Last news in Fakti

14 Юни, 2021 12:05 1 521 12

Стоилов: Съдебната карта трябва да се осъвремени

  • янаки стоилов-
  • съдебна карта-
  • правосъдие-
  • съдебна реформа

Съдебният министър разкритикува решенията по проектите от ОП „Добро управление“

Стоилов: Съдебната карта трябва да се осъвремени - 1
Снимка: БГНЕС

Прословутата съдебна реформа не бива да се свежда само до разговори за поредни промени в глава „Съдебната власт“ на Конституцията. Тя включва осъвременяване на съдебната карта, но така че да подобри правосъдието и условията за защита на правата на гражданите. Това каза служебният министър на правосъдието проф. д-р Янаки Стоилов по време на дискусия на тема „Достъпно и ефективно правосъдие чрез изработване на нова съдебна карта“, организирана от Министерството на правосъдието.

„Изработването на нова съдебна карта засяга не само магистратите, а така също гражданите и местните власи. Поредицата от срещи, които проведох с почти всички професионални организации в правната сфера преди няколко дни, категорично потвърди този факт. Темата е важна и чувствителна. Тя предизвиква различни мнения и както видяхме дори протести срещу направените предложения“, заяви Стоилов, цитиран от „Фокус“.

По думите му е необходима задълбочена професионална и обществена и дискусия, която е трябвало да започне още при определяне на критериите за изработване на нова съдебна карта.

„Правосъдието е важно, за да се остави само на магистратите, а още по-малко да се остави само на управляващите съдебната власт. Определянето на структурата на съдилищата и териториалния обхват на районните съдилища рефлектира върху упражняването на други юридически професии – адвокати, нотариуси, съдебни изпълнителни, и най-масово върху гражданите“, посочи още правосъдният министър.

Стоилов поясни, че начинът, по който са възлагани и изпълнявани решенията по проектите от ОП „Добро управление“, не е най-добрият пример за добро управление.

„Решението за стартиране на проект за създаване на единна информационна система на съдилищата и на съдебна карта е взето още от предишния състав на Висшия съдебен съвет в изпълнение на проект по Оперативна програма „Добро управление“. Не се притеснявам да констатирам, че начинът, по който са възлагани и изпълнявани много от проектите по тази програма, не е най-добър пример за добро управление. На каквото и да е търговско дружество, трябва да се разчита да проектира една държавна дейност. Такова „аутсорсване“ на правомощия на държавното управление е една от причините за спадане на капацитета и отговорността на държавата през последните години не само в областта, в която работим“, допълни той.

Той уточни, че не пренебрегва свършената до момента работа, но смятам, че тя е само предпоставка за приемане на решения от ВСС, Министерството на правосъдието, правителство, парламент.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 русенец

    8 2 Отговор
    Правосъдната система в България трябва да се СЪЗДАДЕ! Сегашната не подлежи на ремонт, хората в нея - също!

    Коментиран от #2

  • 2 Дългият

    5 2 Отговор

    До коментар #1 от "русенец":

    За да се създаде нова, качестно различна съдебна систем първо трябва да се разгради сегашната порочна система поддържаща статуквото. Друго ефективно решение няма.

    Коментиран от #3, #5

  • 3 С лозунги

    2 1 Отговор

    До коментар #2 от "Дългият":

    не става!Дай преложения!
  • 4 Българка

    7 2 Отговор
    Янаки Стоилов защо не е огласил още имената на 27 висши съдии и 11 политици, които не са декларирали милиони в банкови сметки и имоти в чужбина? Гражданското общество чакаме тези имена вече 2 години. Как ще говорим изобщо за правосъдие, след като висши съдии извършват престъпления и данъчни нарушения?
  • 5 русенец

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Дългият":

    Е? Аз нещо различно ли казах?
  • 6 А ЗА МЕН

    5 1 Отговор
    С ТЕЗИ ТОРБИЧКИ С ЕВРА КОИТО СИ РАЗДАВАТЕ ИСКАТЕ ДА НЕ БЪДЕТЕ СЪДЕНИ. ЗАТОВА ДРАПАТЕ ДА РАЗБУТАТЕ СЪДЕБНАТА РЕФОРМА.
  • 7 Юрист

    5 4 Отговор
    Янаки!:) Ти, ли бе дърт комуняго ще осъвремениш съдебната система?!:) Готин си!:)

    Коментиран от #8

  • 8 Иван

    1 1 Отговор

    До коментар #7 от "Юрист":

    Айдееее пак се разсмърдя на платени герберски тролове лъскащи лицеви опори в краката на първия

    Коментиран от #9

  • 9 Марийка

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Иван":

    Много ме кефат такива като теб! Па проучи кой е Янаки и тогава пиши! Нормално! Трябва да има и глупаци на тоя Свят!
  • 10 ZIND

    1 0 Отговор
    Абе г-н министре. Тръгнали твойте подчинени по градове и полонки за правят подписки за оставане на съдилищата които предстои да бъдат закрити. Ами в едно обезлюдено вече градче има в съда двама съдии, операторки, секретарки, счуетоводство плюс двама полицай съдебна охрана около 20 души. Преди 30 години имаше само един съдия, секретар на съда и прислужник. Останалото е излишно.
  • 11 Слаба ракия

    0 0 Отговор
    Дрън,дрън,червения министър от луканово време е доста неадекватен.Тръгна поръчково да събаря спец прокуратурата и съда ,което е абсурдно и то в ролята на юрист по история на правото.Тези обемни тежки дела и разследвания за корупция,организирана престъпност,пране на пари да минат към неспециализираните районните и окръжните съдилища е нелепо и опит от определени заинтересовани кръгове да се разбие една работеща институция тенденциозно.Кьовеши му каза - независимост другарю!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове