30 Май, 2021 21:54 4 926 70

Асен Василев: На всички нива се виждат системни течове

  • асен василев-
  • министър-
  • финанси

Държавата е имитирала дейност, заяви финансовият министър

Асен Василев: На всички нива се виждат системни течове - 1
Снимка: БГНЕС

"Има фирми с милиони в каса. Земекопна фирма има 32 700 000 лева на каса. Защо са й? Общо над 4 милиарда лева стоят на каса в над 13 000 фирми с касова наличност от над 100 000 лева.

Разполагаме с малко над 8 млрд. лева, но 6 от тях не можем да пипаме. Разполагаме реално с малко над 2 млрд. лева. Изпълняваме бюджета така, както е заложен. Имаше малко закъснение с акцизите, което се навакса".

Това каза финансовият министър Асен Василев в предаването "120 минути" по bTV, цитиран от Епицентър.бг.

"Когато има непредвидени разходи, а такива е имало до май, те се правят за сметка на други разходи. Друг е въпросът какви са те. Според мен, няма да има проблем да останем в рамките на дефицита. Трябва да се направи актуализация на бюджета. Колегите в НАП и митници направиха анализ. Започнаха проверки на фирми с голям финансов ресурс от държавата. На база на това очакваме да се вдигнат приходите в хазната до края на годината", заяви министърът.

"Беше нужна актуализация и това го казах още първия ден. Г-н Борисов доста време управлява. Представете си, че имаме приходи. Ние не можем да го харчим без парламент. Ние не може да увеличим разходите. За да продължим разходите за пенсионерите, трябваше да дръпнем от разходите на министерствата", обясни Василев

"237 милиона са отишли по мерките 40 на 60, 170 млн. са дадени на МЗ. Това е било бюджетирано до март. Има пари за БНТ – 20 млн. Има разход от 22 млн. за фонд на фондовете. Ще направим преглед какво се случва там. Той е на загуба. ББР също е на загуба. Това е притеснително. Големите длъжници като „Брикет“, се обадиха и поискаха да започнат да се издължават данъчните задължения. Има още 6-7 фирми такива", допълни той.

"Румен Спецов /бел. ред. шефът на НАП/ е бил точка за контакт на НАП с Европол. Как може да се стигне до дългове от 40-50-60 млн.. Всички знаем, че ако един месец не си платиш задълженията, НАП започва да си търси парите. Всички предприятия са в криза заради коронакризата, но повечето си плащат дълговете към НАП", каза Василев.

"Има фирми с милиони в каса. Земекопна фирма има 32 700 000 лева на каса. Защо са й? Общо над 4 милиарда лева стоят на каса в над 13 000 фирми с касова наличност от над 100 000 лева. Това чисто методологично е една много рискова фирма, която трябва да бъде проверена. Гласовете се купуват в кеш и той трябва да излезе от някъде – или от фирми, които го имат на каса или някой да го изтегли от лична сметка. Не вярвам, че купувачите на гласове теглят лични пари от банката", разясни финансовият министър тезата си, че фирми, които държат големи касови наличности участват в изборна търговия.

"Плащанията в кеш са ограничени до 10 000 лева. Трябва много кешови плащания да се правят. Този кеш трябва да излезе отнякъде. Не вярвам, че тези, които купуват гласове ще теглят от личните си сметки в банката. Опитваме да преориентираме методологията по която се работи в НАП и митниците.

Искаме тази методология да се преориентира към големите фирми, които взимат големите обществени поръчки, например. Нека да отидем там, където са потенциалните големи щети за бюджета. А не да гоним фризьорските салони. Става въпрос за много повече пари", продължи министърът.

"Силно притеснително е, че на всички нива и във всички системи се виждат системни течове. Или правилата са били такива, или инструкциите. Държавата е имитирала дейност – да гони фризьорските салони, но не и големите фирми. Същото е в енергетиката. Там има огромна задлъжнялост", каза Асен Василев.

"Очакваме да вдигнем значително приходите благодарение на новия начин на работа на НАП и митниците. От другата седмица започват проверките на големите фирми. Ако имаме 500 милиона повече приходи, не можем да ги харчим без разрешение от парламента. Нуждата от актуализация не идва от това, че е нарушен балансът на приходи и разходи, а от това, че за април и май не бяха заложени допълнителните разходи за пенсии. Но бяха направени като се дърпат от други пера", допълни той.

"За да продължим мярката за пенсионерите дръпнахме по 0,8% от разходите на всяко министерство", заяви служебният министър на финансите.

"За мое голямо учудване Фондът на фондовете, който управлява 1 милиард лева е на загуба. Това е силно притеснително. Необяснимо е как се стига до натрупване на дългове по 20-50 милиона към НАП. За да се стигне да такова натрупване или не е имало реакция или тя е била затруднена", описа завареното положение Василев.

"Притеснително е, че на всички нива във всички системи се виждат системни течове", завърши Асен Василев.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 64 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Абе

    40 5 Отговор
    откъдето е текло пак ще тече хихи
  • 2 Бойко Разбойко

    64 9 Отговор
    Имат кеш в касите ,че като мина на проверка с джипката да има какво да ми дадат за шкафчето.
  • 3 Шуми германеца

    57 8 Отговор
    Така е направено за да може да се кради !
  • 4 Назначи

    16 12 Отговор
    Гойко за водопроводчик, дай му фр ключ и гопускай по пързалката.. Хи хи
  • 5 На Бойка

    43 9 Отговор
    шкафа не тече, там само се пълни !
  • 6 Банкеръ

    62 6 Отговор
    Няма база за сравнение на този министър с един бивш финансов министър от свищовския ПУЦ, дето премрежваше очички и мрънкаше нешо си...
  • 7 Велика Сърна моя роднае

    12 56 Отговор
    Много опулен тоя ...бих предложил полеви наркотест
  • 8 Anonim

    16 56 Отговор
    Закриваме отрасли за да няма течове тоя мистър Бийн от къде го спусна шофьора Радев съд и затвор за малоумното служебно правителство

    Коментиран от #17

  • 9 Абе , пич ..

    6 34 Отговор
    Намали пикселите ве ...
  • 10 Браво момче!

    76 10 Отговор
    Гледах те по телевизията! Изключително компетентно и свободно обясни всичко! Такива хора трябват на България! Дано при редовно правителство, да влязат хора като теб!

    Коментиран от #13

  • 11 До министър Асен Василев

    58 10 Отговор
    АСЕНЧО, МОЛИМ ТЕ, НАМЕРИ ОТКРАДНАТИТЕ НАШИ ПАРИ! 10 ГОДИНИ ЕДВА ПРЕЖИВЯВАМЕ, А ТОЯ КРАДЕЦ И БАНДИТ БОРИСОВ ГИ ХАРЧИ ЗА СВОЯ УГОДА. СТЕГНИ КРАДЛИВИТЕ ХАЙДУЦИ С ТЪНКАТА ВРАТОВРЪЗКА И ВНИМАВАЙ, МОЕТО МОМЧЕ, ДА НЕ ТИ СКРОЯТ НОМЕР КАТО ПО ВИДЕНОВОТО ВРЕМЕ.
  • 12 Последния Кремиковчамим

    34 9 Отговор
    Утре сички в Козлодуй на протест !
    ДА ИЗМИТЕМ ШАЙКАТА ГЕРБ
  • 13 Прави екип, Василев! С теб сме!

    54 9 Отговор

    До коментар #10 от "Браво момче!":

    Василев, направо продължаваш и след изборите. От кога чакаме такъв министър на финансите!!!
  • 14 Велика Сърна моя роднае

    13 39 Отговор
    Много прилича на обсебен от налудничава идея това момче ...... идеята за всеобщ комОнизм
  • 15 !!!?

    13 40 Отговор
    Господин министър, гледайте да не си стъпчете харвардската диплома в служба на генералите !!!?

    Коментиран от #24

  • 16 Кармен Газарян

    9 25 Отговор
    Деа и Уткачалката мо
  • 17 Ах ти, палава кратунка!

    34 7 Отговор

    До коментар #8 от "Anonim":

    Боко, ти си! Познах те по простотията!

    Коментиран от #37

  • 18 проф.Ментарджийски

    8 27 Отговор
    Типични сиНтоми на нентална дистабилизация ,сигурно "кримския " мост между полукълбата е закърнял по рождение
  • 19 селтак

    9 33 Отговор
    Асенчо и вие не сте стока бе бачков,гледай да не ти клюмне навиреното носле на 11.07.!!!
  • 20 последната Тихуанка

    14 25 Отговор
    Ба ти червенопитека изкукЪл
  • 21 Другия с коня

    10 40 Отговор
    кОЙ СИ ТИ,че да ми казваш КЪДЕ да си държа парите - в касата или в банката...парите са си МОИ бе,червен цървул...След изборите утичаш в Канализацията откъдето си дошъл,а ние оставаме да работим в България...Лустрация!!!!

    Коментиран от #26, #28, #49, #57

  • 22 Шайба

    32 2 Отговор
    В България открай време е така,цеди се комара,тупа се брашнения чувал,дере се от обикновения човек,от най-бедните,сакън да не надигнат глава,че току виж се почувствали хора и потърсили сметка на народните изедници и политици,умишлено държащи народа си в калта за да могат да си благоденстват на спокойствие.
  • 23 Доктор Радева

    11 32 Отговор
    Този базедова болест ли го мъчи или редовно облещените му очи наистина са онази всеизвестна мимика, с която лъжецът неистово се опитва да вдъхне малко повече правдоподобност на лъжите си ?

    Коментиран от #25, #50

  • 24 Ето ги нашите пари

    25 6 Отговор

    До коментар #15 от "!!!?":

    Не бой се, крадлльо, той няма да я стъпче, но ти като нямаш и диплома, какво да те правим?
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Бойко Разбойко

    17 4 Отговор

    До коментар #21 от "Другия с коня":

    Дай си парите в моето шкафче да ти ги пазя.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Деааа малоумника!

    15 2 Отговор

    До коментар #21 от "Другия с коня":

    Колко пъти да ти казваме, да не си бършеш устата с опашката на коня! Пак е пръднал!
  • 29 последната Тихуанка

    6 10 Отговор
    Утре всички на претест пред Позитамо !
    Ще раздпънем палатките !
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 мдаааа

    7 14 Отговор
    Айде стига сте го насърчавали , че ше му изпаднат фаровете некъде ...
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 последната Тихуанка

    7 3 Отговор
    А ЧЕКМЕДЖЕТО пълен ли й ?
    Бацо Барселонкски поръчали нов жип Исузо
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Доктор Радева

    4 12 Отговор
    След като тук е сборният пункт на горилите, биячите и прочее ратници на Асенчо Василев, очевадно момчето наистина има от какво да се притеснява и опазва...
  • 36 !!!?

    10 14 Отговор
    Министъра изобщо не е в час. Чуди се защо много фирми имат пари на "каса" и веднага го свързва с купуването на избори. Повече от 4 млрд. за купуване на избори !? От чат'овете на Черепа се разбира, че е налял в протеста десетина петнадесет хиляди ! Министъра явно не иска да види основната причина за пари на "каса" - сивата икономика. А в нея всички партии са съучастници, защото по този начин се редуцира Брутния вътрешен продукт с 30% за да се получават по-голями помощи от ЕС - бедната България с перманентните задръствания към Гърция !!!?
  • 37 Миндилче тъпо

    5 3 Отговор

    До коментар #17 от "Ах ти, палава кратунка!":

    Ти си Софиянски познах те по мазното ята
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Jonansson

    6 17 Отговор
    Тоя само по физиономията на личи че е психо. За болшевишкия престъпник рашкоф да не говоря. Измет..
  • 40 Jonansson

    9 15 Отговор
    Изобщо цялото служебно правителство е съставено от болшевишки престъпници и подлоги. Начело с главния престъпник у.т.р.е.п.ката радеф..
  • 41 СЧЕТОВОДИТЕЛ

    3 8 Отговор
    АБЕ ТЪПАК ИНВЕСТИРАМ В ЗЛАТО А НЕ В ТОАЛЕТНА ХАРТИЯ ЗА ТОВА ПАРИТЕ СА НА КАСА ЗА ДА НЕ МОЖЕ ДА ГИ КРАДЕТЕ

    Коментиран от #42

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 СЧЕТОВОДИТЕЛ

    4 6 Отговор
    ТОА НИ МИСЛИ ЗА ПО ПРОЗТИ ОТ НЕГО /МНОГО Е ПРОСТ/
  • 46 разума

    10 4 Отговор
    ББ харчеше излишъците от бюджета без да пита никого. Хвърляше пари от джипката на всеки който му поиска. Главния прокурор ни чул ни видял и не знае на кой свят е. Гледа в очите ББ и не смее да помръдне.
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 радева

    2 2 Отговор

    До коментар #27 от "Доктор Радева":

    "докторката"! Оправи си правописа!
  • 49 я кажи

    4 1 Отговор

    До коментар #21 от "Другия с коня":

    какво лустрация, че те тук никой не знае. Защо сте толкова необразовани, бе!

    Коментиран от #60

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Хахонимен

    1 2 Отговор
    Как така БНБ има печатница за пари а парите в касите на частници и в БНБ има 8 млрд лева които гарантират валутния борд

    Коментиран от #53

  • 53 А ти

    2 0 Отговор

    До коментар #52 от "Хахонимен":

    какво си мислиш? Че като ти кефне и ги подкарваш като вестници! 😃
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Сидней Рейли

    2 4 Отговор
    И какво ще промените - нищо! Пълни разказвачи на приказки - като баш ментора - Христо Иванов. А да направихте - арестувахте трима полицай от Пловдив - те са виновни за 60млрд. външен дълг и 30 млрд. несъбрани вземания. Как се борите с корупцията и мафията, и чиновничеството?
  • 56 Хахонимен

    2 1 Отговор
    Европа като дава евро
    за съфинансиране на европроекти в България и субсидии значи държавата и фирмите имат пари

    Коментиран от #59

  • 57 това е

    11 0 Отговор

    До коментар #21 от "Другия с коня":

    Ами в западните страни дори ако превеждаш пари повече от 12 000 € трябва да доказваш произход на парите, пък ако държиш толкова много кеш в брой, могат да заподозрат мръсни пари, за които не можеш да докажеш произход или че финансираш с тях престъпна дейност. Така че парите са в банките с доказан произход и да се вижда къде и за какво отиват, дали се плаща прилежно данъци за тях.
  • 58 да питам

    3 3 Отговор
    Тука само аз ли виждам теч ?! Абе , на тоя ше му изтечат очите ве ...
  • 59 Ако

    1 0 Отговор

    До коментар #56 от "Хахонимен":

    не се крадат, може и да си прав! В нашият случай, си на грешната пътека!
  • 60 Другия с коня

    6 1 Отговор

    До коментар #49 от "я кажи":

    Лустрацията е Закон с който се забранява съществуването на Комунистически Партии и техните наследници и Правоприемници.Забрана за участие в Икономическия живот на Държавата на Членувалите в тези Партии,заемането на висши ръководни постове и Експроприация на Имуществото Им.Отнемане на Званията придобити от тях и Образователните цензове.Това е Лустрация.Така Комунистическата Мафия се отстранява от Държавата и тя се спасява от ТЯХ.

    Коментиран от #62

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Ние

    4 3 Отговор

    До коментар #60 от "Другия с коня":

    лустрация знаем какво е! не са ни нужни цитатите ти! Ама какво лустрация, ще правиш на това образовано момче, на което по всичко му личи, че е в час и си върши работата повече от добре! Него ли ще лустрираш конярке? Може би е твърде образован за разбиранията ти? А? По добре ни е някой тъпак, да мънка и ежедневно да говори с лъжи и опорки!

    Коментиран от #69

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 добри джуров

    0 1 Отговор
    МММММ а мъй просто Българи и не се влияем от женската котка -Свети Георги победоносец а не Жорж и тем подобни
  • 65 ПАЛЯЧОВЦИ

    3 3 Отговор
    НАЗНАЧЕНИ ОТ ЮМРУКОВ С ЯСНАТА ЗА ВСЕКИ ЦЕЛ..И ТОЯ И ОНЯ И СЛЕДВАЩИЯ ...ЩЕ ИМА ЛИ НЯКОЙ ОТ ТЯХ ДОБЛЕСТ, ДА КАЖЕ ИСТИНАТА ??????????АКО ДА,РИСКУВА ДА БЪДЕ МОМЕНТАЛНО ИЗХВЪРЛЕН, ЗАМЕНЕН...
    ДОПУСНИМ ЛИ ЧЕНГЕДЖИЙНИЦАТА ДА УПРАВЛЯВА,МАЙКА НИ ЖАЛНА. САМО СЛЕД ПОЛОВИН ГОДИНА БГ Е ФАЛИРАЛА..ТАКИВА ДОКАЗАНИ СПЕЦИАЛИСТИ СА ,ЧЕ ТРИ ПЪТИ УСПЯХА ДА ФАЛИРАТ ДЪРЖАВАТА ДО СЕГА..СЛЕДВА ЧЕРТВЪРТИ ФАЛИТ.
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 добре

    2 3 Отговор

    До коментар #62 от "Ние":

    И по кое е в час? Вярно , за завършилите Харвард , вратите са широко отворени навсякъде , но също така ,не ти дава право да говориш глупости. Асенчо фалита виси с около 8 милиона паунда на английската хазна, срещу него и съдружника му има заведени дела от кредитори. Та ако така ще ни оправя бюджета, мерси. Този минава Гечев с 200.

    Коментиран от #70

  • 70 Когато

    3 1 Отговор

    До коментар #69 от "добре":

    няма какво да кажеш, не е нужно да ни цитираш глупости от жълтата преса, с единствената цел да тролиш и защитаваш лъжи и простотия! Това не вреди на мен или на достойните хора, които манипулативно, ежедневно оплювате и заливате с всевъзможни лъжи и п0мии! Но за сметка на това, показва изключителната подлост и безпомощност! И загубата е единствено за вас, за моралните ви ценности, както и за герб, които плащат за евтината си манипулация! Изключително жалки хора!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове