15 Юни, 2021 19:24 2 270 40

Без маска за колективи до 7 души, ако всички са ваксинирани

  • covid-19-
  • маска-
  • работа

Това ще става по преценка на работодателите

Без маска за колективи до 7 души, ако всички са ваксинирани - 1
Снимка: Shutterstock

Министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров издаде заповед, съгласно която за работните колективи до 7 души може да се допусне изключение от изискването за носене на защитна маска.

Това ще става по преценка на работодателите, органите по назначаване и физическите и юридически лица - собственици или управители на обекти с обществено предназначение, търговски и други обекти, предоставящи услуги на гражданите. Условието е всички лица да са ваксинирани срещу COVID-19 и/или да са преболедували коронавирусната инфекция.

По смисъла на заповедта за „ваксинирано срещу COVID-19“ се приема лице със завършен ваксинационен курс срещу COVID-19, удостоверено с Цифров COVID сертификат на ЕС за ваксинация и преминал 14-дневен период, считано от датата на поставяне на последната доза.

За „преболедувало COVID-19“ се приема лице с лабораторно доказан COVID-19 с PCR изследване или с бърз антигенен тест, за периода от 15-тия до 180-тия ден, считано от датата на проведеното изследване, за което лицето е било в домашна или болнична изолация, удостоверено с предписание на съответната регионална здравна инспекция, или с Цифров COVID сертификат на ЕС за преболедуване на COVID-19.


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 др Гей Билтс

    67 1 Отговор
    По преценка на работодателя. Мъчат се да прехвърлят сега отговорността на работодателите, като индиректно ги принуждават да притискат работниците си да се ваксинират. Аз на моя работодател отдавна му казах, че ако се мъчи да ме агитира, не е познал.

    Коментиран от #5

  • 2 Не виждам

    55 2 Отговор
    логика ?! Ваксинираните също могат да боледуват (но минавало по - леко ?!) както и да разнасят вируса .

    Коментиран от #4

  • 3 Това с

    66 1 Отговор
    маските е по-голяма лъжа и от ваксините
  • 4 Ериксен

    24 3 Отговор

    До коментар #2 от "Не виждам":

    Минавало леко, това да не е като оня виц с главичката и раменете.
  • 5 Коментар

    56 0 Отговор

    До коментар #1 от "др Гей Билтс":

    Напълно подкрепям!
    Моя работодател ни информира чрез електронно писмо, че по принцип ваксинирането не било задължително, НО било желателно! И съответно който бил се ваксинирал, щял да получи някаква облага?!
    Правят си каквото си щат тия геноцидиращите от "елита"!

    Коментиран от #8

  • 6 нннн

    47 0 Отговор
    На маймуни ни направихте, маскари с маскари...
  • 7 честен ционист

    15 13 Отговор
    "Условието е всички лица да са ваксинирани срещу COVID-19 и/или да са преболедували коронавирусната инфекция." Ганчовци, става на въпрос на преболедувалите през последните 180 дни, после маската, или шота, няма мърдане..
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Счупи тъпомера

    58 0 Отговор
    Няма да работя за фирма, която ме кара цял ден да стоя с парцал на устата. Пък нека си намерят специалисти. Ковидиотите ми писнаха.
  • 10 Гост

    43 1 Отговор
    Проклети да сте! Ще се ваксинираме когато преценим, че ваксините са безопасни. Взехте ни половината отпуска, при положение че може да се работи дистанционно. 4- ти човека на 10 кв.м. стая пет месеца си стоим на работа и се имитира дейност. Да се продъните дано!
  • 11 123

    63 0 Отговор
    Почват да ни извиват ръцете мерзавците. Това е дискриминация и е нарушение на конституцията. Този издал заповедта е за съд.
  • 12 Време е за ВЪЗРАЖДАНЕ

    64 0 Отговор
    Тези нареждания НЕ СА ПИСАНИ В БЪЛГАРИЯ !!!!!!!!!!! Докога ще ни командват чужди слуги, НПОта и банки ???????
  • 13 !!!!!!

    21 7 Отговор
    Радев е глобалистко човече.
  • 14 Потребител

    50 0 Отговор
    Моите уважения, но тази заповед няма да се спазва. Или всички, или никой!
  • 15 Ангела

    47 0 Отговор
    Този министьр дразни сьщо като старите ако ще и пет парцала да нося пак няма да се ваксинирам ако си .ислят че така ще накарат хората да се боцкат с тея боклуци не са познали смешници
  • 16 Дъртанян

    54 1 Отговор
    Един за всички.Всички за един. Май ще се излиза по площадите.
  • 17 българин

    50 0 Отговор
    Държавата репресира гражданите да приемат медикаменти които те не желаят. Вече ни се месят в правото какво да правим с телата си. Това се казва насилие.
  • 18 въх

    44 0 Отговор
    опит да се прокара западната диктатура, направо е смешно да си мисли, че ще мине номера у бг
  • 19 А срока

    25 1 Отговор
    И за колко време ще важи това правило за ваксинирания персонал, питам? Кой към момента може да отговори на въпроса за какъв период от време ни защитават COVID ваксините? И както и други хора са коментирали тук, отговорно ли спрямо останалите, персонал на фирма, която работи с външни лица и не е капсулована в работното си място, да не носи маски пред външни лица, и съответно да ги поставя пред реален риск от заразяване в ролята на преносител на вируса, без изобщо да подозират? Абе, я...!

    Коментиран от #24

  • 20 Анонимен

    29 0 Отговор
    Според международните спогодби никой не може да те задължи да си ваксиниран! Чудя се как все още адвокати не са предприели действия в международния съд и да оспорят всички мерки в които частни и държавни структури изискват ваксинация!!! Сега Сульо и пульо може да изисква такива ваксинации а здравният статус на всеки човек би трябвало да е тайна .
  • 21 Оптимист

    5 9 Отговор
    Така, така, да могат по лесно да си прехвърлят вируси, че да мутира по лесно 😡😡😡
  • 22 Народа

    35 0 Отговор
    За разлика от евро робите ние сме про пробуден народ малка утеха но ми е кеф че им се противопоставяме на измамата поне 70 % от нас
  • 23 6Х6

    32 0 Отговор
    Пак опитвате да разделите народа с безумни половинчати решения. Крайно време е да се прекрати този геноцид.
  • 24 Оптимист

    21 4 Отговор

    До коментар #19 от "А срока":

    От нищо не те защитава, вече месеци наред повтарят мозъците с бели престилки, че нито предпазва от заразяване, нито пази от разпространение, единственото което уж ти гарантира е, че ако се заразиш и разболееш по леко да изкараш, ама и това не е доказано 😂😂😂
  • 25 Наука

    7 35 Отговор
    През Декември се разболях,изкарах го много,много тежко,не съм със съпътстващи заболявания на 40 съм.Слава Богу оцелях,сега се ваксинирах,нямах никакви странични ефекти.
    Бъкам от антитела и о чудо, не светя в тъмното и не замествам WiFi или Bluetooth.
    Винаги съм стояла зад науката,вярвам и,а не в антиваксърските теории.
    При въвеждането на всяка една от ваксините използвани днес е имало бунтове и конспиративни теории.Което е разбираемо през епохата на откриването на БЦЖ ваксината,но в 21век да се държиш като пра,пра,пра,пра баба си е чиста тъпотия!

    Коментиран от #32

  • 26 Страхул

    4 19 Отговор
    Ганьо, и Радев соросоид ще изкара, но няма да се ваксинира.Няма друг такъв народ, който да вярва повече на врачки и ходжи, отколкото на науката..Затова умните с по-слаби сърца избягаха.Ганьо не е за ЕС, а за СССР-16-та република!
  • 27 ВЪЖЕ И САПУН

    15 1 Отговор
    НИЙ ЗА ТВА ЗНАЙМ, @врейска МИ ПОДЛОГО, ТИ КАЖИ КОГА ЩЕ ПРЕМАХНЕШ ПРОТИВОКОНСТИТУЦИОННИТЕ И НЕЗАКОННИ "куркумаНЕвиросТ" ОЩЕ "мерки". CПOКO, ДНECКA В ЩAТA ДЖOРДЖA ЗACТРEЛЯХA КAТO КУЧE EДНA НAГЛA КACИEРКA ДEТO ИCКAЛA КЛИEНТ ДA CЛOЖИ МACКA. CКOРO И "МEРКAДЖИИТE" ПO ЦЯЛ CВЯТ ШE ПOЧНAТ ДA ДAВAТ ФИРA. "МEРКИТE" CA ЗAЩOТO НИКOЙ НE ИCКA ДA ЖИВEE В МИЗAРCТВAЩИ ДЪРЖAВИ-КAТOРГИ И ВСЕКИ CE OПИТВA ДA БЯГA НA ЗAПAД.

    Коментиран от #28

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 ВЪЖЕ И САПУН

    13 2 Отговор

    До коментар #28 от "Страхул":

    :)))) СПОКО, ШЕ СА НАМЕРИМ ВСЕ НЯКЪДЕ. ТОГАВА ЩЕ СИ ПОКАЖЕ - КОЙ, КАКВО И НА КОГО. А ДО ТОГАВА - НОСИ СИ ПАМПЕРСА ЗА ЛИЦЕ НАРЕЧЕН "маска" И НАХЛУЗВАЙ СКАФАНДЪР, ЧЕ ДА НЕ ТЕ "хване" ПРЕДПОЛАГАЕМАТА "корона".

    Коментиран от #33

  • 30 Гост

    13 1 Отговор
    И какво - проблем ли е, ако съм боледувал преди повече от 180 дни? Тия мало.мници в спор с учените от университета в Сейнт Луис ли ще влизат? Щото според тяхно изследване близо 99 процента от боледувалите имат вечен имунитет!

    Коментиран от #34

  • 31 Кую

    9 0 Отговор
    Ако стадото е полушно ще има малко зоб...
  • 32 Лукавия

    5 1 Отговор

    До коментар #25 от "Наука":

    И аз вярвам в теб, чадо.
  • 33 Страхул

    1 9 Отговор

    До коментар #29 от "ВЪЖЕ И САПУН":

    Маска от утре няма да нося, ваксиниран съм..А ти въжето го носи в джоба, сапуна аз ще го нося, обещавам!И солчето ще ритна с кеф

    Коментиран от #36

  • 34 честен ционист

    1 2 Отговор

    До коментар #30 от "Гост":

    180 дни, не можеш ли да броиш? Или си мислише, че ние сме от Левуново?

    Коментиран от #37

  • 35 А не бе

    5 1 Отговор
    Без маска за колективи до 7 души, ако всички са ваксинирани. А ако са в интимни връзки и без презерватив.
  • 36 ВЪЖЕ И САПУН

    8 1 Отговор

    До коментар #33 от "Страхул":

    OK. ПОМНИ КАКВО СИ КАЗАЛ :)))) КАТО ИМАШ ПЪТ КЪМ ПЛОВДИВ, КАЖИ И ЩЕ СЕ НАМЕРИМ, МЛАДА МИ В@ГИНО. ХАЙДЕ НА'СЛУКА. А МАСКАТА НЕ СИ Я СВАЛЯЙ, АМИ Ѝ СЛОЖИ ЕДНА НАЙЛОНОВА ТОРБИЧКА ОТГОРЕ, ЕЙ ТАКА КАКТО ТИ Е НА ЛИЦЕТО, ЧЕ Я ОМОТАЙ И С ТИКСО ОКОЛО ВРАТА СИ - ПО ТОЯ НАЧИН "куркумаНЕвиросТа" ЕПТЕН НЯМА ДА ТЕ ХВАНЕ :D

    Коментиран от #38

  • 37 Гост

    4 0 Отговор

    До коментар #34 от "честен ционист":

    Ти кво? Смяташ да спориш с учените от Сейнт Луис, щото си от Левуново ли....

    Коментиран от #39

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 честен ционист

    1 8 Отговор

    До коментар #37 от "Гост":

    Твойте "учени" нямат думата. Вече сме го напечатали във всички страни от ЕС и САЩ - 180 дни, независимо дали ти харесва, или не.
  • 40 Варна

    7 0 Отговор
    Четене документите в сайта на сзо , нищо не е задължително, за всяко нещо - тест, маски, ваксини и карантина, трябва да се съобразяват със законите за човешките и естествените права, които стоят над всички конституции и още повече укази и нареждания. Медиите имат задачата да заблуждават- наредено им е да правят това, защото са шоу в шоубизнеса имат право да интерпретират всякакви сценарий без да се съобразяват с моралните ценности с извинението че те се занимават със спектакъл. Това е естествен подпор в модерен свят. Всичко е по ваш свободен избор и естествено, каква е цената на вашето здраве, кариера, ваканция, свободно движение.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове