Last news in Fakti

10 Юни, 2021 05:39 3 324 17

Д-р Семерджиев: Да се върнем към рационалните решения от здравната реформа при Костов

  • илко семерджиев-
  • здравна реформа-
  • иван костов-
  • ваксинации

Проф. Кантарджиев е в тежък момент, но разбирам и служебния министър, заяви кандидатът за народен представител от коалиция ГЕРБ-СДС

Д-р Семерджиев: Да се върнем към рационалните решения от здравната реформа при Костов - 1
Снимка: БГНЕС

"Аз бях безпартиен, когато бях в правителството на Иван Костов, сега също съм безпартиен, но винаги съм бил свързан със СДС, получих покана от председателя на СДС и откликнах на нея, защото не мога да не помогна на тези, с които съм бил назад в годините".

Така д-р Илко Семерджиев коментира в "Още от деня" на БНТ кандидатурата си за народен представител от коалиция ГЕРБ-СДС в МИР Пловдив.

Според него, 10-ото място в пловдивската листа е напълно неизбираемо място.

"Аз се чувствам длъжен да дам няколко знака за дясномислещите хора, и смятам, че в процеса на кампанията ще съумея да го направя. Аз съзнавам, че няма да бъда избран, но зная, че в това време трябва да говоря", коментира позицията си в листата д-р Семерджиев.

Д-р Илко Семерджиев коментира и пандемията.

"Пандемията почти затихва, смъртността намаля драстично, но има една особеност, която трябва да се отчете. Ние сме в очакване на нова зима и евентуално на четвърта вълна, и трябва да се подготвим добре за нея. Основното нещо, което трябва да се знае е, че единствената сериозна подготовка е ваксинацията. Много е важно да кажем, че периодът до октомври трябва да бъде пълноценно използван, да достигнем до 50 000 ваксинирани на ден", заяви д-р Семреджиев.

Разформироването на Националния оперативен щаб д-р Семерджиев коментира като обоснована преценка.

"НОЩ не беше към министъра на здравеопазването, а към министър-председателя, който се е нуждаел от такава експертиза. Фактът, че се назначава такъв орган и се иска неговата медицинска професионална експертиза, означава отговорност", смята д-р Семерджиев.

Относно освобождаването на проф. Кантарджиев, д-р Семерджиев заяви, че разбира, че за него това е един тежък момент, защото е бил всеотдаен по време на пандемията. Той разбира обаче и решението на служебния министър.

"Тези емоции трябва да бъдат успокоени. При всички случаи проф. Кантарджиев се нуждае от признание на неговия труд и аз му благодаря", каза още той.

По отношение на управлението на здравната криза, д-р Семердижев изрази мнение, че това е бил много тежък момент, който е объркал целия свят.

"Винаги може да намерим грешки в управлението, аз самият съм споделял такива, но не публично, давал съм съвети и на министър Ангелов", заяви д-р Семерджиев.

На въпроса кой е най-големият дефицит на здравната система в момента и какво трябва да се промени, д-р Семерджиев, заяви, че здравната реформа е била направена още под ръководството на Иван Костов, в чийто кабинет д-р Семерджиев беше министър на здравеопазването. Според него, сега трябва да се акцентира върху общественото здравеопазване.

Той също така каза, че сега системата е "обраснала" със законови доплащания, които са достигнали до 48% от общите плащания на здравеопазването. Според д-р Семерджиев, това означава, че трябва да се вдигне здравната вноска поне на 10%.

"В системата ще влязат поне още милиард и половина до два, което означава, че частните плащания ще бъдат ограничени до минимум, и можем да се върнем само към потребителските такси и това е нещо, което нашата коалиция смята да въведе, и това ще бъде част от предизборната платформа на ГЕРБ-СДС. Ние ще се върнем към онези рационални решения, които бяха предприети при голямата реформа на здравеопазването от 1997- 2001 година от СДС", заяви още д-р Семерджиев.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сланина и Зурла

    20 3 Отговор
    А ти да се завърнеш отдето си излезнал че и малко по отзад,а???
  • 2 Наистина

    18 2 Отговор
    Илко, Илко и ти ли се хвана с тия !!!
  • 3 Идиот

    17 3 Отговор
    Този е един от тримата, които носят вина за днешното състояние на здравеопазването. Другите двама са Димитър Игнатов и Стойчо Кацаров (да, този същия). Че има и очи да си показва мутрата наг*ла....
  • 4 big

    19 1 Отговор
    Честно казано, нямам спомен от здравната реформа на Костов, но много добре си спомням, че при "отвратителния" социализъм почти цялото българско население беше обхванато от системата на здравеопазването. Дори в почти всички села имаше фелдшер и нещо като аптека за най-нужните лекарства за болните хора. Спешната помощ беше на много добро ниво, заради многото болници в районите и бързата реакция - малки разстояния. Не мога да разбера тези хора, които отричат това. За младите е ясно: не са запознати, тотална дезинформация и липса на интерес; но за хората свидетели на това - не разбирам!

    Коментиран от #5, #11

  • 5 4444

    13 3 Отговор

    До коментар #4 от "big":

    Попитали радио Ереван, кога ще стане по добре в България? Радиото отговорило - то вече беше.
  • 6 ДНЕШНИТЕ

    4 0 Отговор
    ПРАВЯТ ДИВ КАПИТАЛИЗЪМ, ПЪРВОНАЧАЛНО НАТРУПВАНЕ НА КАПИТАЛА
  • 7 Нещастник

    3 1 Отговор
    Ние пък помним, поколението което преживя най-голямата заблуда че Костов и Сие ще променят нещо , е епохата на ромснтозма мина но червеите от този период изпълзяха и се заселиха в бунището ГЕРБ гнусното си е все гнудно!!!!!!!!
  • 8 Аферим

    2 1 Отговор
    как дружките професионално казаха на кантара да духа супата
  • 9 Мутри вън!

    3 0 Отговор
    НА ХОРОТО НА МУТРАТА!ГНУС!
  • 10 3.14К

    4 0 Отговор
    Семерджиев ликвидира здравеопазването и създаде политическия франкенщайн Сачева. Типичен герберастко- седесарски кадър- вреден за обществото.
  • 11 Аз пък

    5 1 Отговор

    До коментар #4 от "big":

    имам спомен. Костов беше 47-и министър-председател на България от
    21 май 1997 – 24 юли 2001. Когато бяхме в болницата по неговото управление трябваше да си носим даже чаршафите и калъфките. Купувахме си банките с разтвор, спринцовки, памук, ръкавици за лекарите. Почти всичко. Костов и сие са за затвора.
  • 12 Синята птичка

    5 0 Отговор
    Д-р Семерджиев:
    Да се върнем към рационалните решения от здравната реформа при Костов !
    Да доокрадем всичко, което тогава не успяхме !
  • 13 айде вън

    3 0 Отговор
    Кой ще ги плаща тия увеличения, бе "лобист" - честните и работещите? А с тях мошениците с фалшивите хоспитализации масово отчитат НЕОСИГУРЕНИТЕ и най-вече НЕОСИГУРЕНИТЕ ЦИГАНИ! Първата крачка е да се изкарат ЧАСТНИТЕ болници от хранилката НЗОК , а втората - неосигурени получават елементарна СПЕШНА помощ и В КЪЩИ! Това е, а не само МИЛИАРДИ ОТ НАШИЯ ДЖОБ ВЪВ ВАШИЯ и доказателството са фалиращи болници и частни с директори МИЛИОНЕРИ!
  • 14 Драгомир

    0 0 Отговор
    През януари 1999 г. МС внася в НС т.н. ЗЛЗ – Закон за лечебните заведения. Тогавшният председател на МС е лицето Иван Костов от с.Блатино – учил политикономия на социализЪма и възприеман от НАРОДА за демократ – ха,ха...... Най-ревностен с изказванията в НС за преминаването на лечебните заведения към регистрация по Търговскя закон е лицето Борислав Китов – БЗНС - ец от коалициата т.н. Народен съюз.НАРОДЪТ!!.Той е Председател на Здравната комисия и приказва:„Крайно време е самите лечебни заведения да започнат да функционират именно по Търговския закон... Това е начин да се модернизира нашето здравеопазване... ЗЛЗ ще допринесе за изграждането на по-добра здравна система... гарантира равнопоставеност, достъпност и осигуряване на качество на здравното обслужване..” Всъщност преследваната цел е криминално приватизиране на готовите болници и други лечебни заведения за които е плащал целия народ, а частните болници да получават от бюджета равнопоставено на държавните, но сами да решават къде и как да се включват в дейността. По това време вече е ликвидирана перспективата за развитие на селското стопанство. Успоредно върви разпарчетосването и ликвидирането на индустрията на страната. Всичко върви по мръсен план, а жадният за демокрация НАРОД гласува ли, гласува. „Ниe щe ce върнeм към oнeзи рaциoнaлни рeшeния, кoитo бяхa прeдприeти при гoлямaтa рeфoрмa нa здрaвeoпaзвaнeтo oт 1997- 2001 гoдинa oт CДC",
  • 15 Ком

    3 0 Отговор
    Не си ли спомняте кой направи болниците търговски дружества и кой въведе клиничните пътеки? По-голямо престъпление със залагане здравето на милиони българи и до днес , не е запомнено. И някой да е потърсил отговорност от тези хора / не искам да ги наричам чудовища/.Ако и сега нещата не се променят и не им се потърси отговорност бъдете сигурни, че нищо в здравеопазването няма да се промети, а ще остане на ниво палиативни солови прояви като уволнението на проф. Кантарджиев.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Илко, Илко, немаш си идея, колко ви

    1 0 Отговор
    Мразят останалите Седесари от Онова, време!! Вие сте Една банда Ренегати и Маргинали!!! Ненавиждат ви хората, били симпатизанти на СДС!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове