Last news in Fakti

11 Юни, 2021 21:13 20 427 215

Северна Македония блокира преговорите с България

  • северна македония-
  • българия-
  • ес-
  • интеграция

Крачката идва след подкрепата на френския президент Еманюел Макрон

Северна Македония блокира преговорите с България - 1
Снимка: БГНЕС

Съпредседателят на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси с Република Северна Македония проф. Ангел Димитров направи изявление след края на поредното ѝ заседание. Разговорите от 14-ата среща се водиха чрез видеоконферентна връзка на вчера и днес.

"Досега бях убеден, че въпреки сериозните проблеми и фундаменталните различия, сме една съвместна комисия, но от днешната 14-а поред среща започвам да си задавам въпроса дали наистина е така. Вчера нашите колеги категорично отказаха да водим какъвто и да е разговор по конкретна историческа тема, нещо, което е неизбежно за професионалните историци", заяви той.

Промяна в позицията на Скопие идва часове, след като френският президент Еманюел Макрон изрази пълна подкрепа за членството на Скопие в ЕС.

"На предишното заседание, когато се получи странно и неочаквано за нас блокиране на разбирането за наша забележка в учебника за 7 отделение в РСМ, в което се третира времето и личността на цар Самуил, бяхме решили всяка страна да подготви кратък текст как би могъл да изглежда един такъв урок, за да направим крачка напред.

Вчера ние предложихме такъв текст, а за наша голяма изненада, близо 2 месеца след тази среща, нашите колеги предложиха нещо не просто изненадващо, а напълно чуждо на характера на работата на тази комисия - една теоретична рамка, в която се фетишизира правото на всеки да тълкува както реши каквото и да е събитие. Това се отклонява категорично от представата за мултиперспективност в дидактичния, образователен смисъл. Това е съвършено различно от политическото разбиране на нашите колеги, че имат право на прочит както те желаят на миналото. Това е един манифест на желанието да се промени каквото и да било", допълни той.

"Искрено се надяваме, че летните месеци ще дадат възможност за преосмисляне на това отношение към работата", каза още Димитров.

Проф. Димитров обясни, че днес, по тяхно желание, комисията се е върнала към обсъждане на личността на Григор Пърличев и е отделено и време за обсъждане на съвместен текст към двете правителства, свързан със съвместни чествания на исторически личности.

"Бяхме подготвили един примерен текст за дискусия за Григор Пърличев, от страна на нашите колеги имаше абсолютно нежелание и отхвърляне на този текст с настояване да приемем и евентуално да допълним един въображаемо приет текст преди 11 срещи, разказа той.

Тогава е било предложено от тяхна страна да се организира тристранно честване, с възможност за четиристранно, на Григор Пърличев от България, Република Северна Македония и Гърция (и евентуално Албания). Тогава категорично заявихме, че нямаме нищо против при политическо съгласие за подобно честване да подготвим някакъв текст, с категоричната уговорка, че това не е завършен текст, и ще бъде приет едва, след като се постигне политическо съгласие за подобно честване, и нашето мнение като историци е, че не е нормално да се търсят такива съвременни политически ефекти, а да се направи двустранно честване на историческата личност Пърличев", обясни професорът, цитиран от БТА.

"Въпреки всичко нашите колеги не помръднаха от това и се опитваха да ни убеждават, че сме били постигнали някакъв резултат тогава и сега трябва да го приемем, това не отговаря на реалната ситуация", коментира той.

"Последните часове от днешната среща, отново по начин, който само потвърждава, че трудно можем да постигнем разбирателство за текст за Гоце Делчев, отне безрезултатно време от работата на нашата комисия", добави той.

Предходното заседание на Съвместната историческа комисия между България и Република Северна Македония през април също завърши без резултат.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 76 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 BigBulgarianBoss

    284 12 Отговор
    Северно македонци. Обръщение към вас сладури.... Ако можем да напердашим някой, то това сте вие... Малки маймунски

    Коментиран от #189

  • 2 ааа браво

    349 2 Отговор
    Тъкмо оня от САЩ няма да се обажда повече на Президента. Пък на Макрон още шамари да му зашие някой все ни е тази на нас, българите.

    Коментиран от #28, #38

  • 3 BigBulgarianBoss

    196 2 Отговор
    Юго западно междинно северо македонци, мирясайте
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 КОТарАК

    252 3 Отговор
    кога ще скъсаме диплом. си отношения с тоя зверилник? имаме хиляди поводи за това-като се почне от горенето на знамето ни , до ежедневното оплюване в медии.. и филми срещу нас направиха
  • 6 Пламен

    241 3 Отговор
    Тия,хич не трябва да им се отстъпва...
  • 7 Да го питам аз

    241 3 Отговор
    Макрон ако германците започнат да пишат че Наполеон е германец , аз също така и Луи 14-ти е германец и разни други такива тогава да видим как ще реагира

    Коментиран от #14, #101

  • 8 Перо

    250 2 Отговор
    Нека “макетата” да блокират преговорите. Волът рие,то на врата му пада. Отказа им е сигурен! Нека да блокират още 50 г. Тук никой не бърза и не го интересуват чугунените македонистки глави.

    Коментиран от #127

  • 9 Нейко Томов

    161 4 Отговор
    Няма ли да се намери някой сърцат българин да му зашлеви още един на тоя макарон
  • 10 Чук и Гек

    227 9 Отговор
    Абе, патета загубени! Обявете на Вашингтон, Брюксел и Париж, че сме съгласни ние да напуснем НАТО и ЕС и на наше място да приберат Македония, щом толкова им е нужна! няма да се предавате!

    Коментиран от #21

  • 11 BigBulgarianBoss

    134 5 Отговор

    До коментар #4 от "Македонец":

    Македонецо!! Напротив!! Може!! Може даже да ти счупя минискуса... Жалка държава като Македония юго источна нема как да съществува

    Коментиран от #52

  • 12 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    54 4 Отговор
    Я си... Майката!
  • 13 Македентичност

    166 3 Отговор
    България има и много по-важни задачи за разглеждане и решаване от членството на РСМ в Европейския съюз. Стига сме обръщали толкова много внимание на макетата – прав им път обратно в дупката от която са изпълзяли.

    А Макрон е всичко на всичко само един ошамарен фигурант в собствената си родина !
  • 14 Чук и Гек

    135 2 Отговор

    До коментар #7 от "Да го питам аз":

    За Макрон не е проблем Наполеон да е германец! За него ще е проблем ако бабата на Наполеон се окаже германка!
  • 15 джаич

    11 169 Отговор
    Ке доjде овоj ден кога нашиот Источен Сосед ке се смири и ке биде све ЕУ ! Ирелевантниот инат на политичари и историчари ке се скрши како чекор во новите односи !

    Коментиран от #20, #23, #29, #92, #176, #206, #209

  • 16 ррр

    151 18 Отговор
    Време е за референдум!Имаме ли работа изобщо в НАТО или ЕС?! Явно за тях България е бреме и не съществува!!!Щом заемат страната на РСМ която не е член на ЕС да си ги вземат,а нас да ни оставят на мира!Неутралитет за РБ!Американци и руснаци все тази!Вън от РБ!Оставете ни намира!
  • 17 гогата

    170 21 Отговор
    Ако зависеше от мен бих направил следното. След като се напъват за европейски съюз ОК нека влизат. България не им върви по гайдата. Излиза от европа. От нато също. Отказва американски самолети и купува 20, 30 руски. Пуска казармв за 2 години както си беше. Тогава да видим кой ще си налага мнението. България над всичко. Терзиев пилота е ГЕРОЙ

    Коментиран от #54, #202

  • 18 969

    176 4 Отговор
    Страшно нагли тия марсианци,бе, извинете смакедонци. Ти го хващаш, че ти е окрал къщата, то ти обеснява ; Виж сега, за това ,което вече съм откраднал, няма да преговаряме, дай да се разберем, как да разделим това, което ти е останало.; Направо нямам думи!

    Коментиран от #40

  • 19 Гражданин

    114 2 Отговор
    Никакъв фандък на макетата! Да гледат ЕУ през крив макарон.
  • 20 гогата

    99 3 Отговор

    До коментар #15 от "джаич":

    мАКЕДОНИЯ е Българска. Няма да дойде ден

    Коментиран от #165

  • 21 !!!?

    21 103 Отговор

    До коментар #10 от "Чук и Гек":

    Ние няма да напуснем ЕС като Англия, а ще ни изгонят като троянски кон на Кремъл !!!?

    Коментиран от #24

  • 22 една държава

    98 0 Отговор
    на която футболната им звезда е по стара от самата държава с 1 година си я тури на ...знаеш къде.
  • 23 абе юроде

    97 2 Отговор

    До коментар #15 от "джаич":

    Поради що се срамиш да пишеш на родният си език.
  • 24 Най

    40 6 Отговор

    До коментар #21 от "!!!?":

    напред сороснята като вас пета колонка трябва да изгоним,после тези които се кланят на изток и да се приключи!
  • 25 Последния Софиянец

    109 2 Отговор
    Макарон си заслужава шамарите на гражданите.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 мдааам

    88 1 Отговор
    И после мекия макарон се чуди, що случайници му набиват шамарите при първа възможност?

    Коментиран от #49

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Горд Българин

    57 2 Отговор

    До коментар #15 от "джаич":

    Ей мики маус марш в северния маймунарник. Тук никой не те бръсне за слива. Ти си един човешки отпадък и на никой не му дреме за теб.
  • 30 Преди да се наречеш македонец

    65 1 Отговор

    До коментар #4 от "Македонец":

    Научи македонски! Северомакедонската е диалект на българския език! Нито диалекта нито българския имат нещо общо с езика на македонците!

    Коментиран от #47

  • 31 Владиков

    16 1 Отговор
    В един съюз понякога е необходимо да играеш ролята на виновния.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Ъхъъ

    41 0 Отговор
    И тези се мислят за голямото добритро, скоро ще разберат от къде изгрява слънцето !!!

    Коментиран от #181

  • 34 US Dep

    4 41 Отговор
    Разхайтените, крадливи, лъжливи, глезени и капризни "деца" (тъмно-кафявите непрани партенки от БКП+БЗНС+ДС+БНА) трябва от време на време да бъдат шамаросани с ИСТИНАТА и да им се отнемат някои "играчки" (Македонския Въпрос)!

    Коментиран от #179

  • 35 Перо

    77 2 Отговор
    С лъжа и измама не може да се влиза в ЕС. Историческата истина е на българска страна! Отказ за ЕС и прекратяване на всякакви отношения.Въвеждане на визов режим! Да се оплакват на арменския поп! Толкова десетилетия не сме имали нищо общо,може и още толкова!
  • 36 Пламен

    67 6 Отговор
    Референдум за напускане на ЕС и НАТО . Благодарение на този помияр Макрон се прие пакета мобилност ,от където България губи страшно много . Олигофрен добре го ошамариха ...
  • 37 Ъхъъ

    78 12 Отговор
    Благодарете се на ГЕРБерастите и техните некадърници за този провал. Вместо да накарат РСМ да подпишат договор с условия така както направиха Гърците те подписаха договор с пожелания. Сега пк за наша сметка ще бъде всичко … гласуваите за боклуците мръсни от ГЕРБ !!!
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Перо

    44 3 Отговор

    До коментар #4 от "Македонец":

    Пи-ку ти матер северномакедонска.Еб-н си у глави!

    Коментиран от #43

  • 40 Нед

    41 1 Отговор

    До коментар #18 от "969":

    Ей човек,добре го каза,ама май западните българи-така наречените македонци няма да се засрамят!А пък и гърците защо мълчат?Само там живеят истински македонци и би трябвало да говорят на нещо като гръцки или старогръцки.Тея говорят на български-какви ли са...?

    Коментиран от #193

  • 41 JEB

    60 0 Отговор
    потвърждават се съмненията ми че тез глупаци нямат никакво намерение да преговарят..само ходят и просят наляво надясно все едно че света почва и свършва с тях..

    Коментиран от #178

  • 42 Сестра Галева

    15 52 Отговор
    Каде е мунчо юмручето да защитава българския интерес или се е скрил като мишка и сега пак ще е виновен Бойко Борисов а зелен чорап. Мунчо юмручето е наи загубеният президент дето сме имали до сега
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 ИСТИНАТА

    23 42 Отговор
    Разговорът за бъдещето на България и Македония
    се подменя с разговорът за миналото на Македония и България!
    За да се обслужат интересите на Кремъл.

    И като говорите за учебниците,
    защо не протестирате, че
    в българските учебници пише, че Червената армия ни е освобождавала?
    Когато всички ФАКТИ и ДОКУМЕНТИ показват, че
    червеноармеъската сган е опустошила България-"Швейцария на Балканите".
    Като протестирате против паметника на Цар Самуил в Скопие,
    защо не протестирате срещу стърчащия шмайзер на МОЧА?
    Защо не протестирате за това, че в столицата София
    няма нито един паметник на Аспарух?
    На основателят на България!

    Коментиран от #50, #156

  • 45 Скопие лъжат че са бедни!

    0 21 Отговор
    Къдее съкровището на цар Александър Македонски Велики което е заграбил от половината свят!? Само златото е над 5 000 тона отделно хиляди тонове сребро и хиляди хиляди карати скъпоценни камъни и други!За сравнение днес САЩ имат 8 000 тона злато.Четете в интернет има и филм на английски език в YouTube

    Коментиран от #57

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Борис

    69 1 Отговор

    До коментар #4 от "Македонец":

    А къде е била вашата родина, че нещо я търся по учебници, атласи и исторически извори?! - България е вашата родина, ама вие е срам да се наречете българи, защото сме бедни. А също шумадийските пъдари на Източно римската империя, са ви промили мозъците и са ви закърмили с омраза срещу всичко българско. Жалко за предците ви, обръщат се в гробовете и ви проклинат. Що се отнася до славянската писменост - няма такава! Българска е писмеността, има световна историография, която доказва кои държави по онова време и какво са направили. Държавата България след 866г., в книжовната школа на Преслав, а също и втора българска столица, създава българската азбука. Държавата България разпространява четмо и писмо за всички българи и славяни. Това, че по-късно пияндурницитттте от Московската губерния искат да изтрият ролята на България за създаването и възникването на славянската писменост, не е наш проблем. Добре че е била България, иначе днес щяхте да пишете на арабски йероглифи и да си биете кофите в килимчето. И като претендираш за твоята родина македония, ходи го кажи на гърците. Те ще ти кажат колко "общо" имат със славяните и колко сте "древни". Аре бегай маке, найковете ми са по-стари от тази губерния, в която си ти.

    Коментиран от #53

  • 49 тУй

    3 36 Отговор

    До коментар #27 от "мдааам":

    Си е вашта бугарска работ, незнам
  • 50 JEB

    40 0 Отговор

    До коментар #44 от "ИСТИНАТА":

    ти пък сега какво разбираш от история ве другарю
    кога македония е била юридически субект във миналото за да имат език история и прочее идентичност..след като гърците ги отказаха от александър и племето му какви претенции могат да имат тия хора за чуждата история тире нашата ??..тая територия там е владяна или от гърци или от българи с хилядолетия и накрая се оказа че през цялото време там са живеели етнически македонци които никой никъде не споменава..цялата работа взе да става много нелепа някак си..
  • 51 Сашш

    30 1 Отговор
    No pasarán!
    Но пасаран! е политически лозунг, изразяващ твърдото намерение за неотстъпване от дадена позиция и нейната защита до последна възможност.
  • 52 Македонец

    1 27 Отговор

    До коментар #11 от "BigBulgarianBoss":

    Не пишеш за мафията бра ми, живея у софия чувам и виждам ко е
  • 53 Македонец

    3 38 Отговор

    До коментар #48 от "Борис":

    Скъпи, писах за мафията и мутрите у бугария!

    Коментиран от #58

  • 54 Кой ще ходи в казарма?

    16 3 Отговор

    До коментар #17 от "гогата":

    След тези продажници политици,Кой?За лъжепатриоти кой ще си даде детето курбан,за Тиквата ли,за Гешов ли ,за толума Каракачан или за татарчето Валерко?То вече и всичко е третополови...

    Коментиран от #56

  • 55 Ахахахах

    36 1 Отговор
    Ами честито на макетата тотална блокада! Гърците ги блокираха 20 години. Сега още толкова ще чакате! А ако искате в ЕС, то това е лесно. Пристединявате се към България и сте там! Сърбите съшо няма са минат.

    Коментиран от #214

  • 56 Борис

    29 1 Отговор

    До коментар #54 от "Кой ще ходи в казарма?":

    Няма да са вечно тия боооклуци на власт. Отиди на 11.07.2021г. до машинката и промени нещата. Аз ще отида.
  • 57 Македонец

    6 43 Отговор

    До коментар #45 от "Скопие лъжат че са бедни!":

    таКа е, беден македонец нема, државата ни е богата пре богата, заштото нямаме мтри и мафия като Гойко!

    Коментиран от #59, #186

  • 58 Запомни

    54 0 Отговор

    До коментар #53 от "Македонец":

    Не си македонец а нещо като северомакедонвц, едно нищо! Гърците ви наричат Северна съседна страна. Даже нямате име! Или Скопия... ние ви дадохме статус на страна. Първи ви признахме, но вие сте неблагодарни и ще пълзите!

    Коментиран от #61, #215

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Брендица

    26 0 Отговор
    Абе тя Западна Стара Планина е у Сърбия, ама Макрон май хич не му е ясна географията на България. Какво е подкерепил ми е чудно?!
  • 61 Македонец

    6 60 Отговор

    До коментар #58 от "Запомни":

    Столица ни се нарича Скопje бате! С над 1 500г история!

    Коментиран от #66, #71, #78, #89

  • 62 Един Човек

    48 1 Отговор

    До коментар #4 от "Македонец":

    Толкова сте древни, че най добрия ви футболист(дарко панчев), е по стар от държавата ви!! Справка-Уикипедия!
  • 63 Koso

    40 0 Отговор
    Няма по-големи комплексари от “макетата”. Тотално промити мозъци, нямат оправия, но БгГ гражданството не отказват. Ама, че лицемери!
  • 64 Мълчи

    2 24 Отговор

    До коментар #59 от "Албанец":

    Да не доидат сърбите, че ше ти падне Гла) вата.. Пфу и се праиш на булгарин.. Ние сме братя, ти каков Си!?.. Резнак!
  • 65 Полковник РУМНО

    34 2 Отговор
    Нe нa влизaнeтo нa РCМ в EC. Влизaнeтo oзнaчaвa крaй нa бългaрcкaтa aзбукa, пиcмeнocт и иcтoрия. Гърция вoди прeгoвoри 28 гoдини и нaкрaя РCМ ce cъглacи c уcлoвиятa нa гърцитe.

    Коментиран от #70

  • 66 Полковник РУМНО

    43 3 Отговор

    До коментар #61 от "Македонец":

    Не си наясно с историята. Пишеш глупости. В тескеретата на дядо ти и баба ти пише народност българин/българка. Това поне научи.

    Коментиран от #67

  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Неизмити македонци

    41 0 Отговор
    За какво се занимавате с тия магарета с промит мозък?! Отсвирете ги. А натискът от евро"съюзниците" ни го парирайте като им заявите директно и недвусмислено, че ако ги вкарат в ЕС без наше съгласие, ние ще излезнем от явно лицемерния съюз!

    Коментиран от #75

  • 69 Чичо Тони

    19 4 Отговор
    Извън емоциите, това за което претендират северномакедонците не е нито прецедент, нито найтежък такъв. Историята на евреите (по-точно е да се каже: историята на Юдейското царство) е базирана на митовете и легендите от Стария завет. Независимо от всичките досегашни усилия на историци и археолози да потвърдят която и да е история от тази занимателна приказка - успех няма. Въпреки това в училищата в Израел това е историята, която се преподава. Преподава се също така, че евреите са изгонени от земите на Палестина (което не е вярно) и че тази земя им е обещана от Дядо Боже и това не подлежи на коментар. Сега, да сте чули някой от нашите западни приятели да оспорва този наратив? Не, не сте. Защо тогава се учудвате, че в случая с РС Македония не им пука за историята. Интересува ги единствено политиката, тази политика, която защитава техните интереси, а историята - ами м@йната и на историята. В момента България им е трън в г.за и най-вероятно ще го извадят и ще забравят за случая.
  • 70 коко

    1 13 Отговор

    До коментар #65 от "Полковник РУМНО":

    Айде , и тоя се появи. ЦПЗ-София , моля ви приберете си спешно пациентите или поне им изключете интернета .

    Коментиран от #210

  • 71 Политолог

    26 1 Отговор

    До коментар #61 от "Македонец":

    Виж колко трагична смесица са ви буквите, бе...
  • 72 Макарон

    27 0 Отговор
    Може да си гледа бузата и дотам! Ние трябва да си гледаме националния идеал - Мизия, Тракия, Македония! РСМ да си чакат за членство в ЕС докато им уврат тиквичките!
  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Борис

    29 2 Отговор

    До коментар #68 от "Неизмити македонци":

    Чул те Господ, не само от еврог#йския съюз, ами и от НАТО трябва да се махнем. До вчера роби на Раша, днес сме роби на ония пияннндурник, който искаше да направи София картофена нива. Не ни трябват нито тия от запад, нито тия от изток. Всеки си гледа интереса, крайно време е ние да го направим.
  • 76 Перо

    27 1 Отговор
    За европейското по футбол: Най-старият “македонски” футболист бил по-стар от държавата!
  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Айде и тоя

    30 3 Отговор

    До коментар #61 от "Македонец":

    Защо изговаряте някои думи с "ъ", но в азбуката ви няма такава буква? Какво ще кажеш да си направиш един "heritage DNA test" и после пак да си говорим? Или прочети в учебниците по история на западноевропейските страни какво пише за т.нар. различни наши две страни. И помни какво е казал Кубрат на синовете си когато са опитали да счупят снопа с пръчки. Ай със здраве!
  • 79 Брендица

    21 1 Отговор

    До коментар #77 от "JEB":

    Правилно ! Архивът на Османската Империя е безупречно точен. Няма друга такава империя с толкова добра отчетност, организация и подреденост. В наше време наблюдаваме Република Турция с добри дипломати
  • 80 Четник

    17 3 Отговор
    3—4 реда Телена ограда с 220v ток по границата с СВМ.Скъсване на дипломатическите отношения с тези неблагодарни Българи.Бай Тошо досега да беше окупирал Македония ако това се случваше под неговото мъдро управление.

    Коментиран от #84, #85, #115

  • 81 Македонец тъпанарец

    12 1 Отговор

    До коментар #4 от "Македонец":

    Вашата Родина България е дала всичко
  • 82 Нане

    5 0 Отговор
    гу дух.... гали и макета
  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 Брендица

    8 5 Отговор

    До коментар #80 от "Четник":

    Дрън дрън. Бай ти Тошо от м.10.1956 с Тито са развивали писателска дейност по въпроса Македония и доникъде не са я докарали.
  • 85 Войвода

    12 9 Отговор

    До коментар #80 от "Четник":

    Скъсване дипломатическите отношения с неблагодарна Русия!
    На която сме дали език и писменост!
  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 88 сърбин

    2 33 Отговор

    До коментар #77 от "JEB":

    Браво бугарче , нека да е така както казваш ! Да видим какво пише в османските регистри : в Македония християните православни ( ортодоксални ) са означени като рум милет , католиците франк милет . Най-много са сърбите , после гърците ( урум) милет и най-малко булгар милет , даже след армън милет .

    Коментиран от #103

  • 89 Тъпанарец

    23 2 Отговор

    До коментар #61 от "Македонец":

    столицата ти е била столица на България.Капиш?

    Коментиран от #94, #105

  • 90 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 91 Хей

    7 1 Отговор
    Зоране никой неможе да ти помогне ако не си помогнете сами. Тоест както сме си говорили Македония Щат на Федерална Република България. Нито Макрон който преди ден получи неодобрение , нито друга страна. И сигорно няма да получи друг вот на следващите президентски избори. Зоране единствено българите ти помогнаха да влезнете в НАТО договор 2017 и единствено българите ще ти помогна за Федерална Република България. Имаше един който разчита на Макрон и сега седи в асоцииран много години ти там ли си тръгнал. ??? Мисля че говорихме да сме една държава Федерална Република България и за твоята позиция и на Стиви и Ицо. И кой ще е в Европа президент след Мишел. Успех къде беше макро и г7 в 2017 за НАТО ?????
    Успех

    Коментиран от #96

  • 92 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 93 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 94 Брендица

    2 9 Отговор

    До коментар #89 от "Тъпанарец":

    Тц, Београд е била столица на България
  • 95 Любен Стойков

    1 6 Отговор

    До коментар #83 от "ИСТОРИЯТА":

    Много точно ги пляскаш порез устите!!!
  • 96 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 97 Глас

    32 0 Отговор
    Желю Желев е виновен за това ,че ги призна за отделна държава от Сърбия

    Коментиран от #99

  • 98 Брендица

    11 1 Отговор

    До коментар #96 от "Хай":

    Само 1 празник е 06.09.1885 Съединението на България !

    Коментиран от #151

  • 99 Брендица

    2 2 Отговор

    До коментар #97 от "Глас":

    Той си поправи грешката. 26.05.2001 учреди Балкански политически клуб. Нека участниците от бг страна да кажат какво направиха по този въпрос досега.
  • 100 ZDF

    15 1 Отговор

    До коментар #38 от "ИСТОРИЯТА":

    Ало,ти четеш ли какво си написал: Договора е подписан 6 месеца след като са били шута на дойчовците под Москва , а и както правилно си отбелязал , заем , наем , всичко е платено от изстрадалия руски народ !Простотиите за "Катюшите" не ми се коментират , но представлява пакет от 24 направляващи двуметрови релси, монтирани перпендикулярно на шасито на камион ЗИС-5 , а по късно на шасито на триосния ЗИС-6. Еле па мощното американско оръжие , което всички виждаме на протегнатата ръка на Паметника на Съветската армия , а и до ден днешен половината армии в света са въоръжени с "американски" калашници ! Абе добре се посмях ! Винаги се усмихва човек, когато чуе за трагикомичната сцена при подписването на капитулацията на Германия.

    В специално подготвената зала в Щабквартирата на Червената армия в Карлсхорст, Берлин, украсена с държавните флагове на страните победителки, се събират представителите на върховното командване на съюзниците, както и журналисти. Когато в залата влиза генерал-фелдмаршал Кайтел, за да подпише капитулацията, той вижда зад масата наредени подред зам. върховният клавнокомандващ на Въоръжените сили на СССР маршал Жуков, главният маршал на авиацията на Великобритания Тедер, командващият стратегическите въздушни сили на САЩ генерал Спатс. И когато погледът му стига до главнокомандващия френската армия генерал Тасини, германският фелдмаршал Кайтел учудено възкликва: „А, ама и тези ли са ни победили!". Този смешен факт се разказва през годинит

    Коментиран от #141

  • 101 Трайче

    13 1 Отговор

    До коментар #7 от "Да го питам аз":

    Наполеон и Луи 14-ти са от потекло на антички македонци,също и генерал Де Гол и Юлий Цезар
  • 102 Ваксър зомби

    1 1 Отговор
    Ваксинирани има ли тук?
  • 103 Борис

    26 1 Отговор

    До коментар #88 от "сърбин":

    Поредната тъпотия... не знам момче на какви 'апове си, ама си смени дилъра! В кой султански регистър ги прочете тези драсканици? Дай линк! Ей нагли и лъжливи югозападни българи, това сте вие всички на запад от гр. Петрич. Досущ като шопите сте, ама 1-към-1. В османския регистър от 1876г., пише че преобладаващо население в географска област Македония е българското, след което гръцкото, едноцифрени проценти власи, арменци, цигани, славногласни елини и почти никакви сърби. А македонци - 0,00%. Вземете си Стефан Душан за антички северномакедонец и не ни занимавайте пивече. Плюс това Скопие е било столица на Душанова Сърбия, така че спокойно може да го пишете, че е бил антично маке. Аре нашшш, че ми писнахте вече.

    Коментиран от #110

  • 104 Борис

    27 3 Отговор
    Само колко е хубаво за всички наши съседи - българи с българи ще се изтрепят.
    България е най-старата държава в Европа, а това е страшно голяма завист, и най-вече за големите врагове на страната ни- Гърция, Сърбия, Турция(като наследник на ОИ). Нали не си мислите, че сърбоманите действат самостоятелно? Европа и съседите ни винаги, и в момента са гледали да ни смачкат. Не им стига това, че са разкъснали български земи с българско населени в чужди държави, държат да ни заличат окончателно, исторически. Някои не го разбират, но сме голям трън в петата на историята-писана такава каквато я знаем.
    Отново пак водим война -политическа, с няколко държави наведнъж.
    Бог да пази България!

    Коментиран от #107

  • 105 Да изчигъртаме булгарите мафеоте

    5 32 Отговор

    До коментар #89 от "Тъпанарец":

    Да, била е столица на Велика Македония, "Плиска, Праслав също!.. А търново е било гръчко!
  • 106 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 107 Пишеш

    1 13 Отговор

    До коментар #104 от "Борис":

    Смешни неща, прочети осторияа, но не булгарската, на германите, англите... И т. Нт

    Коментиран от #109

  • 108 А бее

    21 4 Отговор
    Я имам предлог.Е па щом сакат толкоз Сер.Македония да влезне у ЕУ ние от България е по арно да излезем. Или Сев.македония или НИЕ.
  • 109 Брендица

    5 1 Отговор

    До коментар #107 от "Пишеш":

    Министър Председател с 3 мандата Георги Кьосеиванов - "България е била Швейцария на Балканите". То като се замисля той в Швейцария умира, избягал от безумието вероятно
  • 110 македоникус

    3 26 Отговор

    До коментар #103 от "Борис":

    Защо бе Борисе неправиш разлика между факт и мнение . Факт , това е истината , реалността , а мнението е интерпретация на аргументи на историци/политици изхождащи от лични/националистически интереси , користни , субективни и абстрактни . Истината е конкретна , а не е абстрактна . Истината е такава , каквато е , а не такава каквато се иска на домораслите селски бугарски патриотичари ( шовинисти - комунисти ) !
  • 111 Имаме ли сделка ?

    20 2 Отговор
    Драги ми северно -галактическо-вселенски-македончета. Правим един договор: Ние от България ви даваме нашето място в ЕС и НАТО ,а ние си излизаме. Бонус ви даваме нашите гюпци и помаци в ЕС. А ние да си търгуваме с Евразия. Че напоследък Китай копуват царевица като обезумели ,а вие си имайте квоти и други благини от ЕС. За самолетите от САЩ,ще ги препродадем и взимаме 16 чисто нови Грипен,плюс въображение .

    Коментиран от #119, #124

  • 112 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 113 Македонец от Благоевград

    0 30 Отговор

    До коментар #112 от "Македонец от Благоевград":

    ...вие знаете ли че бълг. език е по близък до полския език отколкото до руския език?Така че нещата съвсем не са каквито ви се иска да бъдат.

    Коментиран от #123

  • 114 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 115 Сър Алтън Джон

    4 2 Отговор

    До коментар #80 от "Четник":

    ...😁...Бай Тодор не правеше...😁... глупости...
  • 116 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 117 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 118 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 119 Хахаха

    2 0 Отговор

    До коментар #111 от "Имаме ли сделка ?":

    Добре обаче горивото много скъпо затова предлагам предварително да построим музей и да ги изложим вътре за да им се радваме
  • 120 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 121 жоро

    13 1 Отговор

    До коментар #4 от "Македонец":

    Коя твоята родина, бе дрипльо?
  • 122 Арджуна

    13 1 Отговор

    До коментар #112 от "Македонец от Благоевград":

    Българите осъществяват първите арийски инвазии в Индия засвидетелствано е в изворите!рамаяна, багавадгита,пураните,авеста и др. Всички имена на геройте са от български произход.от индиец знам, че все още част от хималайските индийци се наричат българи.

    Коментиран от #131, #148

  • 123 Руския

    16 1 Отговор

    До коментар #113 от "Македонец от Благоевград":

    Ние знаеме много неща.ти нищо не знаеш и говориш глупост след глупост.
  • 124 Слави

    3 3 Отговор

    До коментар #111 от "Имаме ли сделка ?":

    Няма страшно копривата и лапада излязоха.Ще затегнем с още три дупки колана и ще купим 16 супер Грипен а на есен картофите ще излязат,кисело зеле ще направим,буркани ще затворим това онова...Абе ще изкараме някак а бензин за самолетите вече догодина
  • 125 Историк

    18 5 Отговор
    Тия французи хич да не се бъркат ... На времето създадоха румънците ... Те македонците и румънците са еднакво болни мозъци на тема история ... Тях ги изпуснахме но македонците няма да им размине ... Румънците са Влахи които са си българи като в Софийско шопите ...

    Коментиран от #130, #145

  • 126 Борис_София

    8 3 Отговор

    До коментар #112 от "Македонец от Благоевград":

    Айде и тоя на розови 'апчета. Ей, искам и на мен да ми е весело, мам@@@## му. В тоя форум всички луди от Балканския п-ов са се събрали, едните антички комплексари, другите арийци синеоки и чернокожи, трети не били българи, четвърти били бели индийци и т.п. щуротии. Не мога бате, да пази ония да влезе некой истински историк тук, ще си скъса дипломата човечеца.
  • 127 Магелан

    9 0 Отговор

    До коментар #8 от "Перо":

    Те ненапразнп им викат македински рендета и чиментови тикви.Нещо като нащия Тиквун Житко Бибитко.

    Коментиран от #137

  • 128 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 129 Хахаха

    20 0 Отговор
    В Македония, в учебниците им сигурно пише, че и Колумб е македонец. А, ако ги питаш кой е първият космонавт , с гордост ще кажат македонец. А Байдън знае ли, че е македонец? Защото те знаят.
  • 130 Жоро

    12 0 Отговор

    До коментар #125 от "Историк":

    Нищо не им разбирам на румънците Ем съм русенец обаче циганите ги разбират и ми казаха че много лъжат

    Коментиран от #143

  • 131 😲😁😉

    6 1 Отговор

    До коментар #122 от "Арджуна":

    Значи първия човек покорил връх Еверест не е антички македонец а българин😃така ли да го разбираме

    Коментиран от #134

  • 132 Дончев

    5 0 Отговор
    Аз да питам вие чалга слушате ли и мастика пиете ли с шопска салата
  • 133 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 134 Правилно си разбрал

    4 0 Отговор

    До коментар #131 от "😲😁😉":

    Дори без кислородна маска се е качил до горе
  • 135 Ирина

    10 1 Отговор

    До коментар #112 от "Македонец от Благоевград":

    Какви ги дрънкаш? И Северна Америка е заселена от европейци но днес са американци и не си създават проблеми от къде са дедите им. Империята на Александър Македонски е завладяла почти целият тогавашен познат свят и после се е разпаднала, нещо което е нормално за всяка империя, така после и България е завладяла не целия свят но голяма територия, която днес вие обитавате и така после ориенталската римска империя- Византия - претендирайте някой владетел днес от гърците , после османската - може да си присвоите и някой султан от историята на Турция , после Германия, СССР....сега ЕС и НАТО. Войните никога не са спирали, само сменят географските координати и трябва да се радваме че в момента живеем в зона в която няма реални военни действия. Империите се совраполагат една след друга върху една и съща територия и за това историята може да бъде съвместна .

    Коментиран от #139, #140

  • 136 Гошо

    15 0 Отговор
    28 годишни СЕВЕРНО макета
  • 137 Брендица

    5 0 Отговор

    До коментар #127 от "Магелан":

    Град Ренде😂, провинция Козенца Италия
  • 138 Хахаха

    19 0 Отговор
    Адам и Ева също са македонци. Предлагам да обясните на целия свят, че всички са тръгнали от вас. Вдигайте паметници и дерзайте😂
  • 139 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 140 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 141 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 142 Гоце

    18 1 Отговор
    Со кротце .... со благо ... и накрая со кютек !!! внимавайти СМ!!!
  • 143 Историк

    17 1 Отговор

    До коментар #130 от "Жоро":

    Какво да им разбереш като румънския е толкова омотан език френски италиански испански ... Чат пат е останала някоя българска дума все пак са писали и говорили до средата на 18 век на старобългарски
  • 144 Тяната

    23 0 Отговор
    Макрон скръцнал,Байдън пръцнал,и т.н!! Почва да писва с тая Македония,кви преговори кви 5пет лева.Отдавна трябваше да и стане ясно на Македония,че преговорите отдавна са преключили с България и да спре да се споменава,Изобщо какви претенции могат да имат!!!

    Коментиран от #146

  • 145 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 146 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 147 Яне

    13 1 Отговор
    Няма какво да се говори - ВЕТО!!!

    Коментиран от #155

  • 148 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 149 Моряка

    8 0 Отговор

    До коментар #4 от "Македонец":

    Неприятно,но последното си е така.Толкова години търпим мутрите да ни управляват,че чак от Македония се забелязва.Някой ще ме опровергае ли,че сме робско племе.Мазохисти,по научному.
  • 150 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 151 Хай

    3 4 Отговор

    До коментар #98 от "Брендица":

    Празник е, но не е национален!
    Днешна България е учредена на 13 юли 1878г. на берлинският конгрес, нали?
    Независимостта е обявена в Търново на 5-ти октомври 1908г., нали?

    В монархиите се приема за национален празник и рожденният ден на монарха!
    Но България вече не е монархия, а Цар Симеончо беше и премиер,нали?

    Коментиран от #153

  • 152 11 юли

    3 15 Отговор
    Колкото и да се пенявят троловете,
    защитници на кремълските интереси,
    Северна Македония ще бъде в ЕС!
    Ще бъде!
    В ЕС Путин няма думата!
  • 153 Брендица

    2 3 Отговор

    До коментар #151 от "Хай":

    Коя България ? 06.09.1885 Съединение на Княжеството и Източна Руменлидия не е България цяла ли?

    Коментиран от #158

  • 154 Ана

    17 3 Отговор
    Изискваме незабавни отговори от Външно министерство! Тук няма значение Франция! Северна Македония води абсолютно подмолна политика! Търпението се изчерпа на българите! Вземете крайни мерки!
  • 155 Хаха хаха ха

    7 4 Отговор

    До коментар #147 от "Яне":

    ВЕТО на ГЕРБ на 11 юли!
    Под 3%!

    Хаха ха...
  • 156 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 157 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 158 Хай

    8 1 Отговор

    До коментар #153 от "Брендица":

    Ясен си...
    С партийни секретари не разговарям!
    Но да знаеш, че на Берлинският конгрес Русия разпокъсва България на Княжество България и Източна Румелия!
    Освен това изтъргува с Англия Кипър срещу румънската Молдова за Русия . Румъния я компенсират с българската Добруджа, срещу което самите румънци протестират!
    Такива са ФАКТИТЕ и ДОКУМЕНТИТЕ!

    Коментиран от #159

  • 159 Брендица

    1 3 Отговор

    До коментар #158 от "Хай":

    Не съм той, а тя. Даже и комсомолка не съм била, защото ги премахнаха овреме. Та след разпокъсването си идваме на думата 06.09.1885 Съединението. Кажи сега кой е празникът на България !
  • 160 Героя Мустафа

    2 5 Отговор

    До коментар #90 от "ИСТОРИЯТА":

    Целувай паметника на бомбардиралите София.За друго не ставаш.
  • 161 Прометией

    12 1 Отговор

    До коментар #157 от "Ха ха":

    Траят си защото, когато са бомбардирали България е била съюзник на фашистка Германия!Затова сега сме свидетели на тези извращения със границите на България!За Македония,Гръцка и Турска Тракия и Добруджа на Рунъния!Също така още има ветерани от 2та световна война на британският остров които си мислят че България е още саюзник на фашистка Германия, и повярвай ми омразата е дълбока! XEXEXE
  • 162 Моряка

    5 0 Отговор

    До коментар #141 от "ИСТОРИЯТА":

    Чел си нещо,но само нещо.Некадърната настъпателна операция "Ржевска" е единствената неразсекретена операция за цялата ВОВ на Съветския съюз,поради позорноста и.И не е само клин,а бая територия по линията Ржев,Сичьовка,Вязма.Там неграмотния сталински камшик Жуков година и половина командва 2 фронта,без всякакъв замисъл,само "напред",за година и половина- 3 неуспешни настъплиния и ежедневни безсмислени атаки- над милион и 200 хиляди безсмислено убити съветски войни.След разтапянето на снега през1943г,труповете на войниците са били на пластове-зимна униформа,лятна,пак зимна.И накрая скритното оттегляне на германците е толкова сполучливо,че руснаците не го забелязват.За да замажат позора,нарочват отпосле Ржевската операция за спомагателна спрямо Сталинградската.А там е имало 2.5 пъти повече войска,техника и продължителност във времето.Познай,коя операция е била главна и коя спомагателна.Само там,където го е нямало Жуков,там руснаците побеждават.
  • 163 Тираджия

    11 1 Отговор

    До коментар #4 от "Македонец":

    Я си заминавай в блатото или да ти помогна мекотело мръсно!
  • 164 Ха ха

    3 0 Отговор

    До коментар #83 от "ИСТОРИЯТА":

    Стига пика ,бе.Ще се насереш.
  • 165 Кольо

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "гогата":

    Що не я вземеш и цялата е твоя но си куха тиква управляваща само оная ти работа
  • 166 МАКЕДОНЕЦ

    2 5 Отговор
    Браво! Така требе за тоа продожен народ
  • 167 питу гули

    1 12 Отговор
    кого ще биете 5.5 милиона блгари пола од тях роми и турци немогат футболен екип но поне ще са против макетата за инат хандбоол истото,ксмет че идваме напред т.е. екипниа спорт преставиават хан кубрат и хан тервел и дотук маи и левски е ербап но това за следващиа .....
  • 168 БКП ДС отврат

    2 0 Отговор

    До коментар #145 от "11 юли":

    А самият Кирил Дрангов заедно с Владо Черноземски е бил изпратен от Ванчо Михайлов на обучение в чифлика Янка Пуста в Унгария (на самата граница с Югославия), където преподаватели от германския Абвер са подготвяли терористи от хърватската Усташа, от ВМРО и прочие. Само че германците го оченяват като "негоден" и го връщат! Тогава или по късно е бил вербуван за агент на Гестапо! През 1945г. руснаците пленяват някои от архивите на Гестапо и след 2 годишното им проучване намират кои са били агенти - вкл. Кирил Дрангов! Правят запитване до БГ-ДС кои са, къде са и какво знаят за тия агенти, което е било равносилно на заповед за арест, следствие, разпити и т.н. При опита за арестуването му Дарангов убива 3 бр. комунистически добичета от ДС и когато почват подготовката за запалване на къщата се самоубива на тавана! По това време дъщеря му Райна (ДС-Кремена) е била в по-долните етажи и е слушала всичко! По-късно дъщерята на Кирил Дрангов - Райна Дрангова - става агент на ДС с псевдоним "Кремена"- на "патриотична основа", бнали?! Дори днес, на 85 годишна възраст, все още не е снета от отчет и продължава да докладва! Синът на Кирил Дрангов - Борис Дрангов - е изпратен през 1970-те от НРБ като поп в църквата "Св. Георги" в Торонто! Това не е могло да стане без да е вербуван за агент на ДС (или КГБ)! През 1970-те и 1980-те ДС-Кремена ходи няколко пъти в Рим при Ванчо Михайлов с ДС-спец-задачи и шпиониране около Ванчо - досието й с рапортите е 4 дебели тома! След 1990

    Коментиран от #169, #195

  • 169 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 170 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 171 Историк

    15 1 Отговор

    До коментар #145 от "11 юли":

    Македонците хич не ме интересуват ... Аз говоря за румънците ... Добре е се знае и помни че и те да изкуствена нация като макетата ...
  • 172 Минчо

    12 2 Отговор
    Охооо, франсетата пак се месят, ама да не реват като се появи един Френски халифат в Ница... А Макрон да му мисли, малко му беше шамара...

    Коментиран от #177

  • 173 JEB

    11 0 Отговор
    опа стой малко тука имаме развитие..единият казва че те антични македонци другият казва че сте сърби..аз не знам в нащо музей да има много бронзови македонски артефакти но има тракийски доста..от друга страна ако сте сърби защо говорите на български ??
    добре спирам да споря с лунатици..едно да ви е ясно че ако откраднете ще има наказание..
  • 174 JEB

    7 0 Отговор
    явно пророк заев като го вкарат при някоя важа клечка и като му кажат я сега обясни какъв си..хората изпадат в объркване..спират го преди да е стигнал до важната част и му казват..браво браво сега си европеец..
  • 175 Скорпи

    14 0 Отговор
    Никакъв отбой,Мкарон да го д........Трябваше да изяде повече шамари този....ще ме цензурират...
  • 176 Дебилчев

    15 0 Отговор

    До коментар #15 от "джаич":

    Ех, МЕЧТИ, а джаич🙂, спрямо вашият източен съсед сте западна Македония, защо сте Северна, понеже така ви нареди вашият южен съсед, смешкооооо...Ал.Велики/елин/ как се връзва с Самуил воювал с Василий/българоубиец/, жалки смешници сте
  • 177 Дебилчев

    3 0 Отговор

    До коментар #172 от "Минчо":

    То се е появил, все се месят против БГ от край време, на какво са заориличаки като държава
  • 178 Дебилчев

    1 0 Отговор

    До коментар #41 от "JEB":

    Дааа, така е
  • 179 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 180 Иво

    16 1 Отговор
    Няма такава държава Македония. Има югозападна България със старата столица Охрид. Ние отдавна сме в ЕС.
  • 181 Да еааа идиотите!

    4 0 Отговор

    До коментар #33 от "Ъхъъ":

    Амиии...... изгрява откъм АЛБАНИЯ!
  • 182 ЛОШО РАДЕВ

    9 1 Отговор
    СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ Е БЪЛГАРСКА , АМА И ЮЖНА Е НАША ......... ТОВА Е ЛОШОТО И РАДЕВ ГО ЗНАЕ ! А СЕГА ГИ НАПСУВАЙ НА ЧИСТ БЪЛГАРСКИ И ИЗГОНИ НАТО ОТ БЪЛГАРСКИТЕ ЗЕМИ ЗАЕДНО С БОЙКО И СТАНИШЕВ !
  • 183 Колев

    11 0 Отговор
    Макрон се объркал след шамара .
  • 184 Гост

    9 0 Отговор
    Нашите политици трябва да проведат активна кампания с колегите си от ЕС за да ги запознаят с проблема с колегите им от Скопие и да окажат натиск върху про югославските останки там.Защото голямата част от хората там не споделят тези Титови идеологии.Не са против България,а напротив винаги са очаквали и очакват подкрепа от България.
  • 185 Диалект не е език, нито идентичност

    8 2 Отговор
    От 681-ва (някои са на мнение и по-рано), славяни, пра-българи и разни племена оформят 2021 Бългория днес. Случайни фактори не един и два сега дават възможност на единното цяло Бълтарин, да има претенбии за неко друго, заложено от Берлинският конгрес. Жалко за ВЕЛИКА БЪЛГАРИЯ. Съдба.

    Коментиран от #205, #208

  • 186 Седнало маке да се хвали!

    8 0 Отговор

    До коментар #57 от "Македонец":

    Ти си вярвай , само че не сте показали златно съкровище с грифони, а у нас са доста!
  • 187 Шаран БГ

    14 0 Отговор
    Уж сме в НАТО и ЕС, но "старите приятели" от Берлинския конгрес -13 .07.1878 г , Ньой сюр Сен - 27.11.1919 г. и Потсдам . 17.07.1945 г. , остават същите, със същото неизменено "любвеобвилно" отношение към България, следвайки заветите на У.Чърчил !!
    Немци, френци , англичани .....мамата са си е.......ли !!
  • 188 Уеид

    4 1 Отговор
    Да, така е. ""Тъй върви светът. Лъжа и "робство" на тоз' свят царуват..."
    Помислих си, че и не повече от 30% от мюсюлманите в Родината ни могат да се нарекат с право "турци". Другите са кавказци, албанци, босняци, българи, и в последно време Роми. Но, както виждаме, всички те се САМОопределят като "турци". Така и руснаците Им настръхнаха косите, когато в Украна казаха, че ТЕ са коренното население там. Т.е. Киевска Русь не Я е имало. Така е и с МаКеДонна ците. Така е било и след 1-та Св. война. Много държави са станали наследници на тези, които са живели преди тях.
  • 189 Поп Вечерко

    1 6 Отговор

    До коментар #1 от "BigBulgarianBoss":

    Гласувайте за Възраждане.
  • 190 Супер

    5 0 Отговор
    Кой на кого ще трябва, те са инат като,, кози,,....!
  • 191 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 192 Пацо

    14 0 Отговор
    По тъпото заглавие ще си помислиш че България кандидатства за ЕС.
  • 193 Също като тебе

    2 1 Отговор

    До коментар #40 от "Нед":

    ,, Не само,, Панаюище, кой ти,, оцени,, коментара,, кенефко,, естествено,....!
  • 194 Наблюдател

    11 3 Отговор
    Разговори с т.н. "македонци" е пълна загуба на време докато безусловно неприемат българските условия! Съществуващите съвместни комисии са сбирки за празнодумство и нищоправене!

    Коментиран от #204

  • 195 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 196 добри джуров

    7 0 Отговор
    На Българите не им трябват македонски манафи и цигани от Т - Г произход
  • 197 Разум

    11 0 Отговор
    Явно освен шамара, макарона е имал нужда и от ритник.
  • 198 3223232323

    4 0 Отговор
    Чудно как се редят още на опашка за Български паспорт.И не е само за да ходят в Европа. Просто са си осъзнали произхода и бягат от техните политици които между другото са същите тъпанари като нашите..
  • 199 Омръзна ми

    5 1 Отговор
    Само това остава , да отстъпим и сме егати слабаците. Една никаква Македония ще ни надвие с нейните лъжи. Трябва много сериозно да се замислим кои сме и имаме ли някакво самочувствие. Затваряме ги и толкова. Писна ми да слушам какво искат. Важно е какво искаме ние.
  • 200 ИМПЕРИАЛИСТ

    5 0 Отговор
    Омразата в Северна Македония към България и Българите е жизнено необходима за тях. При едно стопляне на отношенията с нас, Македония ще бъде ликвидирана от Великите сили пряко, или чрез някои от техните марионетки, Албания, Сърбия или Гърция. България няма да бъде в състояние да я защити. Да си спомним кой евакуира с автобуси обкръжените албански банди в Арачиново, с чие благоволение бе създадена македонската нация и как повече от 50 години Европа безучастно наблюдава гаврата с българщината в Македония, в битка срещу кои армии са загиналите българи през ПСВ от вече заличените военни гробища /с едно две изключения/ в Република Сев. Македония.
  • 201 Видовден

    2 0 Отговор
    Докато нашите "другари" си провеждат поредното изчегъртване макетата си плетат кошницата.
  • 202 съгласен

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "гогата":

    но за броя на самолетите си изтървал една нула. По спомен по договор разрешените ни самолети бяха над 230, благодарим на останалите от източния блок, че ни пре...цакаха. Та минимум 200 трябвба да се вземат и с оглед на комшите трябва да са най-високо качество. Колкото и да са скъпи ще ни излезнат по-евтино от всичко друго. Събитията по целия свят го доказват.
  • 203 Хаберий

    1 0 Отговор
    България не бърза за никъде.
  • 204 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 1 Отговор

    До коментар #194 от "Наблюдател":

    1. С. Македония е все още в сръбска орбита.
    2. Сърбия, дори и поставена на колене, няма да изпусне С. Македония от хватката си.
    3. По тези причини, България не може да окаже никакво положително влияние към С. Македония.
    4. Всяко наше действие за вразумяване на С. Македония затяга сръбската примка.
    5. Даването на българско гражданство на скопяни не води до нищо положително.
    6. Всякакви политически преговори/пазарлъци са безполезни.
  • 205 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 206 кьнь ювигй

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "джаич":

    СТИГА СИ КЕКАЛ И КУКАЛ И БЯГАЛ ОТ БЪЛГАРСКИЯ ДИАЛЕКТ А МА ЩЕ СИ ГО ПРИПОМНИШ !!! СПРИ ТРЕВАТА !!! ТО ЗАЙКО ЗА ТОВА Е ОЗАКОНИ ДА ВИ ЗАМАЙВА ГЛАВИТЕ ТИКВОЧИ ??? А ЗА ИСТОРИЯ НЕДЕЙ ГОВОРИ А МИ ЧЕТИ ЧЕТИ !!! А СЛЪГВАШ ЛИ ЗАКОНИТЕ НА КРУМ РЕЖИ РЕЖИ СЕЧИ СЕЧИ АЗ КАЗАХ КАНАС ЮВИГИ БЪЛГАРСКИ
  • 207 шиби риби

    3 0 Отговор
    Има брурална атака срещу България от векове.Погледнете днешната ситуация с Македония.Промити мозъчи и злобни атаки към майка си.Същото беше и с помаците.Зорлем ги направиха турци.Голям трън сме в петата на някакви малки шаптчици,но нпма да им се получат мечтите.
  • 208 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 209 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 210 Полковник РУМНО

    1 0 Отговор

    До коментар #70 от "коко":

    Пишеш глупости..
  • 211 ВВП

    0 0 Отговор
    Като сменят на следващите избори Макрон и Меркел ...ще се види дали Франция и Германия ще са съгласни да плащат присъединяването на албанци и македонци в Европа
  • 212 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 213 Албанец

    1 0 Отговор
    Да живее велика Албания
  • 214 Име

    0 0 Отговор

    До коментар #55 от "Ахахахах":

    Ще се присъединим със сърбите мисля че се по човечни
  • 215 Име

    0 0 Отговор

    До коментар #58 от "Запомни":

    Ще умря и пред вас не пълза
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове