Last news in Fakti

10 Юни, 2021 07:25 6 224 57

Рестартираха подписката за оставката на Емил Кошлуков

  • емил кошлуков-
  • бнт-
  • проф. велислав минеков-
  • сем

Над 2000 души от медийния и културен елит на България подкрепиха искането преди около година

Рестартираха подписката за оставката на Емил Кошлуков - 1
Снимка: БГНЕС

"Уважаеми дами и господа, във връзка със състоялата се на 08.06.21 пресконференция на министъра на културата проф. Велислав Минеков, ние декларираме нашата подкрепа към него - като първи официален представител на властта, който обърна внимание на гражданските искания и тревоги относно БНТ като обществена медия." Това гласи позиция на журналисти, бивши кадри на БНТ и общественици.

"Ние рестартираме нашата подписка от преди година с искане за оставка на генералния директор на БНТ и вече настояваме и за оставката на СЕМ - органът, който го избира и който си затваря очите пред всички нарушения на Закона за радио и телевизия, които се извършват системно в БНТ", категорични са те.

Ето и цялото им обръщение:

Искания, които ние и подкрепилите ни близо 2000 души от медийния и културен елит на България - журналисти, творци, общественици, духовници и граждани заявяваме през последната година. Във връзка и с изказаните от проф. Минеков опасения, че настоящият директор на БНТ Емил Кошлуков не е легитимно избран от СЕМ и произтеклия от това призив за проверки в НОИ и НАП, за да стане ясно дали трудовият стаж на директора на БНТ в телевизия "Алфа" е изфабрикуван или той наистина дойде в обществената медия, след като е трупал опит в партийната телевизия на "Атака"; във връзка с предположението, че той е свързан с фирми на Делян Пеевски и по този начин попада под санкциите на закона "Магнитски"; във връзка с полученото вчера в Министерство на културата писмо от неназовани "журналистически организации в БНТ", които защитават настоящия си директор и обвиняват министъра в злоупотреба с власт и намеса в редакционната им политика; както и след заплашителното писмо на Управителния съвет на БНТ Ние рестартираме нашата подписка от преди година с искане за оставка на генералния директор на БНТ и вече настояваме и за оставката на СЕМ - органът, който го избира и който си затваря очите пред всички нарушения на Закона за радио и телевизия, които се извършват системно в БНТ.

Напрежението от гражданските протести пред сградата на БНТ през миналата година; от подписката ни, която събра близо 2000 подписа на най-изявени български интелектуалци, медийни и творчески фигури в наша подкрепа; от недопустимото мълчание на СЕМ по повод искането ни да се проведе мониторинг на отразяването от БНТ на събитията в страната през миналото лято; от системното излъчване по обществената медия на новини с невярно съдържание; както и поради освобождаването на утвърдени журналисти от БНТ с цел реваншизъм, отмъщение и сплашване на колегите им вътре в телевизията ескалира и естествено доведе до забележителната пресконференция на Министерство на културата. Всичко това е и още едно доказателство за тоталния провал на СЕМ в сегашния му състав, формиран от политически зависими и даже некомпетентни членове, които не могат да осигурят нормална за една европейска страна медийна среда.

През последните 2 години СЕМ демонстрира липса на реакция срещу фалшивите новини, срещу неспазването на лицензията на БНТ, срещу неизпълнението на програмата, с която генералният директор е кандидатствал за длъжността, както и липса на какъвто и да било контрол над дейността, съдържанието и финансите на БНТ. Според настоящия закон излиза, че БНТ е напълно безконтролна и зависима от политическата власт и че нейният генерален директор може да взима еднолични, съобразени единствено с управляващите политици решения, което на практика превърна БНТ в партийна телевизия.

Ето как през последната година България се срина до срамното 112-то място в класацията на реномираната международна организация "Репортери без граници" - в доклада им изрично се споменава БНТ и нейният настоящ ръководител. БНТ и нейният генерален директор бяха посочени изрично и в доклад на "Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа" като основен фактор за несвободното и плачевно състояние на медийната среда в България. Срам ни е, че доживяхме БНТ, която се радваше на най-голямо доверие сред зрителите, да се цитира като символ на журналистическа НЕсвобода!

БНТ търпи непоправими имиджови щети и от тоталното компрометиране на Обществения си съвет след разкритията на министър Минеков за противозаконния стил на управление на НДК, чийто изпълнителен директор Борислав Велков е председател на Обществения съвет на БНТ и защитник на управлението на Емил Кошлуков.

Във връзка с тези факти подновяваме исканията си от лятото на 2020 г. и приканваме още хора да се присъединят към онези близо 2000 души, които подписаха отвореното ни писмо за оставката на Емил Кошлуков и за възобновяването на обществения статут, свободата и плурализма в БНТ, като настояваме за:

- незабавната оставка на Емил Кошлуков като генерален директор на БНТ;

- незабавна оставка на СЕМ и старт на преформатиране, включително и законодателно, на начина на избор и функциониране на медийния регулатор;

- незабавни действия на контролните държавни органи с оглед изясняване на някои притеснителни факти относно финансовото управление на БНТ.

Колеги от БНТ, след поредната анонимна декларация, в която се позовавате на редакционната си независимост, гарантирана от Закона за радио и телевизия, ние ви питаме:

- къде беше вашата независимост, когато една знакова джипка бръмча безсмислено в ефира на обществената медия по време на публицистично предаване и когато без особена съпротива приемахте указанията да не се казва лоша дума срещу силните на деня;

- къде беше вашата независимост, когато ви нареждаха да се канят едни и да не се канят други гости и когато утвърдени формати за култура и духовност бяха заменени с пошли предавания, които пропагандират долнопробна чалга субкултура;

- къде беше вашата независимост, когато уважавани и утвърдени журналисти - ваши свободомислещи колеги - бяха изгонени от БНТ и заменени с послушни и безлични "калинки";

- къде беше вашата независимост, когато месеци наред представяхте едностранчиво действителността в България и нарушавахте базисни принципи на плурализма и на изискванията към БНТ като обществена медия и когато години наред избягвахте темата за корупцията в управлението и допуснахте да бъдете управлявани от сили извън БНТ, които я превърнаха в пропагандна машина за манипулиране на общественото мнение;

- къде ще бъде вашата независимост, когато не давате думата на несъгласните със стила на управление на Кошлуков, а всеотдайно отразявате всяко мнение в негова защита?

Страхът, колеги, е извинение, с което гарантирате кариерното си оцеляване, но страхът е и средството, с което се подлагате на професионално и личностно обезценяване и унижение. Така губите достойнството си - единственият истински и безценен капитал в нашата професия.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 100 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хаберих

    76 3 Отговор
    Съобщение на таблото в детска градина: "Уважаеми родители! Не вярвайте на всичко, което разказва вашето дете за детската градина! В замяна ние ви обещаваме да не вярваме на всичко, което детето разказва за вас."

    Коментиран от #35

  • 2 Фатих

    126 8 Отговор
    Дано Кошлуков разкаже за TV7, за която отговаряше фалиралата КТБ, Цветан Василев и Делян Пеевски. Кошлуков е бил част от телевизия "Алфа. Това защо липсва в автобиографията му. Кошлуков е свързан с фирмите, които са санкционирани по закона "Магнитски". Той трябва да бъде подложен на същите мерки, като останалите свързани с тези фирми. Искам ДАНС и всички служби да разберат какво се е случило в този период. Тук не става дума за свобода на словото, а за серия от безобразия, извършени лично от директора на националната телевизия

    Коментиран от #56

  • 3 ПР КЪР ПУТ

    26 2 Отговор
    аз съм с нисък образователен ценз и за това бацо не ма работи нормално
  • 4 Шуклуков

    104 13 Отговор
    Този наглец няма махане, бетонирал се е в БНТ на 40 000лв месечна заплата и най интересното е че не си мърда пръста, искам и аз да съм шеф на БНТ, егати доходоносната работа
  • 5 Memda

    110 11 Отговор
    Такова чудо като Кошлуков има само в България...

    Коментиран от #34

  • 6 chi

    105 12 Отговор
    Кошлуков, мутренска подлого, оставка!
  • 7 Чавдар

    96 12 Отговор
    Северна Корея прекъсват излъчването на емисията, когато говори диктатора, дори си имат и специална говорителка което обслужва само неговите изяви с превъзбуден и артистичен глас. Кошлука е пропуснал да назначи такава мисирка в БНТ.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Изчегъртай

    46 4 Отговор
    . (точка)
  • 11 аривидерчи

    75 14 Отговор
    кОшлуков довиждане , гербераска подлого .
  • 12 И ТЕ ТАКА

    73 13 Отговор
    ТОВАЛЕКЕ НЕ Е ДИРЕКТОР НА НАЦИОНАЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ А ТИКВОПОКЛОННИК И НАГАЖДАЧ !!!
  • 13 с 200

    58 13 Отговор
    кошлуков телевизионния терорист , подобно на гешеф съдебния терорист
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Последния Софиянец

    52 12 Отговор
    Кошлуков,менте!Вън от Бе Не Те!

    Коментиран от #16, #17

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Иванчо

    60 7 Отговор
    Тая подлога незабавно трябва да бъде изритана от БНТ, както и никога повече да не се появява където и да било другаде!
  • 19 прислужник

    61 7 Отговор
    Този трябва да бъде изхвърлен като мръсен парцал от телевизията. Прислужник на ГЕРБ, преди това къде ли не е бил, кой ли не му е сърбал попарата- СДС, царя, Новото време, Атака.
  • 20 КОШЛУКА МАЧКА БСП КОМУНЯГИТЕ

    11 29 Отговор
    Другарите са му сърбали попарата......сега пак я сърбат

    Коментиран от #51

  • 21 този да

    38 3 Отговор
    си върви, а Факти да си поправи информацията:
    "Лаура Кьовеши пристига в България утре. По предварителна информация с нея ще е и българският европейски прокурор Теодора Георгиева.
    По информация на NOVA, визитата на Кьовеши не е по покана на главния прокурор Иван Гешев, а тя сама е проявила инициативата." - "Здравей, България+
  • 22 българин

    39 2 Отговор
    Тук по младите, не знаят, чи кошлука бе в комунистическия затвор , като библиотекар и изповедник! Това бяха неслучайно подбрани хора!
  • 23 И лучец еж и водица пий Дий воле дий

    10 18 Отговор
    БНТ по своята същност е тоталитарна организация създадена от комунистите които сега искат да си я върнат Кошлуков не е виновен че държавата не дава радиочестоти за свободни ефирни частни телевизии в които да работят журналисти а всички са само по кабели и по този начин се ограбват българите които трябва да плащат за достъпа си до информация което е противоконституционно Кошлуков дава пресконференцията на ГЕРБ защото те са заплаха за националната сигурност и трябва да се покажат техните изявления на хората в цяла България които нямат кабели а гледат ефирните телевизии за да се запише това което казват трябва да се задължат партиите и политиците да дават изявления само по БНТ защото тя е държавна медия а политическите партии получават субсидии от държавата и политиците не могат да дават изявления по частни медии които да печелят от това защото частните медии са комерсиални и не се знае кои им плаща
  • 24 прочети

    21 3 Отговор

    До коментар #8 от "ДРУГАРИТЕ ПОМНЯТ":

    в жабата една статия на Николай Колев-Босия и ще видиш защо е бил в затвора Кошлуков и какви ги е вършил там.
  • 25 КОШЛУКА...ЛЮБИМЕЦ НА БСП КОМУНДЕТАТА

    9 32 Отговор
    ДРУГАРЮ МИНЕКОВ, КАК ЩЕ ГО МАХНЕШ КОШЛУКА КАТО Е ИЗБРАН ОТ СЕМ И...ПАРЛАМЕНТА
  • 26 Загрижен

    36 6 Отговор
    Кошлука е долна подлога на престъпника от Банкя!!!
    Кошлука на боклука, а от там и в ЦСЗ.
  • 27 Covid

    25 1 Отговор
    Тоя е бивш затворник , Доган , Борисов...
    странни съвпадения
  • 28 имам баялда

    9 33 Отговор
    Само в една пропаднала държава един новоизбран министър син на съветника на бай Тошо,крал и ял на гърба на народа може да сътвори този позор.Защо не отиде да уволнява от другите телевизии

    Коментиран от #54

  • 29 DRIS

    28 2 Отговор
    КОШЛУКОВ ПРЕВЪРНА БНТ В АНТИОБЩЕСТВЕНА МЕДИА
  • 30 Димитър Милков

    19 4 Отговор
    Кошлуков, заедно с онзи плужек - Христо Иванов (бивш съдия и шеф на фонд научни изследвания), кибичат цял ден по игрални зали. Не те ли е срам бе Емо?
  • 31 Дебелокожото животно,

    33 1 Отговор
    Кошлуков вън от БНТ!
  • 32 КОШЛУКА МАЧКА

    3 22 Отговор
    БСП КОМУНЯГИТЕ..........и до днес им държи влага
  • 33 Отровното трио

    1 13 Отговор
    Не ни харесва скоростта на изчегъртване от страна на генерал Румен Радев. Затова гласувайте за нас
  • 34 тъжен демократ

    11 1 Отговор

    До коментар #5 от "Memda":

    Не за жалост пдли има навсякъде
  • 35 Последния Софиянец

    6 6 Отговор

    До коментар #1 от "хаберих":

    Абе ти некакъв математик ще се извъдиш, а гербав? Много умен, а? Ти знаеш ли аз какво ги правех математиците в моя клас?

    Коментиран от #47

  • 36 Оставка на Мекерето Кошлуков!!

    18 8 Отговор
    От 6-7 години не гледам Б НТ заради този същия, Оставка на Продажника Кошлуков!!! Къде се прави подписка та???
  • 37 Първо

    16 2 Отговор
    Трябва да бутнем Каскета и после се почваме БНТ, КЕРВ, БАНКИТЕ И ДПС.
  • 38 Парламенти менти менти

    17 1 Отговор
    БНТ трябва да направи Парламентарен канал по който да се дава пленарните заседания на парламента и политици и партии да дават интервюта и изявления защото БНТ е официозна медия на България както е Държавен Вестник сега се вижда когато държавата е приватизирала Норма как частниците печелят от държавния бюджет
  • 39 Васил

    10 3 Отговор
    И този е един от марионетките на диктатора.
  • 40 ДОЛУ ГРОБ

    14 3 Отговор
    оставка на плазмодия кошлук. Освен всичко незаконно е на този пост - не е отговарял на изискванията
  • 41 квадратвирус

    14 2 Отговор
    И 3-те национални телевизии обслужват само ГЕРБ въпреки че вече не са власт. В предаванията си постоянно канят гербави като че ли няма представители на други партии.
  • 42 Петров

    10 2 Отговор
    Бойко Борисов не е имал скорошна среща с посланика на САЩ в България Херо Мустафа. Председателят на ГЕРБ се е видял с представителя на ФБР у нас Джесика Ким, която му съобщила, че американското правителство оттегля доверието си от него, твърди "Фрог нюз" позовавайки се на свои дипломатически източници.
  • 43 ДЖОТО

    8 3 Отговор
    СТИГА СТЕНИ ЗАНИМАВАЛИ С ТОВА ИЗЧАДИЕ ОТ СЪЮЗА НА ДЪРЖАВНА СИГУРНОСТ!ТОВА ЕДНА ПОДЛОГА НА ТЕЗИ,КОИТО СА НА ВЛАСТ!
  • 44 Алексей Сергеев

    6 5 Отговор
    От това правителство и този комунист министър на културата очаквам, Кошлуков да бъде "пенсиониран" и за директор на Националната телевизия да бъде назначен внука на Тодор Живков- Тодор Славков
  • 45 Росен

    6 1 Отговор
    Гешев ще се спотайва някъде докато разбере на къде ду ха вятъра. Но ако успее да направи сделка ще е интересно като подгони някой дали ще остане любимец на калинко-Харизанската банда.
  • 46 Пламен

    8 3 Отговор
    БНТ и Гешев са последните два бастиона на ГЕРБ.
  • 47 БОН ШАНС ИСПЕКТАТОРЕ

    3 4 Отговор

    До коментар #35 от "Последния Софиянец":

    БОН ФИЛЕ ЛИ ГИ ПРАВИШ,Ъ!!??
  • 48 ССсс

    4 5 Отговор
    Виждам ,че всички го смятат за човек на Мутропитека,но бъркат.Кошлуков е творение на ЦРУ и американски гражданин.Бил е в САЩ на издръжка УЖ на Сорос над 5 години,за да бъде подготвен и върнат в България.Офицялно Сорос е поел издръжката му,но дефакто е ЦРУ.Прави това, което му наредят от посолството на САЩ.Беше вкаран в телевизията Алфа за да шпионира.САЩ търсеха начин,да направят от Атака безгласна буква и успяха.После в ТВ7,пак да шпионира.Сега в момента просто изпълнява поръчките на САЩ,а те са свързани с оцеляването на Борисов и надеждата им,че може отново да се върне на власт за да имат продажен премиер.Всичко останало което пишете са недоказани догадки но фактите за вербуването му и подготовката в САЩ не могат да се скрият.Трябва моментално уволнение от СЕМ с натиск от служебното правителство.Ако чалгарите от ИТН,бяха взели мандата,можеха да разкарат и Гешев и Кошлуков и пак да хвърлят бялата кърпа,но след свършена основна работа,но те нямат топки за това и отново излизат с претенции без покритие и обявяват БСП на едно ниво с ГЕРБ и ДПС,което естествено не е така,но задачата им е да сме в ситуация ПАТ.

    Коментиран от #57

  • 49 кочо

    5 2 Отговор
    кошлуков да върви при приятеля си христо сираков.
  • 50 ДолуБившитеХора

    3 6 Отговор
    ВЕЛИСЛАВ МИНЕКОВ: СВОБОДА НА СЛОВОТО ЛИ ?! КОГАТО ГОВОРИШ С МЕН, ЩЕ МЪЛЧИШ !

    Ама как си позволява някакво си БНТ да отговаря на Негово Превъзходителство Министъра на култура Велислав Минеков ! Що за наглост !

    И на всичкото отгоре да отговаря не това, което Министирът иска да чуе ! Това вече е върхът на наглостта !

    Веднага да се намеси Рашков и да опразни цялата сграда на БНТ от всеки, който само е гъкнал !
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 реалист

    2 3 Отговор
    Тъжно. Некадърнци и продажници искат оставката на генералния директор. Кедъра - без образование, набутан от баща си, уредил жена си. Горан Благоев - атеист, отхвърлен от църквата, давал пари на жена с, тъста си и и брат си от неговото предаване. Общо между двамата - сами са напуснали, продали се на соросоидите. Многократно давани на етичната комисия на БНТ. Честито на заблудените!
  • 53 Павел пенев

    4 2 Отговор
    Този е гнусен политически тарикат. Време е да се сложи край на неговите циркаджийски номера.
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Пешо

    1 3 Отговор
    Спортният тотализатор (БСТ) плаща на БНТ над 6 пъти повече за едно ТВ предаване на тото тиражите, в сравнение с предишния договор. Този факт стана ясен от одитния доклад на Сметната палата за дейността на БСТ в периода 1 януари 2017 г. - 31 декември 2018 г. Там са описани и редица нарушения, както на самия БСТ, така и на спортния министър, като негов принципал.

    Най-фрапиращо, на фона на изводите от одита, изглежда настоящият договор на БНТ за ТВ излъчване на тиражите.

    В края на май стана ясно, че, според договор, подписан от генералния директор на БНТ Емил Кошлуков, външната фирма „Дрийм Тийм Груп” ЕООД (на продуцента Евтим Милошев) ще получава по 10 944 лв. с ДДС (9120 без ДДС) за всяко пряко ТВ предаване от 3 май до 31 декември 2020 г.
    ...

    Одитът, извършен именно от Сметната палата, показва, че за всяко предаване БСТ е плащал на БНТ възнаграждение в размер на 3614,37 лв. с ДДС. Впоследствие, след като предаванията вече не се правят от БНТ, а се предоставят от тотализатора, сумата намалява значително до 1771,20 лв. По данни на в. "Сега" - външната фирма "Дрийм Тийм Груп" ЕООД, ръководена от продуцента Евтим Милошев, получава по 10 944 лв. с ДДС (9 120 лв. без ДДС) за всяко предаване на тотото по БНТ в периода 3 май - 31 декември 2020 г. Тегленията не се излъчват от БНТ, а от студиото на самия тотализатор.
    спортният тотализатор (БСТ) плаща на БНТ над 6 пъти повече за едно ТВ предаване на тото тиражите, в сравнение с предишния договор, според од
  • 56 Да бе да...?!

    3 1 Отговор

    До коментар #2 от "Фатих":

    ,,Дано Кошлуков разкаже за TV7, за която отговаряше фалиралата КТБ... "
    Ще разкаже,ама когато цъфнат налъмите...!Що ли...?!Щото няма интерес да разкаже...!
  • 57 Айде бе

    1 1 Отговор

    До коментар #48 от "ССсс":

    Пълен бъркоч. Кошлуков ли беше виновен за изцепките на Сидеров? През 90-те имаше много стипендии от Запада и много хора (които преди това не можеха да сънуват да се доредят до конкурс и интервю за стипендия, за разлика от пробутания с яките червени връзки Минеков ) се възползваха за да учат в САЩ и Западна Европа. Те това комунягите не могат да преглътнат- че хора, вън от техните и на ДС кръгове пътуват, учат, пращат си децата, за разлика от времето, когато те бяха единствени и важно ни разправяха как било тук и там по света.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове