Last news in Fakti

14 Юни, 2021 12:54 4 010 56

Съдът: Красимир Каракачанов е насаждал нетърпимост към ромите

  • красимир каракачанов-
  • дискриминация-
  • войводиново

С решението си ВАС отменя произнасяния на Комисията за защита от дискриминация (КЗД) и Административен съд – София-град, с които не се установява изказването на Каракачанов да осъществява дискриминация

Съдът: Красимир Каракачанов е насаждал нетърпимост към ромите - 1
Снимка: БГНЕС

Вицепремиерът и министър на отбраната в предходното правителство Красимир Каракачанов е извършил дискриминация с антиромските си изявление от 8 януари 2019 г. в пловдивското село Войводиново. Това става ясно от решение на Върховния административен съд (ВАС). Изявленията на висши държавници моделират обществените настроения и нагласи, отбелязва съдът.

Казусът възникна, след като двама мъже от ромски произход нападнаха българин от Войводиново. Нападателите бяха установени, а в последствие и осъдени, но последиците от случилото се засегнаха цялата ромска общност в селото. Тогава Каракачанов заяви пред медии: „Циганите в България станаха изключително нагли вече. Преди няколко години набиха полицай, преди два дни бият военен… Търпимостта на българското общество се изчерпва“.

Много други роми, несъпричастни към престъплението, бяха подложени на публични и масови заплахи, охулване и в крайна сметка бяха прогонени от селото. Формалната причина за това беше, че къщите им са незаконни. Тогава посред зима на улицата останаха няколко десетки семейства, включващи малки деца, стари хора и хора с увреждания. Изгонването им беше определено от Българския хелзинкски комитет като колективно наказание, основано на етнически признак.

С решението си ВАС отменя произнасяния на Комисията за защита от дискриминация (КЗД) и Административен съд – София-град, с които не се установява изказването на Каракачанов да осъществява дискриминация.

Съгласно мотивите на върховните съдии, особено значение по делото има фактът, че изявленията на вицепремиера Каракачанов са широко разпространени в медиите. Съдът подчертава, че той не е критикувал конкретните извършители на престъплението, носещи лична отговорност, а е говорил за целия етнос:

„Подобно обобщаване на личностите на всеки, който се самоопределя като ром и стереотипизиране на образа на ромите като „нагли“ членове на обществото, спрямо които търпимостта на българите „се изчерпва“, без съмнение може да накърни и накърнява достойнството на представителите на етническата група, като същевременно допринася за създаването на трайно негативни, потенциално враждебни и конфликтогенни нагласи, насажда отношение на недоверие и нетърпимост в обществото спрямо всеки представител на ромския етнос“.

Върховните съдии обръщат внимание и на влиятелната позиция на вицепремиера Каракачанов: „[изявлението, предмет на делото,] не може да бъде прието като проява на критична гражданска позиция на личността“, пише ВАС.

„През последните години със съжаление наблюдаваме натрупване на много лоша практика по случаи на публична дискриминационна реч, включително от КЗД, който е специализираният национален орган за равенството“, коментира Адела Качаунова, адвокат по делото и директорка на Програмата за правна защита на БХК.

„Това произнасяне на ВАС, създава основата, върху която другите съдилища и КЗД трябва да стъпват когато решават други дела относно езика на омразата. С изключително точните и подробни мотиви, които се базират на най-съвременната практика на Европейския съд по правата на човека, Съда на Европейския съюз и на други международни правораздавателни органи, както и на практиката на Конституционния съд, се връща надеждата ни, че закононарушителите, като г-н Каракачанов, няма да останат безнаказани и езикът на омразата няма да продължава да бъде толериран от българския съд“, допълни още адв. Качаунова.

Делото се връща на КЗД за ново произнасяне по преписката и евентуално налагане на санкция на нарушителя Каракачанов.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 19 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    64 17 Отговор
    Глупости!Нали им купува гласовете.Насажда корупция.

    Коментиран от #19

  • 2 Реалист

    102 14 Отговор
    Не съм му привърженик, но не е ли прав в случая? Само те са с нарушени права, само те имат права, а задължения кога?

    Коментиран от #53

  • 3 1234ррр

    65 13 Отговор
    но за сметка на това е купувал гласове от тях
  • 4 Дельо Хайдутин

    58 14 Отговор
    Това платена реклама на Шкембето ли е?
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 ГЕШТАПО

    59 6 Отговор
    РОМИТЕ САМО НАСАЖДАТ ОМРАЗА КЪМ СИГАНИТЕ. ПРИМЕР 15 ГОДИШЕН РОМ ИЗНАСИЛНА И УБИВА 7 ГОДИШНА СВОЯ БРАТОВЧЕДКА СИГАНКА. ДРУГИ ПРИМЕРИ ДА ДАВАМ ЛИ??????

    Коментиран от #22

  • 7 Той

    34 11 Отговор
    е творец на редица престъпления , на огромни грабежи и безмилостно ощетяване на българите граждани и държавата !
  • 8 Гешев

    35 10 Отговор
    Колко години затвор ще му дадат?
  • 9 цербер

    27 5 Отговор
    " Делото се връща на КЗД за ново произнасяне по преписката и евентуално налагане на санкция на нарушителя Каракачанов." Ей,голям "нарушител" се извъди Каракачанов. За Местанчо съд няма,а за няколко думи на Каракачанов има съд. Българска работа! Някой сорослия бута пари на съдиите. Но, това няма да се разследва,явно.
  • 10 Шкембоко

    23 3 Отговор
    Абе той в маалите пазарува. Кошлука нали е патерициот, а новини на майчин има
  • 11 вътю партизан АБФК

    17 7 Отговор
    Горкио Краси каракачан со сини очи и руса коса , дали не мелез со циганска кръв довела до депигментация на кожата и засилила вродената наследствена подлост , крадливост и лъжливост характерна за този етнос . Краси е патриот , истински българин , даже модифициран .
  • 12 да ама не

    26 5 Отговор
    НЕ ПРОЧЕТОХ СТАТИЯТА, защото заглавието е лъжливо!
    Точно Волен и донякъде патриотите от ВМРО предлагаха да се подобри образованието,средата на ромите, особено Волен,има доста говорено на тази тема.
  • 13 ПРАВОПИСА

    29 1 Отговор
    РОМИТЕ САМИ НАСАЖДАТ ОМРАЗА КЪМ СИГАНИТЕ. ПРИМЕР 15 ГОДИШЕН РОМ ИЗНАСИЛВА И УБИВА 7 ГОДИШНА СВОЯ БРАТОВЧЕДКА СИГАНКА. ДРУГИ ПРИМЕРИ ДА ДАВАМ ЛИ?????? ---- УЧИТЕЛЯ ПО БЪЛГАРСКИ!!! КАКВО ЗНАЧИ РОМ???? ПИТИЕ ОТ ЗАХАРНА ТРАСТИКА ИЛИ РИМЛЯНИН. В БЪЛГАРИЯ НЯМА РОМ И РОМИ. ИМА СГИКАНИ И СИГАНКИ!!!!
  • 14 завод

    21 1 Отговор
    Ром в бутилка ядосал чашата си ,пълна с ром и тя изхвърлила налятото в нея ромче от терасата на втория етаж. Пак Каракачански бил виновен.
  • 15 Факт

    19 8 Отговор
    Шкембето-татар по принцип мрази всички, обича само Македонска наденица и Джамбазки!
  • 16 сидеров

    12 6 Отговор
    Като е насаждал расизъм трябваше веднага да влезе в затвора!Я да беше говорил така в САЩ,олеле мамко.Ама в България моооже!

    Коментиран от #21

  • 17 ти ли бе

    15 7 Отговор
    мазен боклу..........чец я кажи колко насади в БГ с паспортите, мани това с римляните.
  • 18 любител

    18 1 Отговор
    и аз не обичам шкембе войвода но в случая е прав. до кога ромите ще правят каквото си искат почити винаги безнаказано.до кога ще имат само права и никакви задължения.не плащат и ток и вода строят където си искат. и накрая срещу платените им гласове на хора които са без образование ни управляват крадци и некадърници.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 шопендар

    11 2 Отговор
    ИСТИНАТА,КОЙТО КАК Я ДОКОПА,ТАКА Я ТЪЛКУВА.каракачанов казва истината,а че на някой не му уйдисва е друг въпрос.по целият свят ври и кипи и белите са подложени на расистки нападки и тормоз от страна на ,,МАЛЦИНСТВАТА'',а Ц.И.Г.АНИТЕ У НАС са подложили на тормоз,и грабеж и убийства въарастните хора ,източват пенсионните фондове и др.а някои хора и нпо ни убеждават че са дискриминирани
  • 21 pbdan

    19 1 Отговор

    До коментар #16 от "сидеров":

    Нека не правим паралел с правата на негрите в САЩ и на циганите в България. Нашите цигани нито са ни били роби, нито са от друга раса, нито са докарани по нашите земи насила. Не са и местно население като индианците или аборигените.

    Коментиран от #34

  • 22 Пояснение

    9 0 Отговор

    До коментар #6 от "ГЕШТАПО":

    Ром , това е циганин с придружаващо БГ гражданство -))
  • 23 ШКЕМБЕЛИЕВ. ВСИЧКИ ГО ЗНАЕМ! !😂

    6 1 Отговор
    ИМА НЕТЪРПИМОСТ КЪМ УИСКИ. .ПЪРЖОЛИ. .КЮФТАЦИ. .ОСОБЕНО АКО Е НА АВАНТА. ..😎
  • 24 Алфа Вълкът

    8 1 Отговор
    Туй е модерния свят, като лъжеш ти ръкопляскат, като казваш истината те уволнят и съдят!
  • 25 Мимч

    15 1 Отговор
    Някий да е видял от циганин справедливост.Аз не познавам такъв.Само че ние ги галим с перце,ате се нахвърлят,трепят ограбват изнасилват българи и децата ни...старци и баби.При тях милост,така че падне ли ти само бой ги оправя....
  • 26 БХК

    2 1 Отговор
    А Сидеров (Бялста Злстка)даде 50 лева на един сиганин.Беше се напил.Това се случи точно преди изборите.
  • 27 Истински

    7 0 Отговор
    Формално ги изгонили заради незаконните им къщи????????
  • 28 Циганизация БГ - ЕС

    9 1 Отговор
    Явно "съдът" де придържа, към някакви Ееропейски "норми" и откровено неглижира реалните факти и истини? Така само по- бързо, ще се доближим до европейския "модел", като в Германия, Франция и др., където орките отдавна тържествуват над справедливостта и закона?
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Българина

    12 0 Отговор
    А бхк козяк и америка срещу България 30 г хранят убийци и престъпници!
  • 31 много стеСтроги

    6 1 Отговор
    Абе разправят съдебни решения не се коментират , ама ще си позволя едднократно - не е съвсем така , даваше им и парички на братчееите , около избори , не е бил само лош с тях.
  • 32 бай Ставри

    4 1 Отговор
    Тези съдии искат да вкарат ВМРО в парламента ли ?
  • 33 Ммдааа

    4 3 Отговор
    Председател на Административен съд София - град е Лозан Панов, грантаджия на Сорос и БХК, враг на Гешев и един от хунтата на Радев. Ей тези са истинското зло, но хората биват заблуждавани да врякат срещу Гешев. И ако на тези избори властта вземат от ДБ, ИТН, ИМВ и тартора им Радев ще ни разкатаят м........
  • 34 чичо Том

    5 1 Отговор

    До коментар #21 от "pbdan":

    Ами тогава ромите какви са?Платен електорат!Между другото според мен т.нар.афроамериканци заслужават по твърдо отношение,Ку Клукс Клан би ги сложил на място,ама са забранени.

    Коментиран от #38

  • 35 Безродници

    13 0 Отговор
    Значи не е проблем, че т.н. роми се женят на 12 години и раждат на 13, че само 5% от тях имат пенсионни и здравни осигуровки, а останалите събират скрап или работят на парче, че кражбата е нормално средство за решаване на проблем с недоимък или осигуряване на благинка,че незаконното строителство е позволено за тях, че всички са н апомощи, а правят по три дни сватби на улицата, за да пречат на всички в радиус един километър, ама кмет и полиция го приемат за нормално, защото било "традиция на етноса"! Е как бай Тошо им наложи нова традиция-"Който не работи няма да яде!" или ще яде бой! Нека сега съдът да им определи Докторската градина за катун, а Борисовата-за пасище и сечище! А Каракачанов да се изсели в Индия!
  • 36 Екскремист-патриот

    1 2 Отговор
    Кога ще я забранят тази македонска партия! ДПС в Турция, ВМРО - във вътрешна Македония.
  • 37 ПЕНКО

    3 1 Отговор
    ВСИЧКИТЕ ОРГАНИЗИРАНИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ НА РОМИТЕ СРЕЩУ БЪЛГАРИ - ГОВОРИ ЗА ОБРОТНОТО !!!!!!!!!!!!!!
  • 38 pbdan

    14 1 Отговор

    До коментар #34 от "чичо Том":

    Циганите са от най-низшата индийска каста и преди 1000г. са били изгонени от Индия принудително с войска. Заселват се първо в Западна Европа, но местните бързо им научават чалъмите и ги прогонват оттам. Идват в Османската където им харесва да издевателстват върху поробеното от турците безпомощно християнско население. Вървели са след аскера при потушаването на възстанията и са били особено жестоки. Това е така нареченият башибозук.

    Коментиран от #46

  • 39 дааа

    8 0 Отговор
    Този път агент Иван е прав. Циганската наглост става непоносима!
  • 40 Рамо рамо сине мой

    2 1 Отговор
    България е спасила ромите от депортация в концлагерите по време на ВСВ кино Аура Асен Златаров София РО Мания лошото е че им забраниха да раждат непорочно като тинейджърки което е вид геноцид

    Коментиран от #41

  • 41 хък мък

    3 0 Отговор

    До коментар #40 от "Рамо рамо сине мой":

    Никакви роми не са спасили, спасили са циганите, ромите ги спасява Сорос. Те това го правят от благодарност към спасителите.
  • 42 SAAB

    2 1 Отговор
    Торбата БИЛА ни насади и на една рисунка за близо 3 милиарда.......при това / проект / на години на "падналия"
    И ......НАТО-вска БГ армия НЕ може да намери една черна кутия ,коятято пипка от дъното......тук съм ,тук съм ! Турям му го у зурляка на тоА.......да повръща....болезнено !

    Коментиран от #43

  • 43 ама

    1 1 Отговор

    До коментар #42 от "SAAB":

    Кутията е руска и може и да неможе да би бипка.
  • 44 вън БХК

    5 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Изгонването им беше определено от Българския хелзинкски комитет
    ............
    Докато БХК и подобни не се изгонят със закон от държавата, управия няма да има.
  • 45 Ицо

    2 1 Отговор
    Нека да подслушват телефона и да пуснат записите от разговорите на Джамбазки от ВМРО.Нека чуят хората какво говори скришно за малцинствата и да видим колко ще е евродепутат

    Коментиран от #51

  • 46 тг3х7

    1 3 Отговор

    До коментар #38 от "pbdan":

    ГЛУПОСТИ!
  • 47 сноу

    4 1 Отговор
    Качаунката щом се тревожи за циганите ,да ги прибира и на миндера у тях..
  • 48 Красимир македонската войвода от русе

    2 1 Отговор
    Краси приятелю,не ги слушай пак теб ще изберем да купиш на България и един самолетоносач.Вече сме стегнали коланите,сега лятос ще ядем зеленчуци и плодове и ще съберем пари за самолетоносач.България на три морета Краси,самолетоносача патрулира и пази мира в черно море
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Добре но

    0 1 Отговор

    До коментар #45 от "Ицо":

    нека да видим какви го вършат ромчетата в България. А нека и да чуем какви ги говорят ромските тартори и пишман правозащитните лидерчета, че тогава да видим какви нагли и престъпни нищожества са, а и за къде са!

    Коментиран от #55

  • 52 Ммммм даааа

    1 0 Отговор
    Трябват си пак Крумовите закони. Който краде - режат му ръка. Който убива - режат му главата. Който бие - 200 камшика на голо. Който изнасилва - набиват го на кол. И т.н. Първите няколко, които не са повярвали, че има такива наказания, ще бъдат пример за останалите. Да видим ще се кротнат ли извергите или няма. И в двата случая ще има положителен ефект. Ако се кротнат, животът ще стане по-спокоен. Ако продължат, ще се освободим от катилите радикално. И не става въпрос само за малцинствата. Става въпрос за всички негодници.

    Коментиран от #54

  • 53 Нацсоциалист

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Реалист":

    Пocрeд зимa нa улицaтa ocтaнaхa някoлкo дeceтки ceмeйcтвa във Войводиново!
    Включително мaлки дeцa, cтaри хoрa и хoрa c уврeждaния.
    Изгoнвaнeтo им бeшe oпрeдeлeнo oт Бългaрcкия хeлзинкcки кoмитeт кaтo кoлeктивнo нaкaзaниe,
    ocнoвaнo нa eтничecки признaк.

    Фашист ли е Каракачанов?
    ДС/КГБ агент Иван!
  • 54 СЪГЛАСЕН

    1 0 Отговор

    До коментар #52 от "Ммммм даааа":

    Колко ръце трябва да отрежат на комуниста Барисов?
    За открадната кокошка да отрежат 2 ръце.
    За пачки евро и кюлчета злато, пак две ръце ли?
  • 55 Добре де но

    1 0 Отговор

    До коментар #51 от "Добре но":

    Какви ги говорят и вършат комунистите?
    Лъжи, кражби, убийства...
    Те ромчета ли са?
    Още лъскат по градове и села
    паметниците на шумкари и диверсанти-
    платени на Кремъл диверсанти и убийци!

    платени кри

    Коментиран от #56

  • 56 ЗАКОН и РЕД

    1 0 Отговор

    До коментар #55 от "Добре де но":

    Защо?
    Нали вече има приет закон?

    ЗАКОН ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ В БЪЛГАРИЯ ЗА ПРЕСТЪПЕН. Обн. ДВ. бр.37 от 5 Май 2000г.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове