31 Май, 2021 15:43 2 098 20

Сандов: Трябва да се спре безпощадното бетониране по Черноморието

  • борислав сандов-
  • черноморие-
  • бетон

По думите му трябва да се спре безпощадното бетониране на последните останали места по нашето крайбрежие, които имат потенциала да привличат туристи

Сандов: Трябва да се спре безпощадното бетониране по Черноморието - 1
Снимка: БГНЕС

Бургаският административен съд провежда заседание, на което се разглежда строителното разрешение за обектите край местността "Алепу". Окръжната прокуратура в Бургас протестира решение на екоинспекцията да не се извършва оценка на въздействието върху околната среда за проекта за така наречената подпорна стена и бъдещият ваканционен комплекс. Противосвлачищното съоръжение вече е изградено и е с удостоверение за екоексплоатация, а хотелският комплекс е замразен, защото има висящо дело във Върховния административен съд.

„Следя с очакване бургаският съд да определи, че решението на Регионалната инспекция по околната среда и водите е незаконосъобразно поради причината, че проекта, който видяхме всички, наречен подпорна стена е оказал сериозно въздействие върху околната среда, а предвижданията за изцяло нов ваканционен комплекс със сигурност ще доведат до сериозно въздействие върху околната среда, следователно трябва да бъде направена оценка и ако тя покаже негативно становище, каквото се очаква, то такъв комплекс да не бъде допускан. Аз бях преди седмица в района. Трябва да ви кажа, че са унищожени голяма част от местообитанията за гнездене на морски лястовици и други видове там. Видно, защото те са останали в една много малка част на север от подпорната стена в клифа, в който гнездят. Там имаме доста брутално нарушение на закона и нагъл опит да бъде наречено едно хотелско съоръжение с друго име и през геозащитно съоръжение да бъде направен опит да се построи хотелски комплекс“, каза за БНР Борислав Сандов, съпредседател на „Зелено движение“, депутат в 45-ото Народно събрание от листата на „Демократична България“, който бе част от временната комисия за ревизия на досегашното управление.

По думите му трябва да се спре безпощадното бетониране на последните останали места по нашето крайбрежие, които имат потенциала да привличат туристи.

"Трябва да разберем най-накрая, че България има друг сегмент в туристическия отрасъл, който трябва да бъде опазен, съхранен и развит и той е по-голямата възможност за развитие на туризма. Само с изграждане на хотели, особено на първа линия, това няма да се случи", допълни в предаването "Хоризонт до обед" Сандов.

Той коментира, че трябва да има по-строг контрол върху дейността на концесионерите и когато извършват нарушения да им бъдат налагани санкции.

"Една част от тези концесионери си позволяват да унищожават дюни, една част от тях си позволяват да поставят съоръжения, които са в нарушение на закона, като бетонните постаменти на плаж "Смокиня", една част от тези концесионери си позволяват да не оставят достатъчно пространство за свободно плажуващи, което е вменено по закон, изземване на територии от плажа за други нужди".

Той подчерта, че трябва да се финализира процеса за картиране на дюните.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 14 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Bai Nudals

    18 2 Отговор
    Късно е то нашето море вече на нищо не прилича...
  • 2 Решение

    1 0 Отговор
    Ковид-26 ще оправи нещата.

    Коментиран от #5

  • 3 Българка

    16 1 Отговор
    Мутрите, включително и концесионерите си позволяват безобразията не само защото нямаме работещи институции, но и защото не се събарят всички незаконни обекти, а нарушителите да имат ефективни присъди и да размишляват в затвора. Докато не се освободят от борисовчета, пеевчета, гешевчета ,доганчета всички институции, докато не се направи съдебната реформа, няма да има светлина в тунела
  • 4 frozer

    12 1 Отговор
    Цирк, Бате ,цирк ....Всички знаем че каквото и да стане на Алепу ще си остане "Укрепващия"хотел....дори плажа ще се застрои почти до морето. Всичко е игра с Публиката. Никакви екозащитници,никакви прокуратури няма да защитят природата...Парата играе.
  • 5 0808

    13 0 Отговор

    До коментар #2 от "Решение":

    ... тъпите и алчни чутури не разбраха, че вече туристи няма.... и искат още да унищожават що живо е останало на брега..споко.. ще дойде времето на насочени взривове с които хотелче по хотелче ще изчезнат.
  • 6 русенец

    7 1 Отговор
    Късно е да спирате бетонирането. Всичко е в бетон и хотели. На всеки престрашил се да отиде там турист му се пада по хотел и нещо.
  • 7 гост

    4 0 Отговор
    Обърнете се към прокуратура-тура-тура.турата.
  • 8 справедливост

    4 0 Отговор
    Всички беди идват от едно място и това е съдебната система. Когато тя не работи разпадът е навсякъде няма смисъл да изброявам всички сфери, защото това се вижда от всички. Няма едно нещо, което да е наред и това е точно по тази причина не работещата съдебна система. Закони има, но не се изпълняват и не се търси наказателна отговорност от престъпилите ги, е тогава как може да се очаква да има ред? Няма как да стане. Докато не започнат да влизат задълго в затворите всички престъпили законите никога няма да се оправим, ако ще не една спец служба да се направи, ами 100 такива.
    Тук трябва да влезе Лаура Кьовеши и тя да се разпорежда едва тогава нещата ще се оправят, ама знам, че тази няма да стане.
  • 9 Миро

    2 2 Отговор
    Автора не е ходил до морето ни изобщо иначе нямаше да пише това. Всичко е бетон човече. Сега освен да слагат бетон върху бетона друго няма.
  • 10 Виновна е прокуратурата

    5 0 Отговор
    И първия осъден трябва да е гешев!!
  • 11 Аааа добре

    6 0 Отговор
    И кой ще го спре ???
    Абе как са го спряли в Гърция ?
    Там такова чудо нема
  • 12 Дрън-дрън глупотевини...

    2 10 Отговор
    Нищо не се бетонира или поне няма нищо общо реалността.... дъвка за неудачници е темата с бетонирането. Който иска пущинаци, да ги види в Северна БГ, а после да се разходи по Черноморието. Имаме страхотно море, курорти и достъпна среда за плаж, забавление и разходки. Нищо по различно от останалия свят, само че при нас е класи над Гърция, Френска ривиера и ред други. А повечето мрънкащи, не са ходили на нашето море поне от 20 години.

    Коментиран от #13

  • 13 Ко речи😂😂😂😂

    8 0 Отговор

    До коментар #12 от "Дрън-дрън глупотевини...":

    Бегето било класи над гърция и ривиерата😂😂😂😂

    Коментиран от #17

  • 14 Миралай

    2 0 Отговор
    Лески жингиби рекох ли ти че зян курбан ше станеш?а ти свята република си щял да правиш
  • 15 Миралай

    1 0 Отговор
    Лески жингиби рекох ли ти че зян курбан ше станеш?а ти свята република си щял да правиш
  • 16 Пешо Бетоновоза

    2 0 Отговор
    Само и тая година, после спираме. Гле'й ги, не вярват.
  • 17 Хохохо

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "Ко речи😂😂😂😂":

    Ами той човека си е написал правилно, дрън дрън глупотевини.
  • 18 Христов

    4 1 Отговор
    Кой да го спре това бетониране, Сандов? Къде бяха твоите дружки от зелените и Тома Белев, когато правиха Алепу? Къде гледаха и защо тогава не протестираха!
  • 19 Описвам Латвия....

    0 0 Отговор
    2018 год, комадировка в Лиепая , Латвия. Координаторите на проекта ни развеждат в морската градина стигнахме и до плажа.
    НИТО ЕДНО ЗАВЕДЕНИЕ В БЛИЗОСТ ДО ПЛАЖА И ГРАДИНАТА, НИТО ЕДНА КЪЩА..КИЛОМЕТРИ ЧИСТ ПРАЗЕН ОТ БЕТОН ПЛАЖ.
    Попитах ги, как така са опазили тези места. Хората казаха че някакъв "бизнесмен" в неактивен сезон през март е опитал да си построи къща.. Общественоста скочила , накарали го да я събори и да разчисти. Друг искал заведение на плажа...Същата съдба.
    Обединени. А тук се делим на какво ли не, на любители на хотели и на палаткари, на сини, червени и зелени...
    Но в едно много си приличаме :
    Че нищо не правим и скоро няма да има място без бетон на нашето красиво Черноморие.
    Парите нямат спиране.
    Жалко
  • 20 Батко

    0 0 Отговор
    Тоя корумпиран 'еколог' Сандов е за ТЕЦ, които са най-големите замърсители и му плащат, и е против АЕЦ, които са единственото решение. Докога ще търпим такива корумпета?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове