Last news in Fakti

27 Май, 2021 17:15 3 616 29

Хаос и милиардни задължения в енергетиката

  • енергетика-
  • андрей живков-
  • задължения

Като пример за задълженията на БЕХ, Живков посочи Националната електрическа компания, която към момента има над 2 млрд. лв. задължения, които не се обслужват редовно

Хаос и милиардни задължения в енергетиката - 1
Снимка: БГНЕС

Хаос, многомилиардна задлъжнялост на основни предприятия в сектора и прехвърляне на финансови проблеми от болната глава на здравата. Това отчете служебният министър на енергетиката Андрей Живков на днешния преглед на финансовото и икономическото състояние на държавните дружества в сектор "Енергетика".

Той посочи, че Българският енергиен холдинг е натрупал задължения, решавайки краткосрочни проблеми на ТЕЦ "Марица - Изток - 2", на мини "Марица - Изток" и "Топлофикация" - София. Тези задължения стрували 100 млн. лева годишно. Според министъра парите е можело да се използват за по-добри цели, но за съжаление "липсата на политика в министерството го е довела до това състояние".

"Липсват всякакви вид мерки по отношение на най-тежките проблеми, каквито са въгледобива и неговата перспектива в контекста на бъдещето. Нашият екип е амбициран да се фокусира върху стабилизирането на дружествата финансово. Това означава да заздрави финансовата дисциплина, където тя е нарушена. Искаме да видим визия от мениджмънта на компаниите", заяви Живков, цитиран от "Офнюз".

Другият фокус, върху който министерството ще работи, е да отпуши всички възможни средства, които ЕК предлага, за да се осигури перспектива за разрешаване на проблемите.

„Дружествата в сектор „Енергетика” са обединени под шапката на Български енергиен холдинг. Структурата е била създадена с идеята да има достъп да атрактивни финансирания, като използвайки ги, да се превърне в регионален играч. Подобни проекти в други държави са сработили и там компаниите наистина са се превърнали в регионални играчи. У нас компанията наистина има достъп да атрактивни финансирания, но вместо да ги използва за развитие, холдингът ги е използвал за решаване на настоящи проблеми. БЕХ, с дългосрочните задължения, които поема, решава краткосрочни проблеми, което е класически пример за път към дългова спирала, от която изходите не са приятни”, обясни Живков.

Като пример за задълженията на БЕХ, Живков посочи Националната електрическа компания, която към момента има над 2 млрд. лв. задължения, които не се обслужват редовно, както и ТЕЦ "Марица - Изток 2", която през последните години била в критично състояние.

„Към момента задълженията на ТЕЦ-а са от порядъка на 580 млн. лв. към БЕХ. Разбира се, състоянието на ТЕЦ-а дава отражение върху състоянието на Мини „Марица – Изток”. Там в резултат на това, че ТЕЦ-ът не плаща навреме въглищата, възникват ликвидни проблеми за мините. Тази верига БЕХ – ТЕЦ –Мини се движи в непрекъсната задлъжнялост, без визия как могат да бъдат решени проблемите. Проведохме много срещи както с мениджърите на дружествата, така и със синдикатите. Проблемите наистина се сериозни, хората са разтревожени”, подчерта служебният енергиен министър.

Живков съобщи, че БЕХ е прибегнал до изземване на извънредни дивиденти от печелившите дружества в системата. Печалбата на АЕЦ се е увеличила заради цената на тока, поради тази причина БЕХ е теглила 2 пъти от него извънредни дивиденти. Същото се е случило и с Електроенергийния системен оператор (ЕСО).

„Ако тази практика продължава, може да бъде застрашена инвестиционната програма на дружеството, която е свързана с трансграничните връзки на електроенергийната система и безпроблемното обединение на пазарите, които предстоят да се извършат.

За „Булгартрансгаз” Живков припомни, че започва нов инвестиционен проект. По тази причина обаче задълженията на дружеството са нараснали.

„Принципно да се правят такива инвестиционни проекти не е зле, но когато идеята е да има увеличение на паричните потоци. Имахме възможност да огледаме някои данни и имаме обосновани съмнения в това, че рентабилността на проекта е такава, каквато е представена на обществото. „Булгаргаз” е другото дружество, което е обществен доставчик на газ и страна по договорите за доставка. Това от своя страна трябва да ни гарантира диверсификацията. „Булгаргаз” също има ликвидни задължения, които са породени от „Топлофикация – София”, които редовно не изплащат задълженията си. Това прави така, че „Булгаргаз” да се превърне във финансово нестабилно дружество, това е недопустимо и БЕХ цедира задълженията на „Топлофикация”, а те са в огромни размери – около 860 млн. лв.”, посочи енергийният министър и добави, че не са предприети мерки тези задължения да бъдат изплащани.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 30 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 zeus

    94 8 Отговор
    Видимите резултати от 11 годишното управление на еднокнижника.
  • 2 Стахановец

    85 9 Отговор
    Никаква милост за тези герберастки подлоги ...дайте ги на Съд !
  • 3 честен ционист

    85 9 Отговор
    Баце е забатачил положението във всички сектори и опбласти на обществения живот, въпреки че ще хвърли вината на Вова и лошите руснаци.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 КОТарАК

    51 8 Отговор
    искате да ,,счупите ''държавата ли ....:)
  • 6 гост

    46 8 Отговор
    Нема а се плашите ! От 1 юли ще ви вдигнем тока и ще покриете загубите ! Споко !
  • 7 Серж

    64 8 Отговор
    Теменужка не я жалете, а е конвоирайте към . . .тюрмата !
  • 8 Последния Софиянец

    61 8 Отговор
    Теменужка веднага в затвора!
  • 9 бомбата

    47 5 Отговор
    Теменушката с чушка каза,че това е лъжа и Българският Енергиен Холдинг (Е-БЕХ ти лелята)бил на печалба с 60 милиона лева. Другото било Лъжа.

    Коментиран от #14

  • 10 ПЕЕВ

    9 46 Отговор
    този нов министър почна да се оплаква още от първия ден.ами работи ако не можеш напускай

    Коментиран от #11

  • 11 Бойко Разбойко

    32 7 Отговор

    До коментар #10 от "ПЕЕВ":

    Пари нема, действайте!
  • 12 SAAB

    24 7 Отговор
    Бившите на са за централния........за централните са !
    Пари нЕма повръщат.......поне да не ги харчат с кЕф !
  • 13 Хаос

    44 8 Отговор
    с една дума и разруха и яко крадене.Егати "стабилността "за която говори Дариткова с розовите очила ,Теменужката,дето като навита невеляшка на всяко интервю не млъква и лъже като циганка.Това е стратегията на ОПГ ГЕРБ-НИКАКВА,каквито и са и министрите.Никога повече грабители и диктатура.Всичко да е прозрачно и тия държавни структури да се контролират от министрите и да разберат,че са там да защитават държавния интерес.Те се вживяват като собственици.ДОКОГА???????
  • 14 ихааа

    32 7 Отговор

    До коментар #9 от "бомбата":

    Дори и да е вярно че е на 60 мириона печалба, смятай какво крадене е падало при милиарди оборот!
  • 15 !!!?

    12 31 Отговор
    От министрите на Харвард чуваме само констатации, а вместо те да преставят "визия" за по-добро бъдеще на ресорите си, упрекват отделните сектори за липса на визия !!!?
  • 16 ДЪРЖАВНОТО Е ТАКА

    7 19 Отговор
    КАТО ПРИ СОЦА.....ЗАТОВА...ПРИВАТИЗИРАЙ
  • 17 Белене

    29 6 Отговор
    Перспективата е Белене и затваряне на всички ТЕЦ-ове, ВЕЦ-ове, перки и фотоволтоици, на които им плащаме, че съществуват без да произвеждат ток, а милионите дългове от банки ги водят на името на всички българи, без значение, че някои си купуват ролдове за милиони с печалбите от ВЕЦ-ове.
    Реакторите докога ще седят под брезент????
    Нали имате сто и двадесет милиарда БВП, какво са 16 милиарда за Белене без посредници и евтин ток за обикновените хора.

    Коментиран от #27

  • 18 Ужас

    30 8 Отговор
    Където и да бръкнеш, все за милиарди са проблемите! И с цялата си наглост, продължават да се показват по телевизията и най нагло да пускат лъжи и кьорфишеци! Истински престъпници! България дори по мутренските години, не беше така превзета от престъпници!
  • 19 Чаушеску

    19 7 Отговор
    КЪДЕТО СЕ ПИПНЕ-САМО ЛИПСВАЩИ МИЛИЯРДИ,ДАЛАВЕРИ И КОРУПЦИЯ! ПИТАМ,ТЕЯ КАЛИНКИ ОТ ГЕРБ И БОКО КАК СА УПРАВЛЯВАЛИ БЪЛГАРИЯ??? ИНАЧЕ ПАРИ ЗА НАРОДА НЯМА,НО ЗА КРАДЕНЕ ИМА.НИЩО НЕ Е РАБОТИЛО НОРМАЛНО 12 ГОДИНИ! АЙДЕ,ЕДИН ЧЕРВЕН КАРТОН ЗА ГЕРБ НА ИЗБОРИТЕ НА 11.07.21
  • 20 Стига реване

    6 4 Отговор
    Нъл` са ий демонокрация и навсякъде има банани? Дънки във всеки магазин и пазар! Какво толкоз не са ви угодили? Та извода е внимавай какво си пожелаваш.
  • 21 АБВ

    6 12 Отговор
    Много лъжи много завист.За пет стотинки не им вярвам на тези комуняги.
  • 22 Гост

    3 6 Отговор
    теменуга на мига у Сливенския! Много граби тая в името на господаря си! Много долна жена, веднага у Сливенския!
  • 23 Матей

    4 6 Отговор
    Тъъъй,почва вълна от ревизии,по министерствата ,не само за политически престъпления в силовите ведомства,ами и в икономиката и финансите,в еврофондовете,от там ще излязат недобори не за десетки,а за стотици милиарди.То бива крадене и лапане,такова чудо не е било по света.И докато се стигне до по-ниските нива,ще остане за редовното правителство,затова гласувайте срещу герб,да бъде разследвано всичко,което са вършили и да бъдат разнищени ,да видят кон боб яде ли.
  • 24 Behemoth

    3 4 Отговор
    МАФИЯ!
  • 25 Умен по цялата глава

    2 2 Отговор
    Човека говори за междуфирмена задлъжнялост,а не за Липсващи милиони,ама нали дотук коментиращите сте Торба акъллии....(понеже акъла ви прелива и си го носите в торба на рамо,което е в повече от вместимостта на черепните кутии),та как да ви обясни на вас нещо човек.....
  • 26 ТОЧКАТА

    5 1 Отговор
    бай ТОШО ни направи ЕНЕРГИЕН ЦЕНТЪР НА Балканите!!!!!И с ЗАПОЧНАТ проект за ВТОРА АЕЦ!!!!!..ТЕ /тиквите и теменужките/ни върнаха в 1944г!!!!!
  • 27 ТОЧКАТА

    2 1 Отговор

    До коментар #17 от "Белене":

    ПРОБЛЕМЪТ Е сащ!!!!!
  • 28 Кюфте

    1 1 Отговор
    Кюфтето Теменуга знае ли закона на Ом-а?
  • 29 chi

    1 1 Отговор
    Теменужке, казвай къде са парите?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове