Last news in Fakti

10 Юни, 2021 19:21 2 610 42

Румен Овчаров: В проекта „Белене“ корупция няма, има далавера

  • румен овчаров-
  • аец белене

По думите му тогава българската страна не е провела преговори и не е поискала спиране на проекта

Румен Овчаров: В проекта „Белене“ корупция няма, има далавера - 1
Снимка: БГНЕС

„Много неща в България се правят по най-скъпите технологии, защото се печелят пари. Например 4,5 милиарда за автомагистрали, това е проблемът с корупцията“, отбеляза в предаването „Лице в лице“ по бТВ Румен Овчаров – бивш министър на енергетиката. В проекта „Белене“ корупция няма, има далавера, има престъпление, заяви той.

Делото за АЕЦ „Белене“ беше прекратено от съда и върнато на прокуратурата, припомни Овчаров.

„През 2012 г. по разпореждане на МС се прекратява проектът. Министърът на икономиката и енергетиката трябва да организира преговори с руската страна по прекратяването. Тогава АДФИ прави инспекция и тя констатира, че НЕК е изплатила на „Атомстройекспорт“ 383 млн. евро, а компанията има претенции за 410 – т.е. НЕК дължи 27 млн.“, обясни Овчаров. По думите му тогава българската страна не е провела преговори и не е поискала спиране на проекта.

„Руската страна внася иск в арбитража в Париж за 1 млрд. евро, след четири години ни осъжда за 620 млн. евро и българската страна по никому неизвестни причини не обжалва, но и веднага си плаща“, обясни бившият министър.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Джоузеф Диксън - Дикито

    13 3 Отговор
    Здравейте драги българи,драги лефскари.Аз се казвам Джоузеф ДИК съм, от Англия. Дойдох тук до мола да купя малко дрехи, и видях този разкошен гейрен.Влоюбих се, и сега сън не ме хваща, докато не купя стадиона без козирката. Дайте да се разберем, ще плащам тока, водата, ще кося тревата, но искам тук да съм на гейрена!!! Давам ви 50 лева капаро, и ще си заложа часовника Q and Q подарък от Еди приятел дето мие кенефите на Уембли.Купувам Ви!!!
  • 2 БРАТУШКИТЕ

    10 12 Отговор
    ...трябва да ги осъдим за грешката с избора с площадката Белене, проектантска грешка, но ако се признае тази грешка, руснаци трябва да се простят и с РЕПУТАЦИЯТА си. При направените сондажни проучвания на площадката, на не голяма дълбочина, се достига до базалтова скала, която се приема за скалната обвивка на земята. Това е идеална земна основа в сеизмично отношение. При следващите фази на проектиране, се правят допълнителни сондажи и се установява, че въпросната скала е само голяма морена, довлечена през ледниковия период. Предварителните сондажи случайно са попаднали върху нея. Всичко останало са льосови наслаги и наноси.
    За това са и всички маймунджулъци с АЕЦ „Белене” вече 40 г. Друга грешка на СЪЩИТЕ е линейната диаграма на неутронното стареене на заваръчния шев на опорния пръстен на капака на ВВЭР-440, тази диаграма вместо линейна се оказала експонента. В този случай за да замажат гафа, нашите политици разиграха сценката "натиск от Брюксел" и спряха реакторите ВВЭР-440 в Козлодуй, а ДОСТА ХИТРО Кунева изврънка и пари за това от европейците.

    Коментиран от #17, #38

  • 3 Джоузеф Диксън

    3 3 Отговор
    Иска строи МОЛ и жилища в кв,, Суха река "и долу игрище с мали вратички ще плати 3,5 милиона за да купи терена!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Електра

    14 15 Отговор
    Дългия инкасатор , или както народа го знае Р. Овч. е най честния БСП. дираст, пръкнал се по Каунските земи. А сега си представете колко много е честна ХУНТАТА на Кауна Радеф...

    Коментиран от #10

  • 6 име

    13 8 Отговор
    един осъден бандит говори с/у корупцията? това са ФАКТИ.
  • 7 Ало нап къде си

    12 1 Отговор
    Тези милиарди как ги отписахте
  • 8 ЕТ Шопо

    6 1 Отговор
    Ох, ох, че требе май да ставан политик, оти и на мен ми са суче от бюджето, може и от европейскио !
  • 9 Благо сопола

    8 2 Отговор
    Джоузеф ще прати чек от САЩ тука не си беше взел чековата книжка забравил я беше!
  • 10 Слава на Русия

    16 8 Отговор

    До коментар #5 от "Електра":

    Тоя доказано осъден крадец, във всяка друга държава щеше да е разстрелян, отровен и обесен за назидание на другите. В Америка щяха да му пуснат 100 000 волта ток, докато го изпържат жив.

    Коментиран от #12

  • 11 :((

    9 5 Отговор
    вятърни мелници и воденици за племето, дето 21год. избира за вожд Винету фон Банки !!!
  • 12 Бай Иван

    10 4 Отговор

    До коментар #10 от "Слава на Русия":

    Каква Русия какви пет лева ве, тук говорим за русофила Р. Овч.

    Коментиран от #16, #33

  • 13 питанка

    5 2 Отговор
    Факти, какво се случва? В коментарите към почти всички ваши новини има коментари, свързани с новият какдидат собственик на ФК Левски. Някакво объркване ли има, или просто объркването е "съзнателно", за да не се четат коментарите за съответната статия?

    Коментиран от #19

  • 14 !!!?

    9 1 Отговор
    Е то далавера, аванта и гювеч си е все корупция - мутрите сте кяр, а будалите плащат !!!?
  • 15 Професора

    13 12 Отговор
    Румен подписа много изгоден договор за строежа на АЕЦ Белене обаче от Козяк не искат бг да има втора АЕЦ за да продават скъп ток от Марица 1-3.
  • 16 Слава на Русия

    11 3 Отговор

    До коментар #12 от "Бай Иван":

    Тъй де, тъй де, ако тоя червен бивш човек живееше в Матушка Русия, отдавна щяха да го нахранят с Новичок, или ако не искаше да яде, щеше да получи олово във дългия си крадлив врат.
  • 17 f16 АКВАРЕЛ

    11 4 Отговор

    До коментар #2 от "БРАТУШКИТЕ":

    А бе,ТОЧНО и тоя Овчаров преподписа договора с руснаците за доставка на газ,ДОКАТО ИМАШЕ ВАЛИДНОСТ ОЩЕ 1 ГОД. И 3 МЕСЕЦА!! И ЦЕНАТА БЕШЕ 78 ДОЛАРА ЗА 1000 КУБ. МЕТРА! А НОВИЯ ДОГОВОР БЕШЕ С НОВА ПАЗАРНА ЦЕНА ОТ 330 ДОЛАРА!!!??? ТА, ЗАГУБАТА ЗА БЪЛГАРИЯ ЗА ТЕЗИ 1.3 ГОД. БЕШЕ ОТ 1 МИЛИАРД И 300 МИЛИОНА ДОЛАРА!!ЗАЩОТО ТОГАВА ДОСТАВКИТЕ ЗА ГОДИНА БЯХА ПО 6 МИЛИАРДА КУБ. МЕТРА! ВСИЧКО ПОМНИМ,САМО НЕ СЕ ЗНАЕ,КОЛКО Е БИЛ РУШВЕТА ОТ ТЕЗИ 1.3 МЛРД ДОЛАРА..АКО ОВЧАРОВ Е ПОИСКАЛ " САМО 5 % ",ТОВА ПРАВИ 65 МИЛИОНА ДОЛАРА!!зАЩО НЕ СЕ СКРИЕ ТОЗИ ЧОВЕК ОЩЕ 10-16 ГОДИНИ,ДАНО СЕ ЗАБРАВИ И НЕГОВОТО МИНИСТЕРСТВАНЕ В ЕНЕРГЕТИКАТА!!НАЛИ??
  • 18 Роки

    10 2 Отговор
    Искам само да питам при турците като в последните години ги построиха АЕЦ дали при тях имало едно такова говорене 10-15-20 години по разни телевизии дали им е нужна централа или не или при тях някак си по- бързо и правилно се взело решение да се построи таквоз чудо на техниката,и тук идва моя въпрос ние ли излязохме будали или те случайно?

    Коментиран от #24

  • 19 Джон Дик

    2 0 Отговор

    До коментар #13 от "питанка":

    Ти ли ми цъкна -
  • 20 ПЕНКО

    9 4 Отговор
    АБЕ РОУМЕН ---КАКВО Е ДА ЗНАЕШ ,ЧЕ БЪЛГАРСКИТЕ МАЙКИ И БАЩИ И БАБИ -И ДЯДОВЦИ ---ИСКАТ ДА ПУКНЕШ КАТО ИЗЗЕДНИК- !?!?!?!? НЕ СИ ПРОБУТАЛ САМО НА КАДИЕВ -ГЮВЕЧ -ПРОУХИЛЕН БСПАРИНО ГНУСЕН !!!!!!!!!!!!!!
  • 21 3.14К

    4 0 Отговор
    На мен ми се стори, че Диксън е със сакото от абитуриентската си вечер.
  • 22 Електра

    8 11 Отговор
    Защо никой не го интересува, че Хунтата на Радеф даде поръчка за поскъпването на тока, водата и парното, толкова ли забогатяхте при Борисов, че това увиличение не ви прави впечатление. Лъжите и глупотевенето на едина слуга, патерица и подлога на Кауна по важни ли са...
  • 23 Бесен Язовец

    7 3 Отговор
    Сега Бг е колония с АЕЦ скоро Бг става колония без АЕЦ!!!
  • 24 :((

    8 7 Отговор

    До коментар #18 от "Роки":

    ние сме будалите. ....ние,племето ,избирало 3 пъти за вожд Тлъстия Бою оф дъ Банки .

    Коментиран от #35

  • 25 Рошко

    3 2 Отговор
    Кой го казва 😂😂😂😂😂😂😂😂
  • 26 Мнение

    13 3 Отговор
    Друго си е да се чуе мнението на БСП милиардера-Руменчо.....
  • 27 Другия с коня

    15 4 Отговор
    Румен Овчаров - осъден за Далавера от 16 милиона присвоени от ТЕЦ Бобов Дол като министър и зам министър Корнелия Нинова в правителството на БСП Сергей Стани шеф......Член на ИБ на БСП...." Това не беше Корупция,дрОгаре,беше Далавера.".??.

    Коментиран от #34

  • 28 Брендица

    9 3 Отговор
    Мухльо Овчаров, а в "Черноморка" Приморско 2001 какво имаше?

    Коментиран от #29

  • 29 Анджело

    5 0 Отговор

    До коментар #28 от "Брендица":

    Тъпоъгълник

    Коментиран от #30

  • 30 Брендица

    5 0 Отговор

    До коментар #29 от "Анджело":

    Тоя, че е тъпоъгълник си е така
  • 31 уви

    12 2 Отговор
    Овчарката е безкрупулен и крадлив комуняга .Ако бяхме нормална д-ва тоя щеше да търка наровете доживотно.Ама нали е руска подлога,размина му се.
  • 32 Р Овч

    2 3 Отговор
    Корупция е ДАЛАВЕРА в която аз не участвам.
  • 33 Николай

    5 1 Отговор

    До коментар #12 от "Бай Иван":

    Русофил когато има за крадене, ако турците дадат повече веднага ще им стане пръв приятел.
  • 34 Николай

    7 3 Отговор

    До коментар #27 от "Другия с коня":

    Това си е кражба от всякъде. Ако имаше нормална съдебна система Р.Овч щеше да е в панделата барабар с Курнела. Обаче го отнесе бушона Вальо топлото. Голям бандит е тоя наглец, Гечев също. А за Сашо апашо нямам думи. Как източи ЦСКА и Кремиковци и после се оказа, че ЦСКА му дължи 8 млн.
  • 35 Роки

    1 0 Отговор

    До коментар #24 от ":((":

    Ооо,по тоя параграф ние сме първи будали,но я кажи ми нещо за тока, това е важното,я само виж какво се случва с тец Марица Изток две,аха да затвори и той,на косъм просто, вместо да направят нужната инвестиция като на другите два теца,те блещат разни небивалици по тв, харчат скъпото тв време за собствена реклама, толкова пари похарчиха, че от тв време можеше да се плати инвестицията на всички осем блока там, дори щеше да останат пари за ремонт на локомотивите на мините... Ама ние си говорим де, така щото е най-лесно.
  • 36 Умен по цялата глава

    4 2 Отговор
    Интересно ми е ЗАЩО пенсионери с 300 лева пенсии бранят Олигарси и Приватизатори от тяхната Комунистическа Партия 30 години давайки им възможност да грабят Родината,да ограбват Труда на работниците и да фалират Държавата...Защо бе,червени цървули???(?Защо бе Народе?????

    Коментиран от #40

  • 37 Слав Овчаров

    0 1 Отговор
    Кажи им татко Слав, ти не си малък крадец...
  • 38 Мишо Бирата

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "БРАТУШКИТЕ":

    Осъди ги , че до неук и избираш да те управляват още по-прости
  • 39 Социалист

    1 1 Отговор
    Р.Овч. уреди проекта най-накрая, че партията загива.
  • 40 Роки

    2 0 Отговор

    До коментар #36 от "Умен по цялата глава":

    Да ти кажа,за възрастни хора, може би отговора е, че са си загубили акъла,но кажи ми пък защо младите избират олигарсите на ГЕРБ,дали и те са си загубили нещо, всеки път ги избират и всеки път те в отговор ги забиват у дъното,и аз съм млад,та затова и отговарям малко
  • 41 Хаджибабикян пръдлето

    0 1 Отговор
    А бе този Румен не е ли в затвора за същия проект, не че и другите Руменци не са за затвора.
  • 42 5 Електра?? РУМЕН овч е с 15 год по

    2 0 Отговор
    Възрастен от Радев!!! Каква хунта на Радев, трябва да си много тъп, за да, напишеш, че, има, връзка, между, Овч и Радев!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове