26 Май, 2021 10:41 3 862 36

Mинистърът на икономиката смени състава на одитния комитет на ББР

  • българска банка за развитие-
  • ббр-
  • кирил петков-
  • министерство на икономиката

Одитният комитет е натоварен с отговорността да наблюдава процесите по финансово отчитане в Българската банка за развитие, системите за вътрешен контрол и системите за управление на рисковете

Mинистърът на икономиката смени състава на одитния комитет на ББР - 1
Снимка: БГНЕС

С решение на министъра на икономиката Кирил Петков, в качеството му на упражняващ правата на държавата като едноличен собственик на капитала на Българската банка за развитие (ББР) и съгласно изискванията на Закона за независимия финансов одит (ЗНФО), беше сменен съставът на одитния комитет на Българската банка за развитие (ББР), съобщиха от пресцентъра на министерството.

Според Устава на банката и ЗНФО одитният комитет е натоварен с отговорността да наблюдава процесите по финансово отчитане в банката, системите за вътрешен контрол и системите за управление на рисковете, както и да дава препоръки относно независимия одит на институцията. Всички служителите на банката са длъжни да указват пълно съдействие на комитета и да му предоставят необходимата информация за изпълнение на контролните му функции, а самият комитет информира за работата си Надзорния съвет на банката и се отчита пред министъра на икономиката за дейността си поне веднъж годишно.

Новите членове на одитния комитет притежават богат международен опит и са утвърдени експерти в частния сектор у нас в сферите на задължителния контрол над кредитни институции и поддържането на прозрачна финансова отчетност, съгласно най-добрите европейски и национални практики и задължителни правила.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 51 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българка

    81 10 Отговор
    Новият одитен състав да ИЗИСКА кредитните досиета на тези 8 фирми, които получиха с ненормално ниски лихви милиард от нашия ресурс, в противоречие с политиката за създаване нна държавната банка. Не е достатъчно само уволнения/ смени, трябва и разследване и съд!

    Коментиран от #4, #33

  • 2 Поздравления

    52 8 Отговор
    за което !
  • 3 Запознат

    41 12 Отговор
    Най-после министъра,разбра,каква е структурата на банката и какво трябва да направи и от кого зависи получаването на информацията,а не да говори глупости по медиите,че надзора не му давал информация.Поздравления.
  • 4 Експерт

    11 47 Отговор

    До коментар #1 от "Българка":

    Това не е нашия ресурс,още по-малко твоя,семпла женице!Банката работи с привлечен ресурс,а не с пари от бюджета.Не искате да четете или не можете се питам?

    Коментиран от #14, #27

  • 5 Само за факти

    8 24 Отговор
    Пеевски фалира Булгартабак в интерес на Лукашенко. С цел да попречи да не го купи Бритиш Американ Табако и цигарите за тази западна фирма да се правят в Неман Гродно в Беларус.
  • 6 гост от село

    46 9 Отговор
    евалла момче ,смелчага си! мутритете не можаха да те стреснат. карай така до изриването на обора
  • 7 Банкер

    9 32 Отговор
    Тази банка е създадена с отделен закон има си устав,не е будка за вестници и не бива да бъде обект на политически натиск,защото ако беше търговска банка,при тези публикации в медиите вече пред клоновете и щяха да са се извили опашки от вложители,а знаете как завършват такива опашки!Мерише ми на мераци за приватизация или за фалит,не съм сигурен към какво се стремят.Не зная и кой трябва да понесе отговорността.

    Коментиран от #22

  • 8 ПОПА

    6 26 Отговор
    След дъжд качулака, кел файда те парите ги няма!!
  • 9 Българин

    11 23 Отговор
    Защо се опитват да затрият,най-ликвидната банка в България,КОЙ има интерес?Нека да каже одита.След одита на БНБ и ЕЦБ.
  • 10 Ива

    33 8 Отговор
    Защо прокурора не разследва ШИШИ който е свързан пряко с 4 от фирмите получили един милиард ? Защо прокурора не разследва чекмеджето на сикаджията и новерата на кюлчетата ?
  • 11 Гост

    11 14 Отговор
    Ако кредитите се обслужват,няма нищо нередно,но ако не се...

    Коментиран от #15

  • 12 айдук Кольо

    26 8 Отговор
    браво на министър Петков ! ..много станаха специалНистите банкери тук и дават ли дават акъли по сти акъли ...бастисай ги министре само така !
  • 13 Вижте

    15 3 Отговор
    Алтернативата на БСП? Ще yбивa с АВТОМАТ и нож!!!!! Българите които работят в чужбина за да издържат близките си...Като Лукашенко ще действал...

    Коментиран от #17, #19

  • 14 Българка

    13 9 Отговор

    До коментар #4 от "Експерт":

    Банката е държавна. Като такава значи е на всички българи и капитала и активите принадлежат на всички българи. Не зная колко четете, но определено не рабирате прочетеното!

    Коментиран от #24

  • 15 нмрт44

    12 8 Отговор

    До коментар #11 от "Гост":

    В КТБ някой върна ли кредитите?
  • 16 Гриша Филипов

    5 9 Отговор
    Чумата да се измета, а чумавите да върнат всичко.Което всичко да се раздава по ясни правила и критерии, прозрачно.
  • 17 Изумен

    17 2 Отговор

    До коментар #13 от "Вижте":

    Тази мумия щял да посреща Българите заминали за чужбина да търсят препитание с автомат и нож!!!?? Защо не минават психотест всички кандидат политици? Смятайте , този бе МП на Република България преди около 25 години ! Същия при който приближените му олигарси изнесоха житото на страната, предизвикаха зърнена криза и после го внесохме на тройни цени. Същия при който фалираха над 20 банки за да ограбят спестяванията на хорицата , за да занулят изтеглените милиони на кредитните милионери. Същия при който лева девалвира и стигна 3000 за долар а заплатите 8-10 долара. Същия при който горивата по бензиностанциите изчезнаха ! И всичко започна началото на 1996 год.а този до януари 1997 г.не искаше да дава оставка и се наложи народа да се вдигне. Същия не искаше да връща мандата и подтикваше към гражданска война. И когато Първанов и Добрев го върнаха този се направи на обиден и напусна БСП. И същата тази мумия вместо в момента да е в затвора и излежава присъдата си, се кандидатирал за депутат?!?! Българио, Българиооо...

    Коментиран от #18

  • 18 Така е

    12 3 Отговор

    До коментар #17 от "Изумен":

    Едва ли има друг период в българската история, за който общественото мнение да е толкова единно. Правителството на Жан Виденов (БСП) успя да постигне това, което дори Живков не съумя - да предизвика консенсусен негативен прочит на почти всичко, което извърши. В края на 1996, след две години управление на кабинета “Виденов”, България изглежда така: Страната е преминала едновременно през зърнена и през банкова криза. За броени месеци са фалирали 29 банки, а инфлацията стопява дълговете на кредитните милионери. Стопява също и спестяванията на населението събирани с години.Държавните предприятия са призовани да не плащат дълговете си. Ударени са спирачки на развитието на пазарната икономика, а правителството започва да контролира цените на все повече стоки. И въвежда нещо, което историците днес определят като модифицирана форма на централно планиране. Насърчава се наливането на пари в държавните предприятия, а печалбата на самите предприятия е предоставяна на икономически групировки.
  • 19 Хуарбуса

    12 1 Отговор

    До коментар #13 от "Вижте":

    И аз до пресконференцията му се бях хванал като теб, че е почтен родолюбец, но са му направили преврат от Москва, с помощта на редовите предатели. Затова му изгледах интервюто и се хванах за главата. По-добре да беше запазил мълчание... Този човек е неадекватен. Освен това си призна, че е раздал управлението на външнотърговските дружества на приятелите от ВУЗ-а. А за думите му за майкопродавците дето щял да ги чака с автомат, просто нямам думи!!! Той е една от големите причини да станат "майкопродавци" и да хукнат по света да се спасяват

    Коментиран от #21

  • 20 До ЦК на ГЕРБ

    3 8 Отговор
    Е като сте спечелили защо не управлявате, а крадливи и лъжливи ми шки?Защото освен ромовете ви, биячите ви и троловете ви, никой не ви иска.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Лъки

    4 6 Отговор

    До коментар #7 от "Банкер":

    'мЕрише' ли ти? А на ме ми мИрише, че не си много грамотен!

    Коментиран от #25

  • 23 ИСТИНАТА

    9 2 Отговор
    Тази песен че уж Сорос бил виновен за фалита на България , привържениците на Виденов я запяха последните години. Тогава пееха че уж Виденов се противопоставил на Руснаците и Газпром и те го приключили. Да си спомним кога ликвидираха Луканов!?! Октомври 1996 г.при премиер Виденов. Луканов бе представител на Топенерджи посредник на руския газ за България. Виденов бе взел страната на Мултигруп в конфликта между тях и Луканов. Знаете ли колко го интересуваше тогава Сорос за България?! Сорос ли изнесе житните ни запаси и после ги купихме на тройни цени. Сорос ли скри горивата от бензиностанциите и Сорос ли изпразни валутния ни резерв ? Сорос ли девалвира лева след като България нямаше валутен резерв и не можеше вече да спре девалвацията на лева? И сега Виденов решил да се връща като спасител!!!!
  • 24 Експерт

    9 5 Отговор

    До коментар #14 от "Българка":

    Не,четеш,не разбираш или ходиш на допълнителни курсове за невежество?Прочети устава и закона,публичен е,да ще ти отнеме малко време и не е толкова лесно,като плюенето по сайтове,но може би ще разбереш нещичко поне.

    Коментиран от #30

  • 25 Банкер

    3 0 Отговор

    До коментар #22 от "Лъки":

    Когато пускам официално прессъобщение,ще внимавам за правописа,обещавам и се извинявам

    Коментиран от #26

  • 26 оня

    1 1 Отговор

    До коментар #25 от "Банкер":

    "Когато пускам официално прессъобщение ще внимавам за правописа, обещавам и се извинявам." :))
  • 27 Не експерт

    5 5 Отговор

    До коментар #4 от "Експерт":

    "ЕКСПЕРТ" само през миналата година през март и юни капиталът е увеличен с 840 млн. лева от правитеслтвото. Тези пари от къде са експерте? Я малко по-леко като обиждаш, експерте!!!

    Коментиран от #29

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Експерт

    4 2 Отговор

    До коментар #27 от "Не експерт":

    ПРИВЛЕЧЕН КАПИТАЛ,кое не прочетохте или какво ви обиди?Най-капитализираната банка в момента!

    Коментиран от #36

  • 30 фффф

    4 3 Отговор

    До коментар #24 от "Експерт":

    Първо виж колко пари е "наляла" държавата и колко пари са "наляти" по програми на ЕС за малкия бизнес пък тогава обяснявай че банката е частно търговско дружество. Смешник!

    Коментиран от #31, #32

  • 31 Експерт

    2 2 Отговор

    До коментар #30 от "фффф":

    Къде четете частно търговско дружество?Комик
  • 32 Гост

    2 0 Отговор

    До коментар #30 от "фффф":

    Там няма ЕС програми,те са в министерството на икономиката.Там има кредити и кредитиране на търговски банки по програми за подпомагане.
  • 33 Здрав разум

    3 3 Отговор

    До коментар #1 от "Българка":

    Вероятно не си платила и лев данък. Хонорарите на тролове те не се декларират като доход. По въпроса за подсъдност: след източване то на банките при Жан бяха дадени на съд банкери-Моллов, Хърсев, Йосифов и други. Иван Костов ги амнистира, като свали отговорността за раздаване на НЕСЪБИРАЕМИ кредити. В случая с ББР кредитите са обезпечени и обслужени.
  • 34 Тредстоун

    3 1 Отговор
    А аз си мислих че щом банката е банката е в перфектно състояние и кредитния рейтинг и се покачва регулярно от Европа , щом дадоха 20 000 кредита без лихви по време на ковид пандемията и това не се е отразило на доброто и финансово състояние и освен тия 900 милиона кредит на тия 8 фирми са дали още два милиарда на дребни фирми и търговци всичко е наред , глей ти то не е било това целта ....
    Еднодневките на фатмака продължават с разграждането на държавността и конституцията , измислят си всякакви простотии за да оправдаят терора който прилагат повсеместно , все ми се струва че на 11.07 много човечета ще останат неприятно изненадани. Смешници.
  • 35 Новите одитори

    1 1 Отговор
    Одитите се купуват
  • 36 Не експерт

    0 0 Отговор

    До коментар #29 от "Експерт":

    Никакъв привлечен капитал не са тези 840 млн. Информирай се, преди да говориш глупости!!! През март правителството увеличва капитала със 140 млн. с решение на МС, с пари от приходите, през юни с още 700 млн. Чети и се ограмитявай преди да говориш глупости.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове