1 667 28

Манол Генов, БСП: Пътната агенция на ГЕРБ носи отговорност за опасния околовръстен път на Пловдив, погълнал 25 милиона лева

Милионите, които управлението на ГЕРБ разхвърляше без процедури и на посочени фирми, не са само по магистралите

Манол Генов, БСП: Пътната агенция на ГЕРБ носи отговорност за опасния околовръстен път на Пловдив, погълнал 25 милиона лева
Снимка: БГНЕС

Милионите, които управлението на ГЕРБ разхвърляше без процедури и на посочени фирми, не са само по магистралите. Почти 25 милиона лева публични средства са попилени безотговорно и с рискови последствия в ремонт на 14-километровата отсечка от околовръстния път на Пловдив. Официално новината е от преди дни и е констатация с много доказателства в специален одит на Института за пътна безопасност. За безобразията и съмнителното бързане да се харчат държавни милиони в този ремонт алармирах многократно в 44-то Народно събрание, последно преди два месеца.

Онова, срещу което десетки хиляди водачи, ползващи ежедневно околовръстния път на Пловдив, негодуват вече е официално потвърдено и от експерти. За съжаление, настоящият служебен регионален министър не може нито да събори нелепия и опасен пътен ремонт, нито да върне хвърлените по безотговорен начин десетки милиони лева държавни средства. Чака се АПИ да реагира, но коя точно АПИ? Тази, която от броени дни има ново ръководство, или онази, с високомерния доскорошен шеф, Георги Терзиев, личен глашатай на Бойко Борисов, който дори се чудеше защо най-сетне са го уволнили?

Експертите от одитирането нямаше как да не дойдат на място, след като жители на Пловдив и всички населени места в региона, а и не само те, изпаднаха в ужас при вида на уж ремонтираното околовръстно трасе. Техните заключения са безапелационни. В новоремонтирания участък липсват водоотводнителни канавки, вертикалната сигнализация с пътни знаци почти на 100% изобщо не е подменена и обърква водачите, категорични са експертите. Новата пътна настилка недомислено позволява движение с високи, дори над разрешените, скорости, а за капак, на определени места изобщо липсват знаци за ограничаване на скоростта или забраняващи изпреварванията. Тепърва АПИ следва да намерят оптималната за създалата се ситуация организация на пътна безопасност.

Бившето ръководство на АПИ трябва да носи отговорност за този безобразен престъпен пътен ремонт на републиканско трасе, каквото е околовръстното на Пловдив. Заради допуснатия хаос в ремонта, погълнал десетки милиони лева държавни пари, сега тепърва ще се търсят варианти за мерки по редуциране на скорост или контрол с видеонаблюдение на проблемни участъци от околовръстното. Кой, как, под какъв натиск и за колко пари е допуснал обходният път на Пловдив да бъде окатанчен с недомислени мантинели, при положение че по протежението му повече от видимо е, че има индустриална зона, интензивен трафик на селскостопанска техника, а успоредно с това се смесват посоки на придвижване на транзитен товарен с локален автомобилен трафик? Тепърва ще се мислят спасителни варианти дали на места можело да има поне осветление на пътя. Новото ръководство на Пътната агенция не само трябва да намери спешни обезопасителни допълнителни решения, но и да има смелостта да потърси отговорност от предшествениците си. Тези, които допуснаха този съмнително спешен текущ ремонт, който на финала си застрашава повече пътния трафик.

Отговорни са и Областно пътно управление, бившият областен управител и Община Пловдив, които с мълчание или неправомерни оценки заблуждаваха хората колко всичко е безопасно и процедурно спазено. Иначе стотиците хиляди, ползващи околовръстното на Пловдив ежедневно, трябва да са сигурни, че в близките няколко години нормално околовръстно тук трудно може да има. Въпреки че последните години министрите на ГЕРБ омайваха хората, че ей сега започва големият ремонт, с удвоени платна и пр., държавата все още не е завършила докрай процедурите по възлагане проектирането на ново околовръстно на Пловдив. Една от трите обособени възлагания все още е в процедура, а работа ще започне едва след осигурено финансиране. По прогнози, ще се търсят за този път около 200 милиона. И след като трябва да се търсят 200, защо междувременно да не попилеем едни 30-50 милиона като уж текущ ремонт, е била логиката на герберската Пътна агенция. Знаели са, че хвърлените сега десетки милиони ще отидат на вятъра втори път. След толкова много работата, работа, работа и видими резултати, сега ГЕРБ искат да сложат ред в хаоса. Няма как да им се получи на онези, които трябва да им потърсят отговорност за хаоса дотук.

Линк към новината на официалния сайт на БСП:

https://bsp.bg/news/view/20143-manol_genov_bsp__pytnata_agentsiya_na_gerb_nosi_otgovornost_za_opasniya_okolovrysten_pyt_na_plovdiv_pogylnal_25_miliona_leva.html

Поставете оценка:
Оценка 4.9 от 19 гласа.

Свързани новини

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 Кьовеши

  15 4 Отговор
  Те първа ще носят отговорност, Гешев е до след изборите.
 • 2 ДРУГАРЮ ГЕНОВ

  5 13 Отговор
  Затвори пътя....ако ти стиска.....
 • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 4 Тцтц

  24 1 Отговор
  Ако последните 30 години се асфалтираше без да се краде - трева нямаше да има къде да се посее...
 • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 6 Шофьр

  16 4 Отговор
  Магистрала Хемус- след Витиня посока София- вечер и в дъжд+-пътна маркировка не се вижда!!!! Къде е Джипко Бибитков?

  Коментиран от #8, #27


 • 7 хаберих

  8 0 Отговор
  Киркор се прибира ненадейно вкъщи и жена му го посреща гола. - Абе жена, ти що си гола? - пита Киркор. - Ами нямам какво да облека - рекла жена му. Ядосал се много Киркор и отворил гардероба. - Я виж колко много рокли имаш. Една рокля, две рокли, три рокли, здрасти Гарабед, четири рокли...
 • 8 ПИТАЙ БАЙ ТОШО

  3 5 Отговор

  До коментар #6 от "Шофьр":

  И НОВИТЕ УПРАВЛЯВАЩИ
 • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 10 Сестра Галева

  2 12 Отговор
  Значи пътя е виновен че се трепат а не агнетата дето карат колите нали искаме европейски правила и пътища ама като доиде момента да се спазват правилата за движение и сме първи да намерим извинение за всичко

  Коментиран от #14

 • 11 ДРУГАРЮ ГЕНОВ

  3 11 Отговор
  ЗАСТАНИ ТАМ КАТО МИЛИЦИОНЕР ОТ СОЦА И ДПИРАЙ КОЛИТЕ ДА НЕ МИНАВАТ
 • 12 ОПГ ГЕРБ

  15 5 Отговор
  Всичката герберастка сган е за затвора с принудителен труд, да си оправят бакиите, които са сътворили.
 • 13 Социалист

  4 13 Отговор
  Ама то посчените фирми са от 90-те години на държавна хранилка. Вие ги създадахте с пари от народа . Вие не сте по различни от Боко, просто ви е яд, че големите рушвети отиват в ГЕРБ, а малките "такса мълчание " са за вас .

  Коментиран от #17

 • 14 т-п тршл гейберастки

  9 2 Отговор

  До коментар #10 от "Сестра Галева":

  Ти можеш ли да четеш, или си от функционално неграмотните и не разбираш какво значи че няма пътна маркировка?
 • 15 ДРУГАРЮ ГЕНОВ

  3 9 Отговор
  Очакваме правителството на Кауна да оправи нещата....
 • 16 2091

  11 3 Отговор
  Новото околовръстно на Пловдив е морално остаряло и технически неграмотно изпълнено съоръжение: - тесен еднолентов път; мантинели, които допълнително засилват илюзията за теснота; част от крайпътните обекти са изолирани от мантинелите...

  Коментиран от #18

 • 17 точно така

  9 0 Отговор

  До коментар #13 от "Социалист":

  Трейс, агромакс и т.н са още от 90-те години. пеевски и божков и те... Така е, ама не съвсем.
 • 18 да се оправят

  11 1 Отговор

  До коментар #16 от "2091":

  Аз нямам против да са изолирани. Да си направят локално. Не е редно всеки да цвъка обекти по пътищата и заради кирливия му бизнес - ограничение 60. Какъв е смисъла от околовръстен път ако ще се влачим с макс 60 и ке чакаме сульо и пульо да излезнат от отбивката?

  Коментиран от #23

 • 19 Дани Каназирева

  9 4 Отговор
  Какво плачите и все сте недоволни? Аз нали си взех комисионната,така че всичко е ремонтирано според процедурата.И сега като карате по този прекрасен път си спомняйте за мен ,и пак да гласувате за Кака Ви Дани.

  Коментиран от #20

 • 20 НОВОТО ПРАВИТЕЛСТВО

  2 3 Отговор

  До коментар #19 от "Дани Каназирева":

  Сега то събира комисионни и пълни шкафчета...времето е малко

 • 21 ИНТЕРЕСНО

  7 2 Отговор
  Кога ЩЕ ПОДХВАНАТ НАЙ ГОЛЯМАТА КРАЖБА РЕМОНТ НА РЕМОНТА НАВОДНЕНИЕТО СВЛАЧИЩЕ ВЪВ ВАРНА. 125 000 000 ЗА ОТСЕЧКА ОТ 2 КМ.
 • 22 Другия с коня

  4 2 Отговор
  Ужасни са тези от ГЕРБ,направили околовръстното да караш с висока скорост,та чак и над допустимата...Трябваше да е на Бабуни,както направиха Тракия до Стара Загора строителите от БСП и да ти падат пломбите като карал с 50 км в час....Категорично е некачествено толкова хубав път,нали така дрОгари и дрОгарки?????

  Коментиран от #24

 • 23 2091

  2 0 Отговор

  До коментар #18 от "да се оправят":

  А сега с колко се влачим? Всеки ден го минавам поне по два пъти!
 • 24 2394

  3 1 Отговор

  До коментар #22 от "Другия с коня":

  На всяко гърне - мерудия! "Направиха", ама по-добрата отсечка, а по-лошата остана - Коматево - кръговото на Пазарджишко.
 • 25 пешо

  2 1 Отговор
  потвърждавам - особата терзиев е наистина високомерна, нагла калинка, ползваща се с откровените протекции на банкянския онбашия. просто още една от безчетната армия, поставена на отговорни постове, за да може да върви далаверата на оногова.
 • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 28 Бай Курти

  2 0 Отговор
  Сега и вас ли ще слушаме 10 години,че предните са виновни.Нали бяхте готови да управлявате.Нали за това фърчилото вдигаше юмруче и искаше властта.Ето сега управлявате и имате възможност да докажете ,колко сте велики и кадърни.Ама май и за чеп на зеле не ставате.

Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa или ca нaпиcaни изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове