Last news in Fakti

10 Юни, 2021 23:08 3 940 6

Сигнал до Минеков за застрашената историческа гара в Нова Загора

  • велислав минеков-
  • кремена петрова-
  • нова загора

Действията на Кремена Петрова са в отговор на намерението на общината да построи изцяло нова сграда на мястото на съществуващата от 1918 г.

Сигнал до Минеков за застрашената историческа гара в Нова Загора - 1
Снимка: ДБ

Общинският съветник от „Демократична България“ в Нова Загора Кремена Петрова поде с нова сила инициативата за запазването на историческата сграда на жп гарата в града. Днес тя се срещна със служебния министър на културата Велислав Минеков, за да го запознае с плановете за разрушаването ѝ.

Действията на Кремена Петрова са в отговор на намерението на общината да построи изцяло нова сграда на мястото на съществуващата от 1918 г. Това една от първите гари в страната, с характерния за архитектурата по това време облик. Конструкцията е стабилна, но се нуждае от основен ремонт.

За съжаление в последните години сградата не е поддържана и покривът е протекъл. „Настоящото окаяно състояние на гарата е резултат от безхаберие и неглижиране на проблемите, но и знак за отношението на местната власт към важни за историята на града и общината сгради, които носят духа на различни епохи“, се казва в открито писмо по проблема.

„От няколко години темата е във фокуса на общественото внимание. Имаше подписки и дори анкета. Какво показа тя, така и не стана ясно, защото прозрачното управление и реалният контакт с хората са непостижими величини за местната изпълнителна власт от ГЕРБ“, пише Кремена Петрова.

Настоящата гара се вписва стилистично и в цялостната среда на предгаровия площад с околните здания. Тя не е паметник на културата, но е задвижена процедура да стане такъв. Сега на нейно място се предвижда да бъде построена изцяло нова сграда, която няма общо с архитектурния облик на гарата. Проектът е за 2.7 млн. лева и ще се изпълнява от ВДХ АД, която е наследник на „Водстрой 98“, свързвана с Делян Пеевски.

Министър Минеков пое ангажимент да информира за казуса министрите на транспорта и на регионалното развитие, тъй като сградата попада в активите на НКЖИ, а бъдещият ремонт се изпълнява по програма на МРРБ за цялостна реконструкция на железопътното трасе. „Защо с европейски пари ще рушим, а няма да съграждаме? Този ли е начинът да бъдат усвоявани еврофондовете? И в името на какво се прави това? Не, новото предложение няма как да бъде по-добрият избор, единствено и само защото е ново“, се казва още в отвореното писмо.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 новозагорец

    11 2 Отговор
    На сградата нищо й няма, трябва нов покрив, врати и боя. И тоалетна. Разходите са доста под 2 милиона, под един, че даже и под половин милион. Само, че НЯМА ПЪТНИЦИ. Кметът и Общинският съвет са от партията на корумпирания лидер.

    Коментиран от #3

  • 2 Боко Бандита

    4 3 Отговор
    Вие събаряйте ние с Шиши ще строим.
  • 3 То тъй, ама...

    9 2 Отговор

    До коментар #1 от "новозагорец":

    В покрива, вратата и боята, няма далавера.
  • 4 Светослав

    2 2 Отговор
    Те спират инфраструктура проекти за една гара ли ще говорим. Да е Баце, ще ви помогне, но тоз дето един гвоздей не е забил трудно
  • 5 Трезво мислещ българин

    2 2 Отговор
    Дреме му на Мине*о-в след месец го няма . Изчакайте Борисов да се върне и се молете тогава.

    Коментиран от #6

  • 6 Ами то защото

    0 1 Отговор

    До коментар #5 от "Трезво мислещ българин":

    Борисов БЕШЕ, е достигнато до това дередже. Не е добре, че беше - но е повече от добре, че БЕШЕ -и повече няма да бъде.Впрочем - разрухата на железницата е функция на управлението най-вече на престъпника Московски. Едно сравнение - съдът е безкомпромисен към онзи, който уби Милен Цветков - откриха наркотици, неадекватност... -а че Московски уби ДЕТЕ /СИНА СИ!/ -управлявайки МПС, за което няма квалификация и вероятно под въздействието на алкохол - пълна тишина. И за награда - сладък пост. Някой да се учудва ? Това е гербаджийството -наглост и двоен стандарт.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове