Last news in Fakti

13 Юни, 2021 14:52 2 368 39

Министър Денков: 1/3 от началниците в образованието са ангажирани с партийна дейност

  • николай денков-
  • образование

Има сигнали за натиск върху учители и върху директори по време на предизборни кампании

Министър Денков: 1/3 от началниците в образованието са ангажирани с партийна дейност - 1
Снимка: БГНЕС

"Повече от 1/3 от регионалните началници в образованието са ангажирани с партийна дейност, което е притеснително. Изненадващо е, че в закона няма ясно регламентирано изискване партийна политическа дейност да не се случва в училищната система. Този пропуск трябва да бъде преодолян. Висшето образование е освободено от политически доктрини. В училищното образование също трябва да има изискване за деполитизация на системата". Това коментира пред БНР служебният министър на образованието проф. Николай Денков.

И допълни, че има сигнали за натиск върху учители и върху директори по време на предизборни кампании. "Важно е да се подготвим за следващата учебна година. Сегашната ще завърши сравнително успешно. Но това не ни успокоява, защото през последните години нямаме качествен скок нагоре в представянето на учениците въпреки значителното увеличаване на средствата в тази сфера... Трябва да се минимизира разликата между отделните региони и възрастовите групи".

В предаването "Неделя 150" проф. Денков каза: "Имаме добър баланс между това колко места субсидира държавата и завършващите студенти. Във висшето образование има промяна в правилната посока, но не е достатъчна. За да могат университетите ни да се състезават с европейските, трябва да повишат значително научната си дейност... Почти сме готови с картата за висше образование, следващата седмица ще я качим за публично обсъждане".


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БОЛШЕВИК

    47 4 Отговор
    Това служебно правителство къде и да разрови, илзизат само калинки, далавери, мърсотия и кражби. Почва да ми харесва все повече как действат, досега не сме имали такова правителство, за толкова малко време да извади толкова много разкрития на предишно управление...

    Коментиран от #6, #21

  • 2 знаещ

    34 2 Отговор
    Много малък % си дал професоре - при боко Рапона % е 100,0.
  • 3 амиии

    34 2 Отговор
    1/3, по-скоро 3/3. Всичко е ветропоказател. Като дойдат марсианците, всичко ще стане на марсианец.
  • 4 абсолютно

    26 2 Отговор
    вярно, но някой от тях са се присламчили и към други партии и винаги оцеляват. Върне ли се Боко започват , както си знаят. Махайте ги. Ще бъде от полза за системата. И не са 1/3, а всичките.
  • 5 Абе,

    27 3 Отговор
    80% от учителския състав са откровенни герберасти и джендъристи.

    Коментиран от #7, #38

  • 6 Защото

    29 2 Отговор

    До коментар #1 от "БОЛШЕВИК":

    Не сме имали и правителства като предишните три кабинета на БМБ! Тези три кабинета само оборска тор са оставили. Дори и да не бъркаш никъде смърди от далеч.
  • 7 и ако

    19 2 Отговор

    До коментар #5 от "Абе,":

    знаеш колко са неграмотни, ще ти се изправи косата.
  • 8 Миризлив пор

    3 16 Отговор
    Във училище като изключим 11 и 12 клас нямат 18 години и не могат да гласуват. Ако се започне някаква партийна агитация ще има голям рев от страна на родителите. Та какво ми пука каква е партийната принадлежност (няма забрана) ако учителя се справя добре и учи детето ми качествено?

    Коментиран от #12

  • 9 dfu

    24 1 Отговор
    Освен деполитизация, трябва и детиквизация в образованието, и не само там. :)
  • 10 Behemoth

    15 2 Отговор
    Образованието е калинка герб ,калинка ВМРО....а най скандалното е ,че ходят да се черкуват завалиите ...каква е връзката между религията и науката не ми е много ясно...
  • 11 Българка

    30 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг:
    Министър Денков: 1/3 от началниците в образованието са ангажирани с партийна дейност" И не само в РУО и М-вото на образованието. Почти всички директори на училища бяха сменени с активисти и членове на ГЕРБ. А в образованието няма място политиката. Така че- метлата отгоре надолу
  • 12 училището

    15 2 Отговор

    До коментар #8 от "Миризлив пор":

    е деполитизирана институция и на негова територия е забранено провеждане на политическа агитация!

    Коментиран от #13

  • 13 Миризлив пор

    2 8 Отговор

    До коментар #12 от "училището":

    Нали и аз това съм написал? Там кой въобще могат да агитират? Какво могат да постигнат? Та нали някой ако започне да развива политика в училище родителите ще го огласят? Или просто трябва да подготвят почвата "има гербаджии в училище" и да започнат да уволняват уж че чегъртат и да назначават "свои хора"?

    Коментиран от #17, #18

  • 14 лошо

    5 1 Отговор
    това е хаос .
  • 15 Кж агент

    10 1 Отговор
    Ела в Кърджали да видиш за какво иде реч...

    Коментиран от #16, #26

  • 16 знам

    7 1 Отговор

    До коментар #15 от "Кж агент":

    Навсякъде е така Единственият министър, който уволняваше директори, допуснали политическа агитация на територията на училището / в т.ч. и членове на НДСВ/ беше Даниел Вълчев.
  • 17 да де

    4 1 Отговор

    До коментар #13 от "Миризлив пор":

    ама става и децата не смеят да кажат вкъщи.
  • 18 та нали

    11 3 Отговор

    До коментар #13 от "Миризлив пор":

    училищата се управляват от директори които ако са от една партия могат да притискат останалия персонал да гласува за тази партия(чрез бонуси и други привилегии) и уволнявайки нелоялните. ако учителите и персонала са около 60 000 значи с другия член на семейството имаме едни поне 120 000 сигурни гласове .

    Коментиран от #20

  • 19 ПЕНКО

    2 4 Отговор
    ЧИЙ МИНИСТЪР ДЕНКОВ- СИ ПЪРДИ !?!?!? КОЙ ГО МИНИСТЕРИ-КОЙ ГО МИНИСТРИ !?!?
  • 20 Миризлив пор

    4 2 Отговор

    До коментар #18 от "та нали":

    То така, но вота е таен все още т.е. всеки знае за кой гласува а бележенето на бюлетините ги прави невалидни. Ай стига конспирации, това да не ти е ромска секция където се гласува на 100% за един кандидат, кой ще докаже че някой е пуснал неправилна бюлетина.
  • 21 Вярно е

    8 1 Отговор

    До коментар #1 от "БОЛШЕВИК":

    Но е и верен и факта , че тези учителки с подарени от герд дипломи са твърде много, да не кажа всички. Тук в Кърджали Цветка ги насади навсякъде. Много калинки много ПКП ! И всичко е по модел на църната Цветка от болярово , която се припозна като кърджалийка. Аман от простотиите й
  • 22 Просто предложение

    8 0 Отговор
    Нека ръководните кадри да положа всички тестове и матури, през които минават учениците. И каквото сабя покаже...

    Коментиран от #25

  • 23 ДААА

    11 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Министър Денков: 1/3 от началниците в образованието са ангажирани с партийна дейност.Със сигурност са доста повече от 1/3 като сложите и директорите на училищата - кой от ГЕРБ кой от ВМРО . Така, че смело прочистване.
  • 24 ГНУСС

    8 2 Отговор
    Всички в образованието от директор до чистачка са партийно назначени. Няма кадър в училищата, който да е там заради кадърност, компетенции или професионализъм. Училищата са най- якото звено на ГЕРБ и Гешев. ДАЖЕ ОДИ ЗА ТЯХ ПИШАТ.
  • 25 ГНУСС

    8 0 Отговор

    До коментар #22 от "Просто предложение":

    Учителите- калинки накарай да минат ученическите матури и ще се хванеш за главата какви екземпляри са назначени, ама хора на ГЕРБ, ВМРО, БСП... Даже учебниците са написани след одобрение от ГЕРБ.
  • 26 YESLI

    10 1 Отговор

    До коментар #15 от "Кж агент":

    НЕ САМО В КЪРДЖАЛИ. ПОЧТИ НАВСАКЪДЕ ДИРЕКТОРИТЕ, ЧЕ И ЗАМ. ДИРЕКТОРИТЕ НА УЧИЛИЩАТА СА ОТ ГЕРБ И ПРОТЕЖЕТАТА НА ГЕРБ КОИТО НАТИСКАТ ВСИЧКО КОИТО НЕ Е С ТЕХ ПО РАЗЛИЧНИ НАЧИНИ И СПОСОБИ И ИНТРИГАНСТВАТ СРЕД УЧИТЕЛСТВОТО.
  • 27 Учител

    10 1 Отговор
    В училищата и ВУЗ е пълно с преподаватели, които категорично не са за там. Уж искат да подмладяват преподавателския състав и пенсионират възрастните преподаватели, но на тяхно място се назначават абсолютни профани. В което и училище или ВУЗ да проверите, ще видите, че половината от преподавателите са назначени там на партиен/роднински принцип. В близките години образованието катастрофално ще се сгромоляса и няма да може да се възроди никога! Проверки отгоре надолу по веригата – ректори/директори, преподаватели.
  • 28 Шуши

    5 0 Отговор
    Сменяй другата седмица
  • 29 Госあ

    6 0 Отговор
    Министърът да вземе да разрови малко във фонд научни изследвания, че там е Сицилия преди фашизма. Като се започне от дипломите на оценяващите и се свърши с печелившите.
  • 30 Гост

    2 5 Отговор
    А това, че даскалите в повечето училища са пенсионери на преклонна възраст? " Посещават" училището само , за да си получат заплатите! Карат си по старите методи, не умеят да работят с компютри!

    Коментиран от #32

  • 31 КАТО ЗНАМ, КОЯ

    10 0 Отговор
    ГЕРБАВА ПРОСТАКЕСА НАЗНАЧИХА ЗА УЧИТЕЛ В НАШАТА ОБЩИНА.... МАЛЕ МИЛА!
  • 32 Директор

    5 2 Отговор

    До коментар #30 от "Гост":

    Със сигурност учителите - пенсионери са по-умни, образовани и начетени от тебе. Всички могат да работят на компютър. Имат смартфони, лаптопи и таблети. Проблемът е в такива като тебе, които са образовани от същите учители, по които лаеш. По-горе някой е написал, че повечето от младите учители не стават. И да знаеш, всички млади учители са компютърно грамотни. И това е единственото, с което могат да се похвалят. Оттам насетне от нищо не разбират.
  • 33 падналия ангел

    7 1 Отговор
    ГЕРБ вплете партия в държава, така както и комунистите не успяха!
  • 34 122333

    2 2 Отговор
    Учителите ги оставете на мира, вижте си децата вкъщи и възстановете семейната ценостна система. Директорите са с конкурс избрани
  • 35 SAAB

    0 0 Отговор
    Да ......подмениха и историяята ! Всичо е било.....ама на ужким !
  • 36 ХОМОГЕРБ

    2 0 Отговор
    ГЕРБ НАТИСКАТ ОБУЧЕНИЕ НА ДЖЕНДЪРСКИ ПРИНЦИПИ - ИЗДАВАТ ДОРИ КНИЖКИ ЗА ДВУГОДИШНИ С ЕДНОПОЛОВА НАСОЧЕНОСТ ! СКОРО ИМАШЕ СКАНДАЛ С ТОВА !
  • 37 колапс

    1 0 Отговор
    Сега един даскал в килийно училище получава повече от доцент в университета. Заплатата на професора е мизерно ниска, готвят се да напускат, стягат багажа за Терминал2 , но на министъра му дреме....Науката в България е в колапс.
  • 38 професор

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Абе,":

    Даскалите гласуват за ГЕРБ, защото ония им повишиха заплатите. Сега един даскал получава повече от един професор .Нечувано! А професорите гласуват против ГЕРБ!
  • 39 чекмедже 2

    0 0 Отговор
    всички директори са партийни агитатори..училище се превърна в една партийна централа...затова образованието отива на кино..Също и за здравоопазване..Назначени ог Гроб в гроб ще се върнат..
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове