Last news in Fakti

19 Юни, 2021 11:20 4 869 27

Македонската преса коментира отказа на Нинова пред Зоран Заев

  • македонска преса-
  • зоран заев-
  • корнелия нинова

Сайтът уточнява, че тя категорично е настояла, че за да станат факт преговорите между югозападната ни съседка и ЕС трябва да се спазва Договора за добросъседство

Македонската преса коментира отказа на Нинова пред Зоран Заев - 1

Скопският информационен сайт republika.mk, позовавайки се на агенция „Фокус“, отрази подробно срещата между лидерът на БСП Корнелия Нинова и министър- председателя на Република Северна Македония Зоран Заев, провела се в централата на Социалистическата партия на „Позитано“ № 20. Журналистите от югозападната ни съседка цитират думите, казани от Нинова на нейния събеседник:

„Нашата позиция остава непроменена. В момента няма условия България да даде съгласие за започването на преговорите за членството на Република Северна Македония в ЕС. Изказахме нашата готовност да останем отворени за диалог на всички нива, за да намерим решение по този въпрос, тъй като нашата принципна позиция е, че присъединяването на Република Северна Македония в ЕС е гаранция за региона и възможност за развитие“.

Сайтът уточнява, че тя е категорично е настояла, че за да станат факт преговорите между югозападната ни съседка и ЕС, властите в Скопие трябва да спазват за договора добросъседство, подписан през 2017 г. „Ние винаги сме поддържали присъединяването на Република Северна Македония в ЕС.

Ние поддържахме и договорът за добросъседство, както и декларацията на Народното събрание. Приветстваме диалога на най-високо ниво, но не одобряваме говора на омраза, който съществува в Република Северна Македония към България, дискриминацията на хората, които се определят като българи, както и фалшифицирането на историческите факти и истината. Ние съзнаваме, че нашите очаквания като партия са дори по- големи отколкото на другите партии, защото ние и Социалдемократическият съюз, който управлява в Република Северна Македония и ръководен от Заев, сме партньорски партии, част от общи международни организации на социалистическите и социал-демократическите партии. Ние сме партньори, ние сме и приятели.

Ние уважаваме това приятелство и партньорство, но България и българския национален интерес ги поставяме над всичко“, отново цитират Нинова. Сайтът обръща внимание и на съобщението от пресслужбата на правителството на Републиката Северна Македония, според което по време на разговора с Нинова, премиерът Заев и неговият заместник Никола Димитров подчертават, че залогът за постигането на целта е голям и правителствената делегация от Република Северна Македония е пристигнала в София с искрени и честни намерения.

Чрез тях трябвало да се направи съвместна крачка към решение, за което съществуват условия то да бъде реализирано в бъдещето. Според скопските журналисти Нинова е поздравила активизацията и искрения подход на министър-председателя Заев, за да се подсигури стъпката към решения за деблокирането на евроинтеграционния процес за Република Северна Македония, което е от изключителна важност за стабилността на Западните Балкани.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    55 3 Отговор
    Букета рози не помогна
  • 2 Факт

    71 0 Отговор
    Колкото повече им правим евала на макетата, толкова повече лъжат и плюят по нас. Не заслужават нищо.

    Коментиран от #17

  • 3 хихихихихи

    25 2 Отговор
    От текста на развален български в началото с черия шрифт не разбрах само едно. Какво ще рече ЕУ? Ясно е, че е ЕС ама съюз как е на развален български?

    Коментиран от #7

  • 4 Тихо

    37 9 Отговор
    Силните в ЕС искат поредната колония за експлоатация и пазари - Македония... Скоро търпението им ще свърши, ще ударят по масата и бугарите ще подпишат всичко!! Палячовци!!! Ако искате все още да ядете истински млечни продукти, месо, плод и зеленчук - все още може - в Македония. Като в завладее ЕС и там ще изчезнат и ще има същите боклуци, наречени "храни"!
  • 5 Зайо,Сланината,Боко..

    13 5 Отговор
    Едно статукво са.Дърпат пари от бюджетите на съответните си държавици и чрез партийните си касички благоденствуват.Нито Боко ще умре за"демокрацията" нито Сланината ще хване гората за "народната правда" нито Зайо ще се откаже от "величието" на Сандро Македонскиот.Власт,пак Власт и Паричкиии...
  • 6 в-к СТЪРШЕЛ.🐝🐝🐝

    15 3 Отговор
    Що ли си мисля че новините за джуки и силикон са по стойностни и интересни от новините свързани с Македония.
  • 7 Мухаа,хаа!

    16 0 Отговор

    До коментар #3 от "хихихихихи":

    Ами брат,означава на секънд хенд български Европска Уния( Европейски Съюз).
  • 8 3.14К

    40 2 Отговор
    До сега само Нинова изрази ясна и категорична позиция по спора със северомакедонците. Всички останали се гънат, като дъждовни червеи и не смеят да кажат къде е проблема. Даже и шкембето не формулира ясно какво искаме всъщност.
  • 9 Перо

    33 1 Отговор
    Правилно е изразила Нинова националната позиция и теснопартийните виждания по македонския въпрос. За РСМ под “напредък” се разбира отстъпки от българска страна и защита на македонистката идеология и фалшификация на историята и историческите личности.
  • 10 Реалист 2

    34 5 Отговор
    Мда . В България има само един политик с достойно мъжко поведение.
    И за ирония това е само водачката на Бсп - Нинова .
  • 11 ама какво

    4 16 Отговор
    означават тези думи на Нинова „Ние винаги сме поддържали присъединяването на Република Северна Македония в ЕС."
    След една камара бла бла бла статията завършва с " Cпoрeд cкoпcкитe журнaлиcти Нинoвa e пoздрaвилa aктивизaциятa и иcкрeния пoдхoд нa миниcтър-прeдceдaтeля Зaeв, зa дa ce пoдcигури cтъпкaтa към рeшeния зa дeблoкирaнeтo нa eврoинтeгрaциoнния прoцec зa Рeпубликa Ceвeрнa Мaкeдoния, кoeтo e oт изключитeлнa вaжнocт зa cтaбилнocттa нa Зaпaднитe Бaлкaни.
    Защо прие тази среща, бе, Нинова, бе!
  • 12 четете

    8 3 Отговор
    дума по дума статиите и не коментирайте по заглавието само. Отказала Нинова, ама и настояла за влизането на Македония в ЕС.
    Аз никъде не видях, че Нинова е настояла пред Заев да приеме българския език и българската история. Защо не настоя Самуиловата КРЕПОСТ да не се нарича тврдина в Охрид. Железният век на Самуил не е македонска история, а нашата, българската, история.
    Какви са тези политически игрички!
  • 13 One

    5 10 Отговор
    Червената жрица трупа точки.
  • 14 Кикор

    18 1 Отговор
    Ако "Най-великата нация" просто признае че говори на български диалект и Самуил е Български цар ще стане работата. Нито им сакам чукарите нито им искам Охридското блато. Ама нали са инати като нас понеже сме едно дърво и това няма да направят
  • 15 Грогу

    16 2 Отговор
    И "македонците “ завалиите са в безизходица ...миналото ги е стиснало за гушите и както и да постъпят , държавата нищо добро не я чака години на ред . Ако признаят бг. произхода си , ще влязат в ЕС и финансово постепенно ще се стабилизират , но не ми се мисли каква ще е реакцията на това общество , надъхано да се гордее , защото мрази българите . Добре ще е , ако не стане метеж в държавата . Но , каквото и да стане те трябва един път завинаги да се изчистят от тези лъжи и да продължат на чисто.
  • 16 Крум

    24 2 Отговор
    Република Северна Македония ще даде знак, че е започнала промяна към по-добро, когато на държавно ниво започнат да изписват "България", а не със сръбското обидно наименование "Бугария". Само сърбите ни наричат бугари и бугараши, влагайки обиден смисъл. Това показва от коя посока идват всичките проблеми на северномакедонците.
  • 17 ДаЖивейБългар

    10 1 Отговор

    До коментар #2 от "Факт":

    Джaмбaзчeтo зaюзaeв чaкa Бългaрия дa гo мoли зa признaвaнe нa бългaритe в рcм , зa дa пoчнe дa ce пaзaри кaтo ром нa oриeнтaлcки пaзaр, дa пoлучи oтcтъпки Нищo cрeщу Вcичкo.Прeдлoжeниeтo e гaврa c Бългaрия и тoй ce гъбaркa c нac,зaщoтo щe ни cлoжи cлeд гюптитe /цигaнитe / и хунзитe /плeмe oт пaкиcтaн / , a зaeднo c нac и хървaтитe. Тaкa пoдчeртaвa, чe мaкeдoнцитe нямaт нищo oбщo c бългaритe,чe ca дрeвeн нaрoд,c прeтeнции зa Бългaрcки тeритoрии /Блaгoeвгрaд и Кюcтeндил /,зaщoтo тaм живeeлo мaкeдoнcкo мaлцинcтвo /cтoтинa плaтeни oт cърбо-мaкeдoния oт OМO,нo c приcъдa cрeщу Бългaрия/.Щe ни взeмaт и кирилицaтa и 14 вeкa oт иcтoриятa и Oхридcкaтa aрхиeпиcкoхия.и вcичкo. Прaвдaтa и иcтинaтa са нa нaшa cтрaнa.Ceгa нe cмe cлeд НЬOЙ,a cлeд Дeйтън .Иcкaйтe мaлкo oт крaднaтитe oт бoкo Бoк...лукa кинти,зa ca oбяcним нa cвeтa нa чия cтрaнa e прaвдaтa. Мaкeдoнcкитe лидeри ca мнoгo пoдгoтвeни зa рaзликa oт нaшитe глaвoци,пoдли дeмaгoзи,вeрoлoмни измaмници,нo прoглушихa cвeтa,чe ca им длъжни,бeз тe дa жeртвaт нищо oт cвoятa измиcлeнa митoлoгия.Cъбудeтe ce cтрaхливи,и малодушни бългaрcки пoлитици и диплoмaти.Бългaрия винaги oт вac e губилa и cтрaдaлa.Нe e caмo дa cи гeрoй нa бoйнoтo пoлe. Cъceдитe oт нac винaги ca яли бoй,нo нa прeгoвoритe ни взeхa вcичкo.Дaвaйтe cмeлo,рaзoбличaвaйтe,ясно,грубo и бeзцeрeмoннo,нaзoвaвaйтe нeщaтa c иcтинcкитe имeнa,нaкaрaйтe ги те да сe oпрaвдaвaт и oбяcнявaт,ТE a нe НИE.Бългaрcкият нaрoд e зaд вac , нe ce cтрaхувaйтe.Нападението е Най-добра

    Коментиран от #26

  • 18 Сандо

    13 0 Отговор
    Браво на Нинова,в началото е казала каквото трябва,оттам нататък са общи приказки за да мине времето.А други вече почнаха да се гънат.
  • 19 нннн

    5 1 Отговор
    А какво каза Слави на Заев във Фейсбук?

    Коментиран от #23

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 НННН

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "нннн":

    Този сайт го тресе яка цензура но не и за нецензурни неща

    Коментиран от #24

  • 24 ММММ

    0 0 Отговор

    До коментар #23 от "НННН":

    Оваа страница го тресе со силна цензура, но не за непристојни работи

    Коментиран от #25

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 един от стадото

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "ДаЖивейБългар":

    Точно
    Да се изпрати като депеша в Брюксел, Москва и Вашингтон
    Директно- не чрез посолствата им
    Браво
  • 27 мухата ЦЕЦЕ

    0 0 Отговор
    ПРАВИЛНО ! Ухиленият македонец е мазен и хлъзгав ! Тиквата му се кефи , защото гъделичка мегаломанията му , но на нормалните хора това не минава !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове