Last news in Fakti

11 Юни, 2021 05:19 4 669 9

МЗ: Надеждите на проф. Спасов скандалът да се потули след изборите са напразни

  • проф.любомир спасов-
  • трансплантации-
  • болница лозенец-
  • д-р димитър петров-
  • зам.министър на здравеопазването

Донорите за трансплантация са с фалшиви имена, заяви зам.-министърът на здравеопазването д-р Димитър Петров

МЗ: Надеждите на проф. Спасов скандалът да се потули след изборите са напразни - 1
Снимка: БГНЕС

Агенцията по трансплантации е проверила чуждите граждани, донори и трансплантирани у нас, и проверката е показала, че голяма част от тях не съществуват, съобщи БГНЕС, като цитира заместник-министърът на здравеопазването д-р Димитър Петров:

„Агенцията по трансплантации е пуснала чуждите граждани за проверка дали има такива. Получените отговори са, че няма такива лица. Проверката е направена по линия на МВнР. Пуска се запитване и външно проверява, но те не се намесват пряко, само правят запитването във връзка с трансплантацията. Тези отговори са дадени на здравния министър по някое време, но той нищо не е предприел“, уточни зам.-министърът.

На 3 юни министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров освободи директора на болница „Лозенец“ проф. Любомир Спасов заради съмнения за извършвани трансплантации на органи в нарушение на действащото законодателство. Той цитира период от 2019 г. до края на април 2021 г., когато в лечебното заведение са извършени 14 трансплантации на бъбрек от живи донори:

„Всички донори са млади хора от Украйна и Молдова. Донорите са племенници, а рецепиентите са техни чичовци, но от Оман, Израел и други държави. Има всички основания да се смята, че те не са роднини“, посочи здравният министър и подчерта, че това е сериозно нарушение на закона и представлява престъпление.

На 4 юни здравният министър назначи нов съвет на директорите на болницата, който включва доц. д-р Радосвет Горнев, адв. Ивиян Симеонов и Орлин Недев, но в началото на тази седмица стана известно, че Софийският градски съд е удовлетворил искането на проф. Любомир Спасов за спиране на регистрация на новото ръководство на здравното заведение до приключване на производството по жалба на Спасов.

Заместник-министърът на здравеопазването д-р Димитър Петров коментира пред БГНЕС, че с тези си действия Спасов се опитва да остане в болницата. Това, според д-р Петров, навява на съмнението, че бившият директор може да се опита да укрие доказателства:

„Целта е провлачване във времето на цялата история с надеждата нещо да се случи след изборите и да се потулят нещата. Ако той се надява на това, няма да се случи. Надеждите му са напразни“, подчерта заместник-министърът на здравеопазването.

Д-р Петров също така заяви, че Агенция "Медицински надзор" е сезирала ДАНС и предишния здравен министър за случаите на незаконни трансплантации. ДАНС е препратила информацията и до ГДБОП.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 30 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Светослав

    4 42 Отговор
    След като се е подписал, и дал своето съгласие какво търсите?! Колко българи дадоха органи в Турция! Като няма пари човек, на какво ли не се принуждава
  • 2 3.14К

    41 0 Отговор
    Къде е направено присаждането на коса на ботокса? Колко герберасти си подкъсиха носовете и си присадиха коса? Безобразно нагли крадци, което ги обединява като секта.
  • 3 124

    38 0 Отговор
    Спасов е продукт на герберското управление - кражби, беззаконие, престъпления, толериранане на близките до властта.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Гнида

    16 0 Отговор
    Ужас , където и да се огледа човек само далавери .
  • 7 Пипи Чорапчето

    8 0 Отговор
    "Aгeнция "Мeдицинcки нaдзoр" e ceзирaлa ДAНC и прeдишния здрaвeн миниcтър зa cлучaитe нa нeзaкoнни трaнcплaнтaции. ДAНC e прeпрaтилa инфoрмaциятa и дo ГДБOП."

    А къде е прокуратурата в този случай?
    След като е направена такава проверка и са установени нарушения, които са престъпления, липсва ми Гешев! И кандидати за вниманието му са както Спасов, така и бившия здравен Ангелов!
  • 8 Гост

    3 0 Отговор
    спасофф, борисофф и ангелофф на затвор веднага!
  • 9 АНОНИМЕН

    3 0 Отговор
    Търговията с човешки живот не бръсне граници! Къса е човешката памет! Колко наши здрави съграждани се връщат с по-малко бъбреци след "екскурзия" до турски болници и някой финикийски знак повече и това е законно!? А някои наши сънародници се връщаха от Пакистан с нов бъбрек и умираха за няма и два месеца и това е законно!? За блокираните лани от КОВИД вече продадени бебета на летището в Киев забравихме!? Просто се е разчуло и бедните от Украйна, Молдова.... "продават" и НЕ САМО тук в България! Богатите лели и чичовци от Германия, Израел...си плащат за всичко от-до! А защо ли за турската фирма-организатор на "екскурзиите" за здраве мълчат като гугутки всички?! Ама службите разбрали, че самоличностите на бедняците-донорите са фалшиви! Нали на богатите чичовци-лели документите са истински?! Отам да подхванат разнищването, ако ще правят нещо! Ама надали?!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове