14 Юни, 2021 12:34 2 268 35

Витанов: Имунизацията изостава, но COVID-19 дебне

  • николай витанов-
  • коронавирус-
  • covid-19

Да следим, за да не допуснем нов вариант на коронавируса

Витанов: Имунизацията изостава, но COVID-19 дебне - 1

Обстановката е спокойна. Едната карта - на риска - е изцяло зелена. По другата карта - на 14-дневната заболеваемост, се очаква зеленото да се увеличава. Това пише във "Фейсбук" математикът Николай Витанов относно кратка информация за оперативната обстановка за България по отношение на пандемията COVID-19 за 14 юни 2021 г.

Ето я текущата карта. Както виждате, зеленото е нараснало в сравнение с миналата седмица. Целта е и тази карта да стане зелена.

Днес базовото репродуктивно число е 0.908. Очакванията са обхватът на заразата да продължава да се свива. Броят на активните случаи се очаква да падне под 12 500, посока - надолу - към 12 000. Спадът обаче ще е с умерено темпо.

Витанов: Имунизацията изостава, но COVID-19 дебне

Стойностите на индикаторите за смяна на тренда са далеч от критичната стойност. Например в Бургас днес стойността е 40 пъти под критичната стойност, а в Плевен - дори 50 пъти под критичната стойност. Не се вижда да върлуват нови варианти на вируса из страната, обстановката по морето е много добра. Във Варна индикаторът за смяна на тренда е около 20 пъти под критичната стойност, почти същото е и по морето на север. Тъй, че българското море е безопасно.

Сега за имунизацията. Върви, но бавно. С тези темпове есента ще дойде и няма да има постигнат групов имунитет. При това положение тактиката ни трябва да е да не се допуснат нови варианти на вируса на българска територия, а каквото все пак се опита да влезе, да бъде детектирано, изолирано и унищожено. Има система за това, така, че ако сме внимателни, лятото ще е спокойно. Това го пиша доста отдавна и виждате, че е така.

Смъртността се очаква да върви надолу - към 10 случая на ден (не и днес обаче). Ако зеленото по 14-дневната карта продължи да се увеличава, смъртността се очаква да пдне под 10 души на ден.

Разбирам, че доста хора живеят за момента и това, какво ще става наесен им е далечна перспектива. Но е добре да се ваксинирате, за да може когато вирусът се опита да се върне наесен, да не може да се разпространи много. Като може да не си създаваме проблеми, да не си ги създаваме.

Виждам, че някои хора се дразнят доста от тази информация, която публикувам всеки ден. Тя е за тези, които смятат, че имат нужда от нея. Тия, които смятат, че нямат нужда, да не я четат. То си е тяхно право. Мое право обаче е да информирам тези, които желаят да бъдат информирани.

И не забравяйте, тези, които ми крещите насреща - съд, конфискация, затвор - в петък отклонението на прогнозата от реалния брой случаи пак беше 0.00000%. Няма какво и да конфискувате - 1 стотинка не съм взел за работата ми за щаба. Хайде идете по Световната банка и МВФ да ви правят анализи и прогнози, та да видите, колко ще ви излезе. Неблагодарността на някои хора не е очевидна. Тя е очевадна.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 31 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ...........

    47 7 Отговор
    Теб някой да те издебне ... !

    Коментиран от #6, #10, #12

  • 2 Ивайло

    55 6 Отговор
    Айде този повече да не ни го показвате, а
  • 3 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    47 6 Отговор
    Тоя като някоя цветарка по медиите!
    В качеството на какъв го канят след като НОЩ вече няма и тоя няма достъп до реалните данни?
    Имаше един такъв Стивън Хокинг дето всеки ден предричаше края на цивилизацията и слава богу пукна!
    Няма ли да пукне и тоя веее?!
  • 4 Доган

    37 6 Отговор
    Аз го дебна отзад!
  • 5 123

    59 8 Отговор
    Докога ще давате трибуна на тоя измамник?
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 зелен петел

    45 2 Отговор
    Витанов: Имунизацията изостава, но COVID-19 дебне. КОВИД-А НЕ ДЕБНЕ. ДЕБНАТ ОНИЯ ОТ БИОЛАБОРАТОРИЯТА ОТВЪД ОКЕАНА.

    Коментиран от #30

  • 8 учЕн

    46 5 Отговор
    Тоя математик ли беше или коремен-вирусолог?
    Усещата ли как полеко-леко, пак пробутват старите плашила. А лятото едва сега започва, пък те вече плащат с нови щамове и черни чували с цип. Правете сметка какво ще става есенес! Натискът ще е огромен. Дъх няма да можем да си поемем ако сега не дадем на шаманите да се разберат.
  • 9 Рошко

    25 2 Отговор
    Чипирсйсе тогава и стига ни занимавайте с тия подплатени от бил гел професори, па как един такъв не се гътна от измислената им корона
  • 10 Дельо Хайдутин

    36 5 Отговор

    До коментар #1 от "...........":

    На Прайда са го издебнали в събота.Седи накриво!
  • 11 Рошко

    17 2 Отговор
    Чипирсйсе тогава и стига ни занимавайте с тия подплатени от бил гел професори, па как един такъв не се гътна от измислената им корона, математик бил що не вкарате и някой овчарин или тракторис0т да изкаже и той някакви предположения
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 dfu

    36 3 Отговор
    А бе пак ли тоя козел , бе?! Някой да му забрани да се показва по медиите, досаден е повече от бай Шиле даже.
  • 14 Lele

    33 2 Отговор
    Скриийте го тоя и повече не го показвайте! Давал инфо за тези които искали. Ами стига с тази гласност, пишете си инфото някъде, и който иска да ходи специално да го чете. Стига ни завирахте някакви нереализирани специалисти.
  • 15 Леле

    5 27 Отговор
    Публикувано във факти.бг: "Витанов: Имунизацията изостава...." Не изостава имунизацията ами направо умря. На новите не им пука за имунизацията на хората, те са заети 24/7 с изчегъртване. И без това бяхме на последно място в ЕС по ваксинирани, а сега хептен ще изостанем. Наесен обаче четвъртата вълна пак ще ни изхвърли на първо място по заразени и смъртност в Европа.

    Коментиран от #28

  • 16 Псевдоним

    35 3 Отговор
    Оня Мутафчийски беше достатъчно хитър, за да се скрие, ама другите щабаджии не са далновидни и до наесен/по техни думи/ могат да си изядат някой бой.
  • 17 321

    28 3 Отговор
    Витанов е дебил!
  • 18 хмм

    26 3 Отговор
    Това нещастно човече как въобще излиза на улицата?
  • 19 НЕ САМО

    22 2 Отговор
    ЧЕ ПАК Е В ТВ. НО ВИЖТЕ КОЛКО
    Е НАПЕРЕН. КЕФИ СА. И ХИЧ НЕ
    МУ ПУКА, ЧЕ ПО ФОРУМИТЕ ГО
    ПРАВЯТ ЗА РЕЗИЛ.

    Коментиран от #22

  • 20 И ОТНОВО

    27 2 Отговор
    МОЛБА КЪМ ФАКТИ:МОЛИМЕ ВИ, НЕ НИ ПОДНАСЯЙТЕ ТОЗИ САМОЗВАНЕЦ.НИКОЙ НЕ МУ ВЯРВА ЗА НИЩО.
  • 21 Ковида

    15 3 Отговор
    Приберете го тоя в някоя лудница!
  • 22 гост

    2 13 Отговор

    До коментар #19 от "НЕ САМО":

    Кой си ти , че да му пука от теб или от горните озлобени човечета. Който има нещо в главата го слуша, който няма , плюе.
  • 23 провинциалист

    10 1 Отговор
    Имунизацията не е спирала, защото много хора се срещат с Нещото. Но Витанов говори за инжектирането.
  • 24 асад

    17 2 Отговор
    Витонов ли си, къв си не те знам. Знам че си тиняк - насаждащ само гняв и омраза, и някой ще ти сплеска суратя противен.
    Ти бе м..............ти., ваксинира ли се като лаеш нонстоп за това.
  • 25 Да попитам

    9 2 Отговор
    Кога тези,които непрекъснато натискат за имунизации,преди да им дадат думата,ще си покажат номера на удостоверението,че те са ваксинирани???
  • 26 Витанов

    8 1 Отговор
    Излизам от Телевизията , прибирам се , чета за народната любов , обувам жартиерите и поличката , пускам запис на “експртната “ си мутра и до вечерта една + една , па отзад до зелено / кафяво , фетиш си ми е ....
  • 27 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    2 1 Отговор
    По на СЕВер от Варна ...Почти няма.......Объркали сте го с ЮГ,и това базово РЕПРОДуктивно ....много го ...Въртите!Пише на изуй гащи...нищо вярно няма,днес сме 29/100000 и никой не казва ,Защо Великите Британци след 50% ваксинирани с 2дози имат Експоненциално увеличение....Днес са на 123,87/100000........Запитах Докторката от Германия боцната с Пфайзер....Било заради Астрата....Питайте го тоя льольо може да измислинещо!бг лекар не съм ЧУВАЛ...да коментира...Да ви мръдна по чешки!
  • 28 За Леле

    5 3 Отговор

    До коментар #15 от "Леле":

    Ти си от групата....Леле, леле! Умрем от страх,да не умрем!"..Ами праскайте си иглата и през месец,като ви треперят гащите.Някой да ви спира? Ваксини- бол! За 10 минути са те изпраскали.Но заради подобни на теб хипохондрици ,който ще използват като щит,ще вкарат задължително ваксиниране и за останалите.От както няма НОЩ,ДЕН, какво става,а? Нещо за задръстени болници,или отделения да се говори.За " заразени" със хиляди,и починали със стотици и всички задължително от корона?
  • 29 Емор

    3 3 Отговор
    Защо всеки ден показвате този шарлатанинъ,Съд и затвор за негъ
  • 30 офчар

    2 1 Отговор

    До коментар #7 от "зелен петел":

    Мен много мъй стах, дъ съ ваксинирвам, чи шъ мъ чипирват и посли следят га доим офсете, и кът ни съ миим ръцети шъ мъ фанът !

    Коментиран от #31

  • 31 Хипохондрик

    3 1 Отговор

    До коментар #30 от "офчар":

    Мен пък мноо ма е страх да не кихна затуй са ваксинирах с всичките ваксини що ги има, ся съм у болницата да ми вадят съсерици и станах стерилен, но и без туй сек.с не правя щот ша са заразя.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Пантуди

    4 0 Отговор
    Математика вирусолог в главътъ е като самоковски компир.
  • 34 Хе хе

    4 0 Отговор
    ти ни дебнеш бе Витанов, непрекъснато ни дебнеш и ни натрапваш нежеланото от никой напоителни проповеди. смири се бе човек. нсяка твоя поява е обида за мислещите хора. Спри да се зомбираш, че математиката ти е вярна. Не е. работодателят герп е пътник и е време да вземеш бързо завоя, но това не става с ежедневно мънкане по някоя медия.
  • 35 Гребена

    1 0 Отговор
    Верно ай стига бе.Ти да видиш.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове