Last news in Fakti

14 Юни, 2021 14:19 1 432 10

Министерството на туризма за ваксинационните стикери: Ваксинирането е напълно доброволен процес

  • туризъм-
  • бхра-
  • хотели-
  • ваксинационни стикери-
  • стикери

В неделя от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) посочиха в свое становище, че стикерите за 100 процента ваксиниран персонал, които започват да се поставят на хотелите, са дискриминационни и ще доведат до много и различни проблеми за бизнеса

Министерството на туризма за ваксинационните стикери: Ваксинирането е напълно доброволен процес - 1
Снимка: БГНЕС

По повод появилите се тълкувания относно инициативата да се поставят издаваните от министерството на здравеопазването стикери „100% ваксинирани“ върху туристически обекти като хотели и ресторанти, Министерството на туризма направи няколко уточнения.

"Ваксинирането е напълно доброволен процес и никога пред работодателите в бизнеса не е било поставяно изискване или условието задължително да ваксинират своя персонал, както и да оказват натиск от всякакъв характер в тази посока. В същото време Министерството на туризма насърчава усилията на всички представители на туристическия бизнес, които подхождат с грижа за здравето на своя персонал и на своите клиенти, които ползват туристическа услуга, за да подсигурят безопасна ваканция и да утвърдят името на България като сигурна дестинация. Припомняме, че при избора си на дестинация туристите вземат под внимание два показателя – ниво на заболеваемостта и ниво на ваксинирани в страната. Министерството на туризма продължава солидарно да подкрепя усилията на Министерството на здравеопазването, ясно и последователно, следвайки политиката на България и кабинета, както и утвърждавайки световните практики в стремежа да бъде сложен край на пандемията с COVID-19", посочиха в позицията си от Министерството на туризма.

В неделя от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) посочиха в свое становище, че стикерите за 100 процента ваксиниран персонал, които започват да се поставят на хотелите, са дискриминационни и ще доведат до много и различни проблеми за бизнеса. По думите им натиска да се имунизират служителите на всяка цена води до отлив на персонал, което създава още един много сложен за решаване и опасен за бизнес проблем.

"Има хора, на които по здравословни причини не може да бъде поставена ваксина и такива, които вече са преболедували и имат достатъчно антитела и затова не искат да се имунизират веднага", коментира заместник-председателят на БХРА Веселин Налбантов.

"Освен това, не е ясно кой ще проверява дали тези стикери отговарят на истината", допълни председателят на БХРА Георги Щерев и уточни: "При голямото текучество на персонала, стикерите могат да бъдат подвеждащи още на следващия ден, след като бъдат поставени, тъй като при напускането на някой служител веднага трябва да се намери друг, а той може и да не е имунизиран".

Във връзка с отпадането на носенето на маски, служебният министър проф. д-р Стойчо Кацаров коментира, че ако има такава заповед, тя ще премахне задължението.

"Ако човек желае, може да продължи да си носи маската. България е на прага да влезе в зелената зона. Това е много по-важно от туризма и ресторантьорския бизнес. На ръба сме да влезем в „зелената зона“, което според мен ще е най-голямата реклама“, коментира той.


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мдааа

    14 1 Отговор
    Прави са, ама няма кой да ги чуе.
  • 2 др Гей Билтс

    9 1 Отговор
    Жалко че ми изтекоха 6-те месеца, откакто ме отровиха с Новичока/Ковид, та не можах да си издам смешния сертификат и да го запаля публично пред общината.
  • 3 Псевдоним

    33 0 Отговор
    Няма нужда да се извинявате, просто няма да влизаме в тези хотели, където персоналът е 100% ваксиниран и готово. Вероятно този хотел се държи от подъл чорбаджия или просто персоналът е с нисък коефициент на интелигентност.

    Коментиран от #8

  • 4 честен ционист

    16 2 Отговор
    Тия като са си намазали вратите с кръв от коч, да не мислят, че Божият гняв ще ги подмине - ФАЛИТ капиталистическа шлака.
  • 5 Ковидарите

    19 2 Отговор
    Лъжат! Всичко е на УЖ, но всички, ще бъдат принудени по един или друг начин със сснкции, ограничения и пр. Вижте, какво се случи със "свободната" Европа, някои са равни, ама други пивече, а трети вече официално от днес - негодни! Доказателство: преболедували с а титела, но неотразени в системата са "втора ръка", не трябва да се ваксинират, защото е опасно, не са отразени в "системата" и са негодни за великата жълто-зелена звезда с която да висят, като сополи по границите и да им бъркат по дупките! Европа вепе е расистка, но на здравен принцип, официал от днес! Ликуйте евроизроди, честито вашта м.....!!
  • 6 Иван

    1 21 Отговор
    Има хора явно които не могат да разберат че докато не се стигне висок процент на ваксинирани никой няма да дойде на туризъм а процента е малък иначе от говорене глава не боли
  • 7 Учуден

    10 0 Отговор
    Абе така ли не се намери поне един кадърен министър в тая държава? Тоя стикер е поредната абсолютна глупост - първо при това текучество 99% от стикерите ще са лъжливи и второ нарушава се лекарската тайна.
  • 8 Българин

    7 0 Отговор

    До коментар #3 от "Псевдоним":

    Бих дал един съвет към персонала на хотелите със стикер: като свърши сезона да заведат дело срещу собственика и МНЗ за нарушаване на лекарската професионална тайна, делото ще го спечелят без проблеми защото са оповестени медицински сведения без съгласието на лицето.
  • 9 плюс минус

    13 0 Отговор
    Слушам, гледам, чета и не вярвам:
    Напомня за времето оно по време на хитлеризма, когато на хората с еврейски произход са закачали жълти звезди на дрехите.
  • 10 6657

    0 0 Отговор
    Който го е страх от мечки , да не ходи в гората .....
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове