7 Юни, 2021 09:48 1 797 23

Министърът на отбраната: Във ведомството масово са възлагани обществени поръчки без конкурс

  • отбрана-
  • мо-
  • министерство на отбраната-
  • георги панайотов-
  • красимир каракачанов

Г-н Каракачанов ме обвини в това, че съм бил подведен – не, не съм подведен, не съм политик, аз съм професионалист и поднасям фактите такива, каквито са, категоричен беше Георги Панайотов

Министърът на отбраната: Във ведомството масово са възлагани обществени поръчки без конкурс - 1
Кадър: БНТ

"Имам съмнения, че не са защитени интересите на МО и на българската държава. За миналата година 99% от обществените поръчки са с посочване на изпълнител. Законът за обществените поръчки посочва възможността за избор на един изпълнител без конкурс при определени условия. А в МО това е практика". Това заяви в сутрешния блок на БНТ служебният министър на отбраната Георги Панайотов.

Миналата седмица на пресконференция в министерство на отбраната той обяви състоянието на въоръжените сили такова, каквото го е заварил. Тогава съобщи, че някои от данните са предадени на прокуратурата и също така на АДФИ заради съмнения за нарушаване на финансовата дисциплина.

Според него е трябвало спокойно и мъдро да се изчака становището на тези две институции. По думите му сме свидетели на едно говорене вече няколко дена, по време на което се изнасят факти избирателно, т.е. парчета от истината.

"Първо, г-н Каракачанов ме обвини в това, че съм бил подведен. Не, не съм подведен, не съм политик, аз съм професионалист. Като такъв, като министър на отбраната в момента, аз поднасям фактите такива, каквито са. А те са, че в МО са правени и са възлагани обществени поръчки без конкурс, а с посочване на изпълнител, а също така е практикувано и масово авансово плащане на тези поръчки, преди още да са започнали", .

Според него твърдението, че всичките тези поръчки са проведени без да е организиран конкурс, защото фирмите, които е трябвало да бъдат избрани, е трябвало да имат сертификат за достъп до класифицирана информация на НАТО - това е част от истината.

"Специално за военновъздушна база Граф Игнатиево, където трябва да бъдат приети новите целеви изтребители Ф-16, половината от дейностите, които трябва да бъдат извършени, съдържат класифицирана информация. Другата половина не съдържат класифицирана информация. В МО има антикорупционен план. В сайта и сега ще го намерите. 5 или 6 точка в него е да се ограничи предоставянето на обществени поръчки на един изпълнител. Този антикорупционен план е разписан от г-н Каракачанов", категоричен беше Панайотов.

Той попита защо тази практика, наследена от бивши министри, не е помислено дали е добра и дали тя защитава интересите на държавата? Малко по-критично е трябвало да бъде подходено към това.

"80% от обществените поръчки са проведени при 100% авансово плащане, т.е. дава се на изпълнителя и 100% от сумата се превежда. Има указание на МФ да се избягват авансовите плащания. Бяха цитирани едни вътрешни правила на МО, с които се обясняваха тези действия. В тях също се говори за пазарни проучвания, а нямаме документи такива да са правени", каза още служебният министър.


Поставете оценка:
Оценка 4.9 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бачо

    29 1 Отговор
    Новина ще е ако излезе някой и каже че всичко е наред и няма нарушения,а то всеки ден едно и също,само дето имаме един каскет който е малко сляп и глух
  • 2 Прочети

    2 17 Отговор
    Закона и след това се изказваи,, министре,,

    Коментиран от #12

  • 3 горски

    30 0 Отговор
    Плаща се авансово сто процента,за да може да се вземе рушвета/20-50%/ веднага.Иначе може да последват разни събития,които да осуетят вземането на рушвета....
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Българка

    30 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Карадайъ пред Мустафа Шентоп: Турция е нашата родина, България е нашата земя" За мен това изказване е скандално. ДПС значи е опасност за националната ни сигурност, след като лидерът му твърди, че България не му е родина, а само земя. На всички, които смятат, че България не им е родина, а територия, да бъде забранено да гласуват на БЪЛГАРСКИ избори. Да ходят да гласуват в родината
    ДПС ТРЯБВА ДА БЪДЕ ЗАБРАНЕНА КАТО ЕТНИЧЕСКА, НЕБЪЛГАРСКА ПАРТИЯ!
  • 6 Българка

    25 0 Отговор
    Няма министерство, в което да няма корупционни сделки и нарушения на закона. Така е и в МО. Трябва масово да се повдигнат обвинителни актове и да се търси връщане/конфискация на ограбеното и възстановяване на финансовите щети. За тази цел първо трябва да бъде отстранен Гешев и разследван!
  • 7 Коко

    15 1 Отговор
    Бъркайте фекалийте…колкото повече бъркате,толкова повече ще вонят.Барем слепите прогледнат
  • 8 Гешо Иванов

    12 1 Отговор
    Ще заведем преписка, не очаквайте отговор в близките 5-6 години.
  • 9 малко

    18 0 Отговор
    ви е това време, което имате. Още четири години да управлявате пак няма да можете да изчегъртате тази клоака. Чукнеш и мислиш, че ще се отвори дупка, а то се отваря пропаст. Къде сме живели, Боже мой!
  • 10 Да си

    16 1 Отговор
    стяга торбат BILLA мошеника алчен и безроден за ареста!
  • 11 ХАН КРУМ

    7 0 Отговор
    всичко, което е минало през запрянов трябва да се провери.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 аз съм Веска

    0 9 Отговор
    Според военното ти образование , възпитание , трябва ли за нуждите на армията да се бие тупано .
    ЯВНО СТАВА ВЪПРОС ЗА " ПРОПУСКИ " В ДЕМОКРАТИЧНИЯТ ЗАКОН .
    ОТ ДРУГА СТРАНА , АКО ЗАКОНИТЕ НИ БЯХА СЪВЪРШЕНИ , КОЙ ЩЕШЕ ДА ГИ ОБСЛУЖВА .
  • 14 и кво

    6 0 Отговор
    И кво праим сега,
  • 15 ТРИГУШИЯ

    12 1 Отговор
    ЩЕ СТАЯСНО ЛАКОМОТО ШКЕМБЕ КАКВИ ГИ Е ВЪРШИЛ,...........ВИЖТЕ И С ПАСПОРТИТЕ КАК СТОЯТ НЕЩАТА.........!!!???????
  • 16 N.S.D.A.P.

    9 0 Отговор
    Браво на шкембе Каракачанов! Абе,питам се-има ли поне едно министерство което е работило в полза на България??? Навсякъде КОРУПЦИЯ,КРАЖБИ,КОМИСИОННИ И КАЛИНКИ! НОВИ ЗАТВОРИ ТРЯБВА ДА СЕ СТРОЯТ!
  • 17 Евала

    8 0 Отговор
    Погледнете как изглежда единствено и другият!!! И ще ви стане ясно кой е професионалиста и кой схемаджията!!! Мисля че този с голямото шкембе и алчният за..снимки. ще се окаже силно корумпиран!! В Македония по телевизията споменаха че Каракачанов е замесен в схемата със паспортите!!! А тук в БГ пълно мълчание! И хоп подписва Каракачанов договора за ф16 ! Дава милиарди народни пари !!! Но в бг името му остава чисто и той е на поста си
  • 18 Дългият

    5 0 Отговор
    Възмущавам се от новите разкрития на далавери на гербаджийте начело с Боко о Гешев. Май пак ще подкрепя протестърите.
  • 19 ха ха

    1 4 Отговор
    Още един цайсат фес.
  • 20 Хитър Петър

    2 0 Отговор
    Каскет се купува но ум не може.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 селтак

    0 0 Отговор
    Добрее изтрихте коментар №22 точно за 0,000001 сек.,префразирам,само комунделите имат такива квадратни глави като тоя!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове