13 Юни, 2021 18:35 5 039 109

Тагарев: НАТО не разчита на нашите МиГ-ове

  • изтребители-
  • миг-29-
  • нато

При каквито и да е било планове, този самолет е несъвместим оперативно със самолета на НАТО, той не отговаря на стандартите на алианса

Тагарев: НАТО не разчита на нашите МиГ-ове - 1

"Ако говорим за МиГ-29, НАТО въобще не разчита на този самолет. При каквито и да е било планове, този самолет е несъвместим оперативно със самолета на НАТО, той не отговаря на стандартите на алианса. Той може да води някаква елементарна комуникация, но нищо друго не може да прави, най-малкото той няма натовската система за опознаване "свой-чужд"," каза в предаването "Брюксел 1" по Bulgaria ON AIR проф. Тодор Тагарев, министър на отбраната в служебния кабинет на Марин Райков, относно инцидента с МиГ-29 в Черно море и загиналия опитен пилот от ВВС.

"При една евентуална отбранителна, съюзна операция на наша територия, тези самолети няма да излетят, защото ако излетят те се превръщат в цел. Така че за нас те са за изпълняване на национални цели, за контрол на въздушното пространство и за осигуряване на прехода. Само че аз това за осигуряване на прехода го говоря сигурно от 20 години, а този преход така и не се случва. Едва сега през 2023 г. очакваме да дойдат нови самолети," коментира Тагарев в разговор с водещата Милена Милотинова.

"Като вземем предвид, че ние залагаме все още на една страна, която ни е обявила за враг, да поддържа нашите основни бойни платформи, въпросът става съвсем сложен. Чувам слухове, че "МИГ" са се оправдали с Ковид-а. Ковид-19, ама построиха Южен поток, а какво става със самолетите? Нищо не правят по самолетите и според това е съвсем тенденциозна руска политика. Ние нямаме полезен ход по отношение на МИГ-29, полезният ни ход е в постепенно извеждане от въоръжение на тази техника," коментира бившия военен министър.

През седмицата при учение край Шабла изтребител МиГ-29, управляван от един от най-опитните ни пилоти - майор Валентин Терзиев, се разби в Черно море.

"Възможностите за провеждане на летателна подготовка у нас са много ограничени. По данните, които бяха цитирани, майорът, който за нещастие загина, е налетял 700 часа за около 20 години и се счита, че той е от най-добре подготвените български пилоти, първокласен пилот. Това прави по около 35 часа на година. Ако най-добре подготвените ни пилоти правят такъв нальот, значи останалите едва ли правят повече от 20-30 часа. Това са обективните обстоятелства, тези обстоятелства не могат да бъдат променени на ниво изтребител на авиобаза или на ниво ВВС. По тези въпроси трябва да има държавно решение. Очевидно ние не можем да поддържаме тези бройки изтребители, вертолети, летателен състав, с парите, които сме готови да отделим. Трябва или да повишим финансирането или да вземем мерки, така че да намалим съответните бройки, но поне хората, екипажа, техниката, която ще остане да бъде подготвена. Да може да изпълнява задачите си и от национална гледна точка и при евентуални съюзни операции", анализира проф. Тагарев.

"При старата система след определен брой години или налетени часове, самолетът трябваше да влезе в заводски ремонти и тогава да продължи да лети. Сега в новата система това не е задължително, но отново се следи ресурса на най-различни агрегати и консумативи, които се използват на борда на самолета и които имат ограничен ресурс. При изтичане на този ресурс те трябва да бъдат заменени, освен това трябва да бъдат изпълнени дейности, които са предвидени в резултат на опита на експлоатацията на самолета, което изисква ноу-хау, с което ние не разполагаме. Трябва и да бъдат набавени съответните резервни части. Най-големите разходи са за ремонт на двигатели и на агрегата, който съгласува работата на двата двигателя на МиГ-29. През 2018 г е сключен договор от МВР с МиГ-29 за почти 100 млн. лева, за да може тези дейности да се изпълняват в рамките на 4-5 години. В началото на годината стана ясно, че има много сериозен проблем в изпълнението на тези договори. Министър Каракачанов тогава заяви пред Народното събрание, че летят само 5-6 самолета, дори беше наложена неустойка на символична сума в сравнение със стоте милиона", казва Тагарев.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 34 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Някой

    95 5 Отговор
    До това ли заключение стигнаха след като видяха сметката на нашия?

    Коментиран от #14, #33, #39, #58, #81

  • 2 Клуб на анонимния трол

    14 27 Отговор
    Аз съм трол и два дена не съм писал платени коментари . Коментарите се четат и обсъждат само от други тролове .

    Коментиран от #51

  • 3 Иван

    17 63 Отговор
    Е как да разчита НАТО техниката ни е от 80 години

    Коментиран от #13, #44

  • 4 Правилно

    122 13 Отговор
    И ние не разчитаме на НАТО, така че чувствата са взаимни.

    Коментиран от #76

  • 5 Борисов

    71 6 Отговор
    То на нас може да се разчита само за кражби....
  • 6 choko

    96 12 Отговор
    Да купим тогава ракети C400

    Коментиран от #27, #60

  • 7 El boko

    102 13 Отговор
    Безполезна саможертва време е да гласуваме за излизане от нато!!

    Коментиран от #63, #109

  • 8 Фен

    12 71 Отговор
    Ми ако не беше бат ти Бойко да купи ефките, още 20 години щеше да го говориш....

    Коментиран от #9, #11, #25, #57, #64

  • 9 choko

    69 12 Отговор

    До коментар #8 от "Фен":

    След референдума не ни трябват повече Ф-ки :)
  • 10 ПОЛЗАТА ОТ ТЕЗИ САМОЛЕТИ

    14 24 Отговор
    Е КАТО ПЛЗАТА ОТ ВЛАКА СОФИЯ_СТРУПЕЦ
  • 11 Бойко

    82 7 Отговор

    До коментар #8 от "Фен":

    Тия Ефки докато дойдат и те ще са толкова безполезни колкото са миговете
  • 12 АТАКА

    98 5 Отговор
    НАТО е безполезна организация!
  • 13 А на

    58 5 Отговор

    До коментар #3 от "Иван":

    Нато от кои години е техниката бре смешко? 😂
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Бойко

    74 5 Отговор
    И в тази връзка ако бяха взели Грипени до сега да се лети с тях не да чакаме 30 годишни ефки.... най много да уплашиме някой виетнамец в БГ

    Коментиран от #95

  • 16 Към заглавието

    61 2 Отговор
    ...Без да чета глупости– И ние не разчитаме на тях, никой не ни пита щем ли ги , или не, но някои хора ни ги натресоха с цел – предимно и най–вече лично облагодетелстване.

    Коментиран от #23

  • 17 нико

    63 2 Отговор
    И 20бр. ф-16 да имаме пак ще сме нищо за НАТО . Няма значение каква е котката за да лови мишките , ако е добре тренирани , а у нас не е така . Един Българин - летец , смая американците с уменията си и то в Американска академия и му дадоха позивната ПОСЕЙДОН /водач/ . Но тук у нас го сравняваме с пожарникар . Ние никога не си уважаваме кадърните а им завиждаме .

    Коментиран от #68, #84

  • 18 В.В.П.

    58 6 Отговор
    НАТО да се маха!!..Завинаги,!!..Никой не разчита на някви НАТО..Разчитаме на БНА..!!.Миг е независим ..Прехваща,натрапници ,нарушили въздушни граници.И , Тагарев,,,, също и на теб не разчитаме.!!
  • 19 Брендица

    61 5 Отговор
    САЩ?! "военна политика" крадат схема на МИГ29 и правят подобни Ф16 и Ф18. Ф16 на хартия ни шитнаха на нас. Ето това е САЩ. На мен не ми харесват и никога не са ми харесвали. България ще бъде сила, когато политиците ни осъзнаят, че живеем на БАЛКАНСКИЯ ПОЛУОСТРОВ

    Коментиран от #98

  • 20 БОЛШЕВИК

    52 5 Отговор
    Ние не разчитаме на НАТО! Крайно време е, да се проведе референдум за илизане от НАТО и ЕС.

    Коментиран от #75

  • 21 Просто

    44 3 Отговор
    не е истина,колко много предатели са се навъдили в РБ?!От най-долните!

    Коментиран от #35

  • 22 Сърп и чук

    41 5 Отговор
    Веднага всички да си излязат в пенсия, ама действително, а не да вземат пенсия и заплата и да летят вместо младежите! 50 годишен пилот изпълнява задачи като редник. Помните ли при наводнението в Бисер? Бойко прати половината правителство с ботуши, лодки и лопати да ,,спасява", защото в тая държава вече няма кой да работи! А хеликоптера го управляваше генерал. На въпроса на мисиреците - Защо генерала не се занимава с ръководство, а някой ефрейтор да лети като дневален, отговорът бе - Капитаните и лейтенантите нямат достатъчно нальот и имало опасност да счупят вертолета!!?!?? Εбa си майката!

    Коментиран от #59

  • 23 Към заглавието

    15 0 Отговор

    До коментар #16 от "Към заглавието":

    Имам предвид блока, а не техниката.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Е много купи

    40 5 Отговор

    До коментар #8 от "Фен":

    Купи 8, с пари за 38! По добре да не беше купувал!
  • 26 Боко

    41 2 Отговор
    На НАТО може да се разчита колкото на лигата на нациите ... който чете история знае за какво говоря
  • 27 може може

    11 6 Отговор

    До коментар #6 от "choko":

    Но случайно да си смел като Ердоган, не си. Е, връща се в мишата си дупка и наблюдавай смелите
  • 28 хамсал

    34 6 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Като вземем предвид, че ние залагаме все още на една страна, която ни е обявила за враг...
    В списъка беше Чехия, този защо си фантазира? Айде и цитатче: "Русия обяви "черния списък" с неприятелски държави, България не е сред тях."
  • 29 Бесен Язовец

    40 4 Отговор
    Къв договор с МИГ 29??!! Двигателите са били рамонтирани в Полша, а са си ги качвали тук нашите механици после тук сами! Тоя не е в ред.
  • 30 Антитрол

    41 2 Отговор
    "защото ако излетят те се превръщат в цел"

    Абе лека полека ще си признаете че наш военен пилот загина заради "приятелски огън" защото изпълняваха тъкмо "съюзни" операции на наша територия и въпреки всичко излетяха.
  • 31 3.14К

    50 2 Отговор
    Тагарев, за това учение беше казано , че е на НАТО. Получи се този трагичен инцидент и каква беше реакцията на общото командване за съдействие при намирането на пилота и самолета? Никаква! По време на Варшавския договор щяха да реагират всичко страни за съдействие. А в момента имаме демонстрация на атлантическа солидарност.. А ти Тагарев, продъл авай да лаеш за нов пост.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Военен експерт

    35 2 Отговор

    До коментар #1 от "Някой":

    Ами като НАТО " не разчита" на Миг-29, да ни подарят 2 ескадрили,по един самолет от страна- членка!!
  • 34 Бесен Язовец

    37 2 Отговор
    Руснаците отнеха лиценза на поляците и украинците, всичко което е правено по бг миг 29 е било без лиценз !
  • 35 Нинка

    1 13 Отговор

    До коментар #21 от "Просто":

    Бъди по точен ..!.Име Фамилия,адрес,.!!
  • 36 Чук и Гек

    4 21 Отговор
    Миг не упал, ребята! Миг удрал! Находится в Крим при своите!
  • 37 Някой

    30 1 Отговор
    Тагарев цел ли ви е трябвала, движеща се, иначе не разбирам защо сте го пуснали да лети при положение че били несъвместими с нативските
  • 38 Стига вече

    40 1 Отговор
    Знаеш ли какво? Имаш ли син? Той пилот ли е? Всеки може да си дрънка.Стига с това НАТО.Никаква файда няма.Като са партьори и ръководеха смъртоносните учения тук, защо не останаха да разследват смъртта на нашия пилот.Нямат ли техника за откриване на черната кутия? Това ли им беше партньорството- като видяха дебелия край се изнизаха.

    Коментиран от #65

  • 39 Цецо пъпеша

    27 1 Отговор

    До коментар #1 от "Някой":

    Черната кутия на миг 29 генерира енергия в продължение на 27 дни благодарение на акумулатора на ВАЗ 2101 ,вграден в черната кутия, която обикновено е оранжева.
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Ессерем

    40 1 Отговор
    Защо САЩ ги няма с най мощния флот и подводни дронове за да намерят бордния регистратор?!Нали сме съюзници някакви там!Къде е ЕС най богатите в света?Един път ще ни дотрябват и ги няма!Така няма да ги има и следващия път!

    Коментиран от #99

  • 42 Это жизнь

    12 17 Отговор
    Да се закрие ВВС на мига, не става от ВВС и чеп за зеле.
  • 43 Чук и Гек

    11 18 Отговор
    Кутия няма да намерят в тинята! Ще открият някоя съветска подводница от Великата отечествена!
  • 44 Лети ли рапторчето?

    30 2 Отговор

    До коментар #3 от "Иван":

    Затова РБ купи нова техника на 50 години от приятелите си САЩ партньорите в НАТО за 3 000 000 000 лв!
  • 45 СТ МАТРОС

    30 2 Отговор
    ПОВЕЧЕТО ГЕНЕРАЛИ НЕ СТАВАТ ЗА НИЩО ЗАЩОТО НЯМАТ ОФИЦЕРСКА ЧЕСТ И НИКОГА НЕ СА ВОЮВАЛИ КАТО СЪВЕТСКИТЕ 1940 ТРЯБВАШЕ ДА ЗАГИНАТ МИЛИОНИ ЗА ДА СЕ ИЗЧИСТЯТ ГЕНЕРАЛСКИТЕ ЛЕШПЕРИ ОТ ХАРАНИЛКАТА
  • 46 офицер

    30 2 Отговор
    Открай време войската страда от парцали и политици с робско мислене.
    НАТОТО в България разчита на продажници и родоотстъпници.
  • 47 ген Столти

    28 2 Отговор
    Абе проф.Тъпанарев, ти си бил голем капацитет, това е сигурно защото главата ти е празна.В България вече и кучетата са професори, няма ли един доцент да се изкиха по въпроса.Ако си корав, Тъпанарев ходи да разтегаш тези локуми в Граф Игнатиев.
  • 48 Сърп и чук

    12 10 Отговор
    При Варшавския договор имахме специално обучени делфини, които да нападат и изяждат вражески водолази диверсанти! Сега ако имаше 2-3 делфина, веднага щяха да помогнат!
  • 49 Съвети на специалиста

    34 2 Отговор
    Един изтребител грипен струва 60 милиона долара ,за 3 милиарда лева щяхме да притежаваме 20 изтребители грипен с въоръжението от по 50 ракети с лазерно насочване на бройка.

    Коментиран от #52, #56

  • 50 и къде

    23 2 Отговор
    са ефчетата? Или си останаха на хартията, която ни струваше милиарди!
  • 51 той и

    12 0 Отговор

    До коментар #2 от "Клуб на анонимния трол":

    Боко е трол, ама членува в един анонимен клуб!
  • 52 падналия ангел

    11 4 Отговор

    До коментар #49 от "Съвети на специалиста":

    Абе да не са 20, 15 да са! Ще има тренажори, обучение логистика и т.н.
  • 53 ВМРО@ШКЕМБЕЛИЕВ! !

    10 5 Отговор
    МОЙТЕ ХВЪРЧИЛА ИДВАТ СКОРО! !ПАК ЩЕ ЛЕТИМ С 200!!😂
  • 54 народ

    25 2 Отговор
    И затова ли убихте летеца!?????
  • 55 Българин

    29 1 Отговор
    БОЖЕ !
    Пази ни от Нато !
    И от българските им ибрици !
    От другите можем и сами ще е опазим .
  • 56 Сърп и чук

    29 2 Отговор

    До коментар #49 от "Съвети на специалиста":

    И един час полет на Грипена струва минимум 1/3 по малко от този на Ф 16, а това са хиляди левове. Не се нуждае от по голяма писта от наличните и не му се налага да навлиза във въздушното пространство на съседите, когато прави завой.
  • 57 и къде

    23 2 Отговор

    До коментар #8 от "Фен":

    са ефчетата?! Мина една информация, че са започнали да сглобяват първия, но понеже отдавна са извън въоръжение са се отказали.
  • 58 Интересно

    12 2 Отговор

    До коментар #1 от "Някой":

    коя е тази " една страна, която ни е обявила за враг"?

    Коментиран от #91

  • 59 а истината

    16 0 Отговор

    До коментар #22 от "Сърп и чук":

    е толкова простичка. Пилотите имат задължение да служат 7 години. Ако напуснат преди това, дължат обезщетение. Но те изкарват тези седем години и напускат. Кой да лети на тези таралясници. Който е останал, разбира се, независимо, че отдавна е минал възрастта от 40 години, когато спират за летят. Жалко за човека. Изпълнявал е дълга си до край, но за тази година е имал само 13 летателни часа.
  • 60 че ние

    11 1 Отговор

    До коментар #6 от "choko":

    имаме С-300, ама защо говорим за ракети. Тук говорим за самолети.
  • 61 СМЕРШ

    16 2 Отговор
    И Тагарев се исходи по въпроса, възмутително!
  • 62 яко ни лъжат

    25 3 Отговор
    най-малкото той няма натовската система за опознаване "свой-чужд", миг 29 няма натовска система за опознаване, затове беше думнат на жива тренировка и беше цел на американските пво в Румъния. КОЛКО Е РУМЪНИЯ ШАБЛА. ИМА НЯМА 20 КИЛОМЕТРА. ОПРЕДЕЛЕНО СА ГО ПОЛЗВАЛИ ЗА ЖИВА ЦЕЛ И НЯМА ДА НАМЕРЯТ НИТО САМОЛЕТ НИТО КУТИЯ. ОЩЕ МАЛКО ЩЕ ПРИЗНАЕТЕ ,ЧЕ Е БИЛ ЖИВА ЦЕЛ...

    Коментиран от #66, #82

  • 63 въпросче

    5 11 Отговор

    До коментар #7 от "El boko":

    И като излезем от НАТО къде ще влезем?
  • 64 Фенчо

    10 4 Отговор

    До коментар #8 от "Фен":

    къде са "ефките" бе? Смотльо като не разбираш нещо не го коментирай.
  • 65 и да има

    19 1 Отговор

    До коментар #38 от "Стига вече":

    не е пилот. Само един министър на народната отбрана имаше син, български военновъздушен офицер, военен пилот и парашутист, който загина само на 26 години. Наричаха го българският Баумгартнер. Старши лейтенант Чавдар Джуров загина при изпълнение на полет с реактивен самолет L-29 като летец-инструктор, а баща му се казваше Добри Джуров. Не очаквай от този да има син пилот.

    Коментиран от #69

  • 66 Феликс Дж

    2 4 Отговор

    До коментар #62 от "яко ни лъжат":

    Если ето так товарищьчи в НКВД есть нужниые вещы. Съюз с Иран и КНДР.
  • 67 Бай Гуй

    3 14 Отговор
    Не мога да повярвам! Чета и немея. В този сайт са се е събрали невероятни анализатори и познавачи на военна техника. Разтапям се от умилени да чета такива аналитични шедьоври на русофилската мисъл. Ненадминати сте.....идиoти!

    Коментиран от #71

  • 68 Абдал

    4 0 Отговор

    До коментар #17 от "нико":

    Позивната е МОЙСЕЙ. И си го уважаваме ,ще видиш в края на есента 😀
  • 69 Zero

    4 7 Отговор

    До коментар #65 от "и да има":

    Чавдар Джуров загина при въздушно хулиганство. Попрочетете малко преди да се изказвате "компетентно".

    Коментиран от #73

  • 70 Брях брях

    16 0 Отговор
    В демократична България професорите са по-вече от студентите и генералите по-вече от войниците!
    Ето къде бил ключа от кочинката - МИГ-29 е бил без опознавателната система "свой-чужд"! Това го казва министъра на отбраната! Работата е ясна! Язък за българският пилот! Вечна памет на героя!
  • 71 Виж се в

    6 3 Отговор

    До коментар #67 от "Бай Гуй":

    огледалото бе плъх-краварски. Идиот е баща ти че те е създал.
  • 72 SAAB

    14 1 Отговор
    Това ,което НАТО направи за нас е да ни върне на султана.......обезкостени ! С любезното съдействие на един НЕ българин.......иВреин с трабант......и един прост и измислен цар!

    Коментиран от #77

  • 73 това точно

    3 2 Отговор

    До коментар #69 от "Zero":

    при мен няма как да мине. Точно на мен да пишеш тези глупости е безумно. Причина за катастрофата беше ГТП при изпълнение на вертикален маньовър и невъзможност за извеждане на самолета от пикиране.
    Като не разбираш, а четеш глупости, ти не се изказвай неподготвен.
  • 74 Гай Турий

    12 0 Отговор
    Тагареве е очевидно агент на жидоянките, предател! Гнида, на която не трябва да се дава думата.
    А ние можем ли да разчитаме на НАТО, ако султанът утре да ни удари от юг?! Русия съм сигурен, че ако не им правим тъпи номера, да настаняваме жидоянките с техни самолети и ракети у нас и така да ги заплашват, както румънците например, те няма от какво да се боят от нас, пък защо ли да ни гърмят, освен НАТОвския щаб във Варна. На кого му трябваше тоя щаб във Варна?!
    А системата свой-чужд може да се монтира и на руски самолети, това е хардуер и софтуер!
  • 75 ха ха ха

    1 8 Отговор

    До коментар #20 от "БОЛШЕВИК":

    ами, вагзал, чемодан и излизай де щеш, пожелателно е за сибир!
  • 76 Нищо не разбираш

    0 9 Отговор

    До коментар #4 от "Правилно":

    България без НАТО е нищо няма защита а на държавите от НАТО не ни броят за живи

    Коментиран от #78, #79, #80

  • 77 Истина е

    8 0 Отговор

    До коментар #72 от "SAAB":

    едно към едно! Чест SAAB!
    Това е еврейската благодарност на Солейманчо за дето на времето българите са спасили родителите му от газовите камери!
    Колкото до царя, той си оправи измислените имоти за 800 дни. Те са собственост на интендантското обслужване т.е. на държавата!
  • 78 Ко ко

    5 0 Отговор

    До коментар #76 от "Нищо не разбираш":

    каза разбирачев? Виж граматика оправи, че си написал нещо като "една гаща плява за нашето магаре". На един дъх си изстрелял всичко като натовец.
  • 79 ХА ХА

    3 0 Отговор

    До коментар #76 от "Нищо не разбираш":

    ти много разбираш. Убита мушмула.
  • 80 Брендица

    13 0 Отговор

    До коментар #76 от "Нищо не разбираш":

    НАТО без България е нищо, щото не може да си намери територия и да скъси периметъра на Изток. Българите не им трябват на 100℅, само територията
  • 81 И на кои наши самолети разчита

    7 0 Отговор

    До коментар #1 от "Някой":

    на дъртите ефки ,дето ги няма ли?
  • 82 МИХАЙЛОВ

    12 1 Отговор

    До коментар #62 от "яко ни лъжат":

    ...ЯКО НИ ЛЪЖАТ С ДВЕСТА...
    ...ЛЪЖАТ НИ
    КАТО ДЪРТИ ЦИГАНКИ...
    ...А ЗА ЛИПСАТА
    НА ОПОЗНАВАТЕЛНА СИСТЕМА -
    СВОЙ - ЧУЖД НА НАШИЯ МИГ - 29
    СТАНДАРТНА ЗА
    САМОЛЕТИТЕ НА НАТО...
    ...ВСИЧКИ УЖ НАШИ,
    А РЕАЛНО НАТОВСКИ ГЕНЕРАЛИ -
    ЕНИЧАРИ НА САЩ
    МЪЛЧАТ КАТО ПЪНОВЕ
    ИЛИ ШИКАЛКАВЯТ
    И СЕ УВЪРТАТ...
    КАТО ПАТКИ В КЪЛЧИЩА...
    ...МЪЛЧАТ И ЗА ФАКТА,
    ЧЕ ПО СЪЩОТО ВРЕМЕ,
    СЪЩАТА НОЩ
    СЪВСЕМ БЛИЗО ДО ШАБЛА
    В РУМЪНИЯ
    ВОЕННИ НА САЩ
    СА ПРОВЕЖДАЛИ УЧЕНИЕ
    СЪС СТРЕЛБИ
    ПО ВЪЗДУШНИ МИШЕНИ
    С РАКЕТИ ЗЕМЯ - ВЪЗДУХ
    И ИЗПОЛЗВАНЕ ИЗПИТАНИЯ
    НА НАЙ - НОВИ СИСТЕМИ
    ЗА РАДИОЕЛЕКТРОННО
    БЛОКИРАНЕ НА
    НАЙ - ВАЖНИТЕ СИСТЕМИ
    ЗА НАВИГАЦИЯ И УПРАВЛЕНИЕ
    НА РУСКИ САМОЛЕТИ
    И ПРИ УСЛОВИЯ
    НАЙ - БЛИЗКИ ДО РЕАЛНА ВОЙНА...
    ...ТА ЗА ТОВА Е И МЪЛЧАНИЕТО
    И ЛЪЖИТЕ
    И ГУЗНИТЕ ИМ ФИЗИОНОМИИ
    НА ТИЯ НАТОВСКИ ЕНИЧАРИ...
  • 83 Корифей

    12 0 Отговор
    “... тези самолети няма да излетят, защото ако излетят те се превръщат в цел.” Май така е станало и сега
  • 84 Съгласен съм

    15 0 Отговор

    До коментар #17 от "нико":

    с теб Нико, само една малка поправка: "Мойсей" е позивната на тогавашния подп.Радев, определен от американските летци като стратегически лидер! Завършва колежа като първенец сред чуждестранните пилоти и е на 13 място от целия випуск от 260 пилоти! Генерал Румен Радев е най-достойният Български президент! Гордост за България и трън в очите на измисления пожарникарски генерал Джипко Бибитко и цялата орда от подлизурковци около него!
    Чест генерал Радев!
    Да живее България!
  • 85 Бай Колю

    7 6 Отговор
    Сега чакам да чуя коя американска свина свали нашия самолет ? Върховния Радев ще види втори мандат през крив макарон и Бойко Борисов ще го разкости !Кажете истината на народа, че след изборите ще Ви бесят !
  • 86 Глупости на търкалета!

    6 0 Отговор
    С това поняти"несъвместим" се злоупотребява. Щом им пречи да заменят самолетите ни с купени от тях (подчертавам От Тях)....Утре ще кажат че и цялото ни стрелково въоръжение е несъвместимо. ...и какво правим? Слагаме кръст на заводите за стрелково въоръжение и боеприпаси. .А РПГ7 съвместимо ли е щото с него се унищожават прехвалените американски боклуци?
  • 87 Шляхтиц

    13 0 Отговор
    Преди 50 служих във Българските Военно Въздушни Сили, ВВС, като техник на Радио Локационна Станция. За да се изпълнява тази длъжност се изискваше инженерно образование по специалността "Електроника". Опознаването на самолетите се извършваше от система Наземен Радиолокационен Запитвач, НРЗ. Същността на системата се състоеше в това, на НРЗ и на самолета да са поставени еднакви кодови честотни филтри, които се сменят по график през два часа. Когато филтрите съвпадат, до метката на самолета на екрана се появява чертичка, т.е., самолетът е наш. Всички пътнически самолети са снабдени с подобни системи за опознаване, като опознавателният сигнал съдържа пълна информация за самолета. Тези приказки в тази статия за несъвместимост, за мен специално, са съвсем несъстоятелни. Военни, цивилни, пътнически самолети са в непрекъсната комуникация с наземни следящи системи. Откриването на чужд самолет, който се представя за свой става точно със смяна на кодовете по график, неизвестен на врага. Честотите се засичат и са известни на врага. Електронна война.......

    Коментиран от #93

  • 88 Ко Ко речи ко

    15 0 Отговор
    Германия Полша и колко още държави от НАТО са пълни с МИГ-29.....еееее Ко прайм
  • 89 ТОЧКАТА

    14 0 Отговор
    Тагарев директно заяви ,че ,,МИГ/29,,...Е МИШЕНА!!!!!!Щом за ,,друго,, не ставал!!!!!!????????Чиста ,,тренировка,, за някоя натовска ПВО система!!!!!!!ИИИИРУСИЯ НЕ НИ Е обявила за ВРАГ!!!!НИЕ!!!!/тоест ТАГАРЕВ/ го направи!!!!!!!
  • 90 Пилотите като виждат ква мизерия е

    3 1 Отговор
    Що продължават да работят там?защо има и новобранзи дето се пънат да стават военни пилоти като виждат какво се случва и каква е преспективата?да станат тиражии ше земат 3000 евро заплата по европото и ше са по добре
  • 91 Човек

    0 0 Отговор

    До коментар #58 от "Интересно":

    Сигурно е много vip за да не я споменават....
  • 92 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 93 The Pest

    4 4 Отговор

    До коментар #87 от "Шляхтиц":

    Дори и преди 50 години системата с която си работил е била безвъзвратно остаряла . Гражданските и военни самолети имат транспондери , които ги идентифицират . При военните могат да се изключват . Това няма никакво отношение към системите свой-чужд предназначени за избягване на приятелски огън от високо автоматизираните съвременни оръжия при интензивни действия . В Чечня например , сепаратистите не можеха да обстрелват руски самолети точно заради тези системи . Това разбира се е само един проблем на нашите МиГ , можем да добавим и липсата на обмен на данни по протокола Линк 16 за комуникация със самолет , наземни радари и АУАКС , несъвместими логистика и въоръжение . Състоянието на нашите МиГ 29 е добър пример за кошмара , който представлява поддръжката им , а в света няма държава експлоатираща тези машини без подобни проблеми
  • 94 ТОЧКАТА

    3 2 Отговор
    мдаа,още нещо......В Румъния америте са провеждали ,,учение,, /в рамките на НАТО/ за ПВО/стрелба по въздушна цел!!!!!ТОВА Е МДО СТРАТЕГИЯТА!!!!!!!КОМПЮТЪР дава целите и задачите на ВСЯКА БОЙНА...ЕДИНИЦА!!!!!!...ИНДИВИДУАЛНО!!!!!...НЯМА ПЛАНИРАНЕ ,ГОЛЕМИ ОПЕРАЦИИ,ФРОНТ,МОБИЛИЗАЦИЯ,МАСОВА ВОЙНА!!!!!!!!....ТОВА Е ВОЙНАТА!!!!!!....НА ...ТОЧКИ,ЦЕЛИ,И НАВСЯКЪДЕ!!!!!!!После/сами сте си виновнии ,,търсите,, черни кутии!!!!!!
  • 95 НАТО ВЕЦ

    5 2 Отговор

    До коментар #15 от "Бойко":

    Ба, ша уплашим виетнамец! Те ги сваляха с пушките от наполеоново време тия фърчила 😷
  • 96 Ми то

    2 5 Отговор
    ЗАТОВА НАТО ГИ СВАЛЯ НАШЕТЕ МИГОВЕ....ИМА ГИ КАТО МИШЕНИ !!! И НАШИЯ ФОТМАК ИМ ГИ ПУСКА ДА ТРЕНИРАТ И ГИ СВАЛЯТ !!!!
  • 97 бивш военен

    13 2 Отговор
    Бойната техника не е таксиметрова фирма.Само 10% от бойния потенциял на една армия се използва за учебни цели и наряди при ВВС.Останалите 90% са в гаражни клетки и хангари и са на 0-ла км.Ние нямаме остаряла техника и все още останките,които имаме превъзхожат и по съвременност и по ефективност,техниката на НАТО.Самолетите ни Миг 29 са модел 1989 а Ф16 е 1970 и каквито и туинги и букви да му слагатъ си остава допотопен Ф16.Преди да влезнеме в НАТО,продажните ни политици,унищожиха чисто нова( за над 1 билион евро),нямаща и днес аналог военна техника и оставихме на въоръжение само потенциала използван като учебен.Това беше най голямото престъпление към България и българската армия.Само един пример ще дам с Турция.Ние и в момента имаме С200 и С300 още от времето на соца,който са ни достатъчни,да покрият нашето небе а турците за първи път в тяхната история има С400,с които да защищават въздушното си пространство.А думите на този дилетант Тагарев за съвместимост,ме навеждат на мисълта,че суверена на една държава не се прави от съвместимост а от потенцияла на собствената армия.Съвместимост се търси,само ако на някой му е необходима нашата територия за да я използва като плацдарм при евентуална война ,без да се интересува дали имаме армия или не.
  • 98 СЛОНА

    8 1 Отговор

    До коментар #19 от "Брендица":

    МНОГО ИСКАТ ДА СМЕ ИЗВЪН ЕС И НАТО ,НО ТРЯБВА ДА НАПРАВИМ ПОДПИСКА ЗА РЕФЕРЕНДУМ

    Коментиран от #100

  • 99 арто

    4 0 Отговор

    До коментар #41 от "Ессерем":

    Вероятно още тогава са намерили кутията американците и са я прибрали.Сега търсят залудо, няма я.
  • 100 Брендица

    3 2 Отговор

    До коментар #98 от "СЛОНА":

    Само за НАТО. В ЕС трябва да сме на далеч по-предна позиция. Това ще се случи само ако си изберем управляващи, които с евросредства развиват България, а не ги крадат без да създават!
  • 101 пенсионер

    6 0 Отговор
    Ами НАТО да ни оборудва със самолети, като не разчита на тези, нали ни е стюзник, или това е само на приказки. Не дай си боже да разсърдят Руснаците, тези ще забравят въобще, че съществуваме.

    Коментиран от #103

  • 102 Антон

    8 0 Отговор
    Постоянно се говори че сме партньори, атлантически ценности и подобни алабализми. Като сме партньори защо не изпратят от НАТО техника да помогнат на нашите ВМС. Или сами да се оправяме. И какво излиза , ние сме партньори с НАТО, само когато трябва да харчим пари за оръжие произведени от техните икономики и разбира се когато трябва да ползват земята на България за техни бази и учения. Друго не ги интересува. Знаете ли - с приятели като американците, врагове не ни трябват.
  • 103 ВСИЧКО Е ДАЛАВЕРА 😂

    12 0 Отговор

    До коментар #101 от "пенсионер":

    ТЕЗИ НИЩО НЕ ДАВАТ БЕЗПЛАТНО! !НАПРИМЕР ДАВАТ СЕ НАЗАЕМ НА БЪЛГАРИЯ 10 МИЛИАРДА ДОЛАРА ЗА 10 ГОДИНИ. ..ПРИ УСЛОВИЕ ЧЕ НИЕ ИМ КУПИМ САМОЛЕТИТЕ ЗА 3 МИЛИАРДА И ОТВОРЯТ ШОПИНГ МОЛОВЕ ВЪВ ВСИЧКИ ГОЛЕМИ ГРАДОВЕ. .ДЪРЖАВАТА ЗАДЛЪЖНЯВА С МИЛИАРДИ. .МЕСТНИЯ БИЗНЕС СЕ УБИВА С ДАНЪЦИ И НЕПОСИЛНА КОНКУРЕНЦИЯ. ..МЕСТНОТО НАСЕЛЕНИЕ ИЗЧЕЗВА. .КОЛОНИЯ ПО ДЕМОКРАТИЧЕН НАЧИН. ..😎
  • 104 IVAN 1

    11 1 Отговор
    НАТО УБИ НАШЕТО МОМЧЕ, ЗАЩО МЪЛЧИТЕ?????
  • 105 Меги

    5 1 Отговор
    Каква гадина е този Тагарев................
  • 106 Коментиращ

    5 0 Отговор
    "... няма натовската система за опознаване "свой-чужд"," каза в предаването "Брюксел 1" по Bulgaria ON AIR проф. Тодор Тагарев,..."! На основата на този компетентен коментар, разглежда ли се вероятността самолетът да е свален от "приятелски" огън, тъй като не е опознат като "свой"!?
  • 107 НАТО ЧИБА

    4 1 Отговор
    ЧЕ НА КАКВО ДА РАЗЧИТА НАТО АКО НЕ НА МИГОВЕТЕ НИ НА ДЖЕНДЪРСКАТА СИ АРМИЯ ЛИ ДА РАЗЧИТА ИЛИ НА ПАМПЕРСИТЕ ?
  • 108 н вълчев

    1 2 Отговор
    Бившия Военен Министър е невеж Идиот! Тези които му се водят по "Акъла", също!!!
  • 109 хахаха

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "El boko":

    Първо излез от вмирисаните си потури!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове