост ли му казват
  • 37 ай сикт

    2 0 Отговор
    Що българия, да съди персонално другарите си по линия на БКП. Аз нямам нищо общо с техните кражби и пари за да ме карат да му плащам аз мастрафите.
  • 38 Гост

    3 0 Отговор
    И ако осъди България, кой мислите, че ще му плати обезщетението? Пак от нашите пари ще е. И този е решил да дере от народа.
  • 39 Амед Азнавур

    0 0 Отговор
    защо не забранен отдавна хазарта?
    защо национално първенство се нарича на хазартна фирма?
  • 40 Ихаааа

    0 0 Отговор

    До коментар #34 от "ЕДГАР КЕЙСИ":

    Иха за 20 парока, ко надроби! Дано ги пишеш заради дребните!
  • 41 АУУУУУ

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "Въй":

    ВЪЙ ВЪЙ ..... БЪЛГАРИЯ Е В НАТО И ЕС .....И НЯМА ДА ИЗЛЕЗЕ ОТ ДВАТА СЪЮЗА.........ВЪЙ ВЪЙ ВЪЙ
  • 42 123

    4 0 Отговор
    Кой допусна тази лотария без банкова гаранция за изплащане на печалбите?

    Коментиран от #43

  • 43 Имаше фонд гаранция!

    3 0 Отговор

    До коментар #42 от "123":

    И какво се случи с него? Кой източи близо 2 милиарда и къде потънаха?
  • 44 димо от село

    0 1 Отговор
    намерих си в Швеция 200 биткойна и какво да ги правя
  • 45 вили

    2 1 Отговор
    Бойко да върне парите където му ги е дал Божков
  • 46 Щото не са тъпи

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Въй":

    С техните вноски в ЕС се изхранваха такива кат нас. Те внасят три и теглят едно, а ние внасяме едно и теглим пет е за това им писна и бегаха.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове