Last news in Fakti

14 Юни, 2021 05:31 8 577 14

14 юни 1923 г. Убит е Александър Стамболийски

  • александър стамболийски-
  • убийство-
  • бзнс

Покушението срещу министър-председателя е едно от многобройните политически убийства в България

14 юни 1923 г. Убит е Александър Стамболийски - 1
Снимка: Архив

На 14 юни 1923 г. след няколкодневни мъчения издъхва премиерът Александър Стамболийски.

Покушението срещу министър-председателя е едно от многобройните политически убийства с огромни последствия за страната и със сигурност едно от най-отвратителните. След като управлението му напълно губи подкрепа извън средите на селячеството, а срещу него застава цялата българска интелигенция, армията и останалите политически партии, на 9 юни 1923 г. е извършен военен преврат.

Няколко дни по-късно законният министър-председател е заловен и заедно с брат му Васил е подложен на нечовешки изтезания в къщата им край с. Славовица.

Рязан с нож и прободен близо на сто места, на 14 юни Александър Стамболийски издъхва в нечовешки мъки. Впоследствие главата му е отрязана. След тази садистична екзекуция, колелото на насилието в българската история отново се завърта, помитайки след себе си малкото останал здрав разум в политическата ни действителност.

Историците припомнят, че Стамболийски е третият убит премиер в аналите на Третото българско царство.

Началото е поставено със Стефан Стамболов, който е убит на 15 юли 1895 г. в центъра на София.

По-малко от десет години след това политическо убийство България е поразена от убийството на още един премиер. През 1907 г. Димитър Петков, който оглавява 27-ото правителство на България, е убит от политическите си противници на бул. „Цар Освободител“ в София. Погребан е до Стефан Стамболов. Димитър Петков е баща на земеделските политици Никола Петков и Петко Петков. И двамата имат съдбата на баща си – убити са от политическите си противници.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БАТ БОЙКО И 40 те..РАЗБОЙНИЦИ 🥶🥶🥶

    36 10 Отговор
    ПРОДАДОХА БЪЛГАРИЯ НА ЕВРОДЖЕНДАРИТЕ И ЕВРЕИТЕ...МНОГО ЛОШО ОТСЕГА НАТАТЪК 🤑
  • 2 123

    9 8 Отговор
    Никола Димитров Петков 8 юли 1893 - 23 септември 1947 е български политик, един от лидерите на Българския земеделски национален съюз. Влиза в политиката в началото на 30-те години. Подобно на много други селски партийни лидери в Полша, Унгария и България през 1945–1947 г., Петков е съден от комунистическата власт и екзекутиран скоро след установяването на следвоенния съветски контрол в неговата страна.Той е син на политика Димитър Петков. Брат му Петко Петков е застрелян от неизвестен убиец през 1924 г. Никола Петков е сред основателите на Отечествения фронт (ФФ) през 1943 г. и участва в създаването през 1944 г на новото ОФ правителство-комунистическо правителство преди да стане негова жертва.Убит със удар от чук в главата, и следсмъртно осъден и обесен от комунистите.
  • 3 123

    16 6 Отговор
    Колкото и важно да беше свалянето на Стамболийски за България, отказът на Комунистическата партия на България да се обедини със земеделците на Стамболийски има важни идеологически последици за младата Съветска Русия в съседство. Пасивността на българските комунисти по време на преврата от 9 юни през 1923 г. e разочароващо за почти всички фракции в руското правителство и болшевишката партия. Сталин, който към 1923 г. властва в отсъствието на Ленин в ръководството на новото съветско руско правителство, е търсил близки отношения с правителството на Стамболийски. Съветското правителство търси начин да разкъса пръстена на изолацията, който западните сили са издигнали около новата съветска нация. Съответно, следвайки руския пример, руските комунисти бяха категорично на мнение, че комунистите в България трябва да подпомагат и подкрепят това, което те смятат за „либералната дребна буржоазия“ - под формата на Аграрната партия на Стамболийски като средство за напредване на интересите на работници в България. Всъщност това е и мисленето на Четвъртия конгрес на Комунистическия интернационал, който се провежда в Москва през ноември 1922 г.
  • 4 123

    15 5 Отговор
    На Четвъртия конгрес делегати възлагат на българските комунисти да подкрепят правителството на Стамболийски. И все пак при преврата на Александър Цанков от 1923 г. през юни 1923 г. Българската комунистическа партия отказва да се притече на помощ на Стамболийски и след преврата комунистическата партия е принудена да отиде в нелгалност от Цанковисткия терор, последвал преврата. Тогава Комунистическият интернационал нарежда на Българската комунистическа партия да поправи тази грешка на пасивността в лицето на успешния преврат. Съответно, Българската комунистическа партия отреича, че са претърпели поражение при юнския преврат и се вдигат на набързо устроено въстание през септември 1923 г. Това въстание обаче е бързо победено от правителството на Цанков. При преврата на 9 юни 1923 г. Стамболийски е пленен в родното си село Славовица, където е преместен след преврата.От родното си село Стамболийски организира многобройни, но с малко оръжие контрабунтове. Той е жестоко измъчван и убит от ВМРО.Членовете на ВМРО са изключително жестоки при убийството му заради подписването му на Договора от Ниш. Ръката му, която подписва Нишкия договор, е отсечена.Той също е ослепен при изтезанията си и главата му е отсечена и изпратена в София в кутия от бисквити.
  • 5 Гост

    28 4 Отговор
    Девети юни 23-та година е свързан с края на демокрацията в България! Интересно защо днес почти нищо не се споменава за това от съвременните "демократични" политици? А поне изучава ли се от децата в учебните по история или е тема табу!?

    Коментиран от #11

  • 6 Мим33

    20 1 Отговор
    Ами това са садисти били,които предполагам, в последствие са си получили заслуженото без милост и сигурно по жестоко,но каквото повикало,такова се обадило...
  • 7 Даката

    23 6 Отговор
    Този преврат е една от причините поради която винаги съм твърдял, че комунистите 45 година с преврата си просто свалят от власт друга незаконно управляваща партия и избиват един елит който в по голямата си част не е никакъв елит, а просто една нагла, алчна и проста групировка за която на никой по онова време не му е пукало. Има и изключения разбира се но винаги е било така в историята. Покрай сухото гори и мокрото.
  • 8 Историк

    6 4 Отговор
    А ако погледнете от друг ъгъл съдбата на Стамболов някак си е " естествена" и очаквана.След Ньойския договор България е заобиколена от 4 напълно враждебни страни всяка получила парче от българската торта.Румъния, Гърция, Югославия...и донякъде Новосъздадената Турция, която след Лозанския договор има желание за териториални корекции.
    Всъщност кабинетът на Стамболийски започва инициатива за подобряване на тази позиция за разкъсване на международната изолация.Това нещо на първо време засяга отношенията с Югославия.За съжаление цената, която България плаща е в този договор от Ниш е да се спре подкрепата с оръжие и пари за българите от Македония и тези от западните покрайнини.С тези ходове, Стамболийски обрича на гибел българската кауза в тези краища на българската родина.Обрича също и на разцепление и противопоставяне на водачите на ВМРО.Трябва и да се помни, кой бе пратен да усмирява войнишките бунтове към края на Първата световна война.А напротив стигна се до разлагане на Южния фланг срещу Антантата и оглавяването им.
    Добрите решения във вътрешен план, когато оземлява много безимотни българи са лошо компенсирани с грешни решения извън България, макар подходено с добри намерения към агресивните съседи на България.
    Така, че преди Георги Димитров има и други т.н предатели.Що се отнася до Гошо Тарабата един любопитен факт е срещата му с Броз Тито, когато искат България да се присъедини към Югославия в съотношение 1:1.Има и архивни видеокадри, на които се вижд
  • 9 КАРМА

    16 2 Отговор
    КОЙТО РИТА И МАЧКА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД СИ ЗАСЛУЖАВА СЪДБАТА ИЗКЛЮЧИТЕЛЕН ФАШИСТ УБИЕЦА НА КАПИТАН ПЕТКО ВОЙВОДА !
  • 10 Наистина

    7 2 Отговор
    У нас не е имало фашизъм...Вероятно демократичната общност е убила Стамболийски, щото въобще не коментира това зверство ...

    Коментиран от #12

  • 11 ВЯРНО

    5 0 Отговор

    До коментар #5 от "Гост":

    Тема ТАБУ е в учебният материал, даже е изопачен и соросоидите обясняват, че подобни деяния не съществуват!
  • 12 ДАааааааааааааааа

    5 1 Отговор

    До коментар #10 от "Наистина":

    Ти видял ли си нормален СОРОСоид?
  • 13 Чичeтo

    2 0 Отговор
    Вoйвoaдaтa Вeличкo Вeлянoв (Чичeтo) предлага: Красимир Кaрaкaчaнoв, кaтo виcшa нoмeнклaтурa нa БЗНC(кaзиoнeн) - бaщa му Дoнчo К. Кaрaкaчaнoв e бил ocвeн ДC-aгeнт "Ивaнoв" и члeн нa пocтoянoтo приcъcтвиe (пoлитбюрo) нa БЗНC - дa изпрaти пocлучай гoдишнинaтa пoздрaвитeлни чecтитки дo БЗНC-eтaтa (особено тив от СДС-ГЕРБ) oт имeтo нa ДC-МВРo, кaтo БКП+БЗНC+ДC-"нacлeдник" нa иcтиричecкoтo В.М.Р.O., кoeтo e взeлo учacтиe нe caмo в прeврaтa нa 9 юни 1923, нo и в caмтa физичecкa ликвидaция нa Cтaмбoлийcки чрeз рaзфacoфaнe и транжирaнe нa живo!

    Коментиран от #14

  • 14 ЦветелинКънчев

    2 0 Отговор

    До коментар #13 от "Чичeтo":

    Сега разбрах защо брадчеда-албинос Каракачан не е включен в американските санкционни списъци и все още не е даден на прокурор (не на жена му Роска Слабак, разбира се!) за множеството му престъпления - пазят го като "исторически" специалист по разфасоването и транжирането на живо! Това БОКо, Цаци, Гешо, Крадлев, Сачевата, Пиги сВинетката, мамата Цура БКП-баджак, ..... треперят като чуят името му! Пък и нали дедо му, Къно циганина, е бил милиционерски надзирател-садист в комунистическите концлагери - иначе как баща му Дончо и самото Краси биха били издигнати от БКП+БЗНС+ДС на такива отговорни и доходоносни полит-позиции! То и затова сега пак нема да влезе в парламента - за да не си радвоява вниманието с основната му спусната задача - транжирането!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове