1 Юни, 2021 09:43 1 511 17

Янаки Стоилов: 3 месеца за анализ на дейността на спецправосъдието са прекалено дълго

  • янаки стоилов-
  • спецпрокуратура

Проблемите в арестите и затворите според него са хронични от години

Янаки Стоилов: 3 месеца за анализ на дейността на спецправосъдието са прекалено дълго - 1
Кадър БНТ

Аз се опитвам да се намери рационалното решение, затова беше и моето настойчиво предложение, което Висшият съдебен съвет одобри, да се направи анализ за дейността на специализираните институции от тяхното създаване до сега - това са приблизително десет години, достатъчно време, за да се подходи непредубедено и да се стъпи върху реалните факти.

Това заяви в "Денят започва" по БНТ служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов.

"Мнозинството във Висшия съдебен съвет смятат, че тази дейност трябва да продължи поне 3 месеца, за да се стигне до необходимия резултат. За мен това време е прекалено дълго, защото фактите могат да бъдат събрани и след като критериите са установени от двете колегии, резултатите да бъдат дадени някъде към началото на август, когато би трябвало да заработи новият парламент, за да може той да разполага с необходимата информация", коментира той.

Вчера е изпратил писма с молба към всички ръководители на такива специализирани структури до средата на месеца да предоставят само информация по определени показатели, така че да бъдат сравними всички тези дейности и да се получи една обективна картина.

"Надявам се на конструктивен подход, аз съм готов също да предоставя като министър на правосъдието на всеки от тези органи информацията, която се съдържа при нас, за да могат те да подготвят своите доклади. Според мен с критериите няма голям проблем, разминаванията могат да са незначителни на фона на общата картина", каза още министърът.

Според него в последните 6-7 години са осъществявани много проекти с европейско финансиране, които преминават през един съвет на ниво МС, с които се одобряват всякакви проекти, които трябва да предоставят някакви анализи, информация по някакви въпроси. Но Стоилов се пита преди да се класират проекти, някой правил ли е задание какво е необходимо, тъй като в тях могат да се включат подобни аналитични доклади и те да се правят на високо експертно ниво.

"Тези проекти са финансирани между 80 и 100 000 лв. на обща стойност милиони съвкупно и най-накрая те постъпват, като аз не съм сигурен, че някой въобще анализира това, което е получено. Това е един от примерите в цялата държава как едва ли не най-рационално се ползват европейските средства и мисля, че това е един повод, който далеч надхвърля задачите на служебното правителство, ние наистина да поставяме задачи, да ангажираме сериозни хора и да получаваме резултат, който институциите могат да ползват. Такъв анализ през годините по линия на подобни проекти не виждам да е направен достатъчно сериозно и всеобхватно", смята Янакиев.

По думите му напоследък пак са се появили много автори на Конституцията, което говори добре, че има конкуренция, че се идентифицират много хора с този процес.

"Конституционният съд отговори, че не трябва да се приравняват специализираните съдебни органи към извънредните. Това е нормативната среда, върху която работим. Не трябва да се фокусираме във формалната страна на проблема, а да видим какво е евентуално полезното, какво е вредното в този начин на организиране на правосъдието, дали не се злоупотребява с него. Какъв е видът на тези органи не е водещ в намирането на на крайното решение", категоричен беше министърът.

Заради сигнала на бизнесмена Светослав Илчовски започна проверка в арестите и затворите в страната. Омбудсманът Диана Ковачева заяви в студиото на БНТ, че са имали затруднен достъп до проверка. Министър Стоилов отговори, че няма такава информация, но ще провери и ще бъде дадена възможност на всички органи, които имат отношение към тематиката, да вършат своята работа.

"Проблемът е и да не се създаде прекалено напрежение с най-различни проверки, защото аз проверката щях да я назнача със или без този сигнал, още повече, че този сигнал не е достатъчно конкретен, за да ни улесни в работата, сега всъщност тази проверка обхваща 12 затвора. Ефективността е по-голяма, ако проверките са фокусирани върху конкретни твърдения и дават възможност да се стигне до резултати", обясни Стоилов.

Проблемите в арестите и затворите според него са хронични от години. Не само с условията, но и с обществените поръчки.

"Разчитаме вътрешните органи да ни дадат информация, но в някои случаи, ако се наложи, съм готов да предизвикам и външни проверки, да се направи независим одит, за да се види ефективността на вътрешната контролна система във ведомствата", каза още правосъдният министър.

По думите му прокуратурата като че ли подклажда в редица случаи някакви свръхочаквания. Нейните задачи са да разкрива престъпления и да обвинява извършителите, а не просто да бъде втора инстанция на административния контрол, който трябва да се осъществява в отделни сектори. Нейната задача не е да бъде дублираща институция на контрола - категоричен беше Янаки Стоилов.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бойко шкафа

    18 1 Отговор
    Офффф,само Кьовеши да не ме опандизи..

    Коментиран от #8

  • 2 Lili

    7 0 Отговор
    За какво става въпрос?
  • 3 цербер

    13 1 Отговор
    Янаки Стоилов: 3 месеца за анализ на дейността на спецправосъдието са прекалено дълго ВРЕМЕ.
  • 4 Виждащ

    20 1 Отговор
    Очакват да се върне Хунтата , затова шикалкавят?
    Започвай с Амистративни мерки ,
    и уволнения , един по един?
    От тазе голяма маса "назначени престъпници" ,друго не може да се очаква?
  • 5 Бат Бойко

    5 17 Отговор
    Като се върна ша ви мина с 200. И тия избори няма да има правителство, мазния Чалгар го е страх. И хората ще се откажат от него и се връщам, и ви почвам!

    Коментиран от #15

  • 6 Българка

    19 1 Отговор
    Обективният анализ е , че специализираният съд и прокуратура са политически бухалки на мутрите за репресии и саморазправа с неудобните на мафиотското бившо управление и кукловодите му. Те са извънредно правосъдие. След като Гешев ,ВСС казват, че има голяма необходимост от извънредно правосъдие, то нека възродим Народния съд и да съдим на площада. Даже присъдите ще са по-справедливи от тези на специализираното правосъдие!
  • 7 Българка

    19 2 Отговор
    Нека покажат колко реално осъдени, но без споразуменията има от висшите етажи на властта и организираната престъпност! Нека кажат колко милиарда е издръжката на тези вредни и за икономиката и за правосъдието структури! Нека кажат колко обезщетения за неправилни/незаконни действия и присъди на специализираното правосъдие ! И нека бъдат така добри "спецовете" лично да си ги заплатят!
    ЗАКРИВАЙТЕ ГИ БЪРЗО! Законността трябва да се върне!
  • 8 БоШкоФ

    11 1 Отговор

    До коментар #1 от "Бойко шкафа":

    Не,първо твоя слуга каскета ще си ходи,и после аз ще се погрижа за теб...
  • 9 Един

    13 1 Отговор
    Какво и защо трябва да се анализира? Години наред фактите говорят красноречиво, че органите на специализираното правосъдие са нискоефективни и заедно с излишната длъжност “главен прокурор” са инструмент в ръцете на милиционер тоталитаризма, установен през последното десетилетие у нас!!!!! Просто ги закрийте възможно най бързо и освободете бюджета от излишни разходи!!!!
  • 10 Ние

    10 1 Отговор
    Какво правосъдие в България? Герб помляха държавата и хората,няма на кой да се оплачеш или кой да ти помогне при проблем с местната власт или ако имаш кредити и т.н.,защото кметовете/не всичките/ са бухалки нагерб и тормозят и уволняват ,а чси са частни групировки,които унищожиха хората тотално и заенно с дси са Всички срещу един беден длъжник,длъжник за вечни времена,за който няма спасение в България-дъргава на абсурдите.600 000 длъжника не ги обхвана Новия закон,това какъв закон е тогава? Абсурдистан

    Коментиран от #12

  • 11 н78гб

    9 1 Отговор
    При тях времето е разтегливо, протяжно, дълго... Вижте си сроковете за разследване- безкрайни и неясни! Ако те започне прокуратурата, може да те разследва безкрайно, да подновява и подновява тормоза, унижението, смазването... Вижте си давностните срокове- уж 10 год, 15 год, ама се оказват с 1/2 повече... та накрая 15-20 год. или незнайно докога... Няма ни едно ясно нещо в срок, обаче има ''обосновани предположения'', макар предположението да е предположение, независимо обосновано или не, то си е предположение...
  • 12 н78гб

    8 1 Отговор

    До коментар #10 от "Ние":

    Длъжници за цял живот, разследвани и преследвани за цял живот, присъди без съд за цял живот... Сроковете били само препоръчителни. Всеки висшестоящ може да удължава сроковете... И с това се злоупотребява масово.
  • 13 Ива

    7 2 Отговор
    Г-н министър, не губете ценно време! Започвайте незабавно демонтиране на тоталитарното правосъдие , което е абсолютна пародия!!!!
  • 14 За думите

    6 1 Отговор
    Каква е тази любов към тази пуста дума анализ. Анализ значи бездействие, защо мълчите за схемата за продажба на паспортите?
  • 15 Продавам

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Бат Бойко":

    - ИЗГОДНО бял кон - връщач. Трета употреба.
  • 16 Развеселен

    2 0 Отговор
    Ники Тиxoмиров Бареков с пост във фейсбук : Баце да върже Стъки , че срина и малкото останали % на ГЕРБ!
  • 17 Буха ха

    2 0 Отговор
    В нормалните държави всяка институция, корпорация, служба и пр. редовно анализира дейността си и търси начини да оптимизира, да увеличава продукцияа, да намалява разходите и пр. Накрая на годината това влиза в отчета пред правителство, собственик, акционери, борд, и пр. В маймунските държави анализ и отчет не се правят и им трябват много месеци ако някой ги поиска. Отчитането става с кюлчета по чекмеджета, целуване на ръка, козируване пред портрет и други авангардни бизнес практики.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове