Last news in Fakti

19 Юни, 2021 21:56 4 751 21

ЦИК качва на сайта си симулатор за машинно гласуване

  • цветозар томов-
  • цик-
  • машини-
  • гласуване

Ако някой не може да се оправи с машината, членовете на комисията няма да имат право да отидат и да му помогнат. Нито ще има право и на придружител

ЦИК качва на сайта си симулатор за машинно гласуване - 1
Снимка: БГНЕС

Централната избирателна комисия ще качи на сайта си симулатор за машинно гласуване. Това ще стане следващата седмица. Планира се и в Районните избирателни комисии да бъдат доставени по 3 устройства, за да се открият пунктове, в които всеки да може да се пробва с машинното гласуване.

Това обясни говорителят на ЦИК Цветозар Томов в предаването „Карай направо” на NOVA.

Опитите са показали, че хората, които през април са гласували на машина, се справят с 24 секунди по-бързо от останалите. Затруднения пък могат да срещнат възрастни и нискообразовани хора, които живеят на село и не са виждали преди машина.

Томов е категоричен, че ако някой не може да се оправи с машината, членовете на комисията няма да имат право да отидат и да му помогнат. Нито ще има право и на придружител.

Няма да могат да гласуват и избирателите, които точно на 11 юли ще са на почивка в хотел.

Около 9600 е общият брой на местата, където трябва да се гласува с машини. В това число са и секциите в чужбина. Страната ни разполага с толкова машини, увери Томов. Допълнителните 1500 машини били нужни, за да може в най-многолюдните секции да има второ устройство и изборният процес да протече по-спокойно.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 14 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БСП и ГЕРБ

    19 11 Отговор
    Гласувайте хора за бъдещето на децата ни, против статуквото-мафията
    Герб ДПС БСП "Патриоти"

    Коментиран от #7

  • 2 17 на 11 юли

    0 10 Отговор
    №17 - е истината, гласувайте и не умувайте

    Коментиран от #9

  • 3 Стани богат бързи смели сръчни

    4 1 Отговор
    За какви операционни системи ще има симулатор тренажор и това не е ли работа на Сиела която каза че ще обучава членове на секциите как се работи с машините защо няма клауза да направи симулатор тренажор и за гласоподавателите за Уиндоус,андроид и иОС
  • 4 Стани богат бързи смели сръчни

    5 0 Отговор
    За какви операционни системи ще има симулатор тренажор и това не е ли работа на Сиела която каза че ще обучава членове на секциите как се работи с машините защо няма клауза да направи симулатор тренажор и за гласоподавателите за Уиндоус,андроид и иОС

    Коментиран от #8

  • 5 Култов лаф

    4 1 Отговор
    "Затруднения пък могат да срещнат възрастни и нискообразовани хора, които живеят на село и не са виждали преди машина."

    Че нямат ли у село банкомат? То същата работа.
  • 6 Ром

    4 1 Отговор
    А кифтето откъде ша излиза бате?

    Коментиран от #10, #15

  • 7 Чикаго ГЕРБ

    2 14 Отговор

    До коментар #1 от "БСП и ГЕРБ":

    Ще гласувам за ГЕРБ от Чикаго! Гласувам за стабилност, а не за измислени лозунги "за демокрация", "против корупция" и т.н. Опитът показва че тези винаги си остават лозунги. Няма да гласувам за некадърниците на Слави или за подлпатени "протестиращи" булевардни партийки.

    Коментиран от #13

  • 8 Моллляяя

    3 1 Отговор

    До коментар #4 от "Стани богат бързи смели сръчни":

    Екраните трябва да са идентични, независимо от операционната система!
  • 9 Няма да стане

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "17 на 11 юли":

    Благодаря че ни каза за кой няма да гласуваме: бюлетина 17, която и измислена партийка е това.

    Коментиран от #14

  • 10 ОТ ГЪЗETO НА

    2 2 Отговор

    До коментар #6 от "Ром":

    Станислафчo трифонофски
  • 11 А секс стимулатор

    1 2 Отговор
    Кога ше направата ПИТАМ аз ОГИ СЕ.са
  • 12 дявола

    3 1 Отговор
    Ц.И.К Цирков.Избирателен.Комитет
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 На Мая

    3 0 Отговор

    До коментар #6 от "Ром":

    Манолова от капелата ще искачат кюфтетата "ала Галеви", а тези"ала Череп" ще излизат от шапките на тримата идиоти.
  • 16 Не забравяйте

    5 0 Отговор

    До коментар #14 от "избирател":

    Че точно Христо Иванов и съучастниците му са за "Истанбулската конвенция" и за унищожаване на традиционното българско семейство.
  • 17 Чикаго ГЕРБ

    2 7 Отговор

    До коментар #14 от "избирател":

    Няма политик в БГ който да не е свързан пряко или косвено с БКП така че това не е критерий за нищо. Критерият е че по времето на ГЕРБ имаше стабилност и беше овладяна вирусна пандемия, ВЪПРЕКИ усилията на "протестиращи" булевардни политици и опозиция да опропастят всякакви мерки. Същите тези антиваксъри сега опропастиха ваксинационната кампания - министърчето Кацаров. Та за тия няма да гласувам. ГЕРБ означава стабилност, всички други са некадърни, празно-говорящи, и направо вредни за народа.

    Коментиран от #21

  • 18 Чик ии Аго

    3 0 Отговор
    Абе ниско образованите ако чакат от машините да им пуснат пари времето за гласуване ще се удължи по малко хора ще гласуват
  • 19 перничанин

    1 0 Отговор
    На тези които могат да отворят сайта на ЦИК и да стигнат до симулатора , не им е необходим симулатор за гласуване. На машината е много по-лесно. Проблем е за тия които не са виждали машина и ползват телефон с копчета, ще се учудите , но не са малко.
  • 20 Симо

    0 0 Отговор
    Трябва да направят клип - инструкция и да го пускат по казионните телевизии! Не всички са "врящи и кипящи" в интернета!
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове