Last news in Fakti

3 Юни, 2021 13:48 3 546 32

Партия създаде онлайн симулатор за машинния вот

  • мир-
  • партия-
  • машинно гласуване

Партия МИР заедно с мрежа от граждански и неправителствени организации ще проведе и практическо обучение за машинното гласуване

ПП МИР създаде онлайн симулатор за машинно гласуване. Той е достъпен от всеки един компютър или мобилен телефон и е част от националната информационна кампания на политическата сила за популяризиране на ползите от машинното гласуване. Приложението използва подобен интерфейс, какъвто и машините за гласуване, като дори издава електронна бюлетина, симулираща оригиналната бюлетинка, която машинната за гласуване издава след упражняване на вота.

Целта на ПП МИР е да представи на гражданите по удобен, лесен и достъпен начин как се гласува машинно. Симулаторът е реализиран заедно с гражданско сдружение "Памет", гражданско сдружение "Мрежа за инициативи и решения" и Световна Младежка Академия ЛИДЕР и е достъпен на следния линк: https://uraa.eu/voting/

ПП МИР придоби популярност, след като обяви за национална кауза провеждането на честни избори чрез машинно гласуване. Тя беше първата партия, която още преди две години предложи въвеждането на машинно гласуване и организира протест пред Министерският съвет с палатков лагер. На 14-ят ден от провеждането на протеста тогавашното правителство на Бойко Борисов взе решение за въвеждането на машинното гласуване, което беше първата политическа победа на партията.

"След като ПП МИР спечели битката за въвеждането на пълното машинно гласуване в България съм убеден, че ще се проведат честни избори и политическата картина в страната няма да бъде изкривена, така както става в последните години, в които ГЕРБ подменяха вота на българските граждани на всички видове избори”, заяви председателят на ПП МИР Симеон Славчев.

Партия МИР заедно с мрежа от граждански и неправителствени организации ще проведе и практическо обучение за машинното гласуване, при което експертите и доброволците на партията

ще посетят голяма част от българските общини и чрез реални машини ще обучат българските граждани как се гласува машинно.

"Това е първа стъпка към провеждането на честни избори в България и връщането на нормалността в държавата. Не случайно партия МИР обяви за своя и за национална кауза провеждането на честни избори в България чрез машинно гласуване и считам за политическа и гражданска победа факта, че отстояхме и се преборихме за пълното въвеждане на машинното гласуване“, коментира още лидерът на партията Симеон Славчев.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 нннн

    15 5 Отговор
    Браво! Това е много полезно. Много хора, дори с виШо, се почесват първия път пред машината.

    Коментиран от #2, #3, #21

  • 2 Мислител

    11 8 Отговор

    До коментар #1 от "нннн":

    И ако сега ГЕРБ пак вземе че спечели, кой ще е виновен тогава?!:)

    Коментиран от #10, #15, #22

  • 3 РАБОТИ

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "нннн":

    ТОКУ ЩО ГО ПРОБВАХ
  • 4 хаберих

    8 2 Отговор
    Само машинен вот,вече само електронни рецепти,компютри и мобилки,машините започват да превземат живота ни. Ще очакваме и някой терминатор скоро.
  • 5 ПиПи

    10 0 Отговор
    Това виШо е като на Слави Трифонов виШото.

    Коментиран от #14

  • 6 АБВ

    5 10 Отговор
    Затруднението не е за тия, които си служат с компютри и смартфони, освен Радев де!
  • 7 Чичо

    0 2 Отговор
    Тоя линк май трябва да го преписваме

    Коментиран от #13

  • 8 Johansson

    4 9 Отговор
    ГЕРЦ ще спечели и ще управлява много след като ут.ре.п.ките радеф и рашкоф за изгнили.
  • 9 Johansson

    6 9 Отговор
    ГЕРБ* смърт за комунистическите отпадъци радеф и рашкоф!!!
  • 10 Мечо пух

    6 0 Отговор

    До коментар #2 от "Мислител":

    А ,еее свърши то чувалите се пробиха, не държат нещо излиза от тях!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Гост

    4 0 Отговор
    Няма Демократична българия :). Е барем едно пренасочване да бяха сложили от хттп към хттпс. Малко аматьорски изглежда така.
  • 13 асад

    4 0 Отговор

    До коментар #7 от "Чичо":

    маркирай само с десен бутон върху него и го отвори директно в браузъра
  • 14 пфуй

    4 3 Отговор

    До коментар #5 от "ПиПи":

    И като на Борисов виШото. ;-)))
  • 15 Ей такива дето се правят на мислители

    6 2 Отговор

    До коментар #2 от "Мислител":

    Ако не спечели ГЕРБ кой е бил виновен за тяхната победа до сега?
  • 16 Браво

    2 1 Отговор
    за симулатора!Сега всички да тренират,за да изчегъртаме и болшевиките!!Всички на избори и да потопим завинаги червените мутри!
  • 17 Соросоид

    2 0 Отговор
    И аз гласувах машинно и за 10 сек. имах проблем с вкарването картата в машината. Тъчдисплеят е наклонен под ъгъл, а картата трябва да се държи хоризонтално за да влезе в дупката. Конструктивно не е направено добре - инстинктивния жест е да се държи картата вертикално на отвора, както е при банкоматите, а не да ръчкаш нагоре надолу.
  • 18 Един

    2 0 Отговор
    ТОЧНО ТОЗИ ОНЛАЙН СИМУЛАТОР е начина да се използва в която и да е избирателна секция да се симулира гласуването - а после резултата да се стъкми според предпочитанията! ЧЕСТИТО! Ти като гласуваш - ще разбереш ли на какво гласуваш - на симулатор, имитатор или на каквато трябва машина?

    Коментиран от #25

  • 19 Мислител

    1 3 Отговор
    Някой "симулатор "да дадете, как ще се отчитат и манипулират резултатите след гласуването? Щото мисля, че там ще са проблемите!
    Ние с "гайдите" все ще се научим как да гласуваме. После е интересното!

    Коментиран от #23, #28

  • 20 кому

    4 0 Отговор
    е необходимо след като в ютюб има много видеа на тема как се гласува машинно. Обяснени са в рамките на пет минути всички стъпки. Обяснени са простичко и достъпно, така че всеки да го разбере.
  • 21 не е

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "нннн":

    така. Това е толкова елементарна работа, че и хора без образовани ще го схванат. Работа за не повече от минута е.
  • 22 нали знаеш

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Мислител":

    какво се е случило , когато една патка мислила, мислила...
  • 23 забравяш

    2 0 Отговор

    До коментар #19 от "Мислител":

    видеонаблюдението!
  • 24 Анонимен

    3 0 Отговор
    Много глупости се казаха за машинното гласуване, всеки човек, който тегли пари от банкомат ще се справи, само най възрастните от селата, може да имат проблем, но нали там ще гласуват с хартия, ако иска човек може да се информира, останалото е чешане на езика.
  • 25 Анонимен

    1 0 Отговор

    До коментар #18 от "Един":

    Стига де, нали има застъпници, и комисия, те са от различни партии!!!
  • 26 Хе хе

    2 0 Отговор
    айде, почна се. то от там се тръгва, ама нали се сещате, че майтап, майтап ама на голо другояче му беше името.
    тая работа трябва да я правят не партийки, ами цик по телевизиите.
  • 27 ха ха

    1 2 Отговор
    Аман от лъжи и хвалене в тази държава. Та кои бяха тия Мир и кой им внуши, че първи първи поискали машинно гласуване и първи създали онлайн симулатор. Такива онлайн симулатори има отдавна и в Дневни и в Медиапул и в Ютуб поне няколко, но разбираш ли те открили топлата вода. Ако с това искат да спечелят избиратели е много лошо, тръгват с манипулации. Сега остана да кажат и че първи са измислили машината за гласуване
  • 28 Аман от такива мислители

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "Мислител":

    Знаеш ли какво значи "Checksum" ? Мислителе в един файл ако размениш 28 с 82 Checksum'а ще се промени, айде мисли на ум не ни пречи.
  • 29 Аз Негодника

    0 2 Отговор
    САМО В БАНАНОВИТЕ ДЪРЖАВИ СЕ ГЛАСУВА С МАШИНЕН ВОТ...ЗАЩОТО Е МАНИПУЛИРУЕМ НА 300%

    Коментиран от #30, #31, #32

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 И в твоята глава

    1 0 Отговор

    До коментар #29 от "Аз Негодника":

    Се манипулира на 300% защото си на минус 300 IQ от компютърни знания, те банкерите са по тъпи от теб че са допуснали банкиране даже по телефон. Остави умните хора да го мислят, не си мисли че като мътиш компютърната вода ще хванеш риба, освен някой друг шаран като теб.
  • 32 28 е загатнал

    0 0 Отговор

    До коментар #29 от "Аз Негодника":

    1. Файла е само за четене, за да се бърка в машината, цялата комисия трябва да е подкупена от една партия и да има много добър хакер но това манипулиране трябва да стане преди приключване защото при приключване файла прави чексум, само размяна не подмяна на две числа, чексума се променя и това е основание да се преброят отрязаците.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове