7 Юни, 2021 17:08 1 292 22

Президентът: Най-важна е инвестицията в образованието

  • румен радев-
  • образование-
  • професионална гимназия по хранителни технологии и техника

Държавният глава подчерта, че професионалното образование не бива да бъде пренебрегвано, а обучението, което предоставя, трябва да се цени като възможност за директна реализация и придобиване на достатъчни познания на гимназистите за реализация

Президентът: Най-важна е инвестицията в образованието - 1
Снимка: Пресцентър

От всички инвестиции най-важната е тази в образованието. Ако искаме да сме конкурентоспособни, е необходимо да разширяваме познанието и да се фокусираме върху практическите познания на младите хора. Образованието има трайна основа, само когато децата са стимулирани с практически знания и умения. Това заяви президентът Румен Радев, който днес посети Професионалната гимназия по хранителни технологии и техника в град Пловдив.

Най-добрият атестат за един учител са неговите ученици. Удовлетворен съм, че у гимназистите днес видях любознателност, изграден професионализъм, енергия и хъс за развитие в бъдещето, заяви президентът по време на среща с учителите на Професионалната гимназия и подчерта, че ръководството на учебното заведение полага усилия да пази неговите богати традиции, въпреки трудностите и ограничените финансови възможности. Румен Радев оцени високо развитата база на гимназията и широките възможности за практическо обучение в рамките на изучаваните професионални направления.

Преподавателите подчертаха от своя страна, че гимназията е изградила модерна образователна среда и са въведени съвременни методи на образование чрез електронни технологии. „Ние сме постигнали своята цел. Всички ученици се дипломират и получават квалификационни свидетелства с много добри резултати за училището, въпреки необичайната и сложна образователна обстановка“, заяви Донка Николова, главен учител по практически занятия в гимназията.

На срещата с учителите бяха обсъдени основните предизвикателства пред образователния процес – необходимостта от осъвременяване на учебниците за специализирано обучение и от подобряване на комуникацията с частния сектор, чрез която да се гарантира непосредствена реализация на гимназистите на пазара на труда след завършването на тяхното средно образование.

Държавният глава подчерта, че професионалното образование не бива да бъде пренебрегвано, а обучението, което предоставя, трябва да се цени като възможност за директна реализация и придобиване на достатъчни познания на гимназистите за реализация. „Проблемно е, че започна да се гледа на средното професионално образование като на междинен етап. Нагласата, че от професионалните училища излизат завършени професионалисти я няма все още и това е нещо, с което трябва да се борим. Средното образование трябва да е гарант за професионалната реализация“, категоричен беше Румен Радев.

Държавният глава разгледа специализираните лаборатории на училището и присъства на практическо занятие за професиите “Биотехнология“ и „Техник-технолог по качество на храни и напитки“ и наблюдава лабораторни опити за анализ на различни хранителни продукти, провеждани от учениците. Той обсъди с гимназистите учебния процес и възможностите за практическо обучение в училището и се запозна със специализираната апаратура, с която разполага професионалната гимназия.

Румен Радев проведе разговор и с ученици, които изучават и развиват журналистическа дейност в рамките на извънкласните си занимания и издават ученически вестник. Изданието е многократен победител в редица ученически конкурси в страната и чужбина.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сестра Галева

    11 9 Отговор
    Ето го мунчо юмручето се изказва пак какво ли фъфли нещо за образование говори наи загубеният президент дето сме имали до сега е мунчо юмручето

    Коментиран от #3

  • 2 честен ционист

    8 3 Отговор
    Еничарският данък навремето е бил по-хуманен от днешното бягство на отчувани образовани млади хора. Поне тогава са ги взимали малки и са грижили за прехраната им, а днес наготово ги дават на Запада.
  • 3 Тролеее

    6 3 Отговор

    До коментар #1 от "Сестра Галева":

    Ааа Плевнята с меката китка явно по те кегел щот сте пиДе.Ррррааааииии
  • 4 !!!?

    9 5 Отговор
    Радев яко се сниши след удъра на Закона "Магнитски", който удари и неговия клон на Мафията - Черепа !!!?
  • 5 Образованието

    4 0 Отговор
    започва от детската градина , а даскалицата граблива профука милиарди чрез лудости , улесняващи грабенето , а маса деца остават без това право !
  • 6 Биби Кинг

    3 0 Отговор
    Пембен може да ги научи само да снимат монитора на компа и без набиране да праштат пикчара по вконтакте на гереушниките!
  • 7 Пунта Канна

    6 4 Отговор
    Фигуранта да им обясни как се работи с Пауър Поинт и колко е важен.

    Коментиран от #14

  • 8 Общи приказки

    5 1 Отговор
    Парите в образованието са пари през терасата,който се изучи,бяга навън да мие чинии,никаква възвращаемост,подигравка с класическият капитализъм,джендъри смотани..
  • 9 опа

    5 4 Отговор
    Това като похвала към политиката на ГЕРБ и Патриотите ли да го разбираме?
  • 10 безпартиен

    6 0 Отговор
    Ако успее да образова ц.иганите,да придобият и и трудови навици,направо да го предлагаме за Нобелова награда!До сега в нито една страна това не е станало с блага дума и добро отношение!Селата,а и градовете са пълни с негламотни непълнолетни ц.игани,които ако поискат да работят могат да го сторят единствено с лопата,метла и ръчна количка!И това е при условие,че поискат!А новородените вече са около 50 % от този етнос!Абе,направо бъдеще за България няма да е светло,а вече мургаво!
  • 11 Образование

    4 1 Отговор
    Като в българските държавни училища ли, г-н Президент?! Завършилите средно и висше , не могат да четат и пишат! Нека да прочетеш, президенте, “ милионери без образование”. Образованието е източване на едни пари, малко бач-много кинт, за едни латерни-развалени грамофонни плочи и… промизането мозъците на подрастващите! От това каквото е учил човек, какво помни?

    Коментиран от #20

  • 12 кольо

    6 0 Отговор
    Оправете първо законите,щото Айшето вместо да учи се жени още на 12.
  • 13 Образованието

    2 1 Отговор
    ни БЕШЕ сред най-добрите в света - само пример - през 60-те годиниМаргарет Татчър /да, същата!/ като министър на образованието в родината си посещава България - и ПО НЕН избор опива в един техникум в, мисля, Балчик. Впечатленията й от организацията на образованието в България /техникуми, СПТУ, гимназии/ е толкова силно, че прави опити да го внерли в Англия -и донякъде успява. За сведение - СДС наложиха закон, с който унищожиха точно тази система и родиха недоносчето "професионални гимназии". А днес при 23 от 100 точки, при това - на елементарни тестове, се получава сиплом за средно образование. Пожелавам на доста хора да бъдат лекувани от лекар, завършил медицина с 23 от сто... пък те викат "защо кълнеш"?
  • 14 Продължавам

    3 7 Отговор

    До коментар #7 от "Пунта Канна":

    да се питам "кой е този фигурант"? Президентът явно не е - първо - той изпълнява точно задълженията си по Конституция, а там понятие "фигурант" няма; второ - опитите да му припишете подобна роля се сблъсква с фактите - "фигурант" значи "безличен", а ако беше такъв, герберстващите нямаше да вият от злоба и безсилие...

    Коментиран от #15

  • 15 !!!?

    8 1 Отговор

    До коментар #14 от "Продължавам":

    Фигурант е декоративна фигура с главна буква - Фигурант. А ако ти е трудно да отгатне кой е Фигуранта се обади на Черепа в Дубай, за да ти обясни подробно !!!?

    Коментиран от #19

  • 16 Анонимен

    5 0 Отговор
    Ум и разум с пари не се купуват защо има семестриални такси в университетите и отмениха задочното обучение в професионалните гимназии учениците учат професии които нямат нужда от частни уроци както е за учениците в гимназиите които имат нужда от частни уроци за кандидат студентски изпити българското четмо и писмо са се разпространили в България без инвестиции и след освобождението също защото селото е било богато и е имало положителен прираст на населението
  • 17 pbdan

    6 0 Отговор
    Докато продължават да дават майчинство на 11г. деца така ще е. В семейният кодекс трябва да се напише само - майчинство и детски добавки се полагат на семейство от пълнолетни родители. Какво става сега - самотна майка с 10 деца от различни мъже. Такива трябва само веднъж в живота да имат такова право - млада била, излъгали я.
  • 18 РАДЕВ, КАК ГО ОТКРИ

    2 0 Отговор
    То само умни мисли ръсиш на последък
  • 19 И какво искаш

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "!!!?":

    да кажеш? Хайде конкретно и с факти.
  • 20 Извинете

    1 1 Отговор

    До коментар #11 от "Образование":

    но провалът в българското образование няма нищо общо с настоящия Президент. Ше припомня някои факти - в една далечна година днешните съюзници на ТЕРБ - СДС - промениха закона и унищожиха техникумите; може ли най-одиозната фигура сред министрите на образованието - В.Методиев - закри Научния институт по образование; променяха се в посока към "облекчаване" /разбирай - о- и изпростяване/ учебни програми и учебни планове; закриха се училища /най-вече от царистите впрочем/; прие се сега действащият кощунствен Закон за обрадованието и съответният му Правилник /обърнете внимание как се преминава до 5.клас и как може виновен ученик да бъде изпратен по наказание в престижно училище, за което не е успял да се класира след 7.клас - и да се стигне до т.нар. "матура", чред която с 23 "постигнати" точки от 100 /т.е. -23% знания/ се дипломираш... впрочем ситуацията с и в университетите е сходна. Та - каква е ролята не само на Радев, а и на предшестващите го президенти на България за този мор на интелектуалността в България?
  • 21 емии

    0 0 Отговор
    А добър ден!
  • 22 До Извинете

    0 0 Отговор
    Когато пишеш за образование, се постарай да не допускаш грешки.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове