Last news in Fakti

21 Май, 2021 17:12 1 280 17

На път сме ЕК да ни глобява с около 3000 евро на ден заради мръсния въздух

  • екоминистерство-
  • асен личев

Заварвам бюджета на МОСВ с 10 млн. дефицит, допълни служебният министър

На път сме ЕК да ни глобява с около 3000 евро на ден заради мръсния въздух - 1
Снимка: БГНЕС

България е на път да бъде наказана от ЕК заради замърсяването на въздуха, защото общините не са предприели необходимите мерки за чистотата му, въпреки че са им били отпуснати пари за това. Санкцията, която ЕК може да ни наложи е 3156 евро на ден. Това съобщи служебният министър на околната среда и водите Асен Личев на пресконференция, цитиран от бТВ.

Заместници на Личев са Емилия Тончева, Петър Димитров и Ренета Колева, а Ваня Григорова е негов съветник за Изпълнителната агенция по околна среда /ИАОС/.

„Бюджетът на Министерство на околната среда и водите е 64,5 милиона лева, към днешна дата го заварвам с 10 млн. лева дефицит, както и такъв от 24 млн. лв. в бюджета на Предприятието за управление на дейностите по околна среда (ПУДООС), което има бюджет от 70 млн. лв.“, заяви той.

Служебният министър допълни, че Парите са изхарчени от предишното ръководство на министерството, като част от средствата, предвидени за опазване на околната среда, са били пренасочени за справяне с епидемията от COVID-19.

„Преустановено е приемането на предложения, прекратено е извършването на плащане по сключени договори. Ще се направи оценка на сключените договори за приоритетност и критерии, по които са избрани. Освен това ще се направи и вътрешен одит за обезпечаването на всички поети ангажименти“, обясни Личев.

По думите на му липсват основни политически и стратегически документи като Националния план за управление на отпадъците за периода 2021 - 2028 г. и програмата за околна среда за 2021 - 2027 г.

„Вървим с бързи темпове към укрепване на ИАОС, защото досега тя е била убита", каза още служебният министър.

Григорова отбеляза, че служители в ИАОС са били освобождавани под натиск по времето на министър Нено Димов.

Личев си поставя за цел да построи СПА комплекс в кв. „Овча купел“ и пристанище на ГКПП „Капитан Андреево“, ако Турция и Гърция приемат идеята р. Марица да стане плавателна.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Край

    4 4 Отговор
    Личeв cи пocтaвя зa цeл дa пocтрoи приcтaнищe нa ГКПП „Кaпитaн Aндрeeвo“ р. Мaрицa дa cтaнe плaвaтeлнa.

    Само да попитам откъде намирате подобни екземпляри.
  • 2 питам

    12 2 Отговор
    ЕК защо досега не е глобявала, а сега ще глобява при служебното правителство?

    Коментиран от #4

  • 3 будалата

    11 2 Отговор
    На път сме ЕК да ни глобява с такса "издишан въздух".
  • 4 никой

    1 13 Отговор

    До коментар #2 от "питам":

    Да глобим служебните на 11 юли!
  • 5 Бгг

    17 2 Отговор
    Май е време да се махаме от ЕС.

    Коментиран от #13

  • 6 Когато

    17 2 Отговор
    Започнат да ни глобяват, въздуха изведнъж ще стане кристално чист. Само санкции и репресии за България, след това още и още, и колкото може повече европейски боклуци за горене.

    Коментиран от #10, #11, #14

  • 7 Политолог

    4 5 Отговор
    Личев ефенди, плащаш ли си редовно членския внос в ДПС
  • 8 Зайко Байко многознайко

    14 2 Отговор
    Едно эло не идва само! Българска поговорка. Събрахме им таралясниците, внасяме и горим боклуците им и на всичкото отгоре ни глобяват!Направи добро да иэядеш ........ сладолед! 🙄🤔🙊🙉🙈Друга Българска поговорка!
  • 9 Русенец

    4 1 Отговор
    Ами спрете да им наливате пари. Крайно време е всяко дружество само да си плаща за глобите и загубите, вместо да ги фактурира в сметките на крайния потребител. Потребителят няма вина, че дружеството е нехайно и безотговорно, че не стопанисва дадените му ресурси и ги пилее. Електрическите компании вкарват ли глобите за СО от ТЕЦовете, в сметките на клиентите си? ВиК начисляват ли загубите по тръбопроводите си, в сметките на клиентите си? ДОКОГА ЩЕ Е ТОВА ДРАНЕ? Това е крайно нехуманна практика, която трябва да се преустанови, разследва и да се върнат надвзетите пари от хората, през всичките години, в които са им начислявани.
  • 10 Русенец

    4 0 Отговор

    До коментар #6 от "Когато":

    Отдавна ни глобяват за вредни емисии.
  • 11 Русенец

    8 1 Отговор

    До коментар #6 от "Когато":

    Само през 2020 г ТЕЦ Марица-изток-2 е похарчила 339 млн лв за квоти, за парникови газове. Питам, дали тези разходи се начисляват в сметките, към крайните потребители? Дали явно или скрити в някой от многобройните параграфи на фактурите?

    Коментиран от #16

  • 12 Рошко

    8 0 Отговор
    А де хем но пращат боклуците да им горим, хем и глоби ше плащаме, няма по просто племе от нашето
  • 13 излизане

    5 2 Отговор

    До коментар #5 от "Бгг":

    звучи добре, но не е толкова лесно, особено при състоянието, в което е държавата ни. Влизането как да е, но излизането трудно и болезнено, дори катастрофално. Схемата са я измислили много преди да ни "приемат", примката е сложена така, че започнеш ли да мърдаш, тя се затяга и задушава. Случайно ли е това, че се "утрепаха" да инвестират в България, и доколкото има инвестиции, те какви са? А защо(не дали) е така, кой ще ми каже?( така си пее Васко Кеца, но истината е далече от песничка). Отговорът е на повърхността, но "истината е някъде там".
  • 14 Овощар

    1 1 Отговор

    До коментар #6 от "Когато":

    Сигурен съм че ти ще цъфнеш и ще вържеш!:) И ще окапеш!:) Защото никой не ще да бере гнили плодове!:)
  • 15 ИМПЕРИАЛИСТ

    5 1 Отговор
    Като ИМПЕРИАЛИСТ съм бил в редица европейски столици. Бях изненадан, че много от тях са по-запрашени от София, но никой и дума не обелва. Индикатор ми е яката на бялата риза. Например, в Прага за два часа и яката на ризата вече е мръсна. Хигиенните ми навици са едни и същи независимо от промяната на географското ми местоположение. София е много по-малко запрашена от която и да било европейска столица, което според мен се дължи на многото зелени дървета по улиците и централното отопление обхващащо повече от 2/3 от града.
    • Дневник, 15:28, 19 яну 18, 8882
    Девет държави - членки на Европейския съюз, имат последно предупреждение заради нарушения на нормите за чистота на въздуха. Това съобщи говорителят на Европейската комисия Мина Андреева, цитирана от БНР. Става дума за Чехия, Германия, Испания, Франция, Италия, Унгария, Румъния, Словакия и Великобритания. Комисарят по околната среда Кармену Вела е поканил министрите на околната среда на тези държави, за да им даде възможност да изложат мерките, които ще предприемат за решаването на проблема.
  • 16 ДЖОН РАМБО

    2 1 Отговор

    До коментар #11 от "Русенец":

    Отговорът е прост също като тебе - режеш си жиците , слагаш фотоволтаик на прозореца и си слънчасваш съвсем нормално без да плащаш нищо ! Е ? Ще го направиш ли или Грета пак ще те кара да драскаш глупости ?
  • 17 Васил

    2 0 Отговор
    Ами накарайте електората на Герб мургавите да не горят боклуци и отоплението на печки. През зимата вечерта когато няма трафик на коли въздуха е по мръсен от през деня което е факт.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове